Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Regeneracja pompy hamulcowej
Autor Wiadomość
JAM_BELFEGOR 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 29-02-2012, 23:17   Regeneracja pompy hamulcowej

Ponieważ nie dawno rozbierałem sobie dla zabawy pompę hamulcową, postanowiłem wam zrobić fotki i opis jak można zregenerować pompę, o ile oczywiście jest to możliwe.
Pompa jest z 1.8-2.0 ale niczym się nie różni od tej mniejszej 1.4-1.6 poza średnicą tłoczka. Większa pompa 22,2mm mniejsza 20,6mm. Ponadto pompa do układu z ABS różni się tym ze ma dwa wejścia zaślepione niczym więcej, tak więc można ten opis zastosować do wszystkich pomp w naszych T/T i nie tylko (bo i Lanciach, Alfach).
Tak wygląda zestaw naprawczy pamiętajcie są dwa zestawy w zależności od średnicy.

Tak wygląda prawidłowa kolejność składania całego układu, na zdjęciu zaznaczyłem również co jest do wymiany. Jeśli połamiecie segera przy wyjmowaniu nic się nie martwcie w zestawie jest drugi.

Widoczek na całość

Prawie skończyłem składać ale niestety potrzebuje pomocnej dłoni, nie jestem wstanie jednocześnie wszystkiego ściskać (a stawia duży opór i trzeba napierać całym ciałem) i zakładać segera którego tez trzeba obiema rekami ścisnąć.. i jeszcze mieć specjalne szczypczyki.

Zanim oczywiście zabierzecie się za regeneracje warto po wybebeszeniu wszystkiego z środka i po wytarciu papierem lub ściereczką ocenić czy w korpusie nie ma wżerów spowodowanych korozją. U mnie był drobny nalot który szybko poddał się już przy drobnym papierze o gradacji 1000. Jeśli będą głębokie wżery regeneracja nie ma sensu pompa nadaje się na złom. Wszystko zależy od jakości używanego płynu i od tego jak często właściciel go zmieniał. Stary płyn zdążył wchłonąć tak dużą ilość wody (płyn hamulcowy jest higroskopijny) że powoduje korozje pompy, dlatego zaleca się go zmieniać co 2-3 lata.

P.S: koszt takiej zabawy 22zł za zestaw + ewentualny koszt farby jak chcecie mieć taką ładną jak moja :lalala:

assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 01-03-2012, 21:50   

JAM_BELFEGOR napisał/a:
P.S: koszt takiej zabawy 22zł za zestaw + ewentualny koszt farby jak chcecie mieć taką ładną jak moja

Chwalipięta ;D

Porządny manual. Z tą pompą to dobra sprawa. A pompę jak czyściłeś? Masz jakiś mały zestaw do piaskowania czy szczotka druciana w rękę i skrobanie?

JAM_BELFEGOR 

Wysłany: 01-03-2012, 22:20   

Cytat:
Chwalipięta ;D
a jak ;D
miszko napisał/a:
A pompę jak czyściłeś? Masz jakiś mały zestaw do piaskowania czy szczotka druciana w rękę i skrobanie?
szczotka druciana + papier ścierny + mycie + odtłuszczanie acetonem + 3 warstwy hamera :D do tego jak pisałem wcześniej delikatny szlif środka drobnym papierem dla wyrównania powierzchni. Całość składałem na oleju maszynowym (zresztą widać na zdjęciu).
     assistance   Moneta

lynx 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 01-03-2012, 22:41   

Niezła robota, ale jak zawsze muszę się przyczepić :lalala:
JAM_BELFEGOR napisał/a:
Całość składałem na oleju maszynowym

Trzeba było użyć smaru do tłoczków.
     Moneta

JAM_BELFEGOR 

Wysłany: 01-03-2012, 22:49   

lynx, a co za różnica, chodziło o to by tylko zakonserwować i po to by łatwiej złożyć.
     assistance   Moneta

andyroman 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 20-02-2014, 09:21   

JAM_BELFEGOR, dobra robota, dzisiaj się przyda ten poradnik.
Szukałem w Google jakiegoś rysunku przekroju pompy, aż trafiłem na ten temat. Tylko skąd ja wezmę trzecią rękę.

Jak kupowałem Temprę, to w bagażniku znalazłem zestaw naprawczy. Wczoraj rozebrałem pompę, bo hamulce słabo działały, pedał nieraz wpadał do podłogi i hamulce działały dopiero po kolejnym jego wciśnięciu. Płynu nie ubywało, podejrzenie padło na pompę. Po obejrzeniu okazało się, że gumki na tłoczkach są wydarte w dziwny sposób, jak by uszkodzenia powstały podczas nieumiejętnego montażu.

Zabieram się do składania i okazuje się, że zestaw jest do pompy z mniejszą średnicą tłoków.
U mnie jest 22.2mm. Trzeba się wybrać do sklepu...
     Moneta

rynio 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 20-02-2014, 20:19   

witam jak by coś mam nówke pompe hamólcową do 2,0

Moneta

Odpowiedz do tematu