Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
bezawaryjny tipek awarii
Autor Wiadomość
awaria 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 30-05-2007, 20:32   bezawaryjny tipek awarii

witam wszystkich!!!!

Moj tipolot jest u mnie od 7 lat, bez powazniejszych awarii , raz mnie zawiodł z własnej głupoty /alternator , myslałem sobie aaa dojade a tu dooooopa/, a tak to wymieniam na bierzaco to co pada tzn. czesci ekspl. teraz np. czeka mnie tył : wachacze , elementy gumowe tylniej belki i dalej jeżdze z 1 i 3 wypadajaca - nie ma kiedy sie za to zabrac . Autko kupiłem od dziadka ktory przez ten czas jak je uzytkował to poobijał je dookoła/a to na działce zawadził a to komus na parkingu przytarł / i w sumie jest całe lakierowane a ze nie naraz to i odcienie nie podobierane, dzidek taz nie wymienił piór wycieraczek i szyba do wymiany . W okresie mojej jazdy "walnąłem" w barierke przed dystrybutorem na stacji - do wymiany lampa i błotnik , lakier na maske grill i błotnik a wiec skozystałem z okazjii i wymieniłem na nowy przód. Gdy go kupiłem w 2000r. to miał na liczniku 76tys. do zeszłego roku miał zrobione w sumie 110tys. ale jak sie w zeszłym roku wybrałem do Norwegii to do dzis nastukałem w symie 140tys. I ciekawostka : w Norwegii spotkałem tylko dwa tipki/tempry , jeedna na polskich blachach a druga na norge taka to rzedkosc na tamtych drogach ale co sie dziwic jak te smutasy spia na kasie to i furkami sie bujaja.
to by było na tyle .Spalanie po miescie sr. 10ltr ale jezdze na krotkich odcinkach np. 2x po 4 km , w trasie ok 7 , bez gazu kasa była to sie nie chciało oszczedzac , teraz sie szykuje ze beda mniejsze zarobki/cóż chce sie pracowac w normalnych godz i robic to co sie lubi to cos za cos/ to mysle juz o gazie.Pojazd czysty golas poza moimi przeróbkami/alarm, centralny, radipowiadomienie do domu/.
Fotek narazie nie ma bo i to zwykły tipolot ale jak ktos sie bedzie dopominał to zrobie bo w swojej kolekcjii foto niestety nie mam.

pozdro.

Rysiek_Kraków 

Wysłany: 31-05-2007, 20:43   Re: bezawaryjny tipek awarii

"Fotek narazie nie ma bo i to zwykły tipolot "

Wstaw , wstaw ! :) Nie chodzi o to by się przechwalać kto założył większy spojler, albo kto ma największe fele, albo kto ma najwięcej bajerów tylko aby pokazać swojego bolida taki jakim jest. Ja mam Tipka 1.4 od ponad 4 lat i jak do tej pory mnie nie zawiódł nigdy.

A tak a propo to zawieszenie Tipka jest troche za słabe jak na nasze Krakowskie drogi. No nie ? :doubt: Mnie też dają w kość wachacze ! :sciana:
     Moneta

awaria 

Wysłany: 31-05-2007, 21:26   

No drogi masakra, ja juz dwa razy na przedzie wymieniałem co 3 lata ,

ale jak w zeszłym roku zjechałem z promu w Ystad to myslałem że mam nowy pojazd!!!!!!! heheh drogi tam płaskie jak szkło , coś pieknego.

teraz mam do roboty tył i zastanawiam sie nad wyciagnieciem całej belki ,
i te cholerne biegi - niech nikt mi nie mówi o sierzancie bo to nie to, pojeździłem troche w terenie i zaczeły mi wyskakiwac - a bodaj 2 lata temu wymieniałem poduszki silnika i skrzyni i mozliwe ze ktoras sie lekko zerwała, choć po tej wymianie /2lata temu/ biegi dalej wyskakiwały ale mechec wszedł pod samochód cos tam odkrecił postukal zakrecił i było oki - dobry był magik ale wzorem innych fachmanów już naprawia pojazdy brytyjczykom. Jest tam jakas regulacja/ustawianie tych poduszek???

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 01-06-2007, 15:33   

awaria napisał/a:
Jest tam jakas regulacja/ustawianie tych poduszek???

Nie ma.
Co do wyskakujących biegów to może już sama skrzynia nie "trzyma" biegów.

awaria 

Wysłany: 01-06-2007, 16:25   

miszko napisał/a:
awaria napisał/a:
Jest tam jakas regulacja/ustawianie tych poduszek???

Nie ma.
Co do wyskakujących biegów to może już sama skrzynia nie "trzyma" biegów.

Miszko ,
skrzynka zadbana , poruszam sie na drogach jak "dziadek" , a powaznie to nie szaleje jak drech wszystko spokojnie poza tym autko ma "dopiero" 140tys. przejechane ,

tak jak pisałem pojeździłem po nierównościach gdzie raczej powinno sie quadem jeździć , auto zostawiłem na pół dnia na nierównym terenie i pojawiło sie cos takiego,
po otatniej wymianie poduszek jak mi mechec oddał auto to sie tez to pojawiło a ze miałem do niego 40 km to mi sie nie chciało jechac i pojechałem do pierwszego lepszego obok mojego miejsca zamieszkania , facet wszedł pod auto ja w tym czasie wyjarałem szluga na zewnatrz i jak wrociłem było gotowe , skasował mnie na 0,5 . Na bank cos odkrecał i nie wiem czy cos tam nie giął ???? ale co??? niestety chłop jest poza naszym krajem i doopa. Na poniedziałek sie umowiłem z innym i zobaczymy co on poradzi.

pozdro

** Dodano: 19-07-2010, 13:13 **
No wiec przyszła pora na pożegnanie.

dzisiaj o 9.00 zajechałem moim Tipolotem na złom.

Pożegnałem , pocałowałem , popłakałem i pamachałem na dowidzenia.

Dziekuję wszystkim użytkownikom forum za okazaną pomoc , Powiem szczerze ze nieraz korzystałem z fachowych postów.

Teraz jestem na innym forum ale tam to tylko sprawy techniczne , zero zgrania towarzyskiego jak tu.

Zostało mi trochę gratów , dam znać w odpowiednim temacie,

Bywajcie i szanujcie swoje tipo/tempoloty bo coraz mniej ich na naszych drogach.

pozdro.

Odpowiedz do tematu