Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dodatkowa lampka sufitowa z tyłu :)
Autor Wiadomość
yeah90 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 16-10-2010, 22:37   Dodatkowa lampka sufitowa z tyłu :)

Witam, :lol:
Ostatnio przypadkiem zaopatrzyłem się w bardziej "bajerancką" lampkę sufitową z regulacją pozycji świecenia. Wyrwałem ją za przysłowiowe piwo więc czemu nie. Nie wiem jak ją dokładnie opisać więc zapodam foto,ale od razu sory za jakość wiecie telefony i ich aparaty... :? :

Zamontowałem ją zamiast starej uboższej lampki i wszystko działa gra i buczy. Ale stara lampka działała bez problemu więc wpadłem na pomysł zamontowania jej nad głowami pasażerów tylnej kanapy. 8) I tak też zrobiłem. Nie było łatwo. Największy problem był z przeciąganiem kabli bo zasilanie wziąłem z wiązki idącej do lampki nad lusterkiem i myślełem, że przeciągne kabelki nie zdejmując wgl podsufitki. Sporo nerwów mnie to kosztowało bo kable blokowały się o coś, ale w końcu się udało. Nożykiem do tapet wyciąłem dziurę w suficie umieściłem metalową ramkę trzymającą lampkę i polutowałem kable do oryginalnej kostki, którą dostałem razem z lampką (na krótko też by zrobił, ale po co jak była kostka)
Wbrew pozorom między podsufitką a dachem nie ma dużo miejsca i lampka z jednej strony troszkę odstaje, ale każdy uczy się na błędach i z czasem może się to poprawi. efekt końcowy zajefajny :lol: obie lampki mogą palić sie przy otwartych drzwiach, tył wyłączyć też można jak komuś szkoda aku hehe lub włączyć sam tył gdyby pasażer z tyłu np czegoś szukał. To chyba na tyle. W razie pytań chętnie odpowiem oceńcie sami pracy strasznie dużo to nie kosztowało a bajer jest :) 8)

Pozdro dla fanów TT 8) Kacper

Gramatyk 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 17-10-2010, 08:49   

jakieś inne żarówki dałeś z tyłu że tak na niebiesko świeci?
generalnie ładnie się prezentuję tylko faktycznie ze względu na jakość zdjęć szczegółów nie widać :P
     assistance   Moneta

kaminkrz 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 17-10-2010, 09:05   

Gratulacje - fajnie to chyba wyszło, choć wnoszę bardziej z opisu, niż z fotek.

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 17-10-2010, 09:33   

Pomysł świetny! Wykonanie wygląda na bdb, ale te niebieskie żarówki? Ta moda była się zakończyła kilka lat temu także niewybaczalny błąd :red_kartka: Niebieskie światło nie dość, że głupio wygląda przy przednim "żółtym" to jeszcze jego częstotliwość daje "tyle" światła, że lampka przestaje spełniać swoją podstawową rolę i pasażer raczej nic nie znajdzie. Wymień żarówki na zwykłe, ewentualnie jak chcesz już modzić to białe :)

pisario 

Wysłany: 17-10-2010, 22:21   

Ja nie mogę... tyle czasu kombinowalem jak oswietlic Tyl... dawalem diody w slupkach ale nie mialem skad pradu pociagnac.. a tu (nie obraz sie) taki PROSTY... ale rewelacyjny plan! :) Lampki mam chyba ze 3 wiec zrobie cos takiego, jak mozesz daj dokladniejszy opis czy foto jak to zamontowales... lampka przytwierdzona jest wylacznie do podsufitki? przy przelaczaniu nie przekrzywia / przesuwa sie?

tak za rozne kolory duzy minus ;) polecam panele z diód smd w miejsce żarówek... masa światła i nieduży pobór.

Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 18-10-2010, 11:21   

podejrzewam że z tyłu są wsadzone białe ledy zamiast żarówek ... a że na zdjęciach wyszło światło niebieskie zamiast białego to jak to wspomniał kolega wyżej "telefony i ich aparaty" :)

yeah90 

Wysłany: 18-10-2010, 11:46   

pisario, To co będzie Ci potrzebne to lampka, ta metalowa ramka do mocowania i jak masz to kostka od zasilania. (na krótko też można, ale z kostką znacznie łatwiej.) lutownica, 3 kabelki, izolacja. Co do samego montażu to nic trudnego. Jednak polecałbym zdięcie całej podsufitki ze względu na to, że:
1. będzie łatwiej wyciąć otwór na metalową ramkę
2. tą, że ramkę lepiej się zamocuje bo ta moja jak pisałem trochę odstaje, ale nie przesuwa się przy przełączaniu.
3. o wiele łatwiej będzie przeciągnąć przewody bo mi to zajęło sporo czasu i kombinacji :sciana: ciągle mi się o coś bokowało. Udało się dopiero ok. 1,5 metrowym kawałkiem zepsutej taśmy mierniczej. Wiem, że to dziwnie brzmi, ale metoda skuteczna. Do tego sporo siły i jakoś przeszło.
A i przed cięciem przewodów przy oryginalnej lampce nie zaszkodzi odłączyć aku wiadomo coś może się zetknąć i jakieś zwarcie gotowe a tego przecież nie chcemy.

Co do jakości zdięć niestety po remoncie nie mogę znaleść cyfrówki :( może uda mi się cyknąć jakimś innym aparatem.
I żeby nie było już więcej wątpliwości i domysłów w tej tylnej lampce są faktycznie niby "niebieskie" żarówki. miałem je gdy ta lampka była z przodu i chwilowo tak zostało. Gdy jeszcze jakieś wątpliwości były to śmiało pytać.
Pozdro 8)

Detectivus 

Wysłany: 09-11-2010, 05:38   

Buuu... A ja nie mogę takiego patentu wstawić....
W moim Tiposzu się nie da...
Jest taka niewielka przeszkadzajka... Szyber... ;(
Skoda Favorit 1.3
Ford Probe 2.2 GT Turbo
Citroen C15D 1.8
BMW 3 E30 1.6
Jest
Fiat Tipo 1.9 TD 1993 - NA SPRZEDAŻ
Citroen ZX 1.8 Avantage - moje kochane KOMBI
     assistance

yeah90 

Wysłany: 09-11-2010, 10:51   

Detectivus, Jak to mówią dla chcącego nic tudnego... pokombinuj może sprawa nie jest do końca beznadziejna. można by zdiąć całą podsufitkę i wtedy zobaczyć dokąd sięga otwarty szyber i kawałek za tym zrobić lampkę :?: kabelki puścić bokiem przy słupkach i może się uda. powodzenia :lol:

pisario 

Wysłany: 09-11-2010, 11:40   

Detectivus to nie problem :) Ja zrobilem oswietlenie tylu po bokach puszczajac kable pod plastikami bocznymi nad drzwiami. Kabli nie widac, a jasnO! ło Jezu ;p

Bdm 

Wysłany: 09-11-2010, 16:19   

Jak coś to mam na sprzedaż taką lampkę z podsufitki i przednią ze sterowaniem od szyberdachu el. :lalala:

Dobrze że u mnie miałem to od razu przy zakupie :) niby drobiazg ale czasem na prawdę się przydaje...

yeah90, dobra robota, tylko te żarówki to mogły by być białe ;)

SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
     Moneta

Odpowiedz do tematu