Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[olej] co wlać?
Autor Wiadomość
Rudiger 

Województwo: Podlaskie
Wysłany: 29-11-2007, 10:53   

Jeszcze 2 zdania odnośnie fitrów oleju Filtrona.
Już 2 razy miałem z nimi kłopot: w Renault 19 i CC900.
W obu przypadkach po nocnym postoju olej z magistrali spływał do miski. Nie działał najprawdopodniej zawór zwrotny w filtrze. Każde poranne odpalanie wiązało się z kontrolką oleju palącą się 3-4 sekundy i lekkim stukiem panewek w tym czasie bo pompa musiała napełniać od nowa cału układ.
Do Tipo ostatnio kupiłem filtr UFI. Nie wiem co o nim sądzić.... :roll: Wcześniej miałem Filtrona+olej półsynetyczny 10W-40 i kontrolka oleju gasła od razu. Teraz mam UFI+olej mineralny 15W-40 i kontrolka przy porannym odpalaniu gaśnie po 1 sekundzie.
Może filtr UFI też popuszcza olej?

schab 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 29-11-2007, 12:12   

Rudiger napisał/a:
Jeszcze 2 zdania odnośnie fitrów oleju Filtrona.
Już 2 razy miałem z nimi kłopot: w Renault 19 i CC900.
W obu przypadkach po nocnym postoju olej z magistrali spływał do miski. Nie działał najprawdopodniej zawór zwrotny w filtrze. Każde poranne odpalanie wiązało się z kontrolką oleju palącą się 3-4 sekundy i lekkim stukiem panewek w tym czasie bo pompa musiała napełniać od nowa cału układ.
Do Tipo ostatnio kupiłem filtr UFI. Nie wiem co o nim sądzić.... :roll: Wcześniej miałem Filtrona+olej półsynetyczny 10W-40 i kontrolka oleju gasła od razu. Teraz mam UFI+olej mineralny 15W-40 i kontrolka przy porannym odpalaniu gaśnie po 1 sekundzie.
Może filtr UFI też popuszcza olej?

Albo ja czegoś nie wiem , albo może ty ...
Z tego co się orientuję - to nie ma takich zaworów w filtrach , które byłyby w stanie utrzymać cały olej " u góry" ! Natomiast sam sobie odpowiedziałeś ( pośrednio ) , choć tego pewnie nie zauważyłeś . Problem leży nie w filtrze - tylko w jakości oleju .
     assistance

Rudiger 

Województwo: Podlaskie
Wysłany: 29-11-2007, 12:25   

Z tego co się dowiedziałem w Filtronie (w trakcie problemów z R19) filtry oleju posiadają zawory zwrotne. Po wymianie filtrów w pojazdach o których mowa wcześniej (bez wymiany oleju oczywiście) na innego producenta, problem opóźnionego gaśnięcia kontrolki znikł.

A odn. drugiej kwestii- czy jest to sprawa jakośći? Wtedy był półsyntetyk Castrol, teraz jest minerał GM. Podobno przez Mobila robiony.
Może kwestia jest w gęstości w/w olejów w niższej temperaturze raczej. Chwilę dłużej trwa nim pompa przepchnie gęsty minerał przez magistralę.

schab 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 29-11-2007, 14:48   

Rudiger napisał/a:
A odn. drugiej kwestii- czy jest to sprawa jakośći? Wtedy był półsyntetyk Castrol, teraz jest minerał GM. Podobno przez Mobila robiony.
Może kwestia jest w gęstości w/w olejów w niższej temperaturze raczej. Chwilę dłużej trwa nim pompa przepchnie gęsty minerał przez magistralę.

Ja z uporem godnym lepszej sprawy będę obstawał przy jakości oleju ! Dlaczego - na podstawie własnych doświadczeń : rok temu dałem się nabrać i na promocji w Tesco kupiłem olej skądinąd dobrej i znanej firmy : Castrol GTX 15W 40 . Jakie było moje zdziwienie , kiedy po 4-5 tysiącach sprawdzałem poziom oleju i okazało się , że jest on czarny i ma konsystencję wody . Natomiast miarka się przebrała kiedy nieco później przy każdym rozruchu słyszałem przez 1-2 sekundy klekot rozrządu ( lampka ciśnienia się nie zapalała ) . Zacząłem mieć nawet wątpliwości co do kondycji silnika . Ale zmieniłem olej , też na Castrol - ale tym razem z beczki i olej jest ciągle czysty , a klekotu przy rozruchu nie ma .
Podkreślam , że nie mam uprzedzeń do jakichś marek , natomiast mam poważne wątpliwości co do tego - co się sprzedaje pod szyldem znanych producentów . Podrabia się paliwo , alkohole , perfumy - dlaczego nie oleje ?
     assistance

Odpowiedz do tematu