Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
procesor
Autor Wiadomość
PITEK 

Województwo: Zachodniopomorskie
Wysłany: 11-01-2012, 13:07   procesor

ma problemik mam nadzieję że mały od jakiegoś czasu jak zaczynam grać w jakąkolwiek grę na PC zaczyna mi sie grzać procesor (AMD athlon cor dou 2.66 i 2 GB ramu + karta graficzn GF 8600 GTS))temp wzrasta do nawet do 100 stopni i komp sie wyłącza sam. podczas normalnej pracy sie nie grzeje. myslałem że problemem było brak pasty silikonowej miedzy procesorem a wiatrakiem ale problem nie ustał po nałożeniu tej pasty. doradźcie co można zrobić i czy ewentualnie mam sie martwić.
     Moneta

Jelcyn 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 11-01-2012, 13:10   

AMD, znam to. Zwyczajnie potrzebujesz radiatora z większą ilością żeberek i mocniej dmuchającego wiatraczka. Pomaga jeszcze otworzenie obudowy komputera. Jeśli jest to możliwe oczywiście.

PITEK 

Wysłany: 11-01-2012, 13:14   re

też o tym myślałem ale nie wiem czy da radę kupic taki radiator. komp ma dopiero z 4 lata i do tej pory wszystko było ok grało sie w co popadnie a teraz zaczyna sie grzać już na grach które mało co wymagaja.
     Moneta

Jelcyn 

Wysłany: 11-01-2012, 13:16   

I pewnie jeszcze nie zaglądałeś nigdy do środka? Zgadłem? To nie, nie kupuj jeszcze żadnych radiatorków i wiatraczków, tylko zajrzyj do środka i poodkurzaj.

PITEK 

Wysłany: 11-01-2012, 13:17   re

odkurzanie to mu robie średnio raz w miesiącu
a zglądałem nie raz bo nawet cały wiatrak rozkrecałem żeby wyczyścić
     Moneta

kaminkrz 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 11-01-2012, 14:57   

PITEK napisał/a:
problem nie ustał po nałożeniu tej pasty.

W jakiej ilości nałożyłes tej pasty?
PITEK napisał/a:
komp ma dopiero z 4 lata

Raczej już ma cztery lata, co nie zmienia faktu, że mimo iż jest na amd, to nie powinien się tak grzać.
Być może dałes za duzo pasty i działa teraz jako izolator, a nie przewodnik cieplny.
Jest jeszcze opcja, że cos może żle złożyłeś.
Kolejną opcją jest to, że pasta musi się wygrzać, ale generalnie nie powinien się wyłączeć z przegrzania.
Może ułozyskowanie wiatraka ma dosyć - musisz to wszystko sprawdzić.

PITEK 

Wysłany: 11-01-2012, 15:36   

tej pasty to faktycznie dałem może za duzo bo chyba całłą mała taką tubkę dzieki ujme jej.
bo właśnie nie wiedziałem czy dac dużo czy mniej więc dałem więcej bo myślałem że bedzie lepiej ale dzięki za rade. sprawdze jeszcze wiatrak jeszcze raz dziękuje :) pozdro :)
     Moneta

Jelcyn 

Wysłany: 11-01-2012, 16:04   

PITEK, tej pasty daje się tyle co kleju do papieru.

PITEK 

Wysłany: 11-01-2012, 16:08   

no to teraz to już wiem że na pewno dałem za dużo dzieki jeszcze raz spróbuje ując jej i zobacze co bwdzie dalej
     Moneta

kaminkrz 

Wysłany: 11-01-2012, 16:15   

Pasty daj powiedzmy tyle jak niezbyt okazałe ziarenko grochu i w sumie nie wiem, czy i tyle nie będzie za dużo i daj tylko na rdzeń CPU, albo na radiator - nie smaruj tych dwóch miejsc naraz.

Jelcyn 

Wysłany: 11-01-2012, 16:16   

kaminkrz napisał/a:
Pasty daj powiedzmy tyle jak niezbyt okazałe ziarenko grochu

ja bym powiedział ryżu. Albo nawet pół

Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 11-01-2012, 17:27   

dla procesorów które rdzeń mają osłonięty ( czyli np twój ) ciężko jest "przesadzić" z ilością pasty ponieważ nadmiar i tak zostanie wypchnięty w momencie dociskania radiatora. z kolei prawidłowa ilość to tak jak pisze kolega Jelcyn, bobek wielkości ziarnka ryżu wystarczy. jesli po wymianie pasty temp. nadal przekracza 70C to odpal jakiś program np. everest i zobacz jakie są obroty wiatraczka, powyżej 55C powinny wynosić więcej niż 2200obrotów. ogólnie to dobrze by było gdybyś sprecyzował co to za procek bo nie istnieje coś takiego jak amd athlon cor duo
jeśli tam są 2 rdzenie po 2.6 to może być AMD Athlon 64 X2 5200+
pytam bo everestem można również sprawdzić napięcie na rdzeniu procesora, jesli jest wyższe niz powinno to tłumaczy grzanie się i w takim przypadku do wymiany jest zasilacz

kaminkrz 

Wysłany: 11-01-2012, 19:05   

Jelcyn napisał/a:
ja bym powiedział ryżu

Masz słuszność - nie wiedziałem w tamtej chwili jak to ująć.
Jelcyn napisał/a:
Albo nawet pół

Bez przesady.Niech da pasty w ilości wielkości łepka od zapałki.Tyle będzie w sam raz.

StaszEeK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 12-01-2012, 15:54   

Być może ktoś grzebał w ustawieniach BIOS'u odnośnie obrotów wiatraka na procku? Sprawdź w BIOS-ie ustawienia chłodzenia (o ile są), i przy okazji napięcia...
Jest - Polonez ATU Plus 1.6 GLi + LPG

Leśniczy 

Wysłany: 12-01-2012, 16:00   

StaszEeK napisał/a:
Być może ktoś grzebał w ustawieniach BIOS'u odnośnie obrotów wiatraka na procku? Sprawdź w BIOS-ie ustawienia chłodzenia (o ile są), i przy okazji napięcia...

jesli korzysta z boxowego chłodzenia AMD ( a zapewne tak jest ) to nie możliwości regulacji obrotów z biosu czy nawet programowego sterowania. obroty zmieniają się automatycznie w zależności od temperatury procresora. w przypadku chłodzenia INTELA przy wiatraku znajduje się dioda mierząca temp. radiatora i obroty zmieniają się na tej podstawie

StaszEeK 

Wysłany: 12-01-2012, 16:08   

A przypadkiem BIOS nie ma funkcji profili ustawienia chłodzenia? Z własnego doświadczenia wiem, że w płytach głównych są dostępne takie ustawienia, nie chodzi mi tutaj o konkretne obroty, ale profile "pracy", (np. "Standard", "Turbo", "Silent"). W BIOS-ie powinny być opcje typu "CPU Q-fan Control" (czyli "inteligentna kontrola", wedle czujnika temperatury) i właśnie "CPU Fan Profile" (tryb chłodzenia procesora).

Leśniczy 

Wysłany: 12-01-2012, 23:26   

zaden z opisanych profili nie pozwala na przekroczenie 70C. profile odnoszą się do trybu pracy procesora ( jego mnożnika jesli jest odblokowany lub taktowania magistrali FSB ) przykładowo przy trybie turbo procek działa ze zwiększoną o parę % wydajnością co za tym idzie wydziela więcej ciepła więc wiatrak kręci się szybciej.

niech kolega poprawi ilość pasty, i upewni sie, że wentylator wogóle się kręci, jeśli te kryteria będą spełnione wtedy do kontroli idzie napięcie rdzenia. przy okazji warto obejrzeć jak wyglądają kondensatory na płycie jeśli te w pobliżu podstawki procesora są wybrzuszone może to tłumaczyć problemy, jęsli kondziory są ok możliwe jest wadilwe działanie zasilacza....
aczkolwiek to pewnie jakaś pierdoła bo to najczęstsze przyczyny "awarii" kiedy ktoś nie doświadczony bierze się za grzebanie w podzespołach kompa

StaszEeK 

Wysłany: 12-01-2012, 23:46   

Leśniczy napisał/a:
zaden z opisanych profili nie pozwala na przekroczenie 70C. profile odnoszą się do trybu pracy procesora ( jego mnożnika jesli jest odblokowany lub taktowania magistrali FSB ) przykładowo przy trybie turbo procek działa ze zwiększoną o parę % wydajnością co za tym idzie wydziela więcej ciepła więc wiatrak kręci się szybciej.

Dla ścisłości, bo kolega rozminął się w temacie - Profil chłodzenia służy do ustawiania prędkości obrotowej wentylatora, a nie "przyspieszania" pracy procesora.

Dla zobrazowania wypowiedzi zamieszczam zdjęcie ekranu BIOS'u na zakładce "Hardware Monitor".

Nie ma tutaj funkcji "kręcenia" procka, czy też magistrali. Do tego służy inna zakładka, z opcjami typu mnożnik procesora, szerokość magistrali, nawet zmianą napięcia na poszczególnych podzespołach... Przykład poniżej.

Tak więc samo ustawienie profilu chłodzenia nie wpływa na taktowanie procesora, nie przyspiesza o parę % jego wydajności itp... Przyspiesza jedynie wydajność[u] wentylatora.[/u]

Co do reszty poprzedniego postu, reszty całkowicie się z Leśniczym zgadzam.

Leśniczy 

Wysłany: 13-01-2012, 00:58   

gratuluje zaangażowania w temat, jednak wrzucanie SS z dwóch różnych BIOSów delikatnie pisząc jest FAŁSZYWYMI INFORMACJAMI" wprowadzającymi nie potrzeby zamęt na forum.
SS nr.1 dotyczy płyt głównych asusa, asrocka, a funkcje zaznaczone na czerwone dotyczą zachowania się wiatraka w zależności od temp. procka. funkcja nr 2 zaznaczona na czerwono dotyczy zachowania się dodatkowego wentylatora podłączonego do płyty i zamontowanego przykładowo na obudowie compa. ( warto zwrócić uwagę na przekłamanie w obrotach wentylatora .. 14000obr na minutę jest wartością zupełnie nie dorzeczną, gdyż wentylatory zarówno na procku, w zasilaczu czy karcie graficznej nie przekraczają 4000obr. ) SS którymy się posłużyłeś są anomalią, a ktoś kto go umieścił w necie zrobił to dla jaj) na przyszłość wrzucając na forum SS znalezione w necie, warto posłużyć się "normalnymi" screenami a nie jakimiś wynalazkami....

SS nr.2 dotyczy płyt głównych np. gigabyte z możliwością kręcenia mnożnika procka i poszczególnych napięć na rdzeniu, pamięci czy też FSB

reasumując: kolego nie obraź się ale wrzucanie dwóch różnych SS z dwóch różnych płyt głównych nie idzie w parze. te sreeny wykluczają się na wzajem, gdybyś miał doświadczenie z jednym i drugim BIOSem to bys o ty wiedział ...

p.s daruj sobie przeszukiwaniu internetu w celu zagięcia moich wypowiedzi ... na prawdę mija się z celem. kolega który założył temat dostał odpowiednie wskazówki i teraz czekamy na jego wypowiedź

StaszEeK 

Wysłany: 13-01-2012, 01:27   

Napisałem swoje, każdy ma inne zdanie.

Cytat:
warto posłużyć się "normalnymi" screenami a nie jakimiś wynalazkami
- PS. zrób "normalnego" screena BIOSA klawiszem "Print Screen" i zapisz w systemie.

Tyle jeżeli chodzi o ten bezsensowny OT - z góry przepraszam za odchylenie od głównego wątku.

A koledze założycielowi tematu życzę powodzenia i rychłego usunięcia usterki :)

Odpowiedz do tematu