|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
ZAMIANA SILNIKA Z 1.4 NA 1.6 |
Autor |
Wiadomość |
skarybeusz
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 09-12-2006, 10:15 ZAMIANA SILNIKA Z 1.4 NA 1.6
|
|
|
Witam!
Czy ktoś mi pomoże w pytaniu i odpowie: Czy do TIPO z 1993 roku z seryjnym silnikiem 1.4 na gaźniku można wstawić większy silnik, np. 1.6 ??
Podejrzewam, że tak, ale pytanie: Czy to dużo przeróbek i czy warto? czy nie siądzie zaraz inna część? Czy ktoś robił już taki myk? |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 09-12-2006, 10:44
|
|
|
ejej... a jakbyś poszukał o zamianie silnikaa, zamiana silnika, " swap " to byś już wiedział bo 'wiedzący' o tym pisali... więc konkrety sobie znajdziesz; ale musisz mieć na uwadze, że jeśli zastępczy silnik jest większy i cięższy to zawieszenie - niektóre elem jak np amorki na mocniejsze od większej wersji musisz wymienić; większa moc i przyspieszenie - mocniejsze hamulce wypada mieć, układ przeniesienia napędu - skrzynia - byłaby bardziej żyłowana toteż wypadałoby może dać inną... poza ogólnymi w/w zamianami to jeśli chodzi o gaźnik 1.4 a gaźnik 1.6 ni ma tam specjal elektroniki ani nic i w zasadzie nie byłoby rewolucji... |
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 09-12-2006, 20:43
|
|
|
skarybeusz napisał/a: | Czy ktoś mi pomoże w pytaniu i odpowie: Czy do TIPO z 1993 roku z seryjnym silnikiem 1.4 na gaźniku można wstawić większy silnik, np. 1.6 ??
Podejrzewam, że tak, ale pytanie: Czy to dużo przeróbek i czy warto? czy nie siądzie zaraz inna część? Czy ktoś robił już taki myk? |
Jeżeli są to silniki OHC to zamiana podejdzie bez większego problemu. Jedynym kłopotem może być sprzęgło, poszukaj ktos o tym pisał.
Cała reszta - hamulce, zawieszenie, zawieszenie silnika i skrzyni itd. jest takie same. |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
angelo20
|
Wysłany: 09-12-2006, 20:47
|
|
|
Ja też przymierzam się w przyszłym roku ,bo dziś z ledwością wjechałem na górny parking Auchan w Chorzowie. Tylko ja mam na wtrysku |
|
|
|
|
sosen86
Pomógł: 1 raz Wiek: 38 Dołączył: 24 Wrz 2006 Posty: 345 Skąd: Dąbrowa Górnicza
|
Wysłany: 11-12-2006, 17:11
|
|
|
angelo20, no to cos słabiutki bo,w wakacje kupel wiozł nas do Ogrodzieńca(jak ktos zna okolice to wie jaki jest podjazd na skalkach za niegowonicami),jechalismy w 6osob,jeden w bagazniku+jeszcze butla z gazem do polowy pełna i nie bylo wiekszych problemow,troche słabo sie zbierał ale poza tym luzik heh,tez ma Tipka 1.4wtrysk i jeszcze na gaz:D |
_________________ FIAT TIPO 1.4 S 93r 78Km 120 000km
BMW E46 320D 98r 136Km 228 000km
VW CADDY 1.9D 96r 63Km ze 600 000km
SPRZEDAŻ CZĘŚCI DO SAMOCHODÓW
WARSZTAT SAMOCHODOWY :
sklep.automotive@gmail.com
warsztat.automotive@gmail.com |
|
|
|
|
angelo20
|
Wysłany: 11-12-2006, 17:24
|
|
|
sosen86, no właśnie ja podjerzdżałem na gazie ,a dopiero co mam założony nowy parownik i jeszcze do końca nie jest wyregulowany , aco do zmiany silnika to mój już troszke oleju łyka i obawiam się ,że komprecha nie ta , a teraz v-max to na benie 150 km/h i gaz 130km/h , ale te predksci sa po dłuuugim rozpedzaniu i w pojedynke |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|