Monitor LCD |
Autor |
Wiadomość |
avenger85

Pomógł: 6 razy Wiek: 40 Dołączył: 18 Lut 2007 Posty: 571 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 02-10-2007, 13:26
|
|
|
avenger85 napisał/a: | postawiłem te oba monitory obok siebie i wrzuciłem na nie to samo zdjęcie to po prostu byłem w szoku obraz na eizo jest 100 razy lepszy pod każdym względem .. kontrast, jasność , kąt widzenia |
napisze to w sposób bardziej czytelny eizo po poprostu lepiej świeci
i nic tu już nie wyregulujesz ... nie zależnie od ustawień czarny wygląda jak czarny ...a biały jak biały a nie srebrny ...a tego nie można powiedzieć o połowie LCD dostępnych na rynku
Hipo napisał/a: |
Technicznym bełkotem to chyba się Ty pożywiałeś skoro nawet nie wiesz o takich podstawach jak producenci matryc i elektroniki. Tylko Eizo i Eizo ..... |
to czym się sugerowałem wybierając EIZO nigdy nie zrozumiesz bo masz zbyt wyprany mózg bełkotem producentów przekrzykujących się który to ma mniejszy czas reakcji i wyższy kontrast i niższą cenę ...
już możesz sobie darować dalsze produkowanie się ja ci już napisałem co sądzę o twojej znajomości tego tematu .... |
_________________ Fiat Tipo 2.0 8V |
|
|
|
 |
topdrive

Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 02-10-2007, 13:53
|
|
|
Panowie, spokojnie... Czym wy się tak przejmujecie? Eizo robi MONITORY, a nie podzespoły.. Podobnie większość konkurencji... Tylko eizo kosztują tyle, bo kupują matryce bliżej środka tafli, tak samo jak lepsze NECi itp... A elektronika niby taka sama, jednak elementy w tych z górnej półki jeśli mają być symetryczne, są lepiej parowane itp (jak we wzmacniaczach, bo przecież wzmacniacz stereo to tak naprawdę dwa wzmacniacze mono ..)
Ogólnie, każdy kupuje to na co go stać i co mu się bardziej spodoba (tak pod względem design`u, gdzie eizo wypada conajmniej miernie, oraz jakości obrazu) . |
_________________ był Ford Fiesta Mk1 1.0 `80
był Fiat Tipo 1.4ie DGT `89
był Fiat Coupe 2.0 16v Turbo Plus `94 "Żaba"
był Honda SFX 50 Sport
jest Fiat Marea Weekend HLX 1.9 JTD `99
jest Fiat Coupe 2.0 16v Turbo Plus `94 "Jajecznica" |
|
|
|
 |
Hipo

Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 02-10-2007, 14:48
|
|
|
avenger85, ani słowa nie napisałem o czasie reakcji ani o kontrascie wiec nie odwracaj kota ogonem. Sam napisałeś bzdure a teraz usiłujesz się z tego wycofać.
Nie Tobie oceniać moją wiedze na temat LCD i możesz sobie również podarować prywatne wycieczki pod moim adresem.
Dam Ci dobrą rade, wypierz sobie swój mózg i wtedy w pierwszej kolejności zapodaj sobie do niego troche kultury osobistej i kultury wypowiedzi bo jak narazie to ja podawałem konkrety a Ty tylko powielasz tekscik o technicznym bełkocie. A jeśli nie masz do dodania nic sensownego to po prostu zamilcz. |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
 |
avenger85

|
Wysłany: 02-10-2007, 16:05
|
|
|
Hipo napisał/a: | ani słowa nie napisałem o czasie reakcji ani o kontrascie wiec nie odwracaj kota ogonem. Sam napisałeś bzdure a teraz usiłujesz się z tego wycofać. |
a czy ja twierdzę że tak napisałeś ??? pisałem o producentach sprzętu którzy się przekrzykują... to ty nie odwracaj kota ogonem i czytaj ze zrozumieniem ....
Hipo napisał/a: | Nie Tobie oceniać moją wiedze na temat LCD i możesz sobie również podarować prywatne wycieczki pod moim adresem. |
pffffffff
Hipo napisał/a: | jak narazie to ja podawałem konkrety a Ty tylko powielasz tekscik o technicznym bełkocie |
buahahahano teraz mnie powaliłeś na glebę ty weź chłopie popatrz na posty wyżej kto tu podawał konkrety a kto xerował teksty ...
a poziom mojej kultury jest wprost proporcjonalny do sposobu komunikacji z tobą .... |
|
|
|
 |
opti

Pomógł: 29 razy Wiek: 41 Dołączył: 10 Kwi 2007 Posty: 1621 Skąd: Podkarpacie
|
Wysłany: 02-10-2007, 16:36
|
|
|
dosc.. zamykam temat |
_________________ Tipo 1.9TD 90KM Granturismo
Nuova Bravo 1.9 16v mj 190KM Sport |
|
|
|
 |
Emf

Pomógł: 26 razy Wiek: 48 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 02-10-2007, 17:45
|
|
|
To ja odblokowałem temat.
Odblokowałem bo ja go założyłem i chcę tu pomocy na temat monitora lcd ponieważ zamierzam takowy zakupić.
Nie będę zakładał drugiego tylko dlatego, że jest tu wymiana zdań, być może zbyt ostra, ale jest.
Nie róbmy z tego forum Białorusi, że każdy każdemu wazelinuje Panowie
Proszę o opinie na temat LCD, wyzwiska na priv i basta |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
 |
|
|
|
 |
topdrive

|
Wysłany: 02-10-2007, 19:22
|
|
|
Z tych dwóch co podałeś w linku, ja brałbym 931bw bo ma więcej kolorów i matryca reaguje szybciej... A może coś z Iiyama albo Nec`a?
np http://morele.net/produkt/85668/ lub http://morele.net/produkt/107201/ ?
Wynika to chyba z tego, że mam więcej zaufania do tych producentów, chociaż sam nigdy się nie zawiodłem na SyncMaster`ach Samsynga . |
był Honda SFX 50 Sport
|
|
|
 |
Hipo

|
Wysłany: 02-10-2007, 19:46
|
|
|
topdrive napisał/a: | Z tych dwóch co podałeś w linku, ja brałbym 931bw bo ma więcej kolorów i matryca reaguje szybciej... A może coś z Iiyama albo Nec`a?
|
No kurde piszesz bełkot techniczny ( bo piszesz o kolorach i czasie reakcji) a poza tym to ... tylko i wyłącznie EIZO |
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
 |
MupiK

Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 02-10-2007, 19:55
|
|
|
hihi ale mam ubaw jak czytam :-)
Jak to mowia szewc bez butow chodzi hehe ja osobiscie mam IBM p97 i uwazam go za jeden z najlepszych monitorkow jakie widzialem ;-) ale jego czas przeminal i ledwo co na nim widac
EMF jak potrzebujesz monitor podaj mi model a ja podam ci cene :-) Albo podaj mi cene a ja zrobie zeby byla milsza;-)
Ze swojej strony powiem tylko tyle do uzytku domowego jesli masz gdzie postawic bierz PANORAME!
Wygodniej sie na tym pracuje, a obcinania obrazu itp przy nowych grach/filmach itp nie ma to juz znaczenia :-)
Ale zescie sie chopaki rozgadali hihi ja dzisiaj odebralem nowa partie SAMSUNG 226CW i powiem ze schodza jak cieple buleczki:-) W porownaniu do starego 226BW widac roznice:-) |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
 |
avenger85

|
Wysłany: 02-10-2007, 20:22
|
|
|
emf a ja ci powiem tak jak chcesz wybrać dobry monitor to idź do dobrego sklepu komputerowego ( takiego gdzie mają dużo monitorów ) i poproś gościa o podłączenie jakiś dwóch paneli które ci się podobają jak już wybierzesz jednego z nich to poproś o porównanie go z jakimś panelem powiedzmy o 100 lub 200zl droższym i zobacz jak duża będzie różnica ... ( czy warto dorzucić tą kase ) parametry typu czas reakcji czy tam kontrast można centralnie olać bo teraz wszystkie panele na matrycy TN mają powiedzmy przyzwoite osiągi ... no chyba że mierzysz w noname'a za 500zl
** Dodano: 02-10-2007, 20:26 **
a jeśli już zamówisz sobie jakiś panel to poproś sprzedawce o podłączenie monitora przy zakupie żeby sie przekonać czy nie czeka na ciebie zonk w postaci bad pixela |
|
|
|
 |
Emf

Pomógł: 26 razy Wiek: 48 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 02-10-2007, 20:55
|
|
|
avenger85, dzięki za linki bo tak spojrzałem na tego NEC'a i bardzo mi się w nim spodobała ........ cena
Nad Iiyamą się zastanawiałem ale chyba wybiorę Samsunga lub tego NECa
Mój monitor musi:
- być czarny
- mieć możliwość zaczepienia VES'a bo będzie wisiał na ścianie
- mieć przyzwoity obraz ale bez przesady bo "monitorofilem" nie jestem
MupiK, a za ile miałbyś tego Samsunga 931BW na morele jest za 760 |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
 |
|
|
|
 |
MupiK

Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 02-10-2007, 21:48
|
|
|
wiadomosc co do ceny bedziesz mial z rana na PW ;-)
w domku nie mam dostepu ;-) ale znajac morele to na piwo sie jeszcze urwie |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
 |
topdrive

|
Wysłany: 03-10-2007, 10:51
|
|
|
Hipo, jeśli uważasz czas reakcji matrycy za bełkot techniczny, to życzę powodzenia.. Wiadomo, że czas reakcji podawany jest zaniżony i faktycznie wszystko będzie miało czas podobny, ale mimo wszystko lepiej będę się czuł, wiedząc, że producentowi udało się zejść do 2ms, a nie do 5 czy 8ms. A co do ilości kolorów, to dla mnie jest to poważna różnica (pracuję troszkę przy grafice, nie zawodowo) i widzę różnicę w odwzorowaniu kolorów przez różne monitory... Więc nawet te czysto techniczne dane w moich oczach wskazują na korzyść tego co ma więcej. Co prawda, dochodzi też ilo bitowy przetwornik jest w danym monitorze.. Wiadomo, chciałoby się mieć 14 bitów, ale wtedy cena rośnie troszkę.. A efekty posiadania takiego monitora widać od razu, jak tylko postawi się obok inny monitor.
Ostatnio w Krk organizowaliśmy pokaz Apple, Eizo i Quark. Obok siebie stały dwa modele Eizo. Jeden FlexScan (HD2441W) a obok jakiś ColorEdge (chyba cg210, ale nie pamiętam dokłądnie). Różnica była zauważalna na pierwszy rzut oka. Aha, ten ColorEdge nie był kalibrowany, po prostu świecił.. |
był Honda SFX 50 Sport
|
|
|
 |
miszko

Pomógł: 111 razy Wiek: 42 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 03-10-2007, 11:20
|
|
|
Różnica faktycznie jest zauważalna. Mam LCD 19' od Samsugna i mam porównanie z 3 laptopami. Między IBM i Asusem nie ma dużej różnicy. Zaś w Fujitsu-Siemens ekran jest taki "lustrzany" co średnio mi się podoba. Zaś chyba najlepiej odzwierciedla z tej 4ki Samsung. Ma chyba najbardziej żywe kolory. Choć miałem pewien czas (dałem ten monitor bratu dziewczyny) ViewSonic'a. Jeżeli miałby porównywać to VS miał najlepsze kolory (jeśłi chodzi o nasycenie i "żywotność" czy jak to nazwać). Co do czasu reakcji, to Samsung ma 8ms, VS ma 4ms, a w laptopach nawet nie wiem, a dużo korzystam i nie mogę narzekać. Gram, filmy oglądam i jest ok. Czasy reakcji w laptopach sądze kreują się między 12-16ms. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
 |
Hipo

|
Wysłany: 03-10-2007, 22:42
|
|
|
topdrive, moja wypowiedź miała charakter czysto sarkastyczny więc nie bierz tego do siebie |
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
 |
topdrive

|
Wysłany: 04-10-2007, 11:58
|
|
|
Hipo, postaram sie .
A wracając do tematu, to ma ktoś wyrobione zdanie o monitorach Apple? Ja mam tego pecha, że w pracy mam tylko Apple i Eizo.. Nie mam możliwości porównania ich do normalnych monitorów innych producentów, np. Samsunga. W porównaniu do Eizo wypadają nie aż tak dobrze (szczególnie się wykładają na kątach, a to jest ważna cecha w panelu do domu).. |
był Honda SFX 50 Sport
|
|
|
 |
Hipo

|
Wysłany: 07-10-2007, 10:53
|
|
|
Panowie, zostawicie topdrivea w spokoju bo jak już to dyskutowałem z avenger85 i niestety ale ciagle uważam że gość w zalinkowanym temacie pisał bzdury zaślepiony marką eizo.
Poza tym nie wiem co ten temat miałby mieć wspólnego z jakimś ringiem ? nikt tu nikogo nie bił ani co ..... |
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
 |
ubek

Pomógł: 50 razy Wiek: 41 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 07-10-2007, 11:15
|
|
|
Hipo napisał/a: | nikt tu nikogo nie bił ani co ..... |
Bo na szczęście w sieci da się stoczyć tylko walkę na słowa i argumenty |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
 |
avenger85

|
Wysłany: 07-10-2007, 11:45
|
|
|
Hipo napisał/a: | Panowie, zostawicie topdrivea w spokoju bo jak już to dyskutowałem z avenger85 i niestety ale ciagle uważam że gość w zalinkowanym temacie pisał bzdury zaślepiony marką eizo.
|
dobrze że się nie znasz hipo bo inaczej to zdanie wyżej mogło by mieć jakiś sens ...
zainteresowani niech przeczytają cały temat i sami stwierdzą kto pisał bzdury ...
a odnośnie tematu nowego działa to zgadzam się z kimś tam wyżej że offtopic w zupełności wystarczy |
|
|
|
 |
Hipo

|
Wysłany: 07-10-2007, 13:58
|
|
|
avenger85 napisał/a: |
dobrze że się nie znasz hipo bo inaczej to zdanie wyżej mogło by mieć jakiś sens ...
zainteresowani niech przeczytają cały temat i sami stwierdzą kto pisał bzdury ...
|
Nie komentuje już poziomu Twojej wiedzy bo co będe "uświadamiał" speca od Eizo. Już w topicu się popisałeś swoją wiedzą wychwalając pod niebiosa eizo i mówiąc że bije każdy monitor z matrycą TN a nawet nie wiedziałeś ze ma to twoje eizo na takowej jest zbudowane. Kompletnie zignorowałeś fakt tego że to nie eizo produkuje graty tylko składa poprostu monitor z częsci róznych producentów. Masz się za wielkiego fachowca, niestety nim nie jesteś bo inaczej to byś wiedział takie podstawowe sprawy.
Poziom twojej kultury osobistej oceniam na poniżej dna, a pogrążyłeś sie tym tekstem na czym to ja niby w domu pracuje. Nie znasz mnie, nie wiesz jakim sprzetem dysponuje, zachowałeś się jak jakiś szczeniak poprostu. Więc nie dziw się że wzbudzasz we mnie negatywne nastawienie do siebie. Nie znosze chamstwa. |
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
 |
avenger85

|
Wysłany: 07-10-2007, 14:42
|
|
|
Nie komentuje już poziomu Twojej wiedzy bo co będe "uświadamiał" speca od Eizo. Już w topicu się popisałeś swoją wiedzą wychwalając pod niebiosa eizo i mówiąc że bije każdy monitor z matrycą TN a nawet nie wiedziałeś ze ma to twoje eizo na takowej jest zbudowane. |
dzięki że mnie uśmiadomiłeś na jakiej matrycy mam monitor pfffffffffff buahahahaha
wracaj do media expreta oglądać panele LCD zza szyby bo minie dużo czasu zanim na takim popracujesz ... |
|
|
|
 |
Hipo

|
Wysłany: 07-10-2007, 22:10
|
|
|
No i Panowie powiedzicie jak nie ma człowieka szlag trafić? pisze z kulturą, podaje konkrety a kolega widać nic nie przyjmuje do wiadomości.
Człowieku podałem Ci linka z oficjalną specyfikacja EIZO ze strony producenta więc nie wiem o co Ci biega. http://www.eizo.de/pool/spec/de_S1901.pdf
Sprawa druga, jutro specjalnie pykne Ci foto żebyś zobaczył na czym pracuje i podarował sobie teksty o oglądaniu LCD zza szyby.
Sprawa trzecia, poczekam jeszcze chwile aż któryś z kolegów zareaguje, jesli nie zareaguje to sam osobiście Ci przywale ostrzeżenie za obrażanie innego użytkownika forum, w tym wypadku mojej osoby.
Tym miłym akcentem zakończymy dywagacje na temat tego co mam, na co mnie stać itp. |
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
 |
avenger85

|
Wysłany: 08-10-2007, 10:24
|
|
|
fajnie że się produkujesz i wrzucasz mi jakieś linki z informacjami których byłem świadom od dawno ... btw po polsku lub angielsku się nie dało ?
Sprawa druga, jutro specjalnie pykne Ci foto żebyś zobaczył na czym pracuje i podarował sobie teksty o oglądaniu LCD zza szyby.
|
buahhaaa niezmiernie mnie cieszy że sprowokowałem cię na tyle żebyś pykał jakieś śmieszne fotki monitora kolegi i wrzucał na forum... pękam ze śmiechu ... z takich typów jak ty |
|
|
|
 |
opti

Pomógł: 29 razy Wiek: 41 Dołączył: 10 Kwi 2007 Posty: 1621 Skąd: Podkarpacie
|
Wysłany: 08-10-2007, 19:16
|
|
|
avenger85 napisał/a: | z takich typów jak ty | |
_________________ Tipo 1.9TD 90KM Granturismo
Nuova Bravo 1.9 16v mj 190KM Sport |
|
|
|
 |
topdrive

|
Wysłany: 09-10-2007, 08:33
|
|
|
avenger85, proszę Cię... Czasami zaciśnij palce i nie pisz pewnych rzeczy, bo można mieć inne zdanie, ale nie można kpić z innych! |
był Honda SFX 50 Sport
|
|
|
 |
|