Zmiana podświetlenia deski digital jest możliwa? |
Autor |
Wiadomość |
maro
Pomógł: 1 raz Wiek: 42 Dołączył: 17 Wrz 2006 Posty: 63 Skąd: Strzelin
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 06-12-2006, 23:19 Zmiana podświetlenia deski digital jest możliwa?
|
|
|
Witam!
Mam takie pytanie: czy można zmienić kolor podświetlenia w desce digital?
Nie demontowałem jeszcze tego i szczerze mówiąc nie wiem czy taka operacja wogóle wchodzi w rachubę.
Chciałbym zmienić kolor podświetlenia ze względu na dwa inne wyświetlacze jakie zamontowałem w aucie i są one niebieskie. Tak więc zrozumiałe że lepiej by się to zgrywało
Da się coś z tym zrobić czy jestem skazany na gust producena?
Z góry dzięki za wszystkie wypowiedzi |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 06-12-2006, 23:23
|
|
|
chyba niecały tydzień temu dokładnie o to ktoś pytał, to lepiej poszukaj a generalnie w digitalowej są 'filtry' kolorowe, możesz wyjąć i dać inne; (filtry: żarówka -> filtr/'szkiełko' o danym kolorze -> podświetlenie o tym kolorze; 'szkiełko' wymieniasz, w zasadzie to chyba folia cienka chyba wręcz jest, nie 'szkiełko' / plexi ) |
|
|
maro
|
Wysłany: 07-12-2006, 07:11
|
|
|
Dzięki!
W takim razie przystawię sie do rozkręcenia deski i zobaczę co i jak |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
|
|
|
|
|
maro
|
Wysłany: 07-12-2006, 12:30
|
|
|
Dzięki świetne!
To jest to czego szukałem! :dance: |
|
|
|
|
Raku
Pomógł: 18 razy Wiek: 40 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 2622 Skąd: \/\/ \/\/ /\
Województwo: Mazowieckie
|
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 07-12-2006, 22:19
|
|
|
Raku napisał/a: | Ale beznadziejnie wygląda ta deska z niebieskim podświetleniem! |
No niestety ale masz rację,bo wygląda to fatalnie.Ale widać też że oświetlone jest nie zbyt dokładnie. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 07-12-2006, 23:11
|
|
|
no; wskaźnik 0-80 słupkowy to jeszcze może spoko by był na niebiesko, byle dali LEDy te szerokokątne (rozpraszające), nie zwykłe, by było równomiernie; za to prędkościomierz na niebiesko niezbyt... jakiś ciemny pomarańcz może jeszcze... a ilość beny itp na niebiesko też tak ten... jakoś nie pasuje... |
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 08-12-2006, 08:10
|
|
|
ogólnie fatalnie wygląda niebieskie podświetlenie w tipo/tempra,jakby to była tak,że świecą tylko same cyferki to jeszcze,ale "rzucenie" niebieskiego światła na całość z góry to pomyłka |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
GrzesiekK.
Pomógł: 43 razy Wiek: 43 Dołączył: 17 Paź 2006 Posty: 1290 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 08-12-2006, 08:41
|
|
|
No nie a ja glupi myslalem ze to tylko goscie w starych golfach i bmw'u maja manie podswietlania wszytkiego co sie da i nie da na niebiesko ;] Widze mocno zarazliwa choroba ze juz na ludków od T/T sie przeniosła.
A tak wracajac do tematu to naprawde kiepsko w naszych autach wyglada niebieski kolorek podswitlenia, zeby to mialo rece i nogi to przy analogowych wskaznikach trzeba by bylo pofatygowac sie do jakiejs firmy robiacej reklamy i przy pomocy ploteru zrobic np. biale zagary ale z wycietymi cyframi i reszta grafiki tak aby tylko one swiecily na niebiesko i wtedy moglo by to jeszcze byc. Z cyfrowymi wskaznikami jest troche gozej, bo pod plytka wyswietlacza cieklokrystalicznego tak jak wyzej juz ktos pisal jest filtr w postaci grubej folii w odpowiednim kolorze, i jesli wyrzucimy ta folie i wstawimy niebieskie zarowki/diody to bedzie mocno nierownomiernie podswietlony caly zestaw wskaznikow i kicha ;/ |
_________________ FIAT TIPO 2.0 SEDICIVALVOLE - sprzedane ... pozostały miłe wspomnienia ...
ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]
ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy |
|
|
|
|
ManiekPIM
Wiek: 42 Dołączył: 17 Kwi 2006 Posty: 120 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 08-12-2006, 10:36
|
|
|
Ja mam granatowe auto niebieska tapicerke pokrowce tez sa niebieskie stopniowo w razie spalenia się jakiejś żarówki zmieniam na niebieska diode i wcale źle to nie wyglada a napewno lepiej niż zielony. Na allegro są dostępne białe zegary http://www.allegro.pl/ite...iat_tempra.html dobrze by było żeby ktoś kupił zamontował i pochwalił sie jak mu wyszło to może się skusze |
_________________ W Temprze pokochałem moją Żonę raz pierwszy . |
|
|
|
|
slavol
Pomógł: 7 razy Wiek: 54 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 200 Skąd: Chodzież
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 08-12-2006, 16:44
|
|
|
Witam.
Niewiem czy ktoś już podawał ten link, jeżeli nie, to ta oferta jest najbardziej profesjonalna i dająca ogromne możliwości samodzielnej aranżacji zegarów .I ten kolor, dla mnie bomba. No i całkiem niedrogo.
http://www.moman.pl. |
_________________ Tipo 1.6 ie DGT 92r. Posadzony i utwardzony ;-) |
|
|
|
|
GrzesiekK.
Pomógł: 43 razy Wiek: 43 Dołączył: 17 Paź 2006 Posty: 1290 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 08-12-2006, 18:04
|
|
|
slavol napisał/a: | Witam.
Niewiem czy ktoś już podawał ten link, jeżeli nie, to ta oferta jest najbardziej profesjonalna i dająca ogromne możliwości samodzielnej aranżacji zegarów .I ten kolor, dla mnie bomba. No i całkiem niedrogo.
http://www.moman.pl. |
No takie zegary to moglbym nawet zalozyc do swojego sedici ;] Tylko jak z ich ceną bo jakoś nie odnalazlem info na tej stronie, no chyba ze jestem juz slepy od siedzenia przed komputerem ;] |
_________________ FIAT TIPO 2.0 SEDICIVALVOLE - sprzedane ... pozostały miłe wspomnienia ...
ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]
ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy |
|
|
|
|
maro
|
Wysłany: 08-12-2006, 18:54
|
|
|
hmmm może faktycznie niebieski to nie najlepszy kolor ale w takim razie muszę wymyślić jak zmienić ten dodatkowy wyświetlacz z niebieskiego na zielony. Może się uda. Bo jedno zielone a drugie niebieskie to nijak nie pasuje do siebie. |
_________________ Tempra 1,6 wtrysk +Gaz, digital i elektryka - SPRZEDANA
Jest BRAVO HGT (2,0) +Gaz |
|
|
|
|
slavol
Pomógł: 7 razy Wiek: 54 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 200 Skąd: Chodzież
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 08-12-2006, 23:44
|
|
|
GrzesiekK. napisał/a: | No takie zegary to moglbym nawet zalozyc do swojego sedici ;] Tylko jak z ich ceną bo jakoś nie odnalazlem info na tej stronie, no chyba ze jestem juz slepy od siedzenia przed komputerem ;] |
Zegary "gotowe" wychodzą w okolicach 140-150zł + 50-pare za inwerter do zasilania, jednak my z temprami i tipolotami zkazani jesteśmy na goła folie. Nadruk w indywidualny sposób niestety. Są w stanie zrobić projekt ale dla min. 10 szt.
Ta dwukolorowa corsa (biało-bordowa)z galeri to samochód znajomego z mojego miasta, widziałem te tarcze na żywo, efekt warty pieniędzy. Kosztowały go około 200zł z przesyłką. Ja niestety mam dgt ,ale w następnym aucie muszę je mieć. |
_________________ Tipo 1.6 ie DGT 92r. Posadzony i utwardzony ;-) |
|
|
|
|
picek
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 08-12-2006, 23:44
|
|
|
No może nijak.Ja zmieniłem electronic check na niebieski i podświetlenie pokręteł ogrzewania na niebieski-niżej radio jest w tym kolorze i gałka zmiany biegów-tak że cały pion jest niebieski-do tego podświetliłem podłogę i jak mi to się podoba |
_________________ Audi |
|
|
|
|
|