Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak podłączyć radio - niby błachoska!
Autor Wiadomość
Gość

Wysłany: 26-11-2011, 16:25   Jak podłączyć radio - niby błachoska!

Witam, od razu z góry piszę że wiem jak podłączyć radio, jakie kolory przewodów do czego ale przy tym radiu zbaraniałem. Pewnie to pikuś ale nie chcę nic puścić z dymem. Dostałem radio od szwagra i nie wiem jak go podłączyć. Czy radio może mieć wspólną masę dla wszystkich głośników. Radio to dinozaur. W radiu jest czarny i czerwony przewód(na nim bezpiecznik) idą do czarnej puszeczki i potem z niej wychodzą. To wiem że zasilanie, jest czerwony z białym paskiem i ma bezpiecznik, to pewnie podtrzymanie dla stacji radiowych(chyba). Są kolorowe przewody do głośników, ale nie ma takich przewodów masowych? Jak podłączyć głośniki. Załączam zdjęcia! Z góry dzięki za pomoc.

Kajlon 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 26-11-2011, 16:29   

Pisze gdzieś na tym radyjku ile to ma kanałów :?:
Lancia Lybra 2.4 jtd
Fiat Marea 1.9 jtd
     assistance   Moneta

Gość

Wysłany: 26-11-2011, 16:31   

Nic, żadnej nalepki.

D@wIdS 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 26-11-2011, 16:33   

OT -> Mi by sie nawet nie chciało bawić z takim kaseciakiem ;D
Nie umiem pomóc, nigdy nie widziałem radia które nie ma osobnej masy na każdy głośnik.
Może Leśniczy coś poradzi, ja odpadam. <- END OT

Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 26-11-2011, 17:05   

po ilości przewodów może mieć dwa kanały ... może tez mieć 4 kanały i wspólną mase dla każdego kanału. jeśli na radio nie ma nalepki z rozpiską to ja tego nie rozszyfruje .... niestety ale 10 i więcej lat temu nie było żadnej "normalizacji" kolorów przewodów i każdy producent robił po swojemu

palidzojnt221 

Wysłany: 26-11-2011, 17:06   

można sprawdzic na farta podłączając jakis głośnik i zobaczyc kiedy bedzie grał, duzo opcji nie ma wiec nie powinno byc ciężko, a na panelu nie pisze gdzies np, 2x40 czy cos takiego???

Raul 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 26-11-2011, 20:13   

Kolego podłączasz jeden przewód do obudowy radia i działa jako masa dla głośnika i po kolei dotykasz przewodami tymi co Ci pozostały i tak jak to będzie przewód (+)głośnika w głośniku pojawi się dźwięk,a jak(-)nic nie będzie grało tak wyeliminujesz sobie (+) od masy potem te przewody które Ci zostaną możesz sprawdzać w ten sam sposób tylko odwrotnie (+) jak już go masz podłączasz a pozostałe sprawdzasz czy mają masę i dalej po kolei jak już wyłapiesz pary a parę wyłapiesz po czystym dźwięku tzn przewód minusowy jest taki sam dla danej pary głośników dla Lini np:Przedniej w 4 Kanałowym wzmacniaczu a jak podłączysz (-) z drugiej Lini będzie grało ciszej a i może coś trzeszczeć ale nic nie zepsujesz,a znowu po podłączeniu dwóch przewodów (+) do jednego głośnika głośnik gra jak tuba basowa czyli dźwięk nieczysty z wyeliminowaniem wysokich i średnich tonów i działa za każdym razem nie zależnie czy przełączysz na balansie w lewo czy w prawo.To tyle co do radia ;) nic trudnego dziecinnie proste dasz rady :) Aha i ustaw sobie najlepiej radio na znaną Ci częstotliwość tak żebyś wiedział na 100% ze coś musi zagrać najlepiej na radio o bardzo silnym sygnale.

Gość

Wysłany: 26-11-2011, 20:47   

Trochę nie skumałem, ale zobaczymy. Powinienem jutro mieć chwilę czasu. Z góry dzięki za poświęcenie czasu :)

Raul 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 26-11-2011, 20:54   

Na spokojnie kolego nic nie zepsujesz jak nie zewrzesz 2 przewodów i wszystko będzie ok.

Leśniczy 

Wysłany: 27-11-2011, 00:19   

Raul napisał/a:
Kolego podłączasz jeden przewód do obudowy radia i działa jako masa dla głośnika i po kolei dotykasz przewodami tymi co Ci pozostały .

obudowa owszem jest masą ...ale dla zasilania radia, a nie dla cewki głośnika .... twój sposób sprawdzania ma prawo działania tylko jeśli masa dla wszystkich kanałów jest wspólna. jeśli jest inaczej i to radio jest np. 2 kanałowe to takim sposobem nie usłyszy z głośnika nic.
może próbować metodą prób i błędów tylko, że nawet jeśli trafi na dwa przewody na których głosnik zagra to i tak nie wiadomo, który to plus, a który minus, głośnik zagra nawet jeśli pomyli bieguny tyle że membrana będzie się wychylała w złą stronę ....
Pablo84K, napisz dokładnie jakiej marki to radio i jaki model może uda się coś w necie wyszperać. na fotce widać tylko FR-100 ale przyda sie jeszcze marka ....
a tak wogóle wiesz na pewno, że ten rupieć działa ?

Gość

Wysłany: 27-11-2011, 01:54   

Nie mam pojęcia czy działa. Podobno tak, a najleprze jest to że nie ma na nim napisanej firmy. Sam wpadłem na to żeby zobaczyc w necie, czy na elektrodzie, ale samo FR-100 to trochę za mało.

shwax 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 27-11-2011, 11:25   

Pablo84K, nie wiem czy gra jest warta świeczki. Sam piszesz, że nie ma pewności, że radio działa, a nawet jak jest sprawne to może grać naprawdę mizernie. Ja bym odpuścił. Jeśli nie zależy Ci na "mega brzmieniach" to radio, nawet CD/MP3 kupisz za ok. 100zł, jak dobrze poszukasz to może nawet jakąś markową używkę. Dobry kaseciak to kwota rzędu 30-50zł ;)

kaminkrz 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 27-11-2011, 13:34   

shwax, dobry kaseciak kosztuje nieco więcej niż 50 zł i potrafi zmieść brzmieniem dzisiejsze mp3 za powiedzmy nawet 200 zł., ale to już gadka na osobny temat :)

Gość

Wysłany: 27-11-2011, 14:10   

Chodzi mi o kasę. Na dobrą sprawę mogę muzyki słuchać z telefonu, jak go położę tam gdzie jest miejsce na CHECK ELEKTRIC to ładnie się dźwięk rozchodzi. Ale oczywiście radio to radio. Mam dwa auta tak że nie za bardzo mi żeby tak doinwestowywać każde z nich. A na dodatek święta :sciana: Dzisiaj jestem po nocce i przed nocką więc muszę się przespać. W przyszłym tygodniu sprawdzę i jak coś napiszę. A tak po za tematem to wolałbym kupić nowe radio DALCO za około 80zł z gwarancją i z czytnikiem kart SD. Tak chciałem zrobić no ale to na razie nie wykonalne.

kaminkrz 

Wysłany: 27-11-2011, 15:50   

Pablo84K napisał/a:
Na dobrą sprawę mogę muzyki słuchać z telefonu,

W początkowym okresie po kupnie tempry stosowałem podobne rozwiązanie tyle, że nie z telefonu, a pda.
Pablo84K napisał/a:
Ale oczywiście radio to radio

Oczywiście.
Pablo84K napisał/a:
wolałbym kupić nowe radio DALCO za około 80zł z gwarancją i z czytnikiem kart SD

Jak chcesz, to mogę opylić kaseciaka daewoo za 24 ziko z wysyłką już /zdejmowany panel, iso/ - kaseta gra naprawdę niekiepsko, natomiast z radiem są czasem problemy - raz łapie fale, innym razem nie.

Gość

Wysłany: 27-11-2011, 18:40   

Na razie nic nie kupuję. Mam problem z hamulcami a to trochę ważniejsze. Ale dzięki :lol:

gru 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 27-11-2011, 23:04   

Typowe radio z bazaru. Masę trzeba samemu zapewne zintegrować :D Model nikomu nic nie powie. Polecam otworzyć radio i zobaczyć jak lecą wyprowadzenia.

kaminkrz 

Wysłany: 27-11-2011, 23:11   

gru napisał/a:
Typowe radio z bazaru

A jaka to różnica ?
gru napisał/a:
Masę trzeba samemu zapewne zintegrować

Jakaś dziwna herezja.
Podłączasz zasilanie, bierzesz byle głośnik w celu sprawdzenia, montujesz w aucie jak ogarniesz i tyle

Leśniczy 

Wysłany: 27-11-2011, 23:20   

gru, żeby zobaczyć jak idą wyprowadzenia trzeba odkręcić końcówkę mocy od radiatora , zobaczyć jej oznaczenia, następnie znaleźć na necie datasheeta takiej końcówki, prześledzić po ścieżkach co gdzie idzie ( ścieżki lecą na odwrocie płytki drukowanej ) więc trzeba wyjąc całe flaki radia z obudowy lub z końcówki mocy sprawdzić miernikiem przejście na poszczególnych kabelkach ... nawet dla mnie ( a mam odpowiednią wiedzę i narzędzia żeby to sprawdzić ) nie chciałoby mi się w takim "śmieciu" grzebać..Pablo84K, masz czas i chęci zapnij zasilanie pod akumulator jak się zaświeci wyświetlacz to weź jakiś głośnik i sobie podpinaj po kolei ... jak znajdziesz ze dwa kanały to będzie gitara, a czy odwrócisz biegu na głośniki to nic sie nie dzieje i tak pewnie nie usłyszysz, że membrana wychyla się z druga stronę ....

gru 

Wysłany: 28-11-2011, 00:02   

Leśniczy napisał/a:
gru, żeby zobaczyć jak idą wyprowadzenia trzeba odkręcić końcówkę mocy od radiatora

Przesadzasz...

Przecież to radio w środku jest w połowie puste, gołym okiem widać gdzie idzie + gdzie - (no to już wiadomo, bo ma filtr i miało kiedyś kostkę ISO, chyba że ktoś dołożył FB), gdzie pamięć itd.

Na 60% głośnikowe plusy to biały i zielony. Pomarańcz z czarnym paskiem polecam zaizolować.

kaminkrz napisał/a:

Jakaś dziwna herezja.

Widocznie nie miałeś takiego super radia kolego, w którym masę trzeba było pociągnąć do 1 miejsca.

Leśniczy 

Wysłany: 28-11-2011, 12:08   

gru napisał/a:
Leśniczy napisał/a:
gru, żeby zobaczyć jak idą wyprowadzenia trzeba odkręcić końcówkę mocy od radiatora

Przesadzasz...

aha czyli nie znając nawet producenta radia wiesz jaka tam jest końcówka mocy i które nóżki z niej to PP+, PP-,LP+,LP-, itd ....

gru 

Wysłany: 28-11-2011, 12:34   

Leśniczy napisał/a:
czyli nie znając nawet producenta radia

Chyba żartujesz, przecież to chinol jest - tam może być wszystko i nic :lol:

2mc temu miałem takie radio noname "z epoki bazarów" - takie są najlepsze :D - kable miałem całkiem podobne...było 2 kanałowe (biały i zielony) +12acc +12const +grd +rem +dim, a masę trzeba było poprowadzić do 1 punktu :)

PS. Nie było do niego żadnego opisu, wlepek czy ISO, a jakoś sobie dałem radę i nie ściągałem żadnego schematu kości.

Staram się pomóc, ale skoro Leśniczy uważasz, że wiesz lepiej to PRZEPRASZAM :(

** Dodano: 28-11-2011, 12:35 **
Pablo84K, zrób fotki otwartego radia od góry to coś pomogę :)

Leśniczy 

Wysłany: 28-11-2011, 16:35   

gru, chcesz to się szarp z tym badziewiem, ja juz swoje napisałem w tym temacie

Gość

Wysłany: 29-11-2011, 02:38   

Auto na razie jest u mechanika, a radio w bagażniku, wiec musimy to odwlec. Napewno sie ode zwę za parę dni, chociaż zaraz zaczynam popołudnia w robocie i mogę nie mie czasu założyc, ale fotka to przecież chwila.

Odpowiedz do tematu