Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Podświetlane zegary
Autor Wiadomość
arti 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 27-06-2007, 15:50   Podświetlane zegary

Ostatnio zrobiłem sobie białe tarcze zegarów, jeżdże z nimi ale stwierdziłem że to nie jest to. Tipo nie jest samochodem sportowym, tym bardziej 1.4ie. więc białe zegary wyglądają cokowlwiek żenująco. Wymyśliłem sobie, że zrobie zegary podświetlane od spodu. Tylko że w Tipo nie jest to możliwe ze względu na nieprzezroczysty plastik użyty do cyferblatu. Tak więc mam zamiar wykonać cały cyferblat z plexy, podświetlić od spodu diodami. myślałem też nad "zimną katodą" ale trudno przewidzieć wynik.
Może ktoś próbował już czegoś takiego?? Jakieś efekty??
     assistance

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 27-06-2007, 16:14   

Ja się na allegro dowiadywałem o robienie takich zegarów (Tipo 1.4 bez obrotomierza) na plastiku (kilka kolorów do wyboru) z gotowym podświetlaniem od spodu i odpowiednio powycinanymi otworami. Normalny koszt to chyba 60 zł, ale do Tipo byłoby więcej, bo przecież mamy jeszcze tą część, na której jest np. zegar. Koleś odpisał mi że nie ma problemu, tylko trzeba dostarczyć gotowy projekt w odpowiednich wymiarach.

Kombinuje właśnie coś takiego zamówić jak będę miał kasę, ale mam problem, bo 1,4 bez obrotka nie ma jednolitych zegarów tylko temperatura i poziom bzyty są osobno, a poza tym są jeszcze te plasticzki, na których namalowane są symbole włączonych świateł, kierunków itd. i trzeba by to jakoś zrobić w jeden zegar.

Nie będę zmieniał na tarcze z obrotkiem, bo dostałem osobny obrotek i tylko czeka na montaż. Jeżeli ktoś by stworzył odpowiedni model tych zegarów to ze zrobieniem by nie było kłopotu.

Swego czasu chciałem robić zegarki indiglo, jednak nie mogłem nigdzie znaleźć odpowiednio dużych foli elektroluminescencyjnych, ale chodzi mi po głowie pomysł zakupu pleksy, nadruku na folii odpowiednich zegarów (w jakiejś firmie oczywiście, nie na domowej drukarce) tak, żeby folia była zadrukowana na czarno, a w miejscu białych cyferek i symboli byłaby przezroczysta i połączenie tego z pleksą dla sztywności. Podświetlanie od spodu tego zestawu to już najmniejszy problem.

Odpowiedz do tematu