Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Woda zalewa auto
Autor Wiadomość
mac 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 17-06-2006, 20:23   Woda zalewa auto

Witam Panowie (i Panie),

Po ostatniej usterce uporczywie się zastanawiałem, jaki wirus tym razem zaatakuje mój wehikuł...

I okazało się, że w czasie, kiedy tak spokojnie móżdżyłem, był cały czas atakowany...
Tym razem przez... wodę lejącą się z nieba.

Czy ktoś z Was walczył już z przeciekającym szyberdachem?

Na razie nie jest źle - po każdym deszczu (lub myjni) trza usunąć wodę z mechanizmów i "korytka" pod szyberdachem. Do wnętrza samochodu nic się nie dostaje.

Zastanawiam się, czy konieczna jest nowa uszczelka, czy coś jeszcze można wykombinować :roll:

picek 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 17-06-2006, 20:43   

Otwórz szyber.W rogach części przedniej są kanały spustowe wody.{biegną w słupkach} Czymś długim i cienkim przepchać ewentualnie wysokim ciśnieniem powietrza.Ja robię to okresowo tlenem spawalniczym.

mac 

Wysłany: 17-06-2006, 21:37   

Picek, serdeczne dzięki za podpowiedź.

Jutro będę "przebijał" te kanały...

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 17-06-2006, 22:03   

ja za to zauważyłem , że przez uszczelki drzwi też się lubi lać jak są trochę gdziekolwiek odkształcone/słabsze...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

TEMPRAWG 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 18-06-2006, 00:20   

dodam cos od siebie. czasem po myciu tez mam troche wody w auie. za pierwszym razem sie wystraszylem i dokladnie oblukalem. i co wyszlo. sprawa banalna.
woda potrafi sie dostac przez otwor na filtr kabinowy umiejscowiony po prawej czesci autka w podszybiu pod wycieraczzka. splywa sobie powoli i wyplywa prze wentylatorze dmuchawy. ot wloski humor dla mnie niezrozumialy a czasami wkurzajacy
TIPO 2.0 GT 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 93' B/G

Czesci uzywane do TIPO/TEMPRY

tel.0723-121-618
     assistance   Moneta

picek 

Wysłany: 18-06-2006, 19:44   

To ja też-przy myciu nie lać wody zbyt mocno- mowa o wężu-na wewnętrzne części lusterek zewnętrznych.Kiedyś chciałem wypłukać i wypłukałem wykładzinę na podłodze.

TEMPRAWG 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 18-06-2006, 23:01   

nie no tegbo jeszcze nie znalem :badgrin:
TIPO 2.0 GT 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 93' B/G

Czesci uzywane do TIPO/TEMPRY

tel.0723-121-618
     assistance   Moneta

MarcinWrocław 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 19-06-2006, 09:06   

Proponuje co jakis czas czyscić kanał spustowy na przednim podszybiu.. Zwłaszcza jesienią gdy nawpada tam dużo lisków i listeczków to zapycha sie... i woda pieknie sie nam leje poprzez nagrzewnice do środka.... Raz to juz miałem ale nie w Temerówce tylko w Vectrze.. Tydzień suszenia wszystkiego.... I z auta wyszarpałem wszystko prócz deski rozdzielczej..;)
C5 FL 2,0 HDI Break Exclusive
     assistance   Moneta

Tempers 

Wysłany: 28-06-2006, 21:26   

Ja nie ma połowy uszczelki w otwieranym dachu i przy największej ulewie w kabinie sucho. To pewnie dzięki zabezpieczeniu, o którym Włosi pomyśleli.

pozdro

- Tempra 1.6 SX ie Gaz
- KIA SHUMA - 2001 r.- 1.8 Full Wersja
     assistance

picek 

Wysłany: 29-06-2006, 06:00   

To jest fakt.Ta rynienka to udana sprawa.

piotras 

Wysłany: 29-06-2006, 07:21   

hm, ciekawe, juz bedzie zblizal sie rok jak jezdze tym autem a o tej rynience nie slyszalem. Bede musial sprawdzic, bo penie juz dawno sie przytkala
     assistance

picek 

Wysłany: 29-06-2006, 09:35   

piotras, Wypadało by bo przekrój samych odpływów jest bardzo mały.Wystarczy jakaś igła z sosny czy głupi liść i zciek zatkany.A rynienkę to mam namyśli kształt dachu pod szybrem.Wygląda jak rynienka i takie spełnia zadanie.Nawet przy braku uszczelki nie powinno zalewać auta.Chyba że przy chalnym. :D :D :D

mac 

Wysłany: 29-06-2006, 18:57   

Drodzy Panowie,

Temat rozpocząłem od przeciekającego dachu.
Picek napisał o kanałach odprowadzających.

No więc (nie mając jeszcze świadomości o ich istnieniu) zatykałem je (nieświadomie) miękką szmatką, która była antidotum na obijającą się owiewkę (tą, która wysuwa się do góry po otworzeniu okna w dachu).

Szmatę umiejscowiłem inaczej i problem zniknął.

Te kanały to rzeczywiście "szatańsko" sprytny pomysł... ale czy włoski?

Niemcy też to mają, przynajmniej w Audi A4.
Kto był pierwszy??

Tempers 

Wysłany: 29-06-2006, 21:53   

mac napisał/a:
Te kanały to rzeczywiście "szatańsko" sprytny pomysł... ale czy włoski?

Niemcy też to mają, przynajmniej w Audi A4.
Kto był pierwszy??

No odpowiedź się sama nasuwa. Tempra jest starsza :0)

- Tempra 1.6 SX ie Gaz
- KIA SHUMA - 2001 r.- 1.8 Full Wersja
     assistance

Grzes 
witamy nowego

Wysłany: 03-02-2007, 17:30   

Witam

Mojego Tipka kupiłem latem, ponieważ poprzedni właściciel trzymał go w garażu dopiero po kilku ulewach pod chmurką zauważyłem, że coś kapie z sufitu. Woda kapała tyłu z podsufitki w okolicach uchwytu nad dzwiami.
Okazało się że źódłem wody jest tylny odpływ z szyberdachu, a dokładnie niepodłączony przewód.

Może komuś przyda się jeszcze informacja, że tam też jest odpływ któy może się zapchać albo jakimś cudem rozłączyć.
     Moneta

mac 

Wysłany: 03-02-2007, 20:21   

Cóż, Tipo ma wiele tajemnic...
Swoją drogą, ciekawe czy inżynierowie z Torino przewidzieli test szczelności...???

U mnie woda dostaje się też drzwiami - nie wszystko wypływa dolnymi otworami w drzwiach w czasie deszczu. Po włożeniu ręki do schowka można wyczuc zamoczoną tapicerkę.
Potem to wszystko niesamowicie paruje i utrudnia jazdę.

Znalazłem sposób, ale działa tylko przez krótki czas - wygrzewanie auta (nawiew i ogrzewanie na full + uchylone okno, żeby para miała drogę ucieczki)). Po takim zabiegu wnętrze jest suche i przewentylowane... aż do następnych opadów lub myjni :yawinkle:

unknown 

Wysłany: 03-02-2007, 20:57   

a próbowałeś zdjąć tapicerkę, czy nie masz jakimś syfem kanalików zapchanych i czy nie ma 'niepotrzebnych' nieszczelnośći drzwi (jakieś otwory, jak też wygląda uszczelka od szyby? oże już tak twarda , że wcale nie uszczelnia?);
ja jak pisałem zauważyłem, że jak się z czasem drzwi odkształcą i/lub wraz z nimi uszczelki u góry to kapie czasem do środka lub tak po bokach drzwi pod uszczelkami się sączy, że może się nalać w nietypowe miejsca...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

bob96 

Wysłany: 03-02-2007, 21:09   

Jak juz jesteśmy przy temacie wilgoci w aucie to prosze o rade jak wysuszyć tapicerke podłogi, zalana płynem chłodniczym :?: Na jesien pękł mi zaworek od nagrzewnicy i pozostało mi w podłodze około litra płynu , a do lata jeszcze troche czasu zeby wszystko rozebrać i wysuszyć :o
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite
     assistance

unknown 

Wysłany: 03-02-2007, 21:54   

podobnie masz mokrą tapicerę jak w zimie za dużo nadeptasz :D i chyba w obu przypadkach jedyne rozwiązania na zimę to często zmieniane gazety (naprawdę nieźle wpijają, wchłaniają wodę itp), nawet 2 x dziennie, do tego jeśli masz tylko możliwość oczywiście zagarażowania w ciepełku + suszara/opalarka do ścian (wiem, śmieszne ale skuteczne)

assistance   Moneta

bob96 

Wysłany: 03-02-2007, 22:10   

W moim przypadku to tylko garaż pod chmurką, wiec pozostaje tylko gazeta wyborcza :sciana: byle do wiosny :(
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite
     assistance

mac 

Wysłany: 03-02-2007, 22:30   

Unknown, podjąłeś temat szczelności uszczelek.

Główne uszczelki okalające drzwi mam w porządku.
Woda leje się szczeliną pomiędzy uszczelką zewnętrzną a szybą (dolna "krawędź") szyby.

I tutaj, drodzy Panowie pojawia się kwestia jakości wykonania naszych wehikułów :red_kartka:
To, że uszczelka jest o 2 cm za krótka, u Fiata jest normą... :gwizdek:
U siostry Lancii jest to już niedopuszczalne.

Przyglądałem się takim szczegółom w Lancii Delta, która przecież jest inaczej "ubranym" Fiatem Tipo...
Różnice w stopniu "dopieszczenia" tych szczegółów są porażające...

Wracając do głównego nurtu - prawdopodobnie mam niedostateczne drożne kanały odpływowe lub źle przylegającą folię ochronną wewnątrz drzwi.

Na szczęście, jak na razie, prasy codziennej mamy w kioskach pod dostatkiem :yawinkle:

topdrive 

Wysłany: 15-08-2007, 16:04   

Kanaliki odpływowe z szyber dachu (razem z rynienką) miałem już w Fieście z 1980 (Mk1, bardzo fajne auto, tylko dojrzałem już do większego samochodu - po za tym gaźnik mi się znudził :) )! :] Więc czyj to pomysł? Nie mam zielonego pojęcia :) .. A szyber tam był fabryczny :) .

A, i mam pytanie... W których miejscach na drzwiach są kanaliki? Gdzieś muszą być, żeby woda nie stała w drzwiach... :)
był Honda SFX 50 Sport
jest Fiat Marea Weekend HLX 1.9 JTD `99
jest Fiat Coupe 2.0 16v Turbo Plus `94 "Jajecznica"
     assistance

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 15-08-2007, 18:49   

Spójrz na drzwi u dołu, w dwóch miejscach na zgrzewie blach są takie przetłoczenia, tamtety woda ma odpływać.

JCB 3CX Contraktor

topdrive 

Wysłany: 15-08-2007, 19:42   

Patrzyłem, tylko jakoś nie przykuło to mojej uwagi - dlatego zapytałem :) Dzięki za odp. :)

Uh, a na dodatek dziś zaczęło mi się lać w prawym górnym rogu przedniej szyby, a później jak wyjechałem z domciu na chwilkę to mi przednia szyba pękła... po prostu mam dziś "dobry" dzień.... :sciana:
był Honda SFX 50 Sport
jest Fiat Marea Weekend HLX 1.9 JTD `99
jest Fiat Coupe 2.0 16v Turbo Plus `94 "Jajecznica"
     assistance

Odpowiedz do tematu