Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozmiar opon
Autor Wiadomość
sloneczna 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 24-01-2005, 17:23   Fajne cacko tylko te opony.

Witam
Mam do czynienia z różnymi tipkami i odziwo 195x45x 15 ledwo pasują do tego modelu i lubią się przycierać .Powiedz jak to u Ciebie ,bo dla mnie to dziwne.Mam 1,8 i musiałem zlikwidować nadkola plastikowe.Wersja GT
na czerwonych sprężynach ale 205 to raczej nie możliwe .
Wyślij mi zdjęcie jak to wygląda.
     assistance   Moneta

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 24-01-2005, 18:51   

wiesz co powiem tak,obecnie nie mam aktualnych zdjec,ale w najblizszym czasie bede mial to ci przesle napewno.teraz na przodzie mam 205/55/15 a na tyle 205/60/15 (chwilowo) i jechalem nawet w 6 osob na tych oponach i ani troszke nic nie przytarło,wcale nie bajeruje,nie wiem skad jestes,bo bys sobie to zobaczyl w realu :D jak kupilem to tipo to na wszystkich kolach mial 205/55/15.W najblizszym czasie planuje na tyl szerokosc 215 :P Dodam ze jest to auto przywiezione z niemiec,tez na sportowych sprezynach,mam plastikowe nadkola...a na wiosne planuje go obnizyc :P gdyz wydaje mi sie za wysoki.Podaj meila to przesle ci zdjcia w najblizszym czasie...
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

sloneczna 

Wysłany: 24-01-2005, 19:19   

Fajnie.
Moje też z niemiec ma grube amory bo takie od 1,8 wzwyż mają .
Czy jesteś pewien że masz 15" może 14"
205 X55 to znaczy że twoja opona o szerokości 205 cm ma wysokość 12 cm. Ja próbowałem z 205x 35 no to optymalnie weszło ale jazda zgroza.V-max 15km/h i oczy z orbit wyskakują za dziurami i garbami.
Mam 195x45x15 i używam od święta.Normalnie używam 185x60x14 i uważam że to jest to na naszych drogach.

assistance   Moneta

GRAFIT 

Wysłany: 24-01-2005, 20:29   

ego napisał/a:
wiesz co powiem tak,obecnie nie mam aktualnych zdjec,ale w najblizszym czasie bede mial to ci przesle napewno.teraz na przodzie mam 205/55/15 a na tyle 205/60/15 (chwilowo) i jechalem nawet w 6 osob na tych oponach i ani troszke nic nie przytarło,wcale nie bajeruje,nie wiem skad jestes,bo bys sobie to zobaczyl w realu :D jak kupilem to tipo to na wszystkich kolach mial 205/55/15.W najblizszym czasie planuje na tyl szerokosc 215 :P Dodam ze jest to auto przywiezione z niemiec,tez na sportowych sprezynach,mam plastikowe nadkola...a na wiosne planuje go obnizyc :P gdyz wydaje mi sie za wysoki.Podaj meila to przesle ci zdjcia w najblizszym czasie...

Kompletna przesada!!!!!

Tipo i Tempra to nie auto sportowe żeby potrzebowało aż takiego ogumienia!!!

Jest to nie proporcjonalne do tego auta koszmar !!
a co sie stanie na wyrwie czy dużej dziurze?? błotnik pewnie wyleci w kosmos hehe

Jestem wrogiem stosowania takiego ogumienia i zadużych kół

Należy stosować podane przez producenta !!

Góra to takie jak pisze Słoneczna 185 szerokie ale szersze to bezsens
Kolejna sprawa to taka że zawieszenie idzie w diabły nie porównywalnie szybciej!!!

Kolejna sprawa spada drastycznie przyspieszenie zrób próbe na standardowych oponach

Opory toczenia są kolosalnie większe co za tym idzie równiez spalanie !!

Tzw walce nie dają nic poza całkowitym wypełnieniem wnęki koła co jest atutem między pseudo tuningowcami !!

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Raku 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 24-01-2005, 21:00   

Grafit nie przesadzaj!! :)
Jak sobie założy wieksze koła i szersze oponki to drastycznie się nic nie zmieni! Auta dużo lepiej wyglądają gdy mają większe koła, gdy szczelnie wypełniają wnękę!
I jeżeli silnik ma zdrowy to te 145 kucy daje sobie rade! Nie zależnie od wielkości felg i szerokości opon i tak objeżdża wielu gostków w służbowych dieslach :twisted:
     Moneta

Faja

Wysłany: 24-01-2005, 21:02   

tempra-grafitmetalic napisał/a:

Kompletna przesada!!!!!

Tipo i Tempra to nie auto sportowe żeby potrzebowało aż takiego ogumienia!!!

Jest to nie proporcjonalne do tego auta koszmar !!
a co sie stanie na wyrwie czy dużej dziurze?? błotnik pewnie wyleci w kosmos hehe

Jestem wrogiem stosowania takiego ogumienia i zadużych kół

Należy stosować podane przez producenta !!

Góra to takie jak pisze Słoneczna 185 szerokie ale szersze to bezsens
Kolejna sprawa to taka że zawieszenie idzie w diabły nie porównywalnie szybciej!!!

Kolejna sprawa spada drastycznie przyspieszenie zrób próbe na standardowych oponach

Opory toczenia są kolosalnie większe co za tym idzie równiez spalanie !!

Tzw walce nie dają nic poza całkowitym wypełnieniem wnęki koła co jest atutem między pseudo tuningowcami !!

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
A właśnie że Gucio prawda! Auto od razu wygląda inaczej jak jest na większych kołach i ma niskoprofilowe oponki :D Szczerze powiem że wolałbym żeby moja Tempra miała fajne alusy 15" i fajne kapcie niż sportowy wydech,który każdy może sobie założyć....I to właśnie pseudo tuningowcy zakładają sobie "sportowe" wydechy nic poza tym nie robiąc w wyglądzie samochodu...Zauważ że profesjonalne firmy tuningowe i producenci samochodów też zwracają uwagę na koła...Trudno żeby np.Subaru Impreza jeździła na 14" stalówkach..... :lol:Akurat widziałem takiego Tipka we Włoszech i miał 205/60/15 i było lux =D>

GRAFIT 

Wysłany: 24-01-2005, 21:19   

Trudno porównać tipo do subaru!!!

Co do 205 szerokości to istna przesada .

A co ma z kołami wydech??????????????????????

Nie jestem wrogiem np alu .Ale z głową dobrane do danego auta.

Poza tym te niby tuningowe auta nie mogą podjechać pod krawęznik , o muldach nie wspomne.
I obniżenie na całkowitą glebe i zadzieranie spojlerami !! o przeszkody dlamnie koszmar !!

Dobijające koło o kaste !!

GRAFIT 

Wysłany: 24-01-2005, 21:22   

Raku napisał/a:
Jak sobie założy wieksze koła i szersze oponki to drastycznie się nic nie zmieni! Auta dużo lepiej wyglądają gdy mają większe koła, gdy szczelnie wypełniają wnękę!
I jeżeli silnik ma zdrowy to te 145 kucy daje sobie rade! Nie zależnie od wielkości felg i szerokości opon i tak objeżdża wielu gostków w służbowych dieslach :twisted:

Nie przesadzam ale taka prawda i nie oszukujmy się, poza wyglądem ładnym i lepszą przyczepnością zrozumiałe to są same - minusy .
Co do osiągów i spalania są to bardzo odczuwalne różnice !!!!!! na niekorzyść

Raku 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 24-01-2005, 21:28   

Ci pseudo Tjuningowcy :) zakładają sobie wydech wielkości wiadra, dokładają 5 tysięcy magnetuzerów i do tego kupa plastiku. No i nie obejdzie się bez wieeelkiego skrzydła na klapie. Wszystko oczywiście bez jakiego kolewiek smaku!!
Wole jak fura jest obniżona troszkę, i ma założone większe alusie. To daje większą kontrolę na zakrętach, niż jak jest obwieszona plastikami jak choinka!!
     Moneta

Faja

Wysłany: 24-01-2005, 21:40   

Raku napisał/a:
Ci pseudo Tjuningowcy :) zakładają sobie wydech wielkości wiadra, dokładają 5 tysięcy magnetuzerów i do tego kupa plastiku. No i nie obejdzie się bez wieeelkiego skrzydła na klapie. Wszystko oczywiście bez jakiego kolewiek smaku!!
Wole jak fura jest obniżona troszkę, i ma założone większe alusie. To daje większą kontrolę na zakrętach, niż jak jest obwieszona plastikami jak choinka!!

Zgadzam się z Tobą w zupełności!!Lepiej wygląda subtelnie stuningowany samochód niż kupa złomu robiąca od cholery hałasu swoim wydechem! Fajne alu,niskoprofilowe oponki,malutką lotkę nad szybką,delikatnie przyciemnić,można zainwestwać w zawieszkę....Do tego wypasik w środeczku:skóra,klima,pełna elektryka,szyber i jadziem na rwanie :finga:

sloneczna 

Wysłany: 24-01-2005, 22:54   205x60x15

Jutro postaram się pokazać wam fotki jak wygloda 205x60x15 przy tipku bo wydaje mi się że nie wiecie jak taka opona wygląda( w Galeri)stoi mój Tipek 185x60x14 są to opony zimówki zobaczcie jak wygląda,Niebieski GT:]
     assistance   Moneta

sloneczna 

Wysłany: 24-01-2005, 23:03   

Raku napisał/a:

UWAGA! 205x60x15 to się = 205 mm x 60% to się = 13 cm *2+37,5=64cm +/- takie lacie mam W Ducato:D
     assistance   Moneta

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 25-01-2005, 01:43   

W samochodach siedze nie od dzisiaj i wiem jakie mam koła!!! Mam oryginalne felgi Fiata 15 cali,takie jak wychodziły w tej wersji!!!!! Powiedzialem jak bede mial zdjecia to ci przesle! A jezeli chodzi o to ze walce nie daja nic procz wypełnienia nadkola to co poniektorzy sie troszke myla..na takich oponach jest naprawde trudno stracic przyczepnosc,a przy hamowaniu to auto staje praktycznie w miejscu.Jezeli chodzi o silnik to mam przejechane obecnie 140 tys. NIE MAM ZAMIARU NIKOGO PRZEKONYWAC DO TEGO ZE MAM WLASNIE TAKIE OPONY! ZROBIE ZDJECIA TO PRZESLE! a jezeli chodzi o osoby ktore to krytykuja,to najwidocznije nie bardzo wiedza co jest dobre,to fakt,obniza to komfort,ale na 185 to jezdza polonezy :P wiec bez przesady...aha na 195/55/15 wyszedł z fabryki :yawinkle: grafit nie masz racji,tipo z takim silnikiem jest samochodem sportowym...nie porownuj go do subaru bo to nie ta klasa (mogłes nie wiedzieć hehe) Mam dokladnie takie same felgi jak tipo na samej gorze,Grafit co drugie zdanie twoje jest błedne,poniewaz takie tipo wychodziło fabrycznie na kołach 15,nie bardzo jestes w temacie to nie najezdzaj na mnie!
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu