Wymiana tylnego błotnika |
Autor |
Wiadomość |
Keray69
Pomógł: 1 raz Wiek: 34 Dołączył: 14 Wrz 2009 Posty: 349 Skąd: Ełk
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 10-04-2010, 17:08 Wymiana tylnego błotnika
|
|
|
Witam. Panowie mam dość spory problem Dzisiaj odmówili mi wymiany błotnika w warsztacie ponieważ: Jak stwierdzili nie dysponują takim sprzętem Do wyciągania szyb Nie wiem o co chodzi Bo czytałem kiedyś na forum ze nic wyciągać nie trzeba... I z tad moja prośba mógłby ktoś napisać krok po kroku jak to zrobić ? Bo bardzo mi zależy na wymianie A nie wiem jak to zrobić Z góry dzięki wszystkim co wezmą udział w wypowiedzi.
ps. Szukałem na forum i nic nie znalazłem co mogło by mi pomoc. |
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 10-04-2010, 17:50
|
|
|
Keray69, powiedz tym z warsztatu, że są idioci i za dużo kasy mają Szyby nie trzeba wyjmować. Najpierw ściągasz plastik miedzy boczną a tylną szybą, lampę i metalowy panel pod lampą i chyba też zderzak (nie pamiętam więc pewności nie mam) No i wg nowego błotnika szukaj śrub trzymających i odkręcaj. Oryginalnie blotniki sa jeszcze klejone jakąś syfną gumą (z czasem murszeje) ale problemów nie będziesz miał z tym |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
MARIOVIRUS
Pomógł: 18 razy Wiek: 35 Dołączył: 30 Sty 2008 Posty: 571 Skąd: Bolesławiec
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 10-04-2010, 19:08
|
|
|
Keray69, nie wiem jaki masz samochod czy tipo czy tempre ale w tipo robi sie to nastepujaco odkrecasz lampe tylnia zdejmujesz zderzak i to wszytsko nastepnie odkrecasz 4 sroby imbusowe trzymajace blotnik najlepoiej caly czas je podwazac czyms zeby sie nie rozwalil durny system gwintowy polegajacy na blaszce nagwintowanej trzyumajacej sie kawalka plastiku ktory czesto lubi sie rozwalic i wtedy problem z przykreceniem ponownym |
_________________ Tipo 1,6 I.E. 94r +LPG 835c1,000 było
Mercedes W123 200D 81r jest
Fiat Marea 2.0 20V 98r była
BMW E34 2.0 vanos był
Golf II 1.3 90r. był
Vento 1,8 LPG 94 był
Audi 80 2.6 94 było
Audi 100c4 2.8 quattro bylo
Fiat Tipo 1.8 92 jest |
|
|
|
|
ciechu
|
Wysłany: 10-04-2010, 19:11
|
|
|
MARIOVIRUS napisał/a: | Keray69, nie wiem jaki masz samochod czy tipo czy tempre | a wystarczyło w profil luknąć |
_________________ Było:
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
Keray69
|
Wysłany: 10-04-2010, 23:20
|
|
|
Jest to tempra
ciechu napisał/a: | Najpierw ściągasz plastik miedzy boczną a tylną szybą, |
A jak go ściągnąć ?
ciechu napisał/a: | i chyba też zderzak |
A gdzie są śruby które go trzymają i jak go zdemontować ? Mógłbyś to opisać ?
ciechu napisał/a: | No i wg nowego błotnika szukaj śrub trzymających i odkręcaj. |
No tylko jak się dobrać do tych śrub ? Trzeba coś demontować np tylna kanapę ?
ciechu napisał/a: | Oryginalnie blotniki sa jeszcze klejone jakąś syfną gumą |
A czym można to potem zastąpić jakiś silikon czy konkretny klej jakiś ?
Sory za tak dużo pytań Ale i tak już fortunę wydałem na ten samochód. A nigdy czegoś takiego nie robiłem i nie chciałbym nic spieprzyć i dodatkowo pogrążyć się w kolejne koszta... |
_________________ TEMPRA 1.6 S.X ie |
|
|
|
|
Bdm
Pomógł: 39 razy Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 1999 Skąd: RDM
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 11-04-2010, 09:21
|
|
|
Jelcyn, Nie, ta tempra z avataru to gdzieś zza miedzy z tyłu miała lampy ala lexus.
Poszukaj na forum, chyba kolega ciechu opisywał wymiane nadkola, pamiętam że były foty z zaznaczonym miejscami położenia śrub. |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE |
|
|
|
|
Keray69
|
Wysłany: 11-04-2010, 12:51
|
|
|
Dokładnie to jakaś brazylijska wersja tempry A co do tematu to przeszukałem cały dział: Blachy, drzwi, szyby, zderzaki, wycieraczki i inne, i nic nie znalazłem |
|
|
|
|
ciechu
|
Wysłany: 11-04-2010, 17:29
|
|
|
Bdm napisał/a: | pamiętam że były foty z zaznaczonym miejscami położenia śrub. | były i się zmyły też nie mogę znaleźć tego tematu
Keray69, masz błotnik na wymianę? To przecież na jego podstawie będziesz wiedział gdzie są śruby. I będziesz widział co trzeba zdemontować, żeby śrubę odkręcić. Szukam jeszcze tego posta z opisem, jak znajdę to zarzucę |
_________________ Było:
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
Keray69
|
Wysłany: 11-04-2010, 19:50
|
|
|
Super ciechu jak znajdziesz to bardzo mi tym pomożesz A jak myślisz ja jako taki maksymalny amator poradzę sobie z taka wyminą i nic nie sknocę ?
A czym można to potem zastąpić jakiś silikon czy konkretny klej jakiś ? Odpowie ktoś jeszcze na to pytanie ? |
|
|
|
|
ciechu
|
Wysłany: 11-04-2010, 20:16
|
|
|
Keray69, możesz sylikonu użyć. Ja nic tam nie dawałem i w zasadzie nie było czuć różnicy. W bagażniku sucho a i sama blacha też nie hałasowała. Dasz radę spokojnie z tym. Tam nie ma co sknocić. |
_________________ Było:
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
dziura
Pomógł: 19 razy Wiek: 45 Dołączył: 09 Maj 2008 Posty: 960 Skąd: Chorzów/Katowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 11-04-2010, 20:27
|
|
|
Albo takie coś http://moto.allegro.pl/it...niajaca_1l.html
ja jak zmieniałem błotniki to użyłem czegoś podobnego,kupiłem w motoryzacyjnym za kilka złotych |
_________________ TIPO 2.0 16V-sprzedany
Galant 2.5 V6 Sport Edition |
|
|
|
|
Keray69
|
Wysłany: 11-04-2010, 20:41
|
|
|
Dzieki wam chłopaki naprawdę bardzo mi pomogliście A jeszcze zapytam o ta listwę co ja najpierw należny ściągnąć ? jak to zrobić ? Czytałem podobne tematy to jedni piszą ze ona klejona inni ze przykręcana ? jak to z nią jest ? A i czy jak odkręcę lampę to nie pourywam tam żadnych kabli ? I czy mogę napotkać jakieś problemy przy odkręcaniu zderzaka ? Dobrze jest wymienić samemu i zaoszczędzić ta 100 np na jakaś inna cześć... |
|
|
|
|
Bdm
Pomógł: 39 razy Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 1999 Skąd: RDM
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 11-04-2010, 21:29
|
|
|
Keray69, lampy zdejmujesz najpierw plastikową obudowe na ledną srubę u góry a potem są chyba dwa wkręty, ale najpierw od strony bagażnika są kostki do lamp, trzeba odgiąć kawałek tapicerki i wypiąć kostki. Listwe to chodzi ci o tą pomiędzy drzwiami tą plastikową? Ona jest na śruby i chyba jak otworzysz drzwi to widac śrube od niej, przy odkręcaniu zderzaka to chyba jedynie nie odkręćane śruby mogą być przeszkodą, reszta powinna łatwo pójść, najlepiej jak byś miał kogos kto by ci przytrzymał i pomógł trochę, zawsze łatwiej i szybciej pójdzie. |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE |
|
|
|
|
Guzik
Pomógł: 13 razy Wiek: 33 Dołączył: 10 Lip 2007 Posty: 774 Skąd: Pińczów/Kraków
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 13-04-2010, 13:12
|
|
|
OT, gdzie i za ile można dostać błotniki tylne do tempry? |
_________________ Tempra 2.0 8V - pozostały miłe wspomnienia
BTW - może kupię ZADBANĄ(nie szrot!) Tempre.
|
|
|
|
|
Keray69
|
Wysłany: 13-04-2010, 19:55
|
|
|
Bdm dzięki właśnie o to chodziło Prawdopodobnie w Czartek będę brał się za to To potem zdam relacje jak poszło
[quote="Guzik"]OT, gdzie i za ile można dostać błotniki tylne do tempry?
Kolego allegro.szroty, i czasem to forum Co do cen... To są różne (zalezy od sprzedawcy) Jeden gość z allegro to chciał ode mnie nawet 300zł za jeden błotnik Ja brałem z allegro jeden błotnik 80 zł Oczywiście wszystkie to używki Bo nowych to juz chyba nie ma |
|
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 13-04-2010, 19:58
|
|
|
Keray69 napisał/a: | Bo nowych to juz chyba nie ma | są, ja znalazłem w LBN 2 sklepy. W jednym ceny nie pamiętam, ale była jakaś znośna(chyba około 200zł) drugi, to ASO. Cena, wiadomo, tu zapamiętałem- 749zł |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
Keray69
|
Wysłany: 13-04-2010, 20:03
|
|
|
Cytat: | są, ja znalazłem w LBN 2 sklepy. W jednym ceny nie pamiętam, ale była jakaś znośna(chyba około 200zł) drugi, to ASO. Cena, wiadomo, tu zapamiętałem- 749zł |
O proszę nie wiedziałem ze są tez nowe |
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 13-04-2010, 20:10
|
|
|
Keray69, w tym aso to wiesz, różnie bywa, ale w tym drugim sklepie to nawet jak nie ma na półce to na zamówienie w ciągu max tygodnia. |
|
|
|
|
Keray69
|
Wysłany: 13-04-2010, 20:19
|
|
|
Dobrze wiedzieć na przyszłość. A wiesz może co to za sklep ? tzn jakaś nazwa ? A co do tej plastikowej listwy to nie widziałem tej śruby To trzeba najpierw odkręcić ta plastikowa osłonę wewnątrz samochodu ? i ukaże mi się ta śruba która trzyma ta listwę |
|
|
|
|
ciechu
|
Wysłany: 13-04-2010, 20:25
|
|
|
Keray69 napisał/a: | A co do tej plastikowej listwy to nie widziałem tej śruby To trzeba najpierw odkręcić ta plastikowa osłonę wewnątrz samochodu ? | nie mam pewności teraz, ale chyba właśnie tak musisz zrobić Bodajże na dwóch śrubach się trzyma. |
_________________ Było:
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 13-04-2010, 20:25
|
|
|
Keray69, ,,Auto Partner Mełgiewska'' zaraz obok aso, z własnym warsztatem, ludźmi którzy się znają na autach. Głównie nie najnowsze fiaty, alfy, daewoo, fso.
Ps.: wizytówkę noszę w portfelu, nr. mam zapisany w telefonie, mam tam specjalną zniżkę stałego klienta( ) i nie muszę podawać tam danych samochodu. Wystarczy, że się przedstawię: ,,Dzień dobry, ja od tempry''
Pps.: ale nie kontynuujmy, jest inny dział od takiego ,,polecania'' |
|
|
|
|
Keray69
|
Wysłany: 13-04-2010, 20:29
|
|
|
Jelcyn ok ok racja. Dzieki
** Dodano: 15-04-2010, 22:58 **
Tak jak obiecałem Relacja z wymiany błotnika Mam nadzieje ze przyda się komuś na przyszłość A wiec tak:
- zaczynamy od demontażu lampy. Najpierw ściągamy klosz, który trzyma tylko jedna śruba na samej gorze. Potem odginamy tapicerkę i odpinamy kostkę od lampy. Potem przystępujemy do demontażu całej lampy (trzymają ja 4 wkręty) jeden na górze, drugi na dole, 3 i 4 po lewej i po prawej.
-Następnie zabieramy się demontażu metalowej zaślepki pod lampa. Trzymają ja 2 śruby. Odkręcamy je i wyciagamy zaslepke wysuwając ja do prawej.
-Potem zabieramy się za plastikowa listwę pomiędzy mała a dużą tylna szyba. Najpierw demontujemy z tyłu pasy. Wyciągamy plastikowa zaślepkę i odkręcamy duża śrubę kluczem nasadowym (17) Wyjmujemy ściągacz pasów i odkręcamy resztę wkrętów trzymających plastikowe listwy nad podsufitka. Gdy już to zrobimy ukażą nam się dwie śrubki trzymjace listwę, która chcemy zdemontować by odkręcić błotnik Odkręcamy je i już możemy to zrobić (trzeba się troszkę z tym namęczyć...)
-Kolejno przystępujemy do demontażu zderzaka. Wyciągamy gumki (które amortyzują uderzenia klapy bagażnika) Sa one po lewej i po prawej stronie na dole bagażnika. Następnie odkręcamy kluczem nasadowym (13) 4 śruby dwie pod spodem samochodu i 2 z tyłu (obok wyżej wymienionych gumek) po lewej i po prawej. Wyciągamy też po spodu plastikowa wpinke. Potem odkręcamy 4 śruby od nadkoli (które w niektórych przypadkach trzeba obciąć hehe ) I wtedy ładnie wysuwa nam się zderzak pociągając do siebie z takich jakby rolek ;p No i chyba najgorsze mamy już za sobą Po całym zabiegu wszystko wygląda mniej więcej tak
Kolejnym etapem jest: Odkręcenie wszystkich śrub trzymających błotnik (UWAGA ! ostrożnie, bo można łatwo zwalić gwinty ) Gdy już to zrobimy musimy oderwać go od reszty karoserii Do tego najbardziej nadaje się kilka płaskich śrubokrętów Zrywamy klej i wbijamy się śrubokrętem i odginamy aż odejdzie nam cały ... Następnie bierzemy dłutko i pozbywamy sie resztek kleju Ja jeszcze musiałem powalczyć z czymś takim:
Ale wy pewnie nie będzie musieli Na szczęście Wiec napisze co dalej Wszędzie tam gdzie był ten klej musimy nałożyć pastę głusząca. Potem dopasowujemy nowy błotnik i przykręcamy Wszelkie jakieś szczeliny wypełniamy silikonem dekarskim. I wszystko montujemy. A o to efekt:
I w ten o to sposób zaoszczędzacie stówkę która byście musieli zapłacić w zakładzie blacharskim Jeśli ktoś miałby jakieś problemy to chętnie oferuje swoja pomoc. Tak jak inni oferowali ja mnie |
|
|
|
|
|