|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Radio Cd jakie ? |
Autor |
Wiadomość |
slavol
Pomógł: 7 razy Wiek: 54 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 200 Skąd: Chodzież
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 19-04-2008, 08:04
|
|
|
StiviHouse, Proszę o krótkie uzasadnienie tej dziwnej teorii, bo trochę żyję na tym świecie, tematyka mnie bardzo interesuje (w szczególności caraudio) i kopara mi opadła Zawsze myślałem że najpierw jest SACD potem CD (wg niektórych winyl) długo nic i potem wszelkiego rodzaju stratne kompresje. Widzę że magia legendarnego Apple przyćmiła uznany format zapisu muzyki. |
_________________ Tipo 1.6 ie DGT 92r. Posadzony i utwardzony ;-) |
|
|
|
|
akj3
Pomógł: 26 razy Wiek: 38 Dołączył: 15 Lut 2007 Posty: 1108 Skąd: Orońsko
Województwo: Mazowieckie
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 19-04-2008, 09:32
|
|
|
slavol SACD i CD to oczywiście się zgodzę a winyl to tak średnio bo żeby jakość dźwięku była taka lub lepsza jak z oryginalnej CD to musi być w idealnym stanie płyta i system naprawdę kozacki, na "normalnych" systemach Ortofona które powiedzmy są w normalnych cenach jakość jest dobra ale jednak gorsza od CD... A na lepszych systemach np Stanton, Ortofon Concorde Night Club jakość można porównać do CD.
A co do iPoda to też mi szczęka opadła ale nie chciałem już nic mówić... naprawdę czekam na uzasadnienie... być może się nie znam... |
_________________ banda złego |
|
|
|
|
slavol
|
Wysłany: 19-04-2008, 19:34
|
|
|
Na czym słuchałeś - niech zgadnę.....słuchawki? I do czego odnosisz poprawę przetwarzania średnich tonów? Słuchałeś neutralnego, dobrego systemu? Jakiej muzyki użyłeś do porównania? Jakie masz w samochodzie nagłośnienie ,dwu czy trójdrożne, a może koaksjale? I na czym słuchasz w domu, tylko szczerze bez ściemniania proszę. Jaki jest system plików w tym ipodzie?
Wtedy możemy porównywac dalej.
P.S. nie twierdzę że się nie znasz, ale głosząc takie rzeczy raczej zatrzymujesz ziemię a chcesz poruszyc słońce |
|
|
|
|
Stivi
Pomógł: 5 razy Wiek: 33 Dołączył: 14 Cze 2006 Posty: 812 Skąd: Sanok
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 20-04-2008, 10:11
|
|
|
slavol napisał/a: | StiviHouse, Proszę o krótkie uzasadnienie tej dziwnej teorii, bo trochę żyję na tym świecie, tematyka mnie bardzo interesuje (w szczególności caraudio) i kopara mi opadła Zawsze myślałem że najpierw jest SACD potem CD (wg niektórych winyl) długo nic i potem wszelkiego rodzaju stratne kompresje. Widzę że magia legendarnego Apple przyćmiła uznany format zapisu muzyki. |
ja sie tam tak dobrze nie znam na tym ale kazdy pro akustyk Ci to potwierdzi... slyszalem juz wiele opinii i wiekszosc krazy wokol tej tezy. Moze sie myle to popraw mnie z uzasadnieniem |
_________________ było Tipo 1.4 AGT 5D 160A1.046 LPG
Tipo 1.4ie 3D 160A1.046 LPG
Bravo 1.6 16v 182AB LPG
Stilo 1.6 16v LPG
jest.. Peugeot 106 s16 TU5J4 |
|
|
|
|
slavol
|
Wysłany: 20-04-2008, 11:26
|
|
|
No to krótko. Na logikę, oprócz mało popularnego SACD zapis na płytach CD to obecnie najdoskonalszy sposób zapisu muzyki. (oczywiście w zastosowaniach komercyjnych i popularnych) Wszelkie metody kompresji są pochodną informacji zawartych na płycie CD, nawet wav, bo nie jest to dokładnie to samo. Z natury kompresji stratnej (a ze względu na wielkości plików raczej mało kto słucha bezstratnych formatów) wynika okaleczenie dzwięku w stosunku do "orginału" i nie ma fizycznie prawagrać lepiej- zgadzasz się? A teraz uwarunkowania. Większość z nas słucha budżetowego efektownego dźwięku z kin domowych, dwudrożnych zestawach w autach, tanich kolumnach że nie wspomnę o głośnikach komputerowych. Dzwięk jest najczęściej sztucznie podbarwiony wysokimi i niskimi częstotliwościami bo brzmi to efektownie, a średnica wycofana. Potem zakładamy słuchawki które bardzo dobrze odtwarzają średnie tony na które ucho ludzkie jest najbardziej czułe i stwierdzamy- oooo kurde, ale średnica gra lepiej niż CD łał..... Zapraszam Do mojego auta, a jeszcze lepiej kolegi w którym robiłem system na zawody caraudio, zmienisz zdanie o ipodzie.
A na pocieszenie dodam (żartobliwie)że jesteś na dobrej drodze do audiofilizmu, samo zwrócenie uwagi na średnie tony oznacza że okres łupu-cupu masz za sobą i idziesz w stronę jakości, tej prawdziwej i neutralnej, nie z ipoda. |
|
|
|
|
Stivi
Pomógł: 5 razy Wiek: 33 Dołączył: 14 Cze 2006 Posty: 812 Skąd: Sanok
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 20-04-2008, 15:22
|
|
|
slavol napisał/a: | No to krótko. Na logikę, oprócz mało popularnego SACD zapis na płytach CD to obecnie najdoskonalszy sposób zapisu muzyki. (oczywiście w zastosowaniach komercyjnych i popularnych) Wszelkie metody kompresji są pochodną informacji zawartych na płycie CD, nawet wav, bo nie jest to dokładnie to samo. Z natury kompresji stratnej (a ze względu na wielkości plików raczej mało kto słucha bezstratnych formatów) wynika okaleczenie dzwięku w stosunku do "orginału" i nie ma fizycznie prawagrać lepiej- zgadzasz się? A teraz uwarunkowania. Większość z nas słucha budżetowego efektownego dźwięku z kin domowych, dwudrożnych zestawach w autach, tanich kolumnach że nie wspomnę o głośnikach komputerowych. Dzwięk jest najczęściej sztucznie podbarwiony wysokimi i niskimi częstotliwościami bo brzmi to efektownie, a średnica wycofana. Potem zakładamy słuchawki które bardzo dobrze odtwarzają średnie tony na które ucho ludzkie jest najbardziej czułe i stwierdzamy- oooo kurde, ale średnica gra lepiej niż CD łał..... Zapraszam Do mojego auta, a jeszcze lepiej kolegi w którym robiłem system na zawody caraudio, zmienisz zdanie o ipodzie.
A na pocieszenie dodam (żartobliwie)że jesteś na dobrej drodze do audiofilizmu, samo zwrócenie uwagi na średnie tony oznacza że okres łupu-cupu masz za sobą i idziesz w stronę jakości, tej prawdziwej i neutralnej, nie z ipoda. |
heh no moze i masz racje. A audiophilizm mam od dziecka wpojony dla wtajemniczoncych moge zdradzic ze planuje cos wiekszego na przyszly rok w tipku zaczynam od Tarantuli T5 12' . Prawdopodobnie zasili go Orion d5000 ale akurat na piec narazie funduszy brak. no i napenwo co w przedni i tylne drzwi zamiat seryjnych miejsc ale to wyjdzie w trakcie na skompletowanie kilku kllockow mam jeszcze cały rok;) |
_________________ było Tipo 1.4 AGT 5D 160A1.046 LPG
Tipo 1.4ie 3D 160A1.046 LPG
Bravo 1.6 16v 182AB LPG
Stilo 1.6 16v LPG
jest.. Peugeot 106 s16 TU5J4 |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|