|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
[kosmetyka] Smoła z asfaltu na lakierze. |
Autor |
Wiadomość |
D@wIdS
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 1362 Skąd: Jastrowie/ Złotów
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 23-07-2012, 22:12 [kosmetyka] Smoła z asfaltu na lakierze.
|
|
|
Witka. Ostatnio wzięli sieu mnie za wylewkę nowego asfaltu na odcinku ok 6km, ale problem w tym, że to jedyna droga którą mogę dotrzeć do pracy a często jest tak, że oni zaraz po wylaniu puszczają tym odcinkiem samochody :// Ja nic nie wiedząc (myślałem że to już wczoraj było zrobione i można po tym normalnie śmigać) jechałem takim odcinkiem i teraz mam w czarnych kropkach pół samochodu :// Jestem lekko podirytowany, bo musze ściągać każdą felge i szorować.. Z felgami jednak nie mam problemu, bo mam środek który ładnie mi to odpuszcza więc sobie poradzę. Pytanie co z lakierem? Nie chce stosować środka na którym napisane jest że przeznaczony jest do felg. Chciałbym coś typowo do lakieru.. Dadam że szyby też mam zapaćkane tym gównem
Co polecacie do takich rzeczy? |
_________________ OPEL ASTRA BERTONE 2.0T
|
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 24-07-2012, 03:10
|
|
|
osobiście do czyszczenia największego syfu polecam DIMMER
Jest to specyfik do czyszczenia plandek ale rewelacyjnie nadaje się do czyszczenia zabrudzeń które nie schodzą normalnymi sposobami. Teoretycznie pisze żeby nie stosować do lakieru ale myliśmy tym ciężarówki i nic się nie działo. Oczywiście przy myciu lakieru rozcienczone z wodą.
Do mycia szyb wal bez rozcieńczania tylko nie wdychaj tego bo szczypie w gardło |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
albert1991
Pomógł: 24 razy Wiek: 33 Dołączył: 08 Cze 2008 Posty: 1071 Skąd: Kłodawa (konińskie)
|
Wysłany: 24-07-2012, 07:56
|
|
|
D@wIdS, to ja Ci zdradze sekret miej babci na smołej jest dobre zwykłe masło czy margaryna nałóż małą ilosc i rozcieraj szmatlą aż smoła zniknie pożniej umyj auto i nie ma nawet śladu |
_________________ Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność - w kierowcy |
|
|
|
|
lynx
Pomógł: 10 razy Wiek: 39 Dołączył: 30 Wrz 2010 Posty: 420 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 24-07-2012, 20:56
|
|
|
albert1991 napisał/a: | na smołej jest dobre zwykłe masło czy margaryna nałóż małą ilosc i rozcieraj szmatlą aż smoła zniknie pożniej umyj auto i nie ma nawet śladu |
Generalnie dobry pomysł, ale wazelina techniczna moim zdaniem jest lepsza. Generalnie benzyna, ropa i inne ropopochodne są do tego dobre. |
|
|
|
|
D@wIdS
Pomógł: 6 razy Wiek: 32 Dołączył: 11 Maj 2010 Posty: 1362 Skąd: Jastrowie/ Złotów
|
Wysłany: 24-07-2012, 21:36
|
|
|
Panowie byłem w motoryzacyjnym i nie dostałem nic typowo do lakieru, więc jutro do spożywczego po masło muszę pójść bo w domu mam jakąś rame czy tam delme więc odpada
Kupiłem z K2 do felg i spróbowałem na lakierze- znika ale wolę to zrobić w delikatniejszy sposób tym masłem.
P.S 1felga = 1godzina mycia Dziś starczyło mi cierpliwości na dwie. Jutro reszta.
Także myślę że problem rozwiązany. I dzisiaj jadąc do sklepu znowu wylewali asfalt. Bałem się jechać więcej niż 50 |
|
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 25-07-2012, 02:40
|
|
|
D@wIdS napisał/a: | P.S 1felga = 1godzina mycia Dziś starczyło mi cierpliwości na dwie. Jutro reszta. |
dimmerem mycie 4 felg zajmuje ... hmmm może 2 minuty |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
albert1991
Pomógł: 24 razy Wiek: 33 Dołączył: 08 Cze 2008 Posty: 1071 Skąd: Kłodawa (konińskie)
|
Wysłany: 25-07-2012, 08:57
|
|
|
D@wIdS, moze być delma czy tam i rama wazne zeby tłuste było |
_________________ Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność - w kierowcy |
|
|
|
|
meter30
Pomógł: 26 razy Wiek: 36 Dołączył: 26 Paź 2007 Posty: 904 Skąd: Jędrzejów
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 25-07-2012, 19:00
|
|
|
Masło jest skuteczne, ale trzeba mu dużo czasu poświęcić.
Zwykła benzyna 95 lub 98 parę minut i efekt murowany bez żadnych skutków ubocznych. Przetestowałem osobiście |
_________________ Był Tipo 1.4 i.e. 3D TURBO LPG 1994r (MANIA)
Był Bravo 1,6 16V LPG 1997r (Bobek)
Był Citroen Xsara 1.4 8V LPG 1998r zmarł śmiercią tragiczną...
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r |
|
|
|
|
D@wIdS
|
Wysłany: 26-07-2012, 16:27
|
|
|
Luczu, żeby ten środek był u mnie dostępny to pewnie że bym kupił no ale niestety nikt o takim nawet nie słyszał a z allegro ściągać to trochę bez sensu, tym bardziej że już sobie poradziłem Co się dało to masłem a grubsze warstwy to tym do felg zmyłem i niema śladu po tym incydencie
Może kupie ten dimmer docelowo do felg bo faktycznie trochę mi się nie widzi co chwila je szorować całymi dniami skoro można w kilka minut Nawiasem to dziwia mnie ludzie którzy mają ładne alusy a o nie nie dbają. Np mój starszy cały rok jeździ i dopiero jak zmienia koła na zimówki to dokładnie myje letnie a tak przez cały rok jeździ w usmarowanych od pyłu. Co mu powiem to macha ręką. Ja tam lubię mieć czyściutkie i błyszczące także w środku. Przykuwają wtedy uwagę przechodniów |
|
|
|
|
|
Bdm
Pomógł: 39 razy Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 1999 Skąd: RDM
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 26-07-2012, 18:10
|
|
|
A ze mnie sie śmiali że 3 razy w tygodniu na myjce jestem i za każdym razem, więcej czasu poświęcam felgą niż całemu autu |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE |
|
|
|
|
D@wIdS
|
Wysłany: 27-07-2012, 13:56
|
|
|
Bdm, dla mnie w tym nic do śmiech nie ma
Mam kumpla który ma takie fele, że czyści je patyczkami do uszu i wyczyszczenie jednej felgi zajmuje mu 1,5h Dodam że czyszczenie ze zwykłego pyłu a nie ze smoły. Wtedy to chyba z tydzień by pucował Ale sam chciał felgi z tyloma zakamarkami to teraz ma
Ja też dużo czasu poświęcam na felgi. Każda ma 10 ramion więc jest co czyścić. Wszędzie trzeba dotrzeć żeby były jak nóweczki |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|