Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
po wymianie oleju po paru dniach zrobił się czarny...
Autor Wiadomość
Jelcyn 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 03-02-2009, 13:20   

dobra, niebawem będzie dokładne sprawdzone.
     assistance   Moneta

Prezesddz 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 03-02-2009, 18:58   

Ja mialem bardzo niska rezerwe, na pierwszej kresce, zatankowalem 10litrow, wyzerowalem licznik dzienny, dzis wyjezdzilem na oko do takiej samej rezerwy i mialem na budziku 127km z czego 100 na trasie, dobrze licze ze spalanie blisko 8miu litrow?
A przy okazji, staralem sie tankowac w moich poprzednich autach 98 lecz dzis zatankowalem 95 i nie specjalnie zauwazylem zmiany w dynamice i elastycznosci silnika, wiec nasze motory bardziej lubia PB95?

polansky 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 03-02-2009, 19:58   

Prezesddz napisał/a:
dzis wyjezdzilem na oko do takiej samej rezerwy i mialem na budziku 127km z czego 100 na trasie, dobrze licze ze spalanie blisko 8miu litrow?

Na oko to wiesz co ;)
A już poważniej to dobrze liczysz.

Prezesddz napisał/a:
w moich poprzednich autach 98 lecz dzis zatankowalem 95 i nie specjalnie zauwazylem zmiany w dynamice i elastycznosci silnika, wiec nasze motory bardziej lubia PB95

Jeśli masz gaźnik to wypije nawet ołowiowe paliwo (tyle że już takiego nie robią) i też będzie jechać. Jeśli wtrysk, to ze względu na katalizator najniższa liczba oktanowa to 95, a różnicy pomiędzy 95 a 98 nie widać specjalnie w przypadku starszych aut to raczej większą rolę gra auto sugestia, że "a wlałem 98, to od razu idzie lepiej, bo w końcu droższa więc lepsza".
Nie chcę wprowadzać w błąd, ale zdaje się, że do paliwa 98 powinien być przestawiony zapłon w porównaniu do 95. W niektórych autach z wtryskiem (bo chyba nie wszystkich) często jest coś takiego jak "korektor liczby oktanowej paliwa", którym jest zazwyczaj zworka, którą się przestawia gdy tankuje się 98.

Fiesta 1.25 ZETEC-S Fun '98 ;>
     Moneta

Prezesddz 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 03-02-2009, 20:12   

polansky napisał/a:
Nie chcę wprowadzać w błąd, ale zdaje się, że do paliwa 98 powinien być przestawiony zapłon w porównaniu do 95. W niektórych autach z wtryskiem (bo chyba nie wszystkich) często jest coś takiego jak "korektor liczby oktanowej paliwa", którym jest zazwyczaj zworka, którą się przestawia gdy tankuje się 98.

Thats true. Tez o tym slyszalem. A moj silnik jest na mono wtrysku 1.6 i.e. Wiec spokojnie moge lac 95?

polansky 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 03-02-2009, 20:13   

Spokojnie możesz lać, bo te silniki były przeznaczone właśnie pod takie paliwko ;)

Fiesta 1.25 ZETEC-S Fun '98 ;>
     Moneta

ciechu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 03-02-2009, 23:32   

Prezesddz napisał/a:
Ja mialem bardzo niska rezerwe, na pierwszej kresce, zatankowalem 10litrow, wyzerowalem licznik dzienny, dzis wyjezdzilem na oko do takiej samej rezerwy i mialem na budziku 127km z czego 100 na trasie, dobrze licze ze spalanie blisko 8miu litrow?
tak na oko to wyszło Ci 7,9l czyli całkiem przyzwoicie (i realnie), ale wiedz, że ty mogłeś widzieć wskazówkę na tym samym polu co przed tankowaniem, a faktycznie może być beny 2-3l mniej! I wyszło by Ci, że spalił 9-10l na 100km. Bez tankowania do pełna nie można precyzyjnie określić spalania. Łatwiej jest jak się ma instalację LPG :D Bo po 1. nie ma problemu z kasą, żeby tankować do pełna (około 60zł za pełną butlę gazu :D ) a jak chcę sprawdzić spalanie na Pb to z puściutkim bakiem jadę na stację paliw, tankuję np 20l i jeżdżę na benie aż wszystko wyjeżdżę (i przełączam na gaz) :D I podliczam wynik.
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

Boogi 

Wysłany: 20-02-2009, 21:02   

Ciechu78 jak tak dalej będziesz liczył spalanie to pompke paliwa będziesz musiał doliczyć.Bo szybko Ci się zatrze ;)

ciechu 

Wysłany: 20-02-2009, 23:31   

Boogi napisał/a:
Ciechu78 jak tak dalej będziesz liczył spalanie to pompke paliwa będziesz musiał doliczyć.Bo szybko Ci się zatrze ;)
no sorry ziomek, ale mnie to nie grozi :D Mam pompę paliwa mechaniczną (gaźnik) :D
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

Guzik 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 17-05-2009, 11:50   

ciechu napisał/a:
Mam pompę paliwa mechaniczną (gaźnik)

Te wszystkie membranki itp. musza byc czyms smarowane...jak myslisz, czym?? :D
;D Lepiej miec w baku te kilka litrow paliwka.
BTW-Panowie u mnie stoi wskazowka na zero nawet jak zaleje za 50zl(lekko sie wychyla jedynie i chwieje na dziurach, czyli chyba wskaznik dziala, ale klamie dosc mocno ;/ Kontrolka beny swieci caly czas oczywiscie
Ostatnio w mazdzie 323f tez tak mialem, ze wyjezdzilem w trasie caly bak, zeszla na zero, a kontrolka dopiero po paru kilometrach sie zaswiecila :roll:

ciechu 

Wysłany: 18-05-2009, 16:52   

Guzik napisał/a:
Te wszystkie membranki itp. musza byc czyms smarowane...jak myslisz, czym?? :D
myślę, że olejem silnikowym, który się w tej pompce znajduje :lalala:

Rozmawiałem z kimś, kto dobrze zna się na Fiatach i wytłumaczył mi różnicę w TT między pompką elektryczna a mechaniczną. Nie potrafię powtórzyć o co tam chodziło, bo nie potrzebowałem zagłębiać się w taką wiedzę (a szkoda, bo teraz bym zabłysnął :D ). W każdym razie nic mu się nie stanie, jak wyjadę paliwo do zera i zatankuję ponownie. Mało tego, jako dowód (którego nie mam jak pokazać) jest fakt, że często zdarza mi się jeździć na pustym zbiorniku nawet 3-4 tygodnie (rocznie robię około 18tyś km) i wszystko jest w najlepszym porządku.
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu