|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Renault thalia następca tiposzka |
Autor |
Wiadomość |
Bdm
Pomógł: 39 razy Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 1999 Skąd: RDM
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 03-09-2010, 13:50
|
|
|
Luczu, jazda na czołówkę większością aut to kalectwo.. Aczkolwiek na przykładzie kolegi akj3 można zobaczyć że jednak tipo mimo totalnego zgniecenia, uchroni w jakimś stopniu kierującego... Mnie osobiście talia się nie podoba, wygląda tragicznie, zwłaszcza w środku, wyposażenie tragedia, w dodatku mówienie o osiągach w takim samochodzie to raczej można tylko pożartować Rakieta ani limuzyna to raczej nie jest, no ale jednak jak widać pasuje pewnej grupie użytkowników |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE |
|
|
|
|
czarek45
Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 09 Mar 2009 Posty: 108 Skąd: Kielce
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 03-09-2010, 19:18
|
|
|
Właśnie! Samochód nowszy, bezpieczniejszy, a że nie posiada klimy i skóry wcale nie znaczy, że jest słabo wyposażone, jakość wykonania identyczna jak w clio, co do przyspieszenia powyżej 100 km/h wiadomo nie ma co porównywać thalii z tipo 2.0, może ktoś wierzyć lub nie, ale dawno nie podróżowałem z tak komfortowym zawieszeniem jak w renówce, miałem kupić punto 2 1.2 16v lecz czułem się w nim jak w puszcze rzucanej o ścianę. Może kogoś boli, że go nie stać na inne autko niż tipo, ale dla mnie nie była to ujma i wszędzie się chwaliłem swoim tiposzkiem bo ciężko było znaleźć coś z T/T w takim stanie. Kupiłem autko na jakie mnie było stać i też się nie wstydzę bo ciężko na to pracowałem. Wszystkim życzę zakupu wymarzonego samochodu, ale zobaczycie, że w pewnym momencie trzeba zderzyć się z rzeczywistością i dokonać odpowiedniego wyboru czy jeździć starszą audi a 4 1996 rok i z przebiegiem 400.000 km i nie wyrobić w pewnym momencie na części (zawieszenie), czy wybrać coś młodszego do czego części będą tanie jak i do T/T.
P.S. moim marzeniem jest Lancia Delta HF Integrale i będę dążył do tego celu. Może kiedyś kto wie! |
_________________ Był wspaniały Fiat Tipo czerwiec 1989 1.4 dgt 160A1.046 :-(
Jest Renault Thalia 2001/2002 1.4 ;-) |
|
|
|
|
Bdm
|
Wysłany: 03-09-2010, 20:32
|
|
|
Ja tak na koniec od siebie dodam, zanim ktoś zacznie pisać o komforcie jazdy w aucie, niech się przejedzie czymś z pneumatycznym zawieszeniem Dla mnie w tym momencie 90% polskich dróg to niemieckie autostrady |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 03-09-2010, 22:29
|
|
|
Bdm, oczywiście źle ci nie życze, ale ciekawe czy tak samo będziesz zadowolony, jak coś nawali albo poprostu się zużyje. chociaż, chyba sam bym wolał zapłacić trochę więcej i jeździć wygodniej |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 03-09-2010, 22:39
|
|
|
Jelcyn, fakt teoretycznie drogo może być ale wydaje mi się, że to kolejny "mit" puszczony w obieg podobnie jak to, że fiaty i alfy to gówno |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 03-09-2010, 22:48
|
|
|
prawdą jest, że ten układ jest bardzo skomplikowany i dokładny, więc raczej awarie będą kosztowne, ale słyszałem również, że bardzo trwałe i materiały eksploatacyjne są ograniczone do minimum. Tak samo jak świece z platynowymi elektrodami, ponoć wymiana to wydatek około 1000zł (tysiąca, nie napisałem jednego zera za dużo), ale już ciszej się mówi o tym, że mogą wytrzymać nawet dwieście tysięcy kilometrów, czyli w ,,cywilizowanych krajach zachodu'' wystarczają na całe życie auta. |
|
|
|
|
Bdm
|
Wysłany: 04-09-2010, 11:38
|
|
|
Jelcyn, Luczu, kompletne zawieszenie 2000zł z robocizną, u mnie żadna grucha nie cieknie, układ szczelny, trzeba tylko lhm wymieniać co 60tyś i zrobić korektory wysokości, bo niestety wyrabiają się i tył nie chce trzymać się w pozycji drogowej... Powiem tak, w planach mam już cytryne C5 z takim samym zawieszeniem |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 05-09-2010, 02:10
|
|
|
Jelcyn napisał/a: | Tak samo jak świece z platynowymi elektrodami, ponoć wymiana to wydatek około 1000zł |
Chyba pojechałeś Jelcyn, za ostro, skąd tą cenę Jelcyn wziąłeś?
Raczej STU, a nie TYSIĄCA złotych, a sama świeca to lipa wielka bo względem zwykłej nie rekompensuje kosztu zakupu.
Ford, niby można powiedzieć "prekursor" platyn powoli się z nich wycofuje.
Co do meritum tematu .... to o gustach się nie dyskutuje.
Skoro autor postu jest zadowolony z Thalii to jego wybór.
Jak dla mnie Thalia jest brzydka i ..... wolałbym wiele innych aut w podobnej cenie .... ale to nie ja nią jeżdżę więc mnie to .....lotto
Renault Clio jest według mnie ładne ale "dospawanie" jej tyłka to już koszmar! |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Jelcyn
|
Wysłany: 05-09-2010, 02:16
|
|
|
Emf, z artykułu o jakimś jaguarze w pewnym czasopiśmie motoryzacyjnym. nie pamiętam dokładnie modelu, ale mniej więcej połowa lat `90 z silnikiem V8.
chyba, że coś poplątałem, bo raczej dawno to czytałem. Pomijając fakt, że zbieram te pisemka i jak trzeba to znajdę ten artykuł. |
|
|
|
|
robertRK
Pomógł: 7 razy Wiek: 49 Dołączył: 23 Maj 2009 Posty: 523 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 05-09-2010, 08:24
|
|
|
czarek45, Ty się chłopie nie wkurzaj bo ja nie mam zamiaru Cię obrażać !!! nawet Cię nie spotkałem więc nie mam powodów by Cię obrażać.Wyraziłem tylko swój pogląd i zdanie na temat Renaulta Thalii.A skoro twierdzisz że moje Tipo jest do bani i złoisz mi dupsko swoją thalią oki każdy ma prawo do wydawania opinii i szanujmy to dobrze ? O ile dobrze pamiętam to jest forum motoryzacyjne a nie jakaieś babskie obgadywanie czy obrażanie tak ? A jeśli chodzi o moje poprzednie Tipo to poczytaj i zobacz fotki z zlotu w Sulejowie to zobaczysz jak może wyglądać zadbane Tipo i nie koniecznie musi być złomem za 1.000 zł.teraz mam zadbanego Tipo 1.9 TD i jest to moje 5 Tipo + 2 Tempry bo wiesz Kolego ja poprostu kocham te samochody i choć mają po 17-20 lat to mają duszę w sobie i choć technologicznie to dziadki w porównaniu do Twojej Thali to cieszy mnie fakt że można przy nich robić i jeździć i cieszyć się tym że po ok 17-tu latach eksploatacji jeżdzą i będą jeździc więc szanujmy to co mamy bo szkoda tego stracić Pozdrawiam i życzę dużo przejechanych kilometrów
P.S. Jak będziesz na Śląsku daj znać to może się spotkamy |
_________________ Roberto
Był : Fiat Tipo 2.0 GT Aut
Był : Fiat Tipo 1.9 TDs SX
Był : Fiat Marea 1.9 JTD 110 SX
Był : pożyczony Peugeot 307 HDi
Jest : Renault Megane II CC |
|
|
|
|
czarek45
|
Wysłany: 05-09-2010, 10:29
|
|
|
robertRK, spoko już mi przeszło! Rozumiem, że kochasz te samochody (ja również kochałem) moje tipo nie poszło do sprzedaży z powodu awarii lub jakiejś dolegliwości, blacharka była w porządku i reszta też. Chciałem coś młodszego kupić po pierwsze ze względu na być może wprowadzony podatek ekologiczny, po drugie obawiałem się, że jeśli pojeździł bym z roczek tipo z 1989 roku nikt by go nie chciał kupić za rozsądne pieniądze, a nie chciałem go zatłuc nie szanując i oddać na żyletki. Szkoda mi mojego tipo, ale nie miałem warunków do trzymania dwóch aut. Nie chciałem patrzeć jak marnieje na podwórku |
|
|
|
|
robertRK
Pomógł: 7 razy Wiek: 49 Dołączył: 23 Maj 2009 Posty: 523 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 05-09-2010, 21:13
|
|
|
Czarek zgadzam się z Tobą bo na utrzymanie dwóch aut chyba mało kogo stać a zgadzam się z Tobą że różnica jest kolosalna pomiędzy rokiem produkcji 1989 a 2002 prawda ? Mam nadzieję że będzie Ci dobrze służyć i hulać Daj znać jak będziesz na Śląsku nr tel masz w profilu pozdrawiam |
_________________ Roberto
Był : Fiat Tipo 2.0 GT Aut
Był : Fiat Tipo 1.9 TDs SX
Był : Fiat Marea 1.9 JTD 110 SX
Był : pożyczony Peugeot 307 HDi
Jest : Renault Megane II CC |
|
|
|
|
czarek45
|
Wysłany: 07-10-2010, 20:45
|
|
|
Progresik!!!
Podczas wymiany części eksploatacyjnych doszło przy okazji wymiany rozrządu zmiana wałka rozrządu na świątek RE.GT.01.179 przyrost mocy na razie nie mierzony, ale katalogowo ma być około 20% większa moc i 5-7% większy moment czyli +- 90 koni i 120-123 Nm. To się kiedyś okaże. Na razie objechana mazda 323f 1.5 16v 90 konna.
http://www.fotosik.pl/pok...04fc23bcb9.html
Dziś założony nowy nabytek w postaci nowych felg DOTZ Imola 6jx14. W tym roku koniec modyfikacji bo kaski brak.
Czas jedynego do tej pory i moim zdaniem kiepskiego pomiaru 0-100 km/h 11,3 s mierzone softem GTx przy pomocy telefonu, pomiar dokonany z GPS-em. Może nie jest to jakiś demon do startów na 1/4, ale czuć różnice. |
|
|
|
|
Stivi
Pomógł: 5 razy Wiek: 33 Dołączył: 14 Cze 2006 Posty: 812 Skąd: Sanok
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 07-10-2010, 21:07
|
|
|
jak mam byc szczery.. dla mnie porazka ale na szczęście to Tobie ma sie podobac a nie mnie i zaleznie od potrzeb.. |
_________________ było Tipo 1.4 AGT 5D 160A1.046 LPG
Tipo 1.4ie 3D 160A1.046 LPG
Bravo 1.6 16v 182AB LPG
Stilo 1.6 16v LPG
jest.. Peugeot 106 s16 TU5J4 |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|