|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
[Alarm] Potwierdzenie zamknięcia pojazdu |
Autor |
Wiadomość |
pisario
Pomógł: 5 razy Wiek: 37 Dołączył: 10 Lip 2007 Posty: 933 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 06-10-2009, 18:58 [Alarm] Potwierdzenie zamknięcia pojazdu
|
|
|
Jak w temacie. Zazwyczaj jest tak, że uzbrojeniu alarmu światła "awaryjne" dają znać. Czy to za sprawą alarmu czy centralnego zamka. Mam i to i to jeszcze fabryczne firmy Silicon.
I teraz moje pytanie. W jaki sposob stworzyc taka magie, ze..:
Dajmy na to zamykamy samochod i procz dwokrotnego migniecia kierunkami, migaja np: normalne swiatla.
Ktos sie bawil w cos takiego? |
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 06-10-2009, 19:53
|
|
|
pisario, nie sądze zeby centralka wytrzymała tak duży pobór prądu. Zarówki od kierunków mają znacznie mniejszy pobór prądu. |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
DARREK
Pomógł: 22 razy Wiek: 39 Dołączył: 26 Cze 2008 Posty: 502 Skąd: Legnica
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 06-10-2009, 20:04
|
|
|
tipacz napisał/a: | pisario, nie sądze zeby centralka wytrzymała tak duży pobór prądu. Zarówki od kierunków mają znacznie mniejszy pobór prądu. |
w układ wyzwalający kierunki wpina przekaźnik na światła, łot tyle...
między wyjście z centralki na kierunki wpinasz przekaźnik, który podpinasz pod światła, gdy uzbrajasz alarm, to nie dość, że mrugną kierunki, ale również światła, takim sposobem możesz podłączyć co chcesz.. nawet klakson
Pozdrawiam |
_________________ Tipo 2.0 8V '91 159.A6.046 DGT - odszedł...
Renault Espace IV 2.0 |
|
|
|
|
pisario
|
Wysłany: 06-10-2009, 20:43
|
|
|
DARREK napisał/a: |
w układ wyzwalający kierunki wpina przekaźnik na światła, łot tyle... |
Powiesz coś więcej na temat takiego przekaźnika? Jak to zrobić czy gdzie kupić cokolwiek ? |
|
|
|
|
DARREK
|
Wysłany: 06-10-2009, 20:54
|
|
|
zarzuć modelem alarmu
Do centralki masz podłączone kierunkowskazy, wystarczy że pod któryś z przewodów podepniesz przekaźnik do którego są podłączone światła mijania. możesz zastosować osobny przekaźnik, lub poprostu podpiąć cewkę przekaźnika (przez diode najlepiej) do przewodu z centralki...
ale z drugiej strony to po co Ci to? |
Renault Espace IV 2.0 |
|
|
|
|
pisario
|
Wysłany: 06-10-2009, 21:06
|
|
|
W zasadzie to jeszcze nie wiem.. pewnie dla tzw. Fun'u i satysfakcji ze stworzenia czegoś nietypowego. Poza tym kto wie co jeszcze wymyślę jak będę wiedział jak to zrobić
Nie wiem jak sprawdzić model alarmu. W każdym razie mam taki ze zintegrowanym centralnym. Pilot jest taki http://moto.allegro.pl/it...s_warszawa.html |
_________________ A pamietasz jak mowiles ze nigdy nie kupisz...
PEUGEOT??? |
|
|
|
|
DARREK
|
Wysłany: 06-10-2009, 21:11
|
|
|
ee tam.. to możesz zrobić coś innego.. oryginalnego.. możesz zrobić tak jak napisałem wyżej, tylko ingerencja w instalację może w skrajnych przypadkach doprowadzić do różnego rodzaju problemów... albo przez przekaźnik, albo przez diodę.. inaczej jakbyś włączył światła to świeciłyby kierunki i na odwrót... |
Renault Espace IV 2.0 |
|
|
|
|
pisario
|
Wysłany: 06-10-2009, 21:25
|
|
|
Wiem. Tak też się domyślam, dlatego chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób alarm daje znać co i jak ma "mrugnąć" czy on daje poprostu krótkie napięcie bezpośrednio do przerywacza kierunków a dalej do samych żarówek, czy to coś bardziej skomplikowanego. |
PEUGEOT??? |
|
|
|
|
Kriss_Lodz
Pomógł: 1 raz Wiek: 42 Dołączył: 13 Wrz 2009 Posty: 189 Skąd: Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 06-10-2009, 21:30
|
|
|
pisario napisał/a: | Wiem. Tak też się domyślam, dlatego chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób alarm daje znać co i jak ma "mrugnąć" czy on daje poprostu krótkie napięcie bezpośrednio do przerywacza kierunków a dalej do samych żarówek, czy to coś bardziej skomplikowanego. |
wszystko zależy od alarmu
zakładałem ostatnio jakiś zwykły alarm ojcu w reni i tam centralka daje krótki sygnał na przerywacz kierunków
i po włączeniu awaryjnych po 5 mrugnięciu centralka daje krótki sygnał dźwiękowy i zaczyna to być upierdliwe |
_________________ Nie masz co zrobić z kasą ?? ...... Zostań klientem stacji ASO ))
|
|
|
|
|
DARREK
|
Wysłany: 06-10-2009, 22:01
|
|
|
Kriss_Lodz napisał/a: | pisario napisał/a: | Wiem. Tak też się domyślam, dlatego chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób alarm daje znać co i jak ma "mrugnąć" czy on daje poprostu krótkie napięcie bezpośrednio do przerywacza kierunków a dalej do samych żarówek, czy to coś bardziej skomplikowanego. |
wszystko zależy od alarmu
zakładałem ostatnio jakiś zwykły alarm ojcu w reni i tam centralka daje krótki sygnał na przerywacz kierunków
i po włączeniu awaryjnych po 5 mrugnięciu centralka daje krótki sygnał dźwiękowy i zaczyna to być upierdliwe |
zazwyczaj w centalce jest już wbudowany przekaźnik, który poprostu zwiera styki podczas otwierania/zamykania co daje mrugnięcie tego, do czego jest podłączone, może to być kierunkowskaz, światła, klakson i co tam sobie jeszcze podłączysz... |
Renault Espace IV 2.0 |
|
|
|
|
pisario
|
Wysłany: 07-10-2009, 09:57
|
|
|
Spróbuje to jakoś rozbabrać i dam znać co i jak |
PEUGEOT??? |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|