|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
zbliża się przegląd(chyba) |
Autor |
Wiadomość |
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 27-10-2009, 11:33 zbliża się przegląd(chyba)
|
|
|
chodzi o to, prawie rok temu jak kupiłem samochód (tempra 1.6 ie) udałem się na tak zwany ,,przegląd rozruchowy'' w którym wymieniłem chyba wszystkie materiały eksploatacyjne, jeśli dobrze pamiętam był to olej z filtrem, filtr paliwa, powietrza, płyn chłodniczy z termostatem(uszkodzony) i pompą płynu chłodniczego, drążki kierownicze(zużyte), klocki hamulcowe tył(przednie niewiele później) rozrząd(pasek + rolki). Chyba tyle. Od tego czasu przejechałem niecałe 8000km. Teraz pytanie, co wymieniać, na co zwrócić uwagę a co mogę śmiało odpuścić. |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 27-10-2009, 11:47
|
|
|
olej z filtrem się zbliżają do wymiany, można wymienić a można poczekać około 2tyśkm, świece i kable WN jeśli są starsze niż rok można by też wymienić (pewniejsze odpalanie szczególnie zimą i zmniejszenie spalania). gumy wycieraczek . A reszta - zależy od tego jak wygląda. Np. Filtr powietrza możesz obejrzeć czy jest czysty... |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 27-10-2009, 12:06
|
|
|
świece i kable były w między czasie wymieniane przy okazji uszkodzonej cewki, wycieraczki chyba ze dwa razy . przegląd był robiony dokładnie 18.12.2008, więc mniej więcej te dwa miesiące jeszcze mogę spokojnie poczekać. Pytanie dodatkowe, co ile wymieniać rozrząd. Po roku z takim przebiegiem chyba nie ma co, ale urwanego paska boję się jak cho***a |
|
|
|
|
marchewa
Pomógł: 10 razy Wiek: 38 Dołączył: 29 Sty 2008 Posty: 110 Skąd: Zamość/Złojec
|
Wysłany: 27-10-2009, 19:20
|
|
|
Wymień olej, filtry, sprawdź płyn chłodniczy, a co do rozrządu to mój mechanik radzi wymieniać co 50 tyś. lub co 5 lat, więc możesz spokojnie jeszcze jeździć. Możesz sprawdzić jeszcze klocki hamulcowe w jakim są stanie. |
_________________ Frontera A 2.4i LPG 92r. |
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 27-10-2009, 19:32
|
|
|
marchewa napisał/a: | radzi wymieniać co 50 tyś | to strasznie dużo, jak tak dalej pójdzie, to już nie będę musiał wymieniać |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 27-10-2009, 19:57
|
|
|
olej i filtry możesz, ew troszkę jeszcze poczekać, hamulce na pewno obejrzyj i zawieszenie; końcówki drążków ponownie no i wahacze.. nasze drogi potrafią zadziwiająco szybko je roz...
więc warto zerknąć samemu, ew na przeglądzie się może dowiesz jakbyś miał luzy, zresztą powinieneś (jeśli masz) słyszeć |
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 09-01-2010, 15:54
|
|
|
przeglądzik zrobiony, olej i filtry paliwa, powietrza, oleju, przy okazji żarówka światła cofania, pióra wycieraczek i pokrowce na fotelach koszt- około 200 zł, a wiem, że jeszcze trochę pojeździ, czuć pod prawą nogą, że był potrzebny jednak |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|