|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Jaki przekaźnik jest do klaksonu?? |
Autor |
Wiadomość |
yagi2
Pomógł: 2 razy Wiek: 41 Dołączył: 04 Gru 2007 Posty: 120 Skąd: Wrocław/Lubin
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 24-01-2008, 19:09 Jaki przekaźnik jest do klaksonu??
|
|
|
Witam Panowie,
mam takie pytanie jak w temacie,czy istnieje jakiś przekaźnik od klaksonu.Bo nie działa mi klakson.Poprzedni właściciel podłączył do jednej z nóżek przekaźnika biały kabelek,a ten był podłączony był do kabelka niebieskiego z białym paskiem.Dodam tylko,że gdy było tak połączone to nie działała mi tylna wycieraczka(paliło bezpiecznik i klakson)Po odłączeniu tego białego kabla i podłączeniu jednej końcówki kabla niebieskiego z białym paskiem do drugiej końcówki(tego samego koloru)wycieraczka chodzi:) Przypadkowo zobaczyłem,że gdy tym białym kablem podłączony wciąż do nóżki przekaźnika dotknę masy,to klakson działa,ale tylko w ten sposób,na kierownicy wciąż milczy.Jeszcze został nie podłączony kabel brązowo-czarny z wtyczka,ale nie znalazłem do czego to ma być podłączone.Gdyby ktoś mógł mi pomóc z tym klaksonem,to byłbym wdzięczny:) Po co ma taki ładny dźwięk się marnować:) Przepraszam za opis,ale w elektronice jestem zielony.Pozdrawiam użytkowników TT:) |
|
|
|
|
estepe
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 24-01-2008, 19:46
|
|
|
Nic mi nie wiadomo czy jest jakis przekaźnik do klaksonu, wiem, ze do klaksonu jest bezpiecznik i odpowiedzialny jest tez za światła stopu jezeli sie nie myle to zapalniczki. Sprawdz ten bezpiecznik znajduje sie w skrzynce po lewej stronie 4 od góry. |
_________________ Tipo 1.6 '90 DGT
Tipo 1.4 gaz '92
"..śmignął bym dwie paki po jakiejś wiejskiej drodze.." |
|
|
|
|
egon
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 24-01-2008, 19:50
|
|
|
estepe napisał/a: | wiem, ze do klaksonu jest bezpiecznik i odpowiedzialny jest tez za światła stopu jezeli sie nie myle to zapalniczki. |
Oraz radia |
_________________ VW Polo 9N 1,2 12V - żony
LANCIA LYBRA 1,9 JTD 115KM
Tak mało, a tak może pomóc Składka Klubowa |
|
|
|
|
yagi2
|
Wysłany: 24-01-2008, 22:10
|
|
|
O bezpieczniku też wiem,jest cały,pytałem bo zdziwił mnie fakt,że w kierownicy nie mam klaksonu,a po podłączeniu jakiegoś kabelka do jednej z nóżek przekaźnika i zwarciu go z metalem klakson się odzywa;/ Jutro napiszę dokładnie do jakiego przekaźnika ten kabelek był podłączony.Pozdrawiam |
|
|
|
|
egon
|
Wysłany: 25-01-2008, 20:55
|
|
|
yagi2, a w kierze ci działa? Moze cos nie łączyc |
|
|
|
|
yagi2
|
Wysłany: 25-01-2008, 21:43
|
|
|
egon11 napisał/a: | yagi2, a w kierze ci działa? Moze cos nie łączyc |
Nie,właśnie o to chodzi,że w kierownicy nie działa,działa tylko jak do tego środkowego przekaźnika do jednej nóżki podłączy się kabelek,a drugą stroną dotknie masy(metalu),wtedy klakson sie odzywa.Tak jakby coś w kierownicy nie było podłączone;/ bo z komory silnika do skrzynki bezpieczników widać,że jakieś połączenie jest.Szczerze powiedziawszy klakson się przydaje i czasem może uratować przed blacharzem;/ |
|
|
|
|
egon
|
Wysłany: 26-01-2008, 14:48
|
|
|
yagi2 napisał/a: | Tak jakby coś w kierownicy nie było podłączone |
o to mi własnie chodziło Rozbierz kiere i sprawdz czy ci łaczy, moze tam siedzi winowajca |
|
|
|
|
Adonay
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 17-03-2008, 14:02
|
|
|
Panowie a ja to samo pytanie tylko o Forda Fiestę z 1998r. - może ktoś wie, bo na odpowienim forum oczywiście milczą.
Bezpecznik klaksonu działa, bo razem z nim jest wewnętrzne oświetlenie, ale wiem, że jest też pod maską bezpiecznik przekaźnika klaksonu, ale nie mam pojęcia który to. Czy ktoś może wie? |
_________________ był : Tipo 1.4
są : Ford Fiesta 1.3
Opel Astra 1.4 16V |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|