Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Laptop się wyłącza
Autor Wiadomość
Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 24-05-2013, 00:02   Laptop się wyłącza

Mam problem który mnie cholernie denerwuje. . .

Mam laptopa HP około 2 letniego. Od 4 dni mam średnio raz na dzień taką akcję, że ni z gruchy ni z pietruchy wentylator wpada na maxymalne obroty ( jeżeli akurat gram to gra zaczyna klatkować ) a po paru/ parunastu sekundach się wyłącza.

Przy próbie ponownego załączenia na ułamek sekundy zapala się dioda power nic poza tym. . .

Na początku myślałem , że coś się przegrzewa. Teraz mam uruchomiony program do monitorowania temperatury i wychodzi na to, że wszystko jest w normie. Tzn maxymalne osiągnięte temp. przy graniu wynoszą około 60 stopni dla procka i 70 dla grafiki

Laptop po ostygnięciu też nie chce się włączyć. Co dziwne - działa na niego terapia wstrząsowa czyli walnięcie go w sam środek od spodu...

Jakieś sugestie ? Co to może być

** Dodano: 24-05-2013, 01:03 **
Laptopa mam od nowości - nigdy nie był w serwisie i nigdy mi nie upadł itp itd
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

albert1991 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 24-05-2013, 07:28   

Luczu, sprawdz czy pamięć ram nie jest luźna lub dysk ogólnie wszystkie układy warto sprawdzić czy się nie poluzowały itp

Luczu 

Wysłany: 24-05-2013, 08:41   

właśnie sprawdziłem gwarancję na stronie producenta. Moja wygasła w grudniu :o jak ten czas leci ...

Zabieram się za rozkręcanie tego dziadostwa ....

** Dodano: 24-05-2013, 10:42 **
no dobra ... Odkręciłem 2 klapki bo miałem dostęp do śrub. Niestety nie dałem rady rozkręcić wszystkiego bo nie mam takich wąskich śrubokrętów co by weszły w niektóre głębokie dziurki ;/

Od niechcenia pobawiłem się odsłoniętym ramem. Jedna kość po dociśnięciu weszła w gniazdo jakiś 1 mm ... niby nic ale widocznie nie była włożona do końca. Tylko nie wiem czy to jest przyczyną. Zazwyczaj jak jest coś nie tak z ramem to komputer "piska"
Jest
     Moneta

maxi 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 24-05-2013, 12:12   

Luczu, zaopatrz się w solidne wkrętaki PH0 x 75 mm oraz PZ0 x 75 mm ;) W dalszej części demontażu na pewno napotkasz tego typu śruby. Przyczyn może być wiele od uszkodzonego radiatora lub wiatraczka karty graficznej lub nawet po uszkodzony sektor dysku twardego, który powoli się kończy. Nie sugeruj się zbytnio parametrami, jakie wskazuję program, ponieważ co oprogramowanie to i inny odczyt. Sprawdź również czy taśma łącząca ekran z płytą główną nie jest zabrudzona (zakurzona)
Przede wszystkim polecam delikatność, bo możliwości uszkodzenia, przy tak drobnej elektronice są wszelakie.

FIAT TIPO 1.4i.e DGT 70 HP

RENAULT THALIA 1.4i RN 75 HP ( 81 milage diagnostic process )

Części do Tipo 1.4 i.e DGT :
http://forum.tempra.org/t...sci-vt24251.htm

Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 24-05-2013, 12:51   

maxi napisał/a:
Przyczyn może być wiele od uszkodzonego radiatora lub wiatraczka karty graficznej

wiatraczek jest jeden i jest wspólny dla grafika i procesora.

maxi napisał/a:

lub nawet po uszkodzony sektor dysku twardego, który powoli się kończy.

tzw. bad sectory nie powodują wyłączania się tylko przywieszają na chwile system, gdyż głowica w dysku próbuje kilkukrotnie odczytać "sektor" zanim przeskoczy dalej. w poważniejszych uszkodzeniach dysku mogą pojawiać się blue screeny.
maxi napisał/a:

Sprawdź również czy taśma łącząca ekran z płytą główną nie jest zabrudzona (zakurzona)
.

uszkodzona lub luźna wtyczka od matryca objawiała by się gasnącym ekranem, a nie samoczynnymi resetami ...

Luczu napisał/a:
Mam problem który mnie cholernie denerwuje. . .

Mam laptopa HP około 2 letniego. Od 4 dni mam średnio raz na dzień taką akcję, że ni z gruchy ni z pietruchy wentylator wpada na maxymalne obroty ( jeżeli akurat gram to gra zaczyna klatkować ) a po paru/ parunastu sekundach się wyłącza.

Przy próbie ponownego załączenia na ułamek sekundy zapala się dioda power nic poza tym. . .

Wstepnie wygląda to tak: na procku dochodzi do gwałtownych wzrostów temperatury, wiatrak wchodzi na maksymalne obroty żeby zbić temperaturę ale nie daję rady więc komputer wyłącza się aby zapobiec uszkodzeniu rdzenia. od razu po takim wyłączeniu nie możesz odpalić kompa bo procek musi trochę ostygnąć...
podczas twoich obserwacji temperatur wszystko było w porządku bo akurat nie trafiłeś na ten moment kiedy comp się wyłącza ...
żeby potwierdzić moją teorię wypadało by zainstalować jakiś soft, który stale monitoruje temperatury i zapisuje wyniki na bieżąco. kiedy następnym razem komp się wyłączy będziesz widział w logach programu co się działo. wstępnie można również rozebrać go, zdjąć radiator, obejrzeć i przy okazji wymienić pastę termo przewodzącą pod prockiem i grafiką. jeżeli do układu chłodzenia nie da się dostać ściągając dolna pokrywę to znaczy, że na bank bedziesz musiał rozebrać calutkiego laptopa na części pierwsze i na samym końcu wyjąć, płytę główną aby dostać się do chłodzenia ...

maxi 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 24-05-2013, 13:00   

Leśniczy napisał/a:
wiatraczek jest jeden i jest wspólny dla grafika i procesora.

I tu się z Tobą nie zgodzą, popatrz sobie na niektóre laptopy z serii Acer'a ;) Chyba że masz na myśli laptopy HP oraz zintegrowaną kartę graficzną.

Leśniczy napisał/a:
tzw. bad sectory nie powodują "resetów" tylko przywieszają na chwile system, gdyż głowica w dysku próbuje kilkukrotnie odczytać "sektor" zanim przeskoczy dalej.

Dokładnie 2 tygodnie temu tak pozbyłem się 320 GB dysku, próba włączenie laptopa powodowała samoczynny reset jedynie w Dosie można było coś zrobić, przy czym dysk nadawał się już do śmieci.

Cytat:
uszkodzona lub luźna wtyczka od matryca objawiała by się gasnącym ekranem, a nie samoczynnymi resetami ...

Tu się zgadzam, ale różne przypadki chodzą po ludziach.

** Dodano: 24-05-2013, 14:03 **
Leśniczy napisał/a:
wstępnie można również rozebrać go, zdjąć radiator, obejrzeć i przy okazji wymienić pastę termo przewodzącą pod prockiem i grafiką

Dobry pomysł, oby tylko kolega odpowiednio nałożył nową pastę, bo skutki mogą być jeszcze gorszę od tych istniejących, no chyba że pasta całkowicie uległa potocznemu 'skamienieniu' ;)

FIAT TIPO 1.4i.e DGT 70 HP

RENAULT THALIA 1.4i RN 75 HP ( 81 milage diagnostic process )

Części do Tipo 1.4 i.e DGT :
http://forum.tempra.org/t...sci-vt24251.htm

Leśniczy 

Wysłany: 24-05-2013, 13:09   

rozmawiamy o jakiejś budżetówce HP więc wiatrak będzie jeden wspólny.

maxi napisał/a:

próba włączenie laptopa powodowała samoczynny reset jedynie w Dosie można było coś zrobić, przy czym dysk nadawał się już do śmieci.

dyski z takimi objawami naprawiam ... szanse, że odzyska pełną sprawność = 50%

p.s luczu jest chyba na tyle rozsądny, że zdaję sobie sprawę, że zabiera się za coś na czym nie bardzo się zna ... więc istnieje prawdopodobieństwa pogorszenia stanu "pacjenta"

Luczu 

Wysłany: 24-05-2013, 13:47   

Leśniczy napisał/a:
na procku dochodzi do gwałtownych wzrostów temperatury, wiatrak wchodzi na maksymalne obroty żeby zbić temperaturę ale nie daję rady więc komputer wyłącza się aby zapobiec uszkodzeniu rdzenia.

tylko czemu wtedy wieje zimnym powietrem a nie ciepłym ? To czasami trwa kilkadziesiąt sekund i w międzyczasie sprawdzam temp w tym programie i są w normie. No chyba że typowo coś się sypie i nie da się tego racjonalnie wytłumaczyć.
Leśniczy napisał/a:
od razu po takim wyłączeniu nie możesz odpalić kompa bo procek musi trochę ostygnąć...

to by się zgadzało ... Ale czas nie gra roli. Wczoraj czekałem dłuuugo i laptop był już zimny. Nie chciał się włączyć i włączył się tak jak pisałem po stuknięciu w dolną pokrywę.
Leśniczy napisał/a:
p.s luczu jest chyba na tyle rozsądny, że zdaję sobie sprawę, że zabiera się za coś na czym nie bardzo się zna ... więc istnieje prawdopodobieństwa pogorszenia stanu "pacjenta"

Kiedyś pare razy rozłożyłem stacjonarnego kompa na części pierwsze i złożyłem ... Działał :D

Jakieś tam pojęcie mam ale póki co poprawiłem ten ram zobaczymy co się będzie działo. Szczerze wątpię, żeby to byłą wina ramu ale być może coś innego naskoczyło
Jest
     Moneta

KrzychuB 

Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 24-05-2013, 14:03   

Luczu, podaj nazwe tego Twojego padła :D

** Dodano: 24-05-2013, 15:12 **
ale raczej płyta już pada ...

Leśniczy 

Wysłany: 24-05-2013, 16:58   

lapek to nie stacjonarny, stopień trudności rozebrania go i złożenia jest kilka razy wyższy :P
w każdym razie jesli w trakcie tych "ataków" trzyma normalna temperaturę to by oznaczało coś innego .... np. wspomnianą przez KrzychuB, płytę główną ... a ma jakieś znaczenie czy pracuje na baterii czy na zasilaczu ?

Luczu 

Wysłany: 24-05-2013, 17:13   

pracuje na zasilaczu na 100 %

nie wiem dokładnie co to jest ale jakiś HP G62 Nawet mnie nie denerwujcie to gówno ma nieco ponad 2 lata i już by się płyta spier... ?

** Dodano: 24-05-2013, 18:14 **
ludzie pół wieku temu polecieli na księżyc, potrafią klonować a nie umieją zrobić głupiego laptopa co by działał kilka lat ? Japierd. w takim razie w dzisiejszych czasach księgowy składa laptopy

** Dodano: 24-05-2013, 18:26 **
no i dalej to samo przed chwilą włączyłem grę ... pare minut oboroty max ale tym razem klatki nie spadły. Po wyłączeniu włączyłem go od razu bez problemu ;/

** Dodano: 24-05-2013, 18:28 **
może to być sprawka jakiegoś wirusa?
Jest
     Moneta

Leśniczy 

Wysłany: 24-05-2013, 17:55   

wirus co najwyżej mógłby np. obciążyć procka w 100% tylko, że sprawny sprzęt może pracować pod pełnym obciążeniem cały czas ...
Luczu, to wszystko bardziej przypomina usterkę hardware'u, a nie softu ... oczywiście dla pewności możesz załadowac system od nowa lub przywrócić do stanu fabrycznego z partycji recovery

p.s to nie wiesz, że teraz wszystko sie produkuje żeby tylko przetrwało okres gwarancyjny, a później ma się zwalić żebyś kupił nowe ?

Luczu 

Wysłany: 24-05-2013, 18:16   

zrobiłem test pamięci przy włączeniu komputera i wszystko ok.

Znając życie winny pewnie jest jakiś lut albo coś podobnego ... ewentualnie jakiś kondensator się wylewa .... albo zasilacz szwankuje ?

Ja pierdziele i jak zaniosę do naprawy to pewnie mnie skasują 1/3 ceny nowego laptopa
Jest
     Moneta

Leśniczy 

Wysłany: 24-05-2013, 18:44   

spróbuj czy na baterii tez się tak dzieje
ściagnij też program everest ultimate edition. może nim zrobić test stabilności systemu.
testuje cpu, fpu, pamięć podręczną , ram, dysk i w międzyczasie obserwujesz temperaturę poszczególnych podzespołów.
natomiast prawdziwy test pamięci robi się memtest86 odpalanym z bootowalnej płyty z pod poziomu DOSu ... tyle że zwalona pamięć objawiała by się inaczej niż wyłączanie kompa więc to na bank nie pamięć

Luczu 

Wysłany: 24-05-2013, 19:30   

Leśniczy, zrobiłem tak jak pisałeś i wszystko w normie. Po 4 minutach temp procka 54 stopnie

bateria wyjęta
Jest
     Moneta

shagger78 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 24-05-2013, 22:24   

Ja mialem podobnie w acer aspire.Ekran robil sie niebieski i lapek gasl nagle tak jakby wyciagnal baterie.Na gwarancji ponoc wymienili plyte glowna bo tranzystor podtrzymujacy napiecie do pracy poprostu przerywal zasilanie.W dawnym IBM think pad to samo bylo ale bez niebieskiego ekranu.Nie naprawiony z uwagi na koszta.
- FIAT TIPO 1.6 I.E. 8V 75 KM 1994 BLEU PETROL
-SMART F2 0.8 cdi 41 KM rok 2001 BLACK
-BMW E46 TOURING 2.0 D 136 KM 1999 SILVER
     assistance   Moneta

Luczu 

Wysłany: 24-05-2013, 22:32   

shagger78 napisał/a:
.Nie naprawiony z uwagi na koszta.

i tego się boję
Jest
     Moneta

Leśniczy 

Wysłany: 24-05-2013, 23:29   

Luczu, wszystko wskazuje na płytę główną ... w autoryzowanym serwisie za płytę i wymianę krzykną ci 800zł. alternatywą jest znalezienie informatyka freelancera, który nową płytę zamówi na allegro za 400zł i wymieni za 150-200zł i który zanim podejmie decyzję, wymiany płyty dokładnie zdiagnozuję obecny problem

Luczu 

Wysłany: 24-05-2013, 23:36   

Leśniczy, toś mnie pocieszył . . .

Przed chwilą rozmawiałem ze znajomym ... mówi, że teraz każdy sprzęt ma tzw " czipa śmierci" czyli zaprogramowany tak lub części zrobione tak, żeby po upływie gwarancji coś się sypnęło .... Sam już ma chyba 3 laptopa bo naprawy były nieopłacalne

Słyszę to nie pierwszy raz więc może coś w tym jest

** Dodano: 25-05-2013, 00:37 **
powiedział jeszcze, że jeżeli to jakiś kondensator to tego w laptopie nie zrobię ... chyba, że znajdę "chirurga" który się podejmie wymiany jakiegoś gówna na płycie
Jest
     Moneta

KrzychuB 

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 25-05-2013, 04:27   

Luczu napisał/a:
chyba, że znajdę "chirurga" który się podejmie wymiany jakiegoś gówna na płycie

mój brat robi takie sprawy jak co ;)

Leśniczy 

Wysłany: 25-05-2013, 09:09   

powodzenia, nie mal wszystko z wyjątkiem kondensatorów i paru tranzystorów to elementy smd ( zminiaturyzowane i bez oznaczeń, potrzebny schemat, żeby dojśc co jest czym ) a to z czego da się odczytac symbole ma oznaczenia zakodowane przez producenta. celowe działanie, nawet jak padnie tranzystor za 2zł i ktoś do niego dojdzie to nie wymieni bo nie wiadomo co wstawić za niego. jak się zesra to masz kupić nowego laptopa albo trochę taniej niż laptop ,nową płytę w serwisie.
ponadto z dyrektywy UE w elektronice nie stosuję się juz ołowiu ( jako dodatku do cyny )
więc temperatura topnienia nieco wzrosła ze zwykłą lutownicą nie ma nawet co podjeżdżać, potrzebna stacja lutownicza... to oczywiście najmniejszy problem ale warty wspomnienia :)

luczu napisz dokładny model tego twojego paścia

mikee72 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 25-05-2013, 09:57   

Pracowałem w dużej ogólnopolskiej firmie serwisującej laptopy przez kilka lat, ale sobie odpuściłem tą branżę.
Kilkanaście lat temu z napraw dało się żyć - teraz sprzęt jest zbyt tani, żeby go naprawiać.

Naprawa laptopa wyglądała mniej więcej tak:
Laptopa trzeba rozkręcić zwracając uwagę na taśmy, kondensatory itd. trzeba przedmuchać sprężonym powietrzem wentylatory,
a w szczególności styki wszelkich podzespołów (pamięć i inne jeśli takie są).
Pamięć i dysk warto przetestować na innym laptopie, ale to w domu czasem jest trudno zrobić - więc chociaż jakimś programem sprawdzić.
Potem skręcić sprzęt dokładnie pasując wszystkie połączenia.

Jeżeli objawy nadal występują, to niestety trzeba wymienić moduł, którym najczęściej jest płyta główna.
Naprawa jest nieopłacalna - a elektronicy, którzy się na tym znali albo umarli ze starości, albo z głodu.
Trzeba wymienić wtedy płytę, a używana płyta główna może być niestety w podobnym stanie, co Twoja..

Laptopy rzadko się psują - najczęściej dzieje się to w wyniku przegrzania (używanie na kołdrze, kocyku zamyka otwory wentylacyjne).
Niby laptop jest zabezpieczony przed przegrzaniem, ale niestety często się uszkadza jakiś element i wtedy jest po laptopie.

Dobra rada przy rozkręcaniu: przeszły mi przez ręce setki laptopów, ale chętnie posiłkowałem się na każdym etapie aparatem fotograficznym,
a śrubki kładłem na białą kartkę i opisywałem mniej więcej która gdzie była - często po skręceniu zostaje kilka, albo brakuje he he..
Trzeba zwracać uwagę na zatrzaski - trzeba umiejętnie je otwierać, żeby nie połamać.
Czasem trzeba też użyć trochę siły bo nie zawsze udaje się łatwo rozdzielić plastiki..
     Moneta

lordabarth 

Wysłany: 25-05-2013, 15:26   

Na początek daj nową pastę termoprzewodzącą jak radzi Leśniczy .Jak to nie pomoże to płyta raczej albo przelutowanie chipsetu i grafiki.

Leśniczy 

Wysłany: 25-05-2013, 16:01   

reballing bga nic nie daję. wymienić należy cały układ bga gdzie i tak nie wiadomo czy to wina bga. najpewniej kupic nową płytę.
albo poczekać, aż zesra się bardziej.
Dzisiaj trafiła sie toshiba.. trochę ponad dwuletnia. Nie nosi żadnych śladów zalania, przegrzania, mechanicznego uszkodzenia, a płyta umarła ... no i oczywiście żeby dojść do układu chłodzenia trzeba wyciągać płytę ... czeka cię to samo Luczu,

Luczu 

Wysłany: 25-05-2013, 16:08   

HP G62-b45EW Notebook PC
Numer seryjny: 5CB0440L1H
Numer produktu: XF431EA
Jest
     Moneta

Odpowiedz do tematu