|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
zakladanie centralnego zamka |
Autor |
Wiadomość |
gary
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 21-03-2005, 15:26 zakladanie centralnego zamka
|
|
|
Witam...
Chcialbym zamontowac u mnie w temperowce centralny zamek nie musi byc na pilota moze byc po wlozeniu kluczka i przekreceniu zeby sie drzwi otwieraly ... A pytanie jest takie... co msuze zrobic zeby zalozyc czy to sie wiaze z wymiana zamkow wszystkich ? mam zamek od kierowcy z opcja centralnego tylko akurat ta opcja jest zepsuta... i jaki mniejwiecej jest koszt takiego zalozenia czy kupienia tych zamkow ? |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 21-03-2005, 15:56
|
|
|
Przypatrz sie zdjeciu...
Masz 4 silwoniki, slave od master rozni sie tym ze slave ma 2 kable a master 4-5kabli.
Poprostu to silowniki z dodatkowymi "czujkami" polozenia zamka.
Po samej prawej widzisz takie blaszki profilowane, je przykrecasz do wewnetrznego profilu blachy w drzwiach w juz wybrane swoje miejscie i nastepnie przykecasz tam silownik.
Silownik "laczysz" za pomoca drutow - tych obok blaszek. Dol druta (ta wygieta koncowka) ma byc przy "tym bialy u silownika" a sam drut kierujesz rownolegle z drutem na ktorym osadzony jest plastikowy kolek ten co wystaje w drzwiach u gory.
Obydwa druty laczysz takim bloczkiem w ksztalcie litery H, te bloczki sa w tych plastikowych woreczkach wraz z srubkami.
Ciagniesz kable, nastepnie przez otwor w drzwiach do otworu w karoserii auta (pewnie masz tam plasitkowa zaslepke) i dalej przedostajesz sie do wnetrza auta. Od wewnatrz bedzie jeszcze jeden gumowy korek. Najlepiej przebij sie przez jego srodek.
Miedzy drzwiami a slupkiem fabrycznie sa gumowe "rurki", w ASO po 11zl/sztuka.
Z tylnich drzwi poprowadz sobie kable pod progami.Znajdz sobie gdzies dobre miejsce do sterownika (ja mam po lewej od kierowcy u gory schowany za plastikami).
Czas roboty u mnie 8h + 2h na zrobinie instalacji do mrugajacych kierunkowskazow (zmodyfikowalem troche instalacje i podpialem sie tak jak by pod awaryjki).
Instalacje (sam zakladalem) mam juz 2 lata. Narazie zero usterek.
Koszt bez pilota 50-70zl z pilotem +70-100zl.
Duzo roboty (rozbeiranie drzwi, ciagniecie kabli itp), ale oplaca sie, komfort nieporownywalny.
Mi sie udalo jeszcze dostac za 50zl orygionalny CZ do klapy (instalacja pociagnieta juz fabrycznie jest do klapy).Tak wiec mam full CZ
Pozdro |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
gary
|
Wysłany: 21-03-2005, 16:07
|
|
|
czyli nie wazne jest to ze od strony kierowny mam zamek od tempry z centralnym (tam cos bylo zepsute i centralny gosciowi nie chodzil) powinien taki zestaw podejsc tak ? kurcze niedroga jest ta sprawa ... nawet na pilota bym kupil... te 30zl w prawo czy lewo roznicy nie robi w sumie... ! 100zl hm... nie duzo a dobra sprawa ... ale pewnie sam bym nie dal rady montowac tego wszystkiego... nie dal bym rady sciaganc tapicerki... to pewnie z 80zl musial bym dac na fachowca ktory by to zalozyl ! |
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 21-03-2005, 16:59
|
|
|
50-80zl bez pilota a z pilotem +70-100zl czyli w granicach 140-180zł z pilotem.
www.allegro.pl poszukaj tam tego duzo jest.
Masz tylko na drzwiach od kierowcy CZ? A reszta?
Za zalozenie wezma spokojnie 100-150zł. Bo roboty troche jest. |
|
|
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 21-03-2005, 18:01
|
|
|
To co ci zaproponował Miszko to najłatwiejszy sposób i najtańszy. Przy oryginalnym centralnym zamku zamki mają z sobie siłowniki. Ale koszt nienowego takiego zamka to 100 zł + centralka więc dla ciebie najtaniej kupić taki zestawMiszka. |
|
|
|
|
gary
|
Wysłany: 21-03-2005, 22:08
|
|
|
miszko a co to jest CZ ? ... i koszt zalozenia za kazdy zamek to 100zl ? czy za zamontowanie wszystkiego ?+
Dopisek:
Hmm... zalozyl bym ten centralny tylko jak opisuje w innym poscie gdzie drzi mi sie odmykaja... to troche glupio bedzie zamawiac ten zestaw i montowac go jak drzwi mi sie nie chca zamknac ...
Dopisek:
A moze posiada ktos jakis taki hmm schemat zamontowania tych silownikow do drzwi ... i jak sciagnac ta nieszczesna tapicerke ... ? to jest problem ! |
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 21-03-2005, 23:05
|
|
|
CZ=Centalny Zamek
Schematy.... chmm jak gdzies w domu mam, ale zazwyczaj kazdy sterownik ma swoja instrukcje dolaczona do zestawu.
Co do tapicerki to trzeba poodkrecec sruby, obudowy klamki od gory sie podwaza (sa one wciskane na takie zatrzaski) a sama tapicerka jest w okolo "wpieta" na (cchyba 6) plastikowych kolkow. Najlepiej podwazyc srubokretem te miejsca i probowac wypchnac kolki. Lub teraz nie pamietam w ktora strone - trzeba tapicerke bardzo mocno pchac do przodu albo do tylu bo te kolki sa "wsuwane" w ta tapiserke, wiec chodzi o to zeby ja z tych kolkow zdjac, ale to jest trudne. Najlepiej podwazac tapicerke w miejscach kolkow i srubokretem delikatnie podwazac.
Acha korbke od szyb - dociksamy tapicerke i szukamy takie zawleczki na frezie na ktory nalozona jest korbka. Ta zawleczke zdejmujemy i korbka nam schodzi sama. |
|
|
|
|
gary
|
Wysłany: 27-03-2005, 15:11
|
|
|
hmm... tak sie przymiezam do kupieniacentralnego na allegro wreszcie.. ale cos mi przyszlo do glowy ;] ja bardzo czesto odpinam akumulator bo mam delikatnie powiedziec wykonczony ale latem (teraz) nie wyciagam go ale moze siestac ze trzeba bedzie podladowac go troszke na prostowniku... to jest moje pytanie: wyciagne akumulator i centralny nie bedize chodzil ? czy wtedy tylko kluczykiem bym otwieral jedne drzwi bez problemu czy jest jaksi problem z tym ? |
_________________ Fiat Tempra 1.6ie Wtrysk(1-punkt) + gaz (Z Kompem) Produkcja 1994rok.
Auto Na Ktore Trzeba Miec Pieniadze ... Na Naprawe |
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 28-03-2005, 00:04
|
|
|
U mnie wylaczenie na dluzej akumulatora resetuje mi uklad.
A domyslne jest zaprogramowana autoblokada, czyli jesli otworze CZ drzwi i jesli przez 30sek nie wlacze zaplonu (lub jak bym sie podpial pod czujnik drzwi) to drzwi sie zamkna same. Mi akurat to przeszkadza.
Ale piloty "rozpoznaje". Wiec nie musze ich programowac, jedynie tylko ta funkcje dozbrajania musze sobie wylaczac. |
|
|
|
|
gary
|
Wysłany: 28-03-2005, 15:36
|
|
|
MISZKO nie rozumiem zabardzo co napisales ... bo ja wyciagam na noc akumulator najczesciej ... w okresie zimowym ... To jak go nie bedize wiecej ja 30 min. to co nie optwoze auta sobie czy cos ? ... no przynajmniej zebym otwozyl drzwi od kierowcy potem zalozyl akumulator i zeby chodzil owszostko ! |
_________________ Fiat Tempra 1.6ie Wtrysk(1-punkt) + gaz (Z Kompem) Produkcja 1994rok.
Auto Na Ktore Trzeba Miec Pieniadze ... Na Naprawe |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 30-03-2005, 13:29
|
|
|
jak odepniesz akumulator,to bedziesz mogl otworzyc tylko z kluczyka,dokladnie tak samo jakbys nie mial centralnego! |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 31-03-2005, 12:26
|
|
|
ja centralny też sam sobie zakładałem i potwierdzam - jest trochę zabawy przy rozkręcaniu drzwi i grzebaniu przy instalacji, ale odrobinę zdolności :-) i w kilka godzin wszystko działa a efekt .... naprawdę warto :-) tylko oczywiście musimy podłączyć sobie kierunkowskazy i jakieś ijo-ijo-pik-pik :-) by był efekt w pełni :-)
zestaw mam prawie identyczny jak Miszko na zdjęciu pokazał, siłowniki z czujnikami z przodu, więc kluczykiem też można otwierać, z tyłu zwykłe, siłowniki wyprofilowanymi blaszkami/drutami złączone z 'guzikami' w drzwiach i działa bez zarzutu; dotego pilot, na którym za pomocą przycisków można też zaprogramować/ wł/ wył samouzbrajanie i inne fukcje. Dodatkowo centralka od pilota (osobna jako odbiornik w komplecie z pilotem, łączona z centralką od centralnego) daje jeden wolny kanał dodatkowy, który mogę sobie podłączyć do czegokolwiek, nawet włączania radia w aucie, wszystko tym samym pilotem. Może kiedyś zapłon na pilota wykombinuję :-) tylko auto na luzie by trza zostawiać, ręczny only. Centralka oczywiście ma też wyjścia do zapłonu itp, różne funkce, nie trzeba wszystkiego włączać/podłączać, wg woli; całość ok 90-120zł, zależy jak leży :-) z czego połowa ceny to siłowniki z centralką CZ.
Fajny gadżet, a co najważniejsze czasem b.praktyczny.
[ Dodano: 31-03-2005, 12:31 ]
a! oczywiście jak odepniesz akumulator (mając taki CZ jak ja) to auto zachowuje się jakby CZ nie był założony. Kluczem otwierasz normalnie i zamykasz pojedynczo.
Po prostu (u mnie przynajmniej) siłowniki ruszają w drzwiach 'prętami' z 'guzikami' od drzwi, przesuwając je, drzwi w żaden sposób nie naruszasz/modyfikujesz. Dlatego możesz normalnie je też obsłużyć. A jak akumulator zaczepisz i wtedy kluczem (a nie pilotem) otwierasz, to ruszasz tym samym prętem de facto którym rusza siłownik, a ten (jeśli jest z czujnikiem) wyczuwając ruch puszcza impuls do pozostałych siłowników które podnoszą pozostałe guziki w drzwiach. Proste?
Ja dodatkowo jeszcze (jak profeszynal to profeszynal :-) ) dorobiłem sobie koło ręcznego i miejsca na żetony, tam gdzie jest ta pusta zaślepka podłużna, w niej przełącznik co by można przełącznikiem z wewnątrz auta otwierać i zamykać CZ, jak to mają normalnie CZ fabrycznie. Plito, kluczyk lub włącznik wewnątrz. i tO Jest To |
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 31-03-2005, 14:18
|
|
|
gary, pisalem, ze u mnie jak odlacze akumulator to po ponownym podlaczeniu chodzi mi centralny, tylko resetuja mi sie ustawienia (mam wylaczona funkcje dozbrajania).
Ale podlacze akumulator to moge pilotem otworzyc drzwi. |
|
|
|
|
Adonay
|
Wysłany: 25-04-2007, 17:38
|
|
|
Sorki, że wracam do starego tematu, ale pytanie mam tego typu. Nie wiecie ile kosztuje średnio w warsztacie założenie centralnego zamka (sam bym kupił, na kluczyk bez pilota) ? No i czy przy okazji rozwiązali by problem otwierania drzwi przednich od pasażera, czy to osobna robota? |
|
|
|
|
akj3
Pomógł: 26 razy Wiek: 38 Dołączył: 15 Lut 2007 Posty: 1108 Skąd: Orońsko
Województwo: Mazowieckie
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 25-04-2007, 17:43
|
|
|
Nie jestem pewny ale tak ok 100-150zł. Zamek taki jak chcesz to po zniżkach dla instalatorów kosztuje w granicach 40-50zł a za założenie wołają tak koło 200... Zależy też od firmy. A za problem drzwi raczej na pewno karzą sobie dopłacić. Jedź, zapytaj wtedy będziesz miał pewność czy się opłaca. ja osobiście zakładałem sam i wiem że to nic trudnego |
_________________ banda złego |
|
|
|
|
MiKuS
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 612 Skąd: TcZeW
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 25-04-2007, 17:44
|
|
|
warsztaty biorą za takie usługi stosunkowo duzo bo duzo robocizny
(zdejmowanie i zakładanie wszystkich 4 paneli drzwi) - a ta jak wiadomo jest b. droga (od 20PLN za h)
sam centralny zamek jest bardzo łatwo założyć wystarczy zdjąc tapicerke z drzwi i potrzeba minimalnych zdolnosci manualnych. (O zdejmowaniu tapicerki są manuale ze zdjęciami)
Za sam zestaw CZ zapłacisz ok 40-50 zł
A opisz problem z drzwiami pasazera, co tam nie działa? |
_________________ Tipo 1.4 Gaźnik |
|
|
|
|
Adonay
|
Wysłany: 25-04-2007, 17:52
|
|
|
Dzięki za odpowiedzi
MikuS z drzwiami jest taki problem, że żeby je otworzyć od środka, trzeba przyciągnąć je mocno do siebie, pociągnąć klamkę do granic wytrzymałości i szybko pchnąć. To i tak nie zawsze działa |
|
|
|
|
MiKuS
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 612 Skąd: TcZeW
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 25-04-2007, 20:01
|
|
|
a od zewnatrz w porzadku? moze cięgno od wewnętrznej klamki sie blokuje, tam w zasadzie nie ma się co popsuc, pewnie wystarczy rozebrac i złożyć ponownie... |
_________________ Tipo 1.4 Gaźnik |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 25-04-2007, 21:52
|
|
|
no, te jedne drzwi-mógłbyś zdjąć tapicerkę i wtedy poruszać klamką to zaobserwujesz jak to działa i możliwe, że naprawisz... nic wielkiego...
bardzo możliwe (zaznaczałem kiedyś w poście na zdjęciach po zdjętej tapicerce) że ci wyskoczył/pęknął taki plastik co z jednego cięgna porusza inne (przynajmniej w tylnych tak jest, w przednich nie pamiętam ale może też) a wtedy mogą być i takie jaja...
** Dodano: 25-04-2007, 23:01 **
a! jak wpadniesz na zlot a chciałbyś założyć CZ to Ci pewno ludki pomogą, zresztą sam jak będę (na to wygląda... mam nadzieję) to bym Ci założył, skoro tylko na kluczyk póki co chcesz (choć warto od razu pilota dodać), tylko nie wiem w który dzień i na ile wpadnę... zależy jak każą w robocie się stawić/kiedy... ogólnie jak masz z siłownikami normalny fajny zestawik to tylko trochę rozkręcania, przeciągania kabli i podpinania się tu i tam... ale do zrobienia w 2-4 godzin, zależy w ile osób i z jakim zapałem.. |
|
|
Adonay
|
Wysłany: 26-04-2007, 05:49
|
|
|
Z zamkiem spróbuję, chociaż jak mówiłem, panicznie boję się ściągać tapicerkę, żeby nic nie złamać. Jednak zapału jestem pełen
Co do zlotu, to tym razem pewnie nie będę, jednak dzięki za ofertę (jestem mile zaskoczony !). Będę musiał się podszkolić z budowy i napraw, żeby móc zaoferować coś w zamian
A co do wyboru CZ na kluczyk czy na pilota - chodzi tylko o wygodę, czy może jakąś usterkowość jednego z nich? |
|
|
|
|
akj3
Pomógł: 26 razy Wiek: 38 Dołączył: 15 Lut 2007 Posty: 1108 Skąd: Orońsko
Województwo: Mazowieckie
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 26-04-2007, 08:41
|
|
|
Adonay napisał/a: | A co do wyboru CZ na kluczyk czy na pilota - chodzi tylko o wygodę, czy może jakąś usterkowość jednego z nich? |
Raczej tylko o wygodę... Ale jeśli zamierzasz zainstalować sobie w przyszłości alarm na pilota (lub już masz) to nie ma sensu kupować CZ na pilota bo wtedy sobie go podepniesz pod alarm. |
_________________ banda złego |
|
|
|
|
Adonay
|
Wysłany: 26-04-2007, 09:55
|
|
|
Aha czyli wyprzedziłeś moje pytanie Alarmu nie mam, ale MOŻE w przyszłości, chociaż nie planuję Dzięki
** Dodano: 27-04-2007, 08:21 **
Panowie, a może któregoś pięknego dnia ktoś pomoże mi taki zameczek założyć? Przy okazji zerknąć do tego uszkodzonego. Ja oczywiście bym się odwdzięczył Wszystko można dogadać
** Dodano: 29-05-2007, 10:35 **
Dobra, nikt nie chce, to mam inne pytanie Czy mógłbym prosić o konkretny link do allegro, który zestaw polecacie ? Bo nie wiem, czy ma mieć 4kg czy 7kg siły czy ile tam. Cena tak do 100zł, tzn chodzi mi o taki, że jak go wsadzę to ma działać (jeśli czegoś nie schrzanię ). Jednak na pilota, 4 drzwi, bez alarmu i dodatkowych wyjść. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|