|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Moje Tipo 1.4ie |
Autor |
Wiadomość |
BarteckY
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 06-07-2007, 22:05 Moje Tipo 1.4ie
|
|
|
No to przyszła pora za namową kolegi Radke opisać swoje maleństwo.
Wiec cała historia zaczęła sie 1,5 roku temu, pojechałem do warsztatu wujka lakiernika swoim maluchem zwanym Bobkiem coś poprawić, wjeżdżam a tam stoi Tipo wiec długo nie myśląc poszedłem pooglądać ten wynalazek, okazało sie że jest do sprzedania (no to przyszedł czas na ruszenie szarą komórką).
Myślałem nad zakupem tego samochodu niecałe 10 minut. Czy sie będzie opłacał czy nie czy sie nie zepsuje itp. No ale doszedłem do wniosku ze nie ma co sie zastanawiać KUPUJE, no i tak pojechałem maluchem wyjechałem TIPO. Okazało sie ze to naprawdę bardzo fajny samochód.
No ale przyszła zima i pojawił sie kawałek śniegu, no i okazało sie ze Tipo świetnie sie prowadzi, bokami i nie tylko, no to wpadł do głowy pomysł że można troszkę porajdować i tak zaczęła się przygoda.
Tipo wyposażone jest w seryjną jednostkę napędową 1.4 na mono wtrysku
Jedyna modyfikacją jaka jest zrobiona to został odchudzony maksymalnie (czyli tak naprawdę zostały w nim tylko siedzenia kierowcy i pasażera.
Został przerobiony wydech na bardziej sportowy, wycięty tłumik środkowy w zamian została wstawiona rura przelotowa.
W panach jest oddanie zawieszenia do przerobienia na bardzie przygotowane do spotu (teraz buja sie jak żaba na zakrętach)
Wbudowanie klatki bezpieczeństwa
Zamontowanie siedzeń kubełkowych wraz z pasami (czekaj w garażu na ładna pogodę)
Bardziej odległymi planami, są modernizacje silnika.
Wszystkie informacje będzie można niedługo śledzić na bieżąco na www.bartecky.pl
Oraz będę wszystkie modyfikacje opisywał na bieżąco na forum w dniu jutrzejszym postaram sie umieścić zdjęcia mojego Makarona. |
_________________ Pozdrawiam
Bartek "BarteckY" Pawlik
WWW.BarteckY.PL
FiaT TipO 1.4 ie '93 przyszła rajdówka
|
|
|
|
|
Radke
Pomógł: 8 razy Wiek: 48 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1240 Skąd: Błonie k/W-wy
|
Wysłany: 07-07-2007, 19:41 Re: Moje Tipo 1.4ie
|
|
|
BarteckY napisał/a: | No to przyszła pora za namową kolegi Radke opisać swoje maleństwo | Eee tam, wcale nie za namową, to po prostu była mała sugestia
BarteckY napisał/a: | czyli tak naprawdę zostały w nim tylko siedzenia kierowcy i pasażera. | Potwierdzam, widziałem. Z małym ale: zostały jeszcze boczki drzwi...
A tak w ogóle to fajne auto.
Proponuję jeszcze dodać trochę fotek... |
Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:
* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d
zapraszam na: www.trade-r.pl |
|
|
|
|
BarteckY
|
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 13-07-2007, 15:58
|
|
|
No w sumie Tipo jak Tipo, do tego po przejsciach :] |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
BarteckY
|
Wysłany: 16-07-2007, 14:47
|
|
|
http://www.wrzuta.pl/film/fd3duXgqiI/spk
Po przejściach niestety tak no ale już niedługo będzie jeszcze ładniejszy.
Powyżej link z filmikiem z naszych treningów w podwarszawskim Rembertowie. |
Bartek "BarteckY" Pawlik
WWW.BarteckY.PL
|
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 16-07-2007, 15:13
|
|
|
A gdzie tylnia szyba
Pisałeś, że go odchudziłeś. A testowałeś go np. jakie ma przyspieszenie?
W silniku jeszcze nic nie robileś? |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 16-07-2007, 15:22
|
|
|
Fajnie wygląda jak sie dwa spotykaja na tym zakręcie, prawie słychać lakier o lakier |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
BarteckY
|
Wysłany: 16-07-2007, 15:35
|
|
|
Niedużo brakowało ale wszytko było pod kontrolą, niedługo więcej zdjęć i filmików z naszych treningów.
Silnik jeszcze nie robiony waga jest na dzień ważenia 807 kilo, przyspiesza może troszkę lepiej ale, tylna szyba została wybita przez wandali i teraz wsadzam tam plexi tak wiec już jutro będzie zamontowana,
W silniku zmieni sie układ dolotowy, zostanie splanowana głowica, no i oczywiście wszystkie czynności jakie sie wiążą z planowaniem głowicy, ale prace związane z silnikiem dopiero koło września, no i oczywiście będzie zmieniane zawieszenie na sportowe co nastąpi już w sierpniu.
Powracając do wagi to bardzo sie odczuwa brak środka i samochód na seryjnym zawieszeniu bardzo lubi uciekać w szybkich zakrętach.
O wszystkich zmianach mechanicznych jak i stylistycznych będę informował na bieżąco. |
Bartek "BarteckY" Pawlik
WWW.BarteckY.PL
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|