Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ZAMIANA SILNIKA Z 1.4 NA 1.6
Autor Wiadomość
skarybeusz 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 09-12-2006, 10:15   ZAMIANA SILNIKA Z 1.4 NA 1.6

Witam!
Czy ktoś mi pomoże w pytaniu i odpowie: Czy do TIPO z 1993 roku z seryjnym silnikiem 1.4 na gaźniku można wstawić większy silnik, np. 1.6 ??
Podejrzewam, że tak, ale pytanie: Czy to dużo przeróbek i czy warto? czy nie siądzie zaraz inna część? Czy ktoś robił już taki myk?
     assistance

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 09-12-2006, 10:44   

ejej... a jakbyś poszukał o zamianie silnikaa, zamiana silnika, " swap " to byś już wiedział bo 'wiedzący' o tym pisali... więc konkrety sobie znajdziesz; ale musisz mieć na uwadze, że jeśli zastępczy silnik jest większy i cięższy to zawieszenie - niektóre elem jak np amorki na mocniejsze od większej wersji musisz wymienić; większa moc i przyspieszenie - mocniejsze hamulce wypada mieć, układ przeniesienia napędu - skrzynia - byłaby bardziej żyłowana toteż wypadałoby może dać inną... poza ogólnymi w/w zamianami to jeśli chodzi o gaźnik 1.4 a gaźnik 1.6 ni ma tam specjal elektroniki ani nic i w zasadzie nie byłoby rewolucji...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

romano 

Wysłany: 09-12-2006, 20:43   

skarybeusz napisał/a:
Czy ktoś mi pomoże w pytaniu i odpowie: Czy do TIPO z 1993 roku z seryjnym silnikiem 1.4 na gaźniku można wstawić większy silnik, np. 1.6 ??
Podejrzewam, że tak, ale pytanie: Czy to dużo przeróbek i czy warto? czy nie siądzie zaraz inna część? Czy ktoś robił już taki myk?

Jeżeli są to silniki OHC to zamiana podejdzie bez większego problemu. Jedynym kłopotem może być sprzęgło, poszukaj ktos o tym pisał.
Cała reszta - hamulce, zawieszenie, zawieszenie silnika i skrzyni itd. jest takie same.

Moneta

angelo20 

Wysłany: 09-12-2006, 20:47   

Ja też przymierzam się w przyszłym roku ,bo dziś z ledwością wjechałem na górny parking Auchan w Chorzowie. Tylko ja mam na wtrysku :(

sosen86 

Wysłany: 11-12-2006, 17:11   

angelo20, no to cos słabiutki bo,w wakacje kupel wiozł nas do Ogrodzieńca(jak ktos zna okolice to wie jaki jest podjazd na skalkach za niegowonicami),jechalismy w 6osob,jeden w bagazniku+jeszcze butla z gazem do polowy pełna i nie bylo wiekszych problemow,troche słabo sie zbierał ale poza tym luzik heh,tez ma Tipka 1.4wtrysk i jeszcze na gaz:D
SPRZEDAŻ CZĘŚCI DO SAMOCHODÓW
WARSZTAT SAMOCHODOWY :
sklep.automotive@gmail.com
warsztat.automotive@gmail.com
     Moneta

angelo20 

Wysłany: 11-12-2006, 17:24   

sosen86, no właśnie ja podjerzdżałem na gazie ,a dopiero co mam założony nowy parownik i jeszcze do końca nie jest wyregulowany :evil: , aco do zmiany silnika to mój już troszke oleju łyka i obawiam się ,że komprecha nie ta :sciana: , a teraz v-max to na benie 150 km/h i gaz 130km/h , ale te predksci sa po dłuuugim rozpedzaniu i w pojedynke :roll:

Odpowiedz do tematu