Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowe radyjko
Autor Wiadomość
D@wIdS 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 28-08-2012, 13:13   

Widzę dyskusja się rozkręciła :D
A pionek dziś zamówiony :)
Po jutrze najpóźniej będzie <3

vego21 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 28-08-2012, 17:44   

Leśniczy ale się czepiasz :P
W tej okrągłej tubie jest wsadzony zwykły głośnik basowy pionka bez żadnych cewek itp... zawsze to lepiej grało niż dwa te głośniki w półce. W każdym aucie w którym jeździło, trzęsło budą i dawało całkiem przyjemny basik.
Z tym safari to było z ironią, kiedyś podłączałem do jakiegoś soniaka bez wyjścia na suba właśnie takie cudo jak mówisz i je uwaliłem :D
Audiofilem nie jestem, ale też nie lubię jak coś pierdzi...

D@wIdS, gratki dla wyboru :)

D@wIdS 

Wysłany: 29-08-2012, 02:29   

No tak bez cewki to ciężko żeby to zagrało :P Ja się nie czepiałem, bo nie każdy musi się interesować takimi zagadnieniami jak CA, ale jak widać nie wszyscy do tego podchodzą tak jak ja :P Jak już koniecznie chce się uwalić radio to warto chociaż zainwestować w filtr dolnoprzepustowy, który po czasie razem z głośnikiem w komplecie będzie można łatwiej sprzedać na allegro dorzucając to radio "na części" :D A tak na serio zawsze byłem zdania że kolejność jest taka: dobre radio, dobre okablowanie, dobre głośniki i na końcu jakaś niskotonówka ze wzmakiem plus ewentualnie kondek. Znam takich co kupili na prawde dobre głośniki i wzmaki i byli negatywnie zaskoczeni złym odsłuchem. Oczywiście nikt nie pomyślał, że to wina radia z biedry tylko wina oczywiście na głośniki. Także jak widać kolejność ma znaczenie :) I ja mam nadzieję, że jakość odsłuchu się poprawi, bo w końcu ten model wyprzedza mojego poprzednika o epoke. I z żalem muszę przyznać że zacznę stosować format mp3, bo w audio w zasadzie już nic nie ma na necie :(

vego21 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 30-08-2012, 20:54   

D@wIdS, dobrze myślisz, w Tipo i teraz w escorcie mam dość dobre audio, radio JVC plus skrzynka aktyna JBL. A w roboczych przez rok jeździło to dalco za 80zł plus głośniki przód i tuba tył. Dziwne że cały czas gra tak samo i CA nie padło... Nie padło bo aż tak nie obciąża końcówki i wszystko w temacie.

D@wIdS 

Wysłany: 01-09-2012, 13:16   

No i w końcu jest :)
Do końca jeszcze go nie wysterowałem. Nie mogę trafić w odpowiedni moment, bo albo jest za dużo wysokich tonów, albo za mało ;D
Mogę natomiast powiedzieć że jakość odsłuchu o klasę lepsza od poprzedniego modelu (oczywiście mp3 vs mp3) ;)

shwax 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 07-10-2012, 17:34   

Jako, że taki temat już istnieje to podepnę się pod niego i nie będę zaśmiecał forum nowym.
W moim autku fabryczne radio odmówiło niestety dalszej współpracy :( , postanowiłem zatem zafundować sobie jakieś lepsze granie 8) . Co do całej "instalacji" C/A w moim bolidzie nie będę się rozpisywał, bo audiofilem nie jestem i tematu nie zgłębiałem tak bardzo jak chociażby kolega D@wIdS. Ogólnie w aucie są jakieś głośniki lepsze niż fabryczne, do tego syki i tyle. Na allegro znalazłem 2 modele, które mnie zaciekawiły, mianowicie:
Kenwood: http://allegro.pl/kenwood...html#tabsAnchor
JVC: http://allegro.pl/radio-j...2693765552.html

Osobiście bardziej nastawiam się na zakup tego Kenwooda, ale zaciekawiło mnie to JVC - brak czytnika płyt (i tak pewnie rzadko bym używał) i dość przystępna cena. Co o tym sądzicie Panowie? Czy te radia w ogóle są warte zainteresowania?
Oczywiście jestem otwarty na wszelkie propozycje, z wymagań jakie stawiam to cena (max do 300zł) oraz wygląd nie przypominający "choinki". Radio w aucie będzie zamontowane dość wysoko w desce, nie chciałbym zatem, żeby było bardzo "pstrokate" i rzucało się mocno w oczy (Chodzi mi o panel przedni nie sam ekran :) Niestety, większość modeli jest trochę udziwniona :? ). Najlepiej czarny panel, mile widziane niebieskie/czerwono-niebieskie podświetlenie, pod przyszłe mody w aucie, ale nie jest to główne kryterium wyboru.

D@wIdS 

Wysłany: 07-10-2012, 18:27   

Witaj. Tak się przyglądam obydwu modelom i jeżeli już miałbym wybrać między nimi to zdecydowanie JVC :) Co prawda nie mam wielkiego doświadczenia w Kenwoodach, bo raptem dwa mi przez ręce przeszły ale w jednym jakość wykonania panelu była fatalna a w drugim wydawało się wszystko ok dopóki nie wjechało się w jakąś dziurę :) Oczywiście wybór należy do Ciebie bo nie mówię że JVC to firma idealna. Ze starszymi modelami też zdarzają się problemy, ale moim zdaniem jakość jest lepsza i zdecydowanie więcej odtwarzacy tej firmy widuję w autach ;)
Oczywiście nie byłbym sobą, gdybym nie polecił czegoś od siebie ;) Skoro masz do wykorzystania 300zł to wykorzystaj je dobrze :) Polecam tego pionka: http://moto.allegro.pl/pi...2668632129.html
Dlaczego akurat ta firma? Mam z niej wszystko i jeszcze nigdy nie zdażyło mi się mieć jakichś problemów czy to z jakością dźwięku czy to z użytkowaniem zimą. Płyty nie przerywają nawet na bardo nierównych drogach :) Do tej pory poleciłem modele tej firmy 4 kumplom i każdy jest zadowolony. Dosłownie przed wczoraj montowałem w oplu astrze kumpla pionka 1400UB czyli bez napędu. Dla przykłądu masz go tutaj http://moto.allegro.pl/pi...2669617090.html Od razu po podłączeniu zachwycił się dźwiękiem w porówaniu do swojego fabrycznego radia które miał wczśniej :)
Jaki jeszcze mam argument? W przypadku tego pierwszego modelu, gdy zarejestrujesz go na stronie pioneera w ciągu miesiąca przyślą Ci oryginalnego pendriva pioneera 8Gb Moim zdaniem unikatowego, bo nie da się go kupić nigdzie na allefro i w zasadzie chyba nigdzie, bo już kiedyś szukałem ;) Także sam widzisz że same plusy ;) Pewnie leśniczy też się wypowie na ten temat, ale wątpię żeby namawiał Cię na JVC czy Kenwooda mając w podobnej cenie porządnego pionka ;)
P.S gdybys jeszcze dołożył i kupił takiego jak mam ja to kolor podświetlenia mógłbyś dopasować sobie według upodobań :) Ale to już taki bajer :p

shwax 

Wysłany: 07-10-2012, 21:14   

D@wIdS, dzięki za wszystkie info. Nie wiem czemu, ale jakoś umknęły mi te pionki, a wydają się całkiem ciekawe. Pod rozwagę brałem także Alpine'y, które kilka postów wcześniej polecał Leśniczy, ale muszę to jeszcze przemyśleć.
Po tym co mówisz chyba daruję sobie tego Kenwooda, a ten model JVC w sumie też średnio mi pasuje jeśli chodzi o "dizajn", ale jak sam zauważyłeś, sporo tego jeździ w autach, dlatego zainteresowałem się także tą marką.

D@wIdS 

Wysłany: 07-10-2012, 21:19   

Alpine'y to też bardzo dobra firma, będąc na kilku zlotach widywałem je w samochodach z nieziemskim audio do którego ja nawet podlotu nie mam ;D To marka właśnie bardziej dla fanatyków CA, bo mają bardziej rozbudowane menu jeśli chodzi o dostrajanie sprzętu, ale ja u siebie też nie narzekam. Nie jestem w końcu profesjonalistą więc w zupełności mi to wystarcza :) Alpin'a nie wziąłem tylko dltego że wszystko mam z pioneera i jakoś by mi nie pasowało :) Gdybym mial wymieszane CA to pewnie bym takiego zakupił bo w zasdzie nigdy nie słyszałem żeby ktoś skarżył się na radyjka tej firmy ;)

Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 07-10-2012, 22:36   

generalnie przez swoje auta przerzuciłem trochę sprzętu CA, jeśli chodzi o radia to głownie blapunkt i sony ( w tipo miałem soniaka za 600zł ) grał niesamowicie ... w międzyczasie parę lat pracowałem w sklepie z CA, mieliśmy tam radia praktycznie wszystkich marek z wyjątkiem alpina ( hurtownik ich nie brał więc też nie mieliśmy, zresztą najtańsza alpina była droższa od reszty o 100zł więc szef też sie nie porywał na nie )

w momencie zakupu hondy miałem po raz pierwszy radio alpine .. żadna rewelacja jeśli chodzi o wygląd i o możliwości ( czyta mp3 ale nie ma wejścia usb ) wtedy miałem też tego soniaka z tipo, który miał wszystko ( łącznie z pilotem, ze zmienianymi koloroami podświetlania, masą innych "cudów" i który wyglądał o niebo lepiej niż ta alpine ) zakupiłem głośniki, suba, wzmaka za 1000zł i miałem do wyboru jednostkę sterującą tym wszystkim... wypasionego soniaka ze wszystkim lub kiczowato wyglądającego alpine z "niczym" ( niczym w porównaniu do sony ) oba radia wpinałem i testowałem. od tamtej pory jeżdżę z ... alpina

jeśli chodzi o sprzęt, który mieliśmy w sklepie to najlepiej grały pioneery i kenwoody. jvc oraz sony znacznie ustępowały jakością dźwięku ale były też w niższej cenie.

chodzi o to że różni ludzie, różnie na tą sprawę patrzą.. jedni chcą mieć radio maksymalnie tanie i z niebieskim podświetlaniem. inni cenią sobie markę i wygląd więc kupują pioneera, sony lub jvc, fani dobrego brzmienia nie patrzą na wygląd i wybierają kenwooda, alpina, a skrajni fanatycy CA szukają nakamichi ( przeważnie wręcz obrzydliwie wyglądające )
ale pod względem jakości wykonania i grania deklasujące "konkurencje"

radio to nie wszystko, jeśli masz seryjne głośniki lub głośniki ze "średniej" półki to każde markowe radio zagra podobnie i w tedy możesz "polecieć" na wygląd ... jeśli chodzi wybór między kenwoodem a jvc to tylko i wyłącznie kenwood
p.s dla mnie istnieje tylko jedna marka radyjek i jest to alpine...

Frodo89 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 07-10-2012, 22:55   

shwax, jakby co to w przyszlym miesiacu bede sprzedawal pioneera deh 2220 ub
Fiat Tipo 2.0 8V 91'
Fiat Tipo 1.6 kat 91'
Jest:
Renault Laguna 2.0 16v 98'

D@wIdS 

Wysłany: 08-10-2012, 20:10   

Frodo89, jaki kolor podświetlenia? :)
Ogólnie na temat tego modelu mam dobrą opinię i podoba mi się układ przycisków w kształcie litery X :)
Powiedział bym że to lepsze rozwiązanie niż w moim bo przyciski nie dość że są duże to rozmieszczone wokół pokrętła głośności i co jakiś czas zdarza mi się coś wcisnąć podgłaśniając :P
Czytałem w necie kilka opinii ti niektórzy skarżą się na wycierające się pokrętło głośności i wrażliwość na zarysowania. Jak to u Ciebie wyglada? :)

Frodo89 

Wysłany: 08-10-2012, 20:51   

D@wIdS, podswietlenie zwykle biale , a pokretlo faktycznie sie wyciera ale nie ma tragedii , jak nie zapomne to jakies zdjecia moze wstawie albo jak wolisz to ci wysle
Fiat Tipo 2.0 8V 91'
Fiat Tipo 1.6 kat 91'
Jest:
Renault Laguna 2.0 16v 98'

D@wIdS 

Wysłany: 08-10-2012, 21:11   

Nie, nie, ja już mam swój sprzęt :p Pytałem z ciekawości żeby wzbogacić wiedzę haha ;D Może shwax się porwie :)

shwax 

Wysłany: 08-10-2012, 22:57   

D@wIdS, Leśniczy, dziękuję za rady i opinie. Temat sobie na spokojnie przemyślę. W sumie to Leśniczy ma rację, że przy moich głośnikach nie ma co szaleć, bo większość markowych radyjek będzie grała OK. Zdaję sobie sprawę, że dobry sprzęt niestety kosztuje i nie mówię tu tylko o radiu ale o całości instalacji, a ja (przynajmniej chwilowo 8) ) nie mam chęci inwestować w nagłośnienie nie wiadomo ile kasy.

Frodo89, dzięki za propozycję, ale do końca tygodnia to ja chcę mieć już radio w aucie, bo teraz straszna cisza w samochodzie, a nie lubię tak jeździć 8)

Tak jeszcze na marginesie D@wIdS, nie wiem gdzie kupowałeś swoje radio, ale znalazłem przypadkowo taką oto informację na oficjalnej stronie Pioneera: http://www.pioneer.pl/pl/...NICS/index.html
Tak więc z tego pendriva to mogą być jednak nici :roll: , a co gorsza jeśli coś faktycznie będzie nie halo, to żaden serwis producenta tego nie ruszy :?

D@wIdS 

Wysłany: 08-10-2012, 23:08   

shwax napisał/a:
Tak więc z tego pendriva to mogą być jednak nici

Skoro ja mam to i Ty możesz mieć :)
http://www.pioneer.pl/pl/..._USB_promo.html

Co do tej gwarancji czytałem o tym i wszystko zależy od tego gdzie się kupuje takie radyjko. Niektórzy sprzedawcy od razu piszą że nie posiada gwarancji, bo zostało importowane przez dystrybutora nie powiązanego z firmą. Inni znowu przyjmują je na gwarancje ale naprawa nie jest wykonywana w autoryzownym serwisie. Zależy jak się trafi. Ja tam niby dostałem jakiś świstek ale wolałbym go nie używać. I myślę że nie będzie potrzeby :)

shwax 

Wysłany: 10-10-2012, 21:06   

Żeby nie było, że na próżno zamęt w temacie robiłem to się pochwalę, że kupiłem w końcu Pioneera model MVH-1400UB. Wiem, jeden z podstawowych i najprostszych modeli tego producenta, ale w porównaniu z fabrycznym VW GAMMA to niesamowity skok jakościowy ;D Radyjko to pozbawione jest czytnika CD (z którego i tak bym nie korzystał), ma za to USB co w zupełności mi wystarcza. Nie zauważyłem większych różnic w porównaniu do modelu DEH-1400UB (ten samo co mój ale z CD), ani nawet 2400UB (niby ciut lepszy), tak więc przy obecnym nagłośnieniu taka jednostka wydaje mi się najrozsądniejszym wyborem. Poza tym radyjko udało się kupić w niezłych pieniądzach, jako że do sklepów wchodzi powoli jego następca na rok 2013. Ogólnie jestem bardzo zadowolony, choć brakuje mi tzw. "logiki zapłonu" jak w radiu fabrycznym. No cóż, coś za coś :roll:

Luczu 

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 10-10-2012, 21:30   

shwax napisał/a:
"logiki zapłonu"

chodzi Ci o włączanie radia dopiero po przekręceniu zapłonu ?
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

shwax 

Wysłany: 11-10-2012, 09:39   

Luczu, nie do końca. Teraz radio mam podpięte tak, że gra tylko gdy kluczyk jest w stacyjce. Wiem, że można je podpiąć żeby kluczyk nie był potrzebny, ale nie chcę. Jeśli chodzi o "logikę zapłonu" to oryginalne radia VW działały trochę inaczej. Kluczyk w stacyjce -radio gra, wyjmuję - radio gaśnie, wkładam ponownie - radio gra z tymi samymi ustawieniami, ale co więcej, gdy radio zgaśnie po wyjęciu kluczyka - mogę je ponownie odpalić bez niego i np. słuchać na postoju. Jeśli je wtedy wyłączę normalnie z przycisku to po włożeniu kluczyka samo się nie odpali. Całkiem sprytne i wygodne rozwiązanie. Jak to mówią, mała rzecz a cieszy :)

Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 11-10-2012, 10:38   

shwax, to właśnie po to większość producentów radyjek na kostce ISO daje możliwość "przepinki" zółtego i czerwonego przewodu tak żebyś mógł słuchać bez bawienia się kluczykiem w stacyjce.

zresztą osobiście uważam, że podpięcie radia tak aby działało tylko z kluczyka to rozwiązanie bez zalet, dobre dla osób leniwych ... gasi silnik, gaśnie radio, odpala i włącza się radio tak jakby sięgnięcie ręką w stronę radia było jakimś manewrem karkołomnym ...
a np żeby pasażer mógł posłuchać radia kiedy kierowcy nie ma w aucie to kluczyk musi wisieć w stacyjce, przekręcony na zapłon .... nie widzę żadnych korzyści z takiego rozwiązania :)

aha byłbym zapomniał chcąc na postoju posłuchać radia musisz przekręcić kluczyk czyli "ożywić" całą elektronikę w aucie łącznie z komputerem i pompką paliwa na parę sekund... to tak jakbyś chcąc włączyć TV musiał najpierw zajrzeć do lodówki i zapalić światło w pokoju :d

shwax 

Wysłany: 11-10-2012, 11:11   

Leśniczy, źle mnie zrozumiałeś, u mnie kluczyk po prostu musi tkwić w stacyjce. Nie muszę go przekręcać w zapłon, a więc żadna elektronika poza radiem nie działa (a i samo radio wcale nie musi się wtedy uruchomić). Czerwony i żółty i tak musiałem przepiąć, bo w VW te przewody są zamienione i nie ma stałego + na podtrzymaniu, więc pamięć ustawień się resetuje. Żebym mógł słuchać radia na postoju bez kluczyka wystarczy, że podepnę oba przewody pod stały + (chyba żółty jeśli dobrze pamiętam), tylko wtedy raz włączone radio będzie grało cały czas, chyba że sam je wyłączę. Bardziej pasuje mi to co mam.
W fabrycznym radiu wszystko działało tak jak mam obecnie, ale do tego można było radio uruchomić bez kluczyka w stacyjce, do tego samo się wyłączało (po ok 1h) gdybym np. o nim zapomniał.
Tak, wiem, trochę marudzę :roll: ale uważam, że fabryczne działanie było znacznie wygodniejsze.

Odpowiedz do tematu