|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Żarówki swiateł przednich Tipo? |
Autor |
Wiadomość |
Stivi
Pomógł: 5 razy Wiek: 33 Dołączył: 14 Cze 2006 Posty: 812 Skąd: Sanok
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 25-10-2009, 11:07 Żarówki swiateł przednich Tipo?
|
|
|
Czy ktos sie orientuje jakie tu sa zarowki ? Bo te z tesco niby wygladaja tak samo ale inaczej swieca..
http://www.clubedotipo.co...Conteudo&pid=39 |
_________________ było Tipo 1.4 AGT 5D 160A1.046 LPG
Tipo 1.4ie 3D 160A1.046 LPG
Bravo 1.6 16v 182AB LPG
Stilo 1.6 16v LPG
jest.. Peugeot 106 s16 TU5J4 |
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 25-10-2009, 13:29
|
|
|
nie bardzo rozumiem pytania, mało precyzyjne. Chodzi ci o firmę pseudo ,,ksenonóf''? rozmiary to standardowe jak w tipo w5w pozucyjne, h4 mijania/drogowe. jak pytasz o firmę, żeby zamontować u siebie, to litości, odpuść sobie. takie są po pierwsze nielegalne, po drugie, niebezpieczne dla samochodu(za duża moc i pobór prądu, potrafią popalić instalację i odbłyśniki reflektorów.) a poza tym niczego nie oświetlają i są nieproporcjonalnie za drogie. |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
Dawid
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 23 Lis 2007 Posty: 183 Skąd: Kraków/Kielce
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 25-10-2009, 16:04
|
|
|
jelcyn, nie zgodziłbym się z Tobą. Z tego co wiem to są to zwykłe żarówki z tym że mają niebieskie szkła. Reszta parametrów jest taka sama jak w zwykłych z żółtym światłem. Jeśli byłyby nielegalne to producent (Philips, Bosch, Osram) nie sprzedawałby ich jako żarówki do samochodów. Odbłyśniki można popalić wrzucając:
a) zwykłe żarówki np. 100 W, jeśli dobrze pamiętam, i one są nielegalne bo ich przeznaczeniem nie jest reflektor samochodu osobowego.
b) xenony do zwykłego reflektora, a takie przypadki się zdarzają
Robione są takie żarówki (Cool Blue, Xenon Look), ponieważ niebieskie światło jest bardziej naturalne dla ludzkiego oka niż światło żółte. Oświetlają drogę tak samo ale nie oślepiają osób jadących z naprzeciwka, a zdarza się takie coś w przypadku nowych samochodów, jak i nie męczą wzroku kierowcy w takim stopniu jak zwykłe żarówki. Interesowałem się tym kiedyś i takie informacje znalazłem na forach i w sklepach. Niebieskie światło nie jest tylko dla bajeru i efektu... chyba że ktoś z takich pobudek je kupuje.
I tak dla potwierdzenia:
a) efekt xenon
http://moto.allegro.pl/it...xenon_fvat.html
Osram Cool Blue H4 12V 60/55W
b) zwykłe żarówki
http://moto.allegro.pl/it..._gwarancji.html
Osram Ultra Life H4 60/55W/ 12V
Takie same wartości dla obu żarówek |
_________________ Było Tipo 2.0 8v GT
Było Tipo Sedicivalvole
Jest Tipo Sedicivalvole Abarth |
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 25-10-2009, 18:01
|
|
|
no to pora na zdrową dyskusję z wymianą argumentów.
AD a) Dawid napisał/a: | zwykłe żarówki np. 100 W | jak zastosujesz standardową moc 60/55W to ok, plus dla ciebie, ale kliknij w link który podałeś i przeczytaj białą ramkę na górze ,,Material necessário'' jak nie znasz języka(ja też, ale zasięgnąłem opini osoby która brazylijskie i wenezuelskie telenowele ogląda w oryginale) to koleś użył 100/95W i do tego się odnosiłem.
AD b) akcesoryjne zestawy z lampą wyładowczą(xenon) faktycznie nie zamontujesz poprawnie ani legalnie. żarówki ,,szanowanych'' producentów, czyli philips albo osram mają bardzo delikatny niebieski filtr który praktycznie nie zatrzymuje światła, a ten ,,ktoś'' z linku załadował mocno zabarwioną ciemną żarówę. apropo tego Dawid napisał/a: | Oświetlają drogę tak samo ale nie oślepiają osób jadących z naprzeciwka |
porządnie zmontowane żarówki z prawidłową geometrią, dobrze ustawione i sprawne reflektory też nie będą i przy okazji będą posiadały homologację, co w przypadku dalekowschodnich producentów nie jest oczywiste. dodatkowo proponuję drobny eksperyment, pójdź do sklepu elektronicznego i kup jakieś dwie małe żaróweczki o takiej samej mocy, tylko jedną z niebieską bańką a drugą z czystym szkłem. następnie poświeć sobie w ciemnym pomieszczeniu najpierw jedną(zwróć uwagę na zasięg) a potem drugą. narazie chyba tyle. |
|
|
|
|
Dawid
|
Wysłany: 25-10-2009, 20:29
|
|
|
jelcyn, nie ja wrzuciłem tą stronkę z Brazylii tylko kolega StiviHouse,
Ja zrozumiałem z tego co napisał StiviHouse, że chce wrzucić normalne lekko zabarwione żarówki a nie całkowicie zamalowane. I nie 100 watowe.
Wydaje mi się że chodzi o montaż tego typu żarówek a nie konkretnego modelu. Ten facet z Brazylii faktycznie zamontował coś w Polsce nielegalnego.
Tak na marginesie widziałem stronkę niemiecką (teraz na szybkiego nie mogę jej znaleźć) na której facet robi amatorskie ,,profesjonalne" testy. Bierze wszystkie możliwe żarówki i sprawdza je na tym samym samochodzie, oświetla tą samą ścianę i używa do robienia zdjęć tego samego aparatu. Powiem Ci że było widać różnicę w oświetleniu między zwykłą żarówką z Tesco a np. Philipsem Night Guide. Jak mi się uda znaleźć to wrzucę linka. |
Było Tipo Sedicivalvole
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 25-10-2009, 20:46
|
|
|
Dawid napisał/a: | nie ja wrzuciłem tą stronkę z Brazylii tylko kolega StiviHouse, | przepraszam, drobne niedopatrzenie
i jeszcze jedno, nie ma co ukrywać, te markowe lekko niebieskie nie będą szczególnie tanie i raczej nie będą wytrzymałe. dlaczego? chodzi o budowę, nawet taki blady filtr zatrzymuję część światła, więc żarnik musi go więcej wytworzyć. dlatego żarnik jest odrobinę krótszy i mocniej się nagrzewa(moc dalej taka sama 60/55W). |
|
|
|
|
Stivi
Pomógł: 5 razy Wiek: 33 Dołączył: 14 Cze 2006 Posty: 812 Skąd: Sanok
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 25-10-2009, 21:42
|
|
|
Dawid napisał/a: | jelcyn, nie ja wrzuciłem tą stronkę z Brazylii tylko kolega StiviHouse,
Ja zrozumiałem z tego co napisał StiviHouse, że chce wrzucić normalne lekko zabarwione żarówki a nie całkowicie zamalowane |
dokladnie.!
jelcyn napisał/a: | [i jeszcze jedno, nie ma co ukrywać, te markowe lekko niebieskie nie będą szczególnie tanie i raczej nie będą wytrzymałe.. |
mialem juz zarowki z niebieskim szklem ktore wcale na widok nie swiecily na niebiesko, tylko tak jak napisalem byly z tesco za 40zl. Wcale nie byly takie zle, duzo lepiej oswietlaly droge ale chodzi mi konkretnie o taki efekt jak widac po tych lampach..
dokladnie chodzi o ten efekt..
|
_________________ było Tipo 1.4 AGT 5D 160A1.046 LPG
Tipo 1.4ie 3D 160A1.046 LPG
Bravo 1.6 16v 182AB LPG
Stilo 1.6 16v LPG
jest.. Peugeot 106 s16 TU5J4 |
|
|
|
|
pawka35
Województwo: Zachodniopomorskie
|
Wysłany: 26-10-2009, 09:00
|
|
|
Tungsram wypuścił jakiś czas temu fajne żarówki o zwiększonej mocy świecenia o + 50% i + 90%.Cena też przyzwoita bo za H4 +90% zaplacilem 34pln.Dają białe światło z lekką niebieską poświatą,mam je założone w drugim aucie i po pół roku uzytkowania stwierdzam iż są warte wydanych pieniędzy. Te +50% kumpel miał zalożone w Fabii i dawały piękne białe światło,przy czym moc żarówek jest standardowa. |
|
|
|
|
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 26-10-2009, 09:59
|
|
|
Szczerze mówiąc z lenistwa linku nie wkleję ale w dziale "ruch drogowy, bezpieczeństwo" czy jakoś tak, jest temat założony przeze mnie ok 2 lat temu pt. "może komuś się przyda" - tam własnie podałem odnośnik do niemieckiej strony o której wspomniał Dawid |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
Leśniczy
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 26-10-2009, 10:42
|
|
|
kiedyś brat mi przywiózł philips blue vision, po założeniu świeciły pięknie , idealne białe światło i znacznie mocniej niż zwykłe przy tej samej mocy czyli 60/55W. byłem bardzo bardzo zadowolony przez całe 3 miechy bo wtedy spaliła sie pierwsza, zaś druga była już na krawędzi wykończenia. niestety cena sprawiła że już więcej takich nie zakładałem.
jakiś czas później widziałem w biedronce żarówki które wyglądały dosyć podobnie i kosztowały 6,99zł za komplet
kupiłem wsadziłem i wyglądało git. następnego dnia kupiłem jeszcze 2 komplety na zapas
okazuję się że ten "no name" z biedronki raczej świecą ciut ( może z 10%) słabiej od philpsów i prawie wogóle się nie palą,
w ciągu 1,5 roku spaliła się jedna.śmigam tak od bardzo dawna, świecą lepiej i ładniej od zwykłych i nigdy też nie miałem problemów z policją o te żarówki a wieczorami jeżdżę dużo |
_________________ Było - Tipo 2.0 8V 115HP GranTurismo
Jest - Honda Civic MB6 1.8 VTi 182HP |
|
|
|
|
Dawid
|
Wysłany: 26-10-2009, 11:14
|
|
|
yoyo, tak mi się wydawało że na forum tą stronkę widziałem. A strona na marginesie jest naprawdę dobra.
Co do trwałości to słyszałem że niektóre modele łatwo się palą, ale to jest zależne tylko i wyłącznie od firmy i modelu. Moim zdaniem fajny patent z tymi żarówkami. Bardziej przyjazne światło w starszych samochodach bez konieczności przerabiania na xenony. |
Było Tipo Sedicivalvole
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|