Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Analog na Digital
Autor Wiadomość
Młody 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 31-05-2006, 18:17   Analog na Digital

Chciałbym zamiast zwykłych zegarów wrzucić Digitala i szukałem na forum jak to mam zrobić ale niestety nie znalazłem nic konkretnego :( . Może ktoś wie jak wygląda taka przeróbka. Co trzeba przerobić, co kupić i jak co podłączyć.

rob 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 31-05-2006, 18:36   

tak piekne zegary chcesz zamienić na digital fuuu nigdy bym tego nie zrobił.
z tego co wiem to po wprowadzeniu pierwszych digitali sprzedaż troche zmalała a nawet były sygnały klientów żeby powrócić do zegarów.
moim zdaniem nie wyobrażam sobie jazdy moim tipkiem jak z niego wyduszam wszystki koniki a deska dygital :sciana: z całym szacunkiem Młody,
pozdrówka :)

romano 

Wysłany: 31-05-2006, 18:53   

Rob, ja też byłem przeciwnikiem digitala i szukałem samochodu z deską analogową ale trafił sie DGT i sie przekonałem, mają coś w sobie. Prawie każdy kto pierwszy raz je widzi jest "zbajerowany" i zdziwiony, że w tak starym samochodzie są takie "cuda", jedynie co mi się nie podoba do zbyt mała dokładność obrotomierza i temp. silnika.
A wracając do samej przeróbki, to napewno inaczej rozwiązany jest napęd prędkościomierza i seryjnie jest obrotek.
Tu masz trochę o zmianie digitala na analoga proste to nie jest, w drugą stronę pewnie będzie równie upierdliwe.

Moneta

Sh4rKy 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 31-05-2006, 18:54   

A ja tam kocham digitala i nie zamieniłbym go na nic innego wskazówkowego :) Czuję się jak Michel w serialu "Nieustraszony" :P

Ale wracając do tematu to wiem tylko tyle, że jest to żmudna i pracochłonna przeróbka tylko dla fascynatów....

--

Wyhoduj własnego Chomika! Udostępniaj i pobieraj pliki!
     assistance

rob 

Wysłany: 31-05-2006, 19:52   

romano, zgadza sie każdy kocha to co ma jeżdziłem temperką na digitalu 1.9tdI szczerze jest nieżle ale podobało mi się tylko ciśnienie turbiny :D raz testowałem xare picasso,piekna fura wieksz od mojego mieszkanka w bloku ale ta decha kalkulator jakoś niemam przekonania.
i zobacz kto robi digitale włosi francuzi i może jeszce ktoś ( nie wiem kto) widziałeś kiedyś mietka z digitalem ? pozdrówka

Młody 

Wysłany: 31-05-2006, 20:58   

Chcę mieć Digitala bo zwykłe zegary ma prawie każdy samochód a co najwyżej ma białe tarcze zegarów albo inny kolor podświetlenia a ja chcę czegoś czego jest stosunkowo niewiele. Kiedyś pracowałem na lakierni i przyjechał do nas Opel Kadett z Digitalem i podobał mi się okropnie ale jak przyjechała Tempra to zwariowałem. Widzę że zdania są podzielone ale i tak zrobię wszystko żeby mieć cyfrówkę.
Pozdrawiam wszystkich.

dziura.arek 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 31-05-2006, 21:28   

Prosiłeś mnie kiedyś o dokumentacje ale w moim bałaganie gdzieś przepadła. Ja to robiłem i życzę powodzenia. Już nigdy bym się tego nie podjoł. Przewagą mojego sukcesu było to że miałem drugie auto z DGT i miałem skąd brać kable i złączki oryginalne. Robiłem to w doskokach 2 tygodnie. Posiadałem tipo z analogiem wersja dla ubogich i wmontowałem do niego DGT z check control i elektrykę szyb. bazowałem na oryginalnych wiązkach i schemacie z książki. Trzebabyło równoleglić niekture przewody z poszczególnych wiązek. Więc wlutowywałem crosy. Musiałem zamontować skrzynkę bezpieczników która sterowała lampkami check control, sterownik szyb i czujnik podciśnienia do ekonometru. Życzę powodzenia. :)
     assistance   Moneta

Młody 

Wysłany: 31-05-2006, 21:48   

dziura.arek napisał/a:
Prosiłeś mnie kiedyś o dokumentacje ale w moim bałaganie gdzieś przepadła. Ja to robiłem i życzę powodzenia. Już nigdy bym się tego nie podjoł. Przewagą mojego sukcesu było to że miałem drugie auto z DGT i miałem skąd brać kable i złączki oryginalne. Robiłem to w doskokach 2 tygodnie. Posiadałem tipo z analogiem wersja dla ubogich i wmontowałem do niego DGT z check control i elektrykę szyb. bazowałem na oryginalnych wiązkach i schemacie z książki. Trzebabyło równoleglić niekture przewody z poszczególnych wiązek. Więc wlutowywałem crosy. Musiałem zamontować skrzynkę bezpieczników która sterowała lampkami check control, sterownik szyb i czujnik podciśnienia do ekonometru. Życzę powodzenia. :)

Jak czytam to co napisałeś to jestem przerażony. Chyba musze jechać do elektryka.

romano 

Wysłany: 01-06-2006, 07:44   

rob napisał/a:
romano, zgadza sie każdy kocha to co ma jeżdziłem temperką na digitalu 1.9tdI szczerze jest nieżle ale podobało mi się tylko ciśnienie turbiny :D raz testowałem xare picasso,piekna fura wieksz od mojego mieszkanka w bloku ale ta decha kalkulator jakoś niemam przekonania.
i zobacz kto robi digitale włosi francuzi i może jeszce ktoś ( nie wiem kto) widziałeś kiedyś mietka z digitalem ?

Ale stare digitale są spoko, duże czytelne cyfry a nie tak jak teraz, jakieś nie wiadomo co na środku deski.
A to, że robią to francuzi i włosi to prawie naturalne, oni poprostu się lubują w takich rzeczach, wygląd stylistyka i takie smaczki są u nich na pierwszym miejscu, przecież nie zrobi tego bezduszny Niemiec.

Moneta

rob 

Wysłany: 01-06-2006, 09:19   

romano napisał/a:
przecież nie zrobi tego bezduszny Niemiec.

romano, masz racje niemieckie auta to stfory bez duszy,ale i tak wole zegary :badgrin:
pozdrówka

romano 

Wysłany: 01-06-2006, 13:41   

rob napisał/a:
romano, masz racje niemieckie auta to stfory bez duszy,ale i tak wole zegary

Ja też bym wolał zegary z wersji 16V z obrotkiem z temp. i ciśn. oleju
Ale jakby to miały być zwykłe zegary bez dodatkowych wskaźników to wolę digitala.

Moneta

marcin-real 

Wysłany: 25-10-2006, 23:04   

Opatentował może ktoś już tą przeróbkę mi już pół roku leży digital w garażu??
     Moneta

sosen86 

Wysłany: 26-10-2006, 08:55   

JAK JUZ MAMY TAKI TEMAT TO MOZE MI KTO POWIE CZY DO NAJBIEDNIEJSZEJ WERSJII LICZNIKA W TIPO 1.4S Z 93R MOZNA ZALOZYC TEN: 260KM/H OBROTEK CISNIENIE OLEJU I Z RESZTA BAJEROW???????

Moderowany:
Nie używamy DUŻYCH liter!! Pamiętaj to jest odbierane jako krzyk.
SPRZEDAŻ CZĘŚCI DO SAMOCHODÓW
WARSZTAT SAMOCHODOWY :
sklep.automotive@gmail.com
warsztat.automotive@gmail.com
     Moneta

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 26-10-2006, 09:36   

Niby i można ale musisz mieć odpowiedznie czujniki (o ile nie masz) ,a jak masz to musisz mieć złączki, poza tym to jak wyobrażasz sobie swój samochód z licznikiem do 260 ? nie wime czy nie będzie źle pokazywał i druga sprawa to troche śmiesznia jak sie wskazówka zatrzyma w połowie zegara i dalej nie drgnie. Moja rada: polecam bardziej zainstalowanie osobnych zegarów;] Sam mam 2 Tipole ( patrz podpis) tyle, że jeden golas taki jak Twój (czerony - ale ma elektryke np - także nie do końca chyba golas), a ciemny ma el. check i obrotomierz i elektryke i kilka innych bajerów - obydwa 1,4. Chciałem kiedyś zrobić 1 z 2, ale po co jak obydwa dobrze działają. Pozdro

sosen86 

Wysłany: 26-10-2006, 19:04   

pytalem raczej teoretycznie :)
SPRZEDAŻ CZĘŚCI DO SAMOCHODÓW
WARSZTAT SAMOCHODOWY :
sklep.automotive@gmail.com
warsztat.automotive@gmail.com
     Moneta

MiKuS 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 01-11-2006, 20:04   

ja mam taki licznik, co prawda od 2.0 8V, bo wyskalowany do "tylko" 240, ale czujnika ciśnienia i temp oleju nie mam, podobno, niby pasuje czujnik ciśnienia od poloneza, ale kosztuje ok 80 zł + cena trójnika i stówa poszłaaa...
ale myślę ze i tak go kupie :P

Odpowiedz do tematu