|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Video |
Autor |
Wiadomość |
egon
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 12-01-2018, 18:03 Video
|
|
|
Siema.
Mam pytanie do znawców tematu jesli chodzi o format video, a w sumie nie o format, a w sumie nie wiem jak to nazwac
Chodzi mi o to, czy istnieje jakieś "urządzenie" czy cos, zeby zamienic sygnał video taki standardowy z gniazda cinch na RGB
Mam nadzieje, ze zrozumieliście o co mi kaman |
_________________ VW Polo 9N 1,2 12V - żony
LANCIA LYBRA 1,9 JTD 115KM
Tak mało, a tak może pomóc Składka Klubowa |
|
|
|
|
mikee72
Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 11 Lis 2012 Posty: 584 Skąd: Poznań
|
|
|
|
|
brynol69
Pomógł: 9 razy Wiek: 36 Dołączył: 22 Sty 2008 Posty: 346 Skąd: Imielin
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 12-01-2018, 18:30
|
|
|
ale czy przypadkiem chinch to nie jest rodzaj złącza stosowany przy standardzie RGB? |
_________________ Tune Hard Go Pro
Fiat Tipo 1.4 S 5p zielony - dawca dla j/n
Fiat Tipo 1.6 HF Turbo 5p zielony - R.I.P.
Fiat Tipo 1.8 GT LPG 3p czarny - sprzedany
Fiat Tipo 1.8 GT 3p bordowy - :-)
Fiat Tipo 1.6 HF 3p bordowy - drugie wcielenie |
|
|
|
|
egon
|
Wysłany: 12-01-2018, 19:05
|
|
|
brynol69 napisał/a: | ale czy przypadkiem chinch to nie jest rodzaj złącza stosowany przy standardzie RGB? |
nie kolego RGB to sygnał taki jakby trzy kolory sa na osobnych przewodach. Stad nazwa RGB (Red Green Blue)
mikee72, chodzi mi o kamerę cofania, tam są wyjscia własnie RCA, a ja potrzebuje sygnał RGB zeby podłączyć to do wyświetlacza w samochodzie. |
|
|
|
|
brynol69
Pomógł: 9 razy Wiek: 36 Dołączył: 22 Sty 2008 Posty: 346 Skąd: Imielin
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 12-01-2018, 20:12
|
|
|
zgadzam się z zupełności ale "chinch" vel RCA to rodzaj wtyczki a nie standardu transmisji. Jeśli chodzi o transmisję na złączach RCA to jest Composite 1xRCA lub RGB 3xRCA i prawdę mówiąc nie rozumiem z czego na co chcesz przejść. |
_________________ Tune Hard Go Pro
Fiat Tipo 1.4 S 5p zielony - dawca dla j/n
Fiat Tipo 1.6 HF Turbo 5p zielony - R.I.P.
Fiat Tipo 1.8 GT LPG 3p czarny - sprzedany
Fiat Tipo 1.8 GT 3p bordowy - :-)
Fiat Tipo 1.6 HF 3p bordowy - drugie wcielenie |
|
|
|
|
mikee72
|
Wysłany: 12-01-2018, 21:22
|
|
|
Ok, rozumiem że chodzi o konwersję prostego sygnału composite (jeden chinch) na component (trzy chinche). To nie jest RGB (eurozłącze już tak), po prostu na osobnych kablach są przesyłane różne składowe obrazu co pozwala uzyskać większą jakość, to jest cały czas sygnał analogowy, zwykłe rozwinięcie composite. W zasadzie odbiornik z trzema chinchami - powinien prawidłowo rozpoznać pojedynczy sygnał po zielonym złączu, ale to dotyczy szeroko rozumianego sprzętu rtv, a tutaj chodzi pewnie o jakiś dedykowany wyświetlacz. Jutro się wywiem na ten temat. |
|
|
|
|
egon
|
Wysłany: 13-01-2018, 17:16
|
|
|
mikee72, potrzebuje sygnał RGB, bo to jedyny sygnał jesli chodzi o obraz jaki da rade podlączyc do wyswietlacza (radia) w Lybrze. |
|
|
|
|
mikee72
|
Wysłany: 13-01-2018, 17:29
|
|
|
Niestety egon, jeśli Twój odbiornik (wyświetlacz w aucie) ma wejście composite 3xchinch (sygnał odbierany oznacza się fachowo YPbPr) i nie rozpoznaje na zielonym złączu sygnału component wysyłanego przez nadajnik (kamerę) - to będziesz zmuszony zamontować konwerter sygnału, taki jak tutaj. <-LINK
Pamiętam, że mój poprzedni telewizor miał wejście component 3xchinch i podłączyłem do niego starą kamerę video z jednym chinchem composite - włąśnie po zielonym gnieździe i odbiornik bez problemu łyknął sygnał. No, ale to był całkiem zaawansowany telewizor, więc pewnie odpowiedni konwerter miał wbudowany - tym bardziej że oznaczenie wejścia było chyba zielony łamane przez żółty.
edit: podłączenie sygnału z kamery do zielonego złącza wyświetlacza powinno dać obraz, tylko że czarno-biały - będzie brakowało informacji o kolorach.
Starałem się pomóc bazując na swoich doświadczeniach z sygnałem analogowym, ale poszperaj jeszcze w necie, może coś znajdziesz.
Na pewno interesują Ciebie słowa kluczowe: converter composite to component (fachowo YPbPr).
** Dodano: 13-01-2018, 17:40 **
Gwoli ścisłości:
RGB to składowe trzech kolorów Red Green Blue i takie sygnały masz na przykład w złączu tzw. euro czyli scart. Natomiast COMPONENT ma kable w tych trzech kolorach ale to nie jest sygnał RGB. Sygnały component: po zielonym - luminancja, po niebieskim - niebieska składowa różnicowa, po czerwonym - czerwona.
Ta wiedza przyda Ci się przy szperaniu w internecie. Złącza cinch to nie jest RGB. |
|
|
|
|
egon
|
Wysłany: 13-01-2018, 18:24
|
|
|
mikee72, wiem, ze cinch same w sobie to n ie RGB nie znam sie tak jak ty na tym, ale cos tam wiem. niestety w Lybrze musi byc sygnał RGB, bo jest tam gniazdo 21 pinowe i trzy z nich to właśnie wejscia RGB.
Chodzi mi o cos takiego, tylko tutaj jest przejscie z HDMI.
http://allegro.pl/cc372-k...7118008076.html |
|
|
|
|
mikee72
|
Wysłany: 13-01-2018, 18:30
|
|
|
egon napisał/a: | gniazdo 21 pinowe |
a daj foto albo link jakie to gniazdo |
|
|
|
|
egon
|
|
|
|
|
mikee72
|
Wysłany: 13-01-2018, 19:01
|
|
|
Nie znam tego standardu - musiałbyś wyszukać więcej informacji o samym złączu..
W necie takie złącze występuje jako "atari st" (kiedy to było..?) i ono obsługuje również sygnał composite.
Tylko że w Atari to było gniazdo wyjść, a w radiu masz gniazdo wejść..
Jeżeli to jest jednak gniazdo tego samego typu - może kabel atari st / rca to ogarnie?
Kabel: https://www.ebay.pl/itm/a...=item3cbaae9ba5
Gniazdo AtariST: http://www.ianstedman.co....SCART_cable.png |
|
|
|
|
egon
|
Wysłany: 13-01-2018, 19:04
|
|
|
Tak masz racje, ale sam kabel chyba nic nie da jesli musze miec wszystkie trzy kolory na wejsciu |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|