Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zmiana podświetlenia deski digital jest możliwa?
Autor Wiadomość
maro 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 06-12-2006, 23:19   Zmiana podświetlenia deski digital jest możliwa?

Witam!

Mam takie pytanie: czy można zmienić kolor podświetlenia w desce digital?
Nie demontowałem jeszcze tego i szczerze mówiąc nie wiem czy taka operacja wogóle wchodzi w rachubę.
Chciałbym zmienić kolor podświetlenia ze względu na dwa inne wyświetlacze jakie zamontowałem w aucie i są one niebieskie. Tak więc zrozumiałe że lepiej by się to zgrywało ;D

Da się coś z tym zrobić czy jestem skazany na gust producena?

Z góry dzięki za wszystkie wypowiedzi

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 06-12-2006, 23:23   

chyba niecały tydzień temu dokładnie o to ktoś pytał, to lepiej poszukaj a generalnie w digitalowej są 'filtry' kolorowe, możesz wyjąć i dać inne; (filtry: żarówka -> filtr/'szkiełko' o danym kolorze -> podświetlenie o tym kolorze; 'szkiełko' wymieniasz, w zasadzie to chyba folia cienka chyba wręcz jest, nie 'szkiełko' / plexi )
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

maro 

Wysłany: 07-12-2006, 07:11   

Dzięki!
W takim razie przystawię sie do rozkręcenia deski i zobaczę co i jak

romano 

Wysłany: 07-12-2006, 12:20   

Zerknij na poniższe strony, trochę pomocnych obrazków znajdziesz :D
http://www.fiat-tipo.de/tipohp/basteln_03.php
http://fiattipo.coolglory...beleuchtung.php

Moneta

maro 

Wysłany: 07-12-2006, 12:30   

Dzięki świetne!

To jest to czego szukałem! :dance:

Raku 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 07-12-2006, 16:23   

Ale beznadziejnie wygląda ta deska z niebieskim podświetleniem! :?
Poza tym te linki już były, wystarczyło poszukać...
     Moneta

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 07-12-2006, 22:19   

Raku napisał/a:
Ale beznadziejnie wygląda ta deska z niebieskim podświetleniem! :?

No niestety ale masz rację,bo wygląda to fatalnie.Ale widać też że oświetlone jest nie zbyt dokładnie.
     assistance   Moneta

unknown 

Wysłany: 07-12-2006, 23:11   

no; wskaźnik 0-80 słupkowy to jeszcze może spoko by był na niebiesko, byle dali LEDy te szerokokątne (rozpraszające), nie zwykłe, by było równomiernie; za to prędkościomierz na niebiesko niezbyt... jakiś ciemny pomarańcz może jeszcze... a ilość beny itp na niebiesko też tak ten... jakoś nie pasuje...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 08-12-2006, 08:10   

ogólnie fatalnie wygląda niebieskie podświetlenie w tipo/tempra,jakby to była tak,że świecą tylko same cyferki to jeszcze,ale "rzucenie" niebieskiego światła na całość z góry to pomyłka :roll:
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

GrzesiekK. 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 08-12-2006, 08:41   

No nie a ja glupi myslalem ze to tylko goscie w starych golfach i bmw'u maja manie podswietlania wszytkiego co sie da i nie da na niebiesko ;] Widze mocno zarazliwa choroba ze juz na ludków od T/T sie przeniosła.

A tak wracajac do tematu to naprawde kiepsko w naszych autach wyglada niebieski kolorek podswitlenia, zeby to mialo rece i nogi to przy analogowych wskaznikach trzeba by bylo pofatygowac sie do jakiejs firmy robiacej reklamy i przy pomocy ploteru zrobic np. biale zagary ale z wycietymi cyframi i reszta grafiki tak aby tylko one swiecily na niebiesko i wtedy moglo by to jeszcze byc. Z cyfrowymi wskaznikami jest troche gozej, bo pod plytka wyswietlacza cieklokrystalicznego tak jak wyzej juz ktos pisal jest filtr w postaci grubej folii w odpowiednim kolorze, i jesli wyrzucimy ta folie i wstawimy niebieskie zarowki/diody to bedzie mocno nierownomiernie podswietlony caly zestaw wskaznikow i kicha ;/

ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]

ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy :D
     assistance

ManiekPIM 

Wysłany: 08-12-2006, 10:36   

Ja mam granatowe auto niebieska tapicerke pokrowce tez sa niebieskie stopniowo w razie spalenia się jakiejś żarówki zmieniam na niebieska diode i wcale źle to nie wyglada a napewno lepiej niż zielony. Na allegro są dostępne białe zegary http://www.allegro.pl/ite...iat_tempra.html dobrze by było żeby ktoś kupił zamontował i pochwalił sie jak mu wyszło :) to może się skusze :)

slavol 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 08-12-2006, 16:44   

Witam.
Niewiem czy ktoś już podawał ten link, jeżeli nie, to ta oferta jest najbardziej profesjonalna i dająca ogromne możliwości samodzielnej aranżacji zegarów .I ten kolor, dla mnie bomba. No i całkiem niedrogo.

http://www.moman.pl.

GrzesiekK. 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 08-12-2006, 18:04   

slavol napisał/a:
Witam.
Niewiem czy ktoś już podawał ten link, jeżeli nie, to ta oferta jest najbardziej profesjonalna i dająca ogromne możliwości samodzielnej aranżacji zegarów .I ten kolor, dla mnie bomba. No i całkiem niedrogo.

http://www.moman.pl.

No takie zegary to moglbym nawet zalozyc do swojego sedici ;] Tylko jak z ich ceną bo jakoś nie odnalazlem info na tej stronie, no chyba ze jestem juz slepy od siedzenia przed komputerem ;]

ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]

ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy :D
     assistance

maro 

Wysłany: 08-12-2006, 18:54   

hmmm może faktycznie niebieski to nie najlepszy kolor ale w takim razie muszę wymyślić jak zmienić ten dodatkowy wyświetlacz z niebieskiego na zielony. Może się uda. Bo jedno zielone a drugie niebieskie to nijak nie pasuje do siebie.

slavol 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 08-12-2006, 23:44   

GrzesiekK. napisał/a:
No takie zegary to moglbym nawet zalozyc do swojego sedici ;] Tylko jak z ich ceną bo jakoś nie odnalazlem info na tej stronie, no chyba ze jestem juz slepy od siedzenia przed komputerem ;]

Zegary "gotowe" wychodzą w okolicach 140-150zł + 50-pare za inwerter do zasilania, jednak my z temprami i tipolotami zkazani jesteśmy na goła folie. Nadruk w indywidualny sposób niestety. Są w stanie zrobić projekt ale dla min. 10 szt.
Ta dwukolorowa corsa (biało-bordowa)z galeri to samochód znajomego z mojego miasta, widziałem te tarcze na żywo, efekt warty pieniędzy. Kosztowały go około 200zł z przesyłką. Ja niestety mam dgt ,ale w następnym aucie muszę je mieć.

picek 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 08-12-2006, 23:44   

No może nijak.Ja zmieniłem electronic check na niebieski i podświetlenie pokręteł ogrzewania na niebieski-niżej radio jest w tym kolorze i gałka zmiany biegów-tak że cały pion jest niebieski-do tego podświetliłem podłogę i jak mi to się podoba :D

Odpowiedz do tematu