|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
zbite lusterko |
Autor |
Wiadomość |
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 06-01-2009, 09:28
|
|
|
krzycho00, musiał bys naprawde bardzo uważac. Albo wczesniej je podgrzej żeby klej troche puścił. |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 06-01-2009, 12:07
|
|
|
krzycho00 ja wyjmowałem Suszarka w łapę i 5 minut dmuchania z bliskiej odległości, potem łopatka drewniana (kuchenna), albo sztywna szpachelka i powoli odginasz je do góry. Filozofii nie ma, ale podgrzane musi być dobrze |
|
|
mikee72
Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 11 Lis 2012 Posty: 584 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 09-04-2016, 11:37
|
|
|
mrk69 napisał/a: | Suszarka w łapę i 5 minut dmuchania z bliskiej odległości, potem łopatka drewniana (kuchenna), albo sztywna szpachelka i powoli odginasz je do góry. Filozofii nie ma, ale podgrzane musi być dobrze |
Na swoje nieszczęście odgrzebałem tego posta i tą genialną (tfu!) sugestię..
Mam uszkodzone lusterko prawe i kupiłem jakiś czas temu drugie na wymianę.
Przeczytałem parę informacji i postanowiłem rozebrać to zakupione lusterko, bo w planach mam wymianę szkła na asferyczne.
Po podgrzaniu do takiej temperatury, że można było kotlety smażyć i podważyłem wkład drewnianą łopatką..
Coś trachnęło, coś pękło i wyszło to co widać na zdjęciu..
niestety pękł plastikowy element trzymający na środku ten plastik pod wkładem
(powinien być też na zdjęciu - ale został wewnątrz lusterka, razem ze śrubką która go trzyma..
Oryginalna taśma dwustronna trzyma BARDZO mocno i stawiam 8paka,
że ŻADNYM sposobem nie da się jej rozkleić bez uszkadzania wkładu albo innych elementów.
Wychodzi na to, że jednak trzeba stłuc stary wkład i usuwać po kawałku, żeby dostać się do śrubki.
Acha i żadnego srebrnego czy złotego szpadla nie chcę.. mam nadzieję, że ustrzegę kogoś przed genialnym sposobem demontażu wkładu.. |
|
|
|
|
Maciek
Pomógł: 21 razy Wiek: 33 Dołączył: 26 Sie 2008 Posty: 1468 Skąd: Gliwice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 09-04-2016, 12:37
|
|
|
możne jeszcze inaczej, nożyk do tapet, bądź jego sam wkład, i rozciąć taśmę miedzy szkłem a plastikiem, zawsze tak wyciągałem szkło z lusterek w Tipo. Wtedy plastik zostaje, jedynie go czyścisz z resztki taśmy i wklejasz szkło |
_________________ Lancia Lybra SW 2.4 JTD Intensa - moja
Stilo 1.9 JTD - mamy
Lancia Delta II HF Turbo - zabawka
Nouva Delta 1/6 mjet - taty
Fiat Tempra SW 1.8 LPG - moja
Fiat Tempra SW 2.0 4x4 - na części |
|
|
|
|
mikee72
|
Wysłany: 09-04-2016, 16:17
|
|
|
Maciek, i tu się nie mylisz - ale ja mając szkło na zewnątrz namęczyłem się żeby rozciąć taśmę..
Średnio wyobrażam sobie robić to na lusterku, zresztą wkład chyba nie wychyla się za krawędź?
Takie pytanko dodatkowe - czy w manualnym lusterku jest ten sam plastik co w elektrycznym,
bo będę potrzebował ten element który jest przykręcony śrubką i u mnie pękł..? |
|
|
|
|
Maciek
Pomógł: 21 razy Wiek: 33 Dołączył: 26 Sie 2008 Posty: 1468 Skąd: Gliwice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 10-04-2016, 09:15
|
|
|
Z tego co wiem to w manualnym tego plastiku niema |
_________________ Lancia Lybra SW 2.4 JTD Intensa - moja
Stilo 1.9 JTD - mamy
Lancia Delta II HF Turbo - zabawka
Nouva Delta 1/6 mjet - taty
Fiat Tempra SW 1.8 LPG - moja
Fiat Tempra SW 2.0 4x4 - na części |
|
|
|
|
mikee72
|
Wysłany: 10-04-2016, 10:29
|
|
|
No, miałem nadzieję że z dwóch elektrycznych i jednego manualnego złożę jedno.
ale może wystarczą dwa elektryczne, to co jest teraz + kupione (i nieumiejętnie uszkodzone).
Tak jak pisałem, to co mam teraz w aucie jest uszkodzone: wkład chodzi tylko góra/dół a na boki jest luźne; do tego jest luźne jako całość.
Może dzisiaj się wezmę, to zrobię parę fotek - trzeba zacząć od stłuczenia wkładu,
jedno dobre lustro mam, a nie chcę połamać kolejnych plastików..
** Dodano: 10-04-2016, 18:27 **
Maciek, masz u mnie piwko - okazało się, że nożem bez problemu rozciąłem piankową taśmę dwustronną.
za to kolega mrk69 ma za swój pomysł z suszarką..
Zrobiłem dokumentację - może komuś się przyda:
Poniżej jeszcze fotka mojego lusterka przed zabawą - widać, że jest krzywo.. poza tym było luźne i nie działała regulacja lewo/prawo.
No i lusterko po demontażu - wystarczy je teraz odświeżyć, pokleić parę rzeczy i założyć z powrotem porządnie skręcając.
|
|
|
|
|
KrzychuB
Pomógł: 45 razy Wiek: 40 Dołączył: 11 Cze 2009 Posty: 3983 Skąd: Nowy Sącz
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 1
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|