Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Alfa 156, czyli jeszcze piekniejsza włoszka
Autor Wiadomość
Kamitchi 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 12-01-2009, 23:16   Alfa 156, czyli jeszcze piekniejsza włoszka

Siemanko :) ,

W zwiazku z tym ze nagle przestalem byc wlascicielem sprawnego samochodu, zaczalem rozgladac sie za autkiem. Wiadomo- alfa romeo. Planowalem zakup w polowie roku, az tu nagle okazalo sie ze kolega ma do sprzedania pewna sztuke. Poczatkowo nosem krecilem bo stara TS (myslalem o JTS).. ale jak ja zobaczylem, przejechalem sie... zostalo postanowione. Szybka zbiorka kasy i weryfikacja silnika w aso no i najmniej przyjemna sprawa, czyli zaplata :) .
W taki oto sposob w ta sobote stalem sie wlascicielem wymarzonej alfy.
Troszke danych:
rok produkcji 02/1998
silnik 2.0 16v TS
kolor- cosmo blue met.
pakiet sport pack 2

Poki co pare rzeczy jest do zrobienia, ale to jest nieuniknione przy zakupie autka.
Lakier, jak i spasowanie blach- super. Zero uszkodzen na lakierze, po prostu pieknie.
Srodek- extra! najmniejszej ryski nie widac! Kierownica nie wytarta.
Ogolnie estetyke oceniam jako bdb (Ci ktorzy mnie pamietaja i moja wychuchana tempre, moga miec odniesienie :) ).
Silnik- pieknie chodzi. Wiadomo- jak sie wkreci na obroty to czlowiek nie wie co ma zrobic ze soba. Co do elastycznosc, rowniez nie narzekam. Czy to 2 tys, czy 4- dodajesz gazu i auto jedzie :) .
Niestety autko ma koncowy tlumik remusa (nie lubie takich rzeczy), ale w tym przypadku calkiem niezle sie sprawdza- nie jest dresiarski, nie buczy- ot ladnie mruczy- w koncu to remus dedykowany, wiec nie moze byc inaczej:)- tylko ta koncowka mogla by byc ladniejsza :( .
Kola rowniez sa nie oryginalne- na wiosne zamierzam kupic oryginalne kola AR z pakietu sport pack (tzw. telefony).

Szczerze mowiac nie wiem co mozna jeszcze dodac- moglbym pisac i pisac i pisac :) .

Zamieszczam fotki- brudnego auta, ale wiadomo- jest zima. Na lato zrobie lepsza sesje zdjeciową.

Co do winka alfy- polecam kazdemu- pyszniutkie- szczegolnie jak sie wezmie pod uwage ze w garazu stoi... ;)

pzdr

Raku 

Wysłany: 12-01-2009, 23:39   

Ładna sztuka :)
Choć silnik mało ma cylindrów ;D :lol:

Mógłbyś chociaż umyć ją do zdjęć :)
     Moneta

Jelcyn 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 12-01-2009, 23:49   

Raku napisał/a:
zgadza się, i płyn hamulcowy uzupełnij, bo już na zdjęciu widać,że do minimum się zbliża

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 13-01-2009, 00:05   

chciał bym taką :) i to z czarnymi zegarami właśnie ... Napisz później w tym temacie co w niej robisz i jakie ceny :D Mam na myśli świece, rozrząd itp
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

Kamitchi 

Wysłany: 13-01-2009, 00:07   

jelcyn666 napisał/a:
Raku napisał/a:
zgadza się, i płyn hamulcowy uzupełnij, bo już na zdjęciu widać,że do minimum się zbliża

Szczegolnie ze auto stoi na spadku:) Wole sprawdzac jak stoi na rownym- a wtedy okazuje sie ze jest wszystko ok- spoko jest swiezo po wymianie wszystkich plynow:).

A co do mycia- wole tego nie robic przy temp. rzedu - 10 C... poczekam az sie ociepli:).

pzdr.

** Dodano: 13-01-2009, 00:09 **
Raku napisał/a:
Ładna sztuka :)
Choć silnik mało ma cylindrów ;D :lol:

Wiadomo ze to nie v6, ale uwierz mi- daje rade :) . Przynajmniej przod nie jest ciezki ;)

pzdr.

** Dodano: 13-01-2009, 00:11 **
LUCIACIA napisał/a:
chciał bym taką :) i to z czarnymi zegarami właśnie ... Napisz później w tym temacie co w niej robisz i jakie ceny :D Mam na myśli świece, rozrząd itp

Szczerze mowiac polowalem na model z drewnem i bialymi zegramia.
O ile musze przyznac ze ten wariant jest lepszy - okazuje sie ze deska rozdzielcza nie jest w imitacji karbonu, a prawdziwym karbonie (szok!), o tyle standardowe fotele momo jakos lepiej lapia cialo od tych recaro... Coz- nie mozna miec wszystkiego :D .

pzdr.

assistance   Moneta

Jelcyn 

Wysłany: 13-01-2009, 00:17   

Kamitchi napisał/a:
A co do mycia- wole tego nie robic przy temp. rzedu - 10 C... poczekam az sie ociepli:).
jest na to metoda: idziesz do DOBREJ myjni automat z programem suszenia. tylko najpierw samemu skorzystaj z myjki ciśnieniowej/szlaufu, żeby szczotki nie rysowały lakieru piachem.

albert1991 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 13-01-2009, 00:20   

Kamitchi, Super gratuluje :zgoda: mowiłem ze bedzie ok na serwisie :lalalala: a Ty sie przejmowałes :)

Kamitchi 

Wysłany: 13-01-2009, 00:36   

jelcyn666 napisał/a:
Kamitchi napisał/a:
jest na to metoda: idziesz do DOBREJ myjni automat z programem suszenia. tylko najpierw samemu skorzystaj z myjki ciśnieniowej/szlaufu, żeby szczotki nie rysowały lakieru piachem.

Przez 5 lat jak mialem tempry ani RAZU nie bylem na zadnej myjni mechanicznej. Z alfa bedzie podobnie. Szkoda lakieru :) . Kazda szczotkowa myjnia niszczy lakier- plukanie nic nie da:).

pzdr.

** Dodano: 13-01-2009, 00:37 **
albert19912 napisał/a:
Kamitchi, Super gratuluje :zgoda: mowiłem ze bedzie ok na serwisie :lalalala: a Ty sie przejmowałes :)

Ano mowiles- i bardzo dobrze ze Twe slowa okazaly sie prorocze :)

pzdr.

Luczu 

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 13-01-2009, 00:52   

Kamitchi, A co się zwaliło w Temprze że taka decyzja ?
A teraz wgniata w fotel co ?:D :D
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

Jelcyn 

Wysłany: 13-01-2009, 00:54   

Kamitchi napisał/a:
plukanie nic nie da:).
dlatego zaznaczyłem DOBREJ, czyli takiej, gdzie właściciel dba o to, żeby szczotki były względnie nowe. Płukanie daje tyle, że usuwa piach z karoserii, który jest tak naprawdę odpowiedzialny za niszczenie lakieru przez szczotki. Jednak zgodzę się z tobą, że pracownicy myjni bezdotykowych myją dokładniej i (zazwyczaj) bezpieczniej.

Kamitchi 

Wysłany: 13-01-2009, 01:00   

LUCIACIA, w moja "piekna wloszke" wjechala kobita... a konkretnie wyjechala mi wprost pod kola. Nie bylo mozliwosci ominiecia.. skonczylo sie jak wiadac. Ogolnie sprawa wyglada tak ze maska jest cala. Do wymiany blachy, wahacz, kolo.
Dosc duzo dostalo kolo- nie wiem co tam jeszcze sie popsulo, ale chyba za duzo nic.
Autko stoi u blacharza. Na dniach dostane kase od ubezpieczalni. Wtedy zadecyduje co robic. W kazdym razie wielka szkoda, bo wozek byl naprawde fajny. Ale napewno bedzie zrobioniona (podluznice cale, etc). Co sie bedzie dzialo z tempra- bede informowac na bierzaco.

pzdr

** Dodano: 13-01-2009, 01:03 **
jelcyn666 napisał/a:
Kamitchi napisał/a:
plukanie nic nie da:).
dlatego zaznaczyłem DOBREJ, czyli takiej, gdzie właściciel dba o to, żeby szczotki były względnie nowe. Płukanie daje tyle, że usuwa piach z karoserii, który jest tak naprawdę odpowiedzialny za niszczenie lakieru przez szczotki. Jednak zgodzę się z tobą, że pracownicy myjni bezdotykowych myją dokładniej i (zazwyczaj) bezpieczniej.

Jedyne myjne z ktorych korzystam to bezdotykowe. W lato recznie myje i woskuje (delektujac sie przy okazji piffkiem:D)
I jednak to duzo daje (poza brzuchem). Na sam widok szczot ciarki mnie przechodza.
Alfa zostala tak pobrudzona przez pare dni jazdy. Ale pocieszajace jest to ze na fotkach wyglada na brudniejsza niz jest IRL :) .

pzdr.

zdrowko 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 13-01-2009, 08:36   

cześć Kamil

jak wiesz też mam 156 2.4JTD z 1999/12
(z drewnianą kierownicą i białymi zegarami ;D )
w wolnej chwili wrzuce parę zdjęć

Pozdrawiam i do zobaczenia w czerwcu w Poznaniu na zlocie ik@ara

Bdm 

Wysłany: 13-01-2009, 09:08   

Kamitchi, gratuluje alfy :supz: niech się dobrze sprawuje :) P.S. pamiętasz o naszej rozmowie ?? :)

SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE
     Moneta

GrzesiekK. 

Wysłany: 13-01-2009, 09:43   

Kamitchi, w końcu sie pochwaliles ;] Teraz co do carbonu,. to nie jest prawdziwe wlokno a takie smieszne tworzywo ;] No i widze pod maska ze bella zagazowana ;]

pzdr. Grzesiek

ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]

ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy :D
     assistance

sheriffnt 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 13-01-2009, 11:19   

Witam

Kamitchi :) Gratulacje, piekne auto, oby Ci słuzyło :)
I niech potem ktos cos powie na temat niemieckich aut... to jak wól do karety :D

Fiat Tempra 1,9 TD był
Lada 21072 1300 była
Fiat Tempra 1,9 TDs Weekend

Raku 

Wysłany: 13-01-2009, 12:00   

Kamitchi napisał/a:
Przez 5 lat jak mialem tempry ani RAZU nie bylem na zadnej myjni mechanicznej.

To pomyśl o tekstylnych..
     Moneta

Radke 

Wysłany: 13-01-2009, 14:38   

No, nareszcie widzę fotki.
Niezłe auto!
Czekam niecierpliwie aby zobaczyć "na żywca"

kamitchi napisał/a:
...Wiadomo ze to nie v6, ale uwierz mi- daje rade . Przynajmniej przod nie jest ciezki...

Wybitnie się z Tobą nie zgadzam. :D
W V6 przód wcale nie jest ciężki.... \:D/

Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:

* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

aro 

Wysłany: 13-01-2009, 15:43   

Też mamy w domu Alfe 156, jednak koszty eksploatacji jej są zdecydowanie większe niż mojej starej, ale poczciwej Dedry. Raczej bym jej nie zamienił na Alfe. Fakt - wyglad fajnie, ale są jeszcze inne sprawy.....

MupiK 

Wysłany: 13-01-2009, 20:51   

Ladne autko oj ladne...
zdrowko napisał/a:
cześć Kamil

jak wiesz też mam 156 2.4JTD z 1999/12
(z drewnianą kierownicą i białymi zegarami ;D )
w wolnej chwili wrzuce parę zdjęć

Pozdrawiam i do zobaczenia w czerwcu w Poznaniu na zlocie ik@ara

No no czemu ja tego nie wiem:D mam nadzieje na rewanzyk za zeszly rok...
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

Kamitchi 

Wysłany: 14-01-2009, 21:11   

GrzesiekK. napisał/a:
Kamitchi, w końcu sie pochwaliles ;] Teraz co do carbonu,. to nie jest prawdziwe wlokno a takie smieszne tworzywo ;] No i widze pod maska ze bella zagazowana ;]

pzdr. Grzesiek

Ano :) . Dzisiaj pare gratow zakupilem i zaczynam inwestowac- dawno tego nie bylo :D .

Carbon piszesz ze plastik- rozkrecalem deske i musze Ci przyznac ze to nie jest nadruk- od srodka rowniez ma wzroz- tyle ze nie jest wypoloerowany, jak rowniez widac w nim rozne niteczki, etc- w sumie jakby byla z plastiku, to bylby to jedynie nadruk.. a tutaj jest zdeczka co innego :) . No chyba ze to jest jeszcze cos innego co do zludzenia przypomina karbon - nie ma pojecia po co tyle staram by nawet od srodka wygladal jak prawdziwy :D .

Co do gazu- niestety ma gaz.. ale pocieszajace jest to ze jest to jakas cholernie dobra sekwencja zakladana u przedstawiciela BRC.. poki co nie zamierzam jezdzic na niej, ale widac ze jak ktos wsadzal ten nieszczesny gaz, to nie oszczedzal i jechal pol polski by mu zalozyli :D . -> moglo byc gorzej :D .

pzdr!

** Dodano: 14-01-2009, 21:14 **
Radke napisał/a:
No, nareszcie widzę fotki.
Niezłe auto!
Czekam niecierpliwie aby zobaczyć "na żywca"

kamitchi napisał/a:
...Wiadomo ze to nie v6, ale uwierz mi- daje rade . Przynajmniej przod nie jest ciezki...

Wybitnie się z Tobą nie zgadzam. :D
W V6 przód wcale nie jest ciężki.... \:D/

W 166 nie- tam jest w sumie tak balans ustawiony ze v6 jest optymalne- a w przypadku 156 i v6 to wystarczy zobaczyc jak jest zlot ik@ra np. na torze poznan i jak na zakretach nadrabiaja ts'y do v6. Wiadomo ze prosta i v6 znowu sie oddala :) . Im wiecej zakretow tym lepiej dla TS, im wiecej prostych tym gorzej :D .

pzdr.

** Dodano: 14-01-2009, 21:16 **
aro napisał/a:
Też mamy w domu Alfe 156, jednak koszty eksploatacji jej są zdecydowanie większe niż mojej starej, ale poczciwej Dedry. Raczej bym jej nie zamienił na Alfe. Fakt - wyglad fajnie, ale są jeszcze inne sprawy.....

Ale to juz nowsza generacja aut. 155 tez byla relatywnie tania. A 156, czy passat, czy A4- to juz podobnie. Dzisiaj np. kupowalem termostat- 150 pln, sonda lambda 500. Ceny podobne jak u ojca w octavii :D .

pzdr.

** Dodano: 18-01-2009, 17:47 **
aro napisał/a:

Wyglada ladnie- to jako dopelnienie tego jak jezdzi- a jezdzi bardzo ladnie :) . Jakbym mial patrzec wylacznie na koszty, to a) przenigdy nei kupilbym auta- jezdzilbym na miesiecznym (wiadomo ze samochody generuja staty domowe budzetu)..
A jakbym juz MUSIAL jezdzic, to kupilbym jakas tojote... ALbo poloneza ktory jest na resorach.. A napewno nie alfe, czy tez lancie :) .

A ze krotko zyjemy, jestesmy tylko raz mlodym... a ze na dodatek jestem milosnikiem samchodow, stad alfa romeo- pasja :) . Oczywiscie- mozna zaoszczdzic te 100, 200? pln kupujac inne auto- ale mimo wszystko nie warto. Z tego wzgledu, ze tamte nie wywoluja u mnie takiej radosci. Jestem sklonny za to poniesc koszty- powtorze: raz sie zyje- trzeba korzystac, a nie patrzec wylacznie na wszystko przez pryzmat plnow.

pzdr.

pronet 
witamy nowego

Wysłany: 18-01-2009, 20:27   

Bardzo ładna sztuka:) gratulacje!

-----------------
Nawigacja Nokia 500 - AutoMapa Europa (5.1)
Felgi AEZ Felgi aluminiowe AEZ Mita, rozmiar: 8x18, rozstaw: 5x100, ET: 32, kolor: chrom

Michu 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 25-01-2009, 01:03   

No panie Kamitchi idziesz w dobrym kierunku hehe podoba mi się to :) Alfa to Alfa, całkiem sympatycznie sie prezentuje, powinieneś być zadowolony ( będziesz napewno) to jest taki wirus .... kiedyś w to nie wierzyłem, ale jak wsiadam do alfy to jakoś zawsze po pracy lepiej sie czuję hehe. Mnie to pewno z I zlotu nie pamiętasz ale masz pozdro od taty wraca do olsztyna, mówił że czasem dzwoniłeś do niego.

Co by nie było zawsze do przodu ...
     assistance

Kamitchi 

Wysłany: 27-01-2009, 22:46   

Michu :) .
Legendarny wirus widze ze i Ciebie dopadl- swoja droga masz swietny samochod- dbaj o nią :) .
Z I zlotu powiadasz... a cos sobie przypominam ;) . Miales kolezankę, stad tak malo Ciebie bylo wiadac :D .
Tyle to juz lat minelo.. daj spokoj.
Dzieki za pamiec i jakbys mogl- prosilbym o pozdrowienia dla Taty :) .

pzdr!

Jacacenty 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 03-02-2009, 23:48   

:wrednyusmiech:
     assistance

Raku 

Wysłany: 04-02-2009, 00:03   

na gnojówkę :lalala:
     Moneta

Odpowiedz do tematu