Tipo Blue Storm Met - Rozbite... R.I.P |
Autor |
Wiadomość |
akj3
Pomógł: 26 razy Wiek: 38 Dołączył: 15 Lut 2007 Posty: 1108 Skąd: Orońsko
Województwo: Mazowieckie
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 21-03-2008, 19:36
|
|
|
opti napisał/a: | akj3, a to przysnelo Ci sie tak? bo mowisz ze ze snem sie nie walczy? |
Tak, zasnąłem za kierownicą. w sobotę byłem u dziewczyny do ok 3 w nocy, przed 4 byłem w domu a o 5.20 dostałem telefon żebym pojechal w jedno miejsce. Sen mnie męczył ale myślalem że dojadę... no i nie dojechałem. |
_________________ banda złego |
|
|
|
|
opti
Pomógł: 29 razy Wiek: 41 Dołączył: 10 Kwi 2007 Posty: 1621 Skąd: Podkarpacie
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 21-03-2008, 19:44
|
|
|
akj3 napisał/a: | Sen mnie męczył ale myślalem że dojadę |
no.. zeby to bylo ostatni raz |
_________________ Tipo 1.9TD 90KM Granturismo
Nuova Bravo 1.9 16v mj 190KM Sport |
|
|
|
|
grabarz
Pomógł: 18 razy Dołączył: 30 Mar 2007 Posty: 1685 Skąd: Zielona Góra
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 21-03-2008, 19:50
|
|
|
To teraz masz nauczkę ,2 raz takiej szansy możesz nie mieć ,na wyjście bez szwanku ,lepiej już taxi zawołaj jak cię łamie |
_________________ KAŻDY MOŻE BYĆ MODEM...ALE NIE KAŻDY DO TEGO SIĘ NADAJE |
|
|
|
|
Alfista
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Kwi 2007 Posty: 162 Skąd: Bydgoszcz
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 22-03-2008, 10:10
|
|
|
ale zes sie rozbił..
podobnie kolega sie alfą 145 rozbił i tez wyszedł bez wiekszych obrazen..
trzeba przyznac ze te niepozorne autka na bazie tipo uderzenia dobrze znoszą.. |
|
|
|
|
KoSnIaK85
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 28-03-2008, 17:36
|
|
|
Szczęście w nieszczęściu!!!
Szczęscie że żyjesz - nieszczęście Tipuś rozbity!!!
A tak z ciekawości to w którym miejscu to było? (tzn ten wypadek) |
_________________ wcześniej:
126p==>lada samara 1,5 sedan
OBECNIE:
Czarny /F/I/A/T/ Tipo 1,6i.e. B/G '93 SX
+ służbowy fiat panda |
|
|
|
|
akj3
|
Wysłany: 28-03-2008, 17:42
|
|
|
KoSnIaK85 napisał/a: | A tak z ciekawości to w którym miejscu to było? |
a znasz Radom?
na ul. czarnieckiego, zaraz za skrzyżowaniem koło stacji Jet (skrzyżowanie na Janiszew). Tam jest taki lekki łuk przed Selgrosem. To właśnie na tym łuku. |
|
|
|
|
MiKuS
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 612 Skąd: TcZeW
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 30-03-2008, 11:33 Re: Rosso Scuro - czyli Tipo vol.2
|
|
|
Wiesz co, dziwię się że po takim wypadku nie kupiłeś czegoś twardszego, ja już bym nie wsiadł do tego auta. Szacunek dla fiacika, lubie ten model, wiele z nim przeżyłem i nie zjedzcie mnie tutaj, ale prawda jest taka, że z bezpieczeństwem jest jednak lipa i zderz się tutaj z coraz twardszymi autami. |
|
|
|
|
akj3
|
Wysłany: 30-03-2008, 12:12
|
|
|
MiKuS żeby było jasne. W planach na to lato miałem Alfę 156 lub Lancie Kappe. Przez ten wypadek poszły wszystkie moje oszczędności + do tego jeszcze będę miał pewnie czterocyfrową grzywnę. A że trzeba czymś jeździć, i w stosunkowo niewielkich pieniądzach nie kupi się takiego auta więc wybór nie był trudny... Tym bardziej że Tipo znam jak własną kieszeń i wszelkie naprawy są dla mnie mniejszym problemem niż w jakimkolwiek innym aucie...
co do twardości Tipo... niebieskie Tipo miało jedną podstawową wadę przez którą planowałem zmianę samochodu -progi zjedzone przez rdzę, dziurawa podłoga i liczne naprawy blacharskie (niezbyt fachowe zresztą). W efekcie nie miało co tego uderzenia powstrzymać... Złożyło sie jak pudełko zapałek. Z drugiej strony patrząc nie jestem pewien że inne auta zachowałyby się inaczej. Przy uderzeniu z dość dużą prędkością (ok 100km/h) w betonowy kloc (ok 2t wagi) i w słup który ma małą powierzchnie nie dziwi nikogo że tak się stało. Teraz i tak muszę poskładać wszystko do kupy, zapomnieć o tym co było i zacząć od nowa... |
|
|
|
|
MiKuS
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 612 Skąd: TcZeW
|
Wysłany: 30-03-2008, 16:06
|
|
|
akj3 napisał/a: | Przy uderzeniu z dość dużą prędkością (ok 100km/h) w betonowy kloc (ok 2t wagi) |
Ale chyba hamowałeś tak? akurat kilka dni temu był program odnosnie wypadku Księżnej Diany. Jej mercedes przy prędkości 105 km/h uderzył w betonowy filar i jak się złożył prawie każdy widział, więc nie wyobrażam sobie Tipo po wypadku z taką prędkością. Bogu dziękować że nic poważnego sie Tobie nie stało, ale gdyby to było 100 nie przeżyłbyś tego. |
|
|
|
|
akj3
|
Wysłany: 30-03-2008, 18:32
|
|
|
MiKuS napisał/a: | Ale chyba hamowałeś tak? |
MiKuS, Nie. Nie hamowałem. Zasnąłem za kierownicą, poleciałem prosto na łuku i ocknąłem się dopiero w momencie uderzenia. Nawet jak Pani aspirant prowadząca moją sprawę pokazała mi zdjęcia z miejsca zdarzenia i część akt to w opinii biegłego była wpisana prędkość uderzenia szacowana na około 90-105 km/h. Tylko że ja nie uderzyłem całkiem czołowo. Prawą lampą uderzyłem w betonową podstawę bilboardu, odbiło mnie i uderzyłem moimi drzwiami w słup który się złamał. Tak gwoli wyjaśnienia... |
|
|
|
|
sheriffnt
Pomógł: 7 razy Wiek: 61 Dołączył: 28 Lis 2007 Posty: 323 Skąd: Gdynia/Baranówka
|
Wysłany: 30-03-2008, 22:41 Re: Rosso Scuro - czyli Tipo vol.2
|
|
|
Witam
MiKuS napisał/a: |
Wiesz co, dziwię się że po takim wypadku nie kupiłeś czegoś twardszego, ja już bym nie wsiadł do tego auta. Szacunek dla fiacika, lubie ten model, wiele z nim przeżyłem i nie zjedzcie mnie tutaj, ale prawda jest taka, że z bezpieczeństwem jest jednak lipa i zderz się tutaj z coraz twardszymi autami. |
Hmmm... mimo wszytsko walnąć setką w betonowy blok i przeżyć, aż tak bardzo nie wieszałbym psów na Tipo, myślę że znalazłoby wiele gorszych aut, jak się ogląda testy zderzeniowe, to dopiero najnowsze auta jakoś przekonują do siebie. Kiedys dziennikarze atakowali producenta Łady, czemu nie chce się zgodzić na testy zderzeniowe, ten uparcie odpowiadał że auta nie są do rozbijania tylko do jazdy. Wkońcu na test się zdecydowali, auto nie wyszło najgorzej, ale po cichu zaraz wprowadzono boczne (drzwiowe) wzmocnienia. Przy okazji zainteresowałem się testami zderzeniowymi, obejrzałem ich dziesiątki, powiem tylko jedno: auta nie są do rozbijania, róbmy wszystko by unikać wypadków, przeżycie wypadku zależy wiele od szczęścia. |
_________________ Pozdrawiam Mirek
Fiat Tempra 1,9 TD był
Lada 21072 1300 była
Fiat Tempra 1,9 TDs Weekend |
|
|
|
|
KoSnIaK85
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 04-04-2008, 16:05
|
|
|
akj3 napisał/a: | KoSnIaK85 napisał/a: | A tak z ciekawości to w którym miejscu to było? |
a znasz Radom?
na ul. czarnieckiego, zaraz za skrzyżowaniem koło stacji Jet (skrzyżowanie na Janiszew). Tam jest taki lekki łuk przed Selgrosem. To właśnie na tym łuku. |
No to wiem. Tam można troszkę szybciej. |
_________________ wcześniej:
126p==>lada samara 1,5 sedan
OBECNIE:
Czarny /F/I/A/T/ Tipo 1,6i.e. B/G '93 SX
+ służbowy fiat panda |
|
|
|
|
Dragomi
Pomógł: 1 raz Wiek: 32 Dołączył: 05 Lut 2008 Posty: 151 Skąd: Czechowice-Dziedzice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 04-04-2008, 18:05
|
|
|
heheh no to rzeczywiscie sztuka w jednym kawałku z takiego czegos wyjsc, no ale dobrze że tobie się to właśnie udało
mój brat mial podobny wypadek(chodzi mi o stan auta po wypadku) aby nie wjechac w rowerzystów którzy mu wyjechali to musiał odbic i wjechal w zaparkowanego merca przy ok 90km/h moze wiecej
POZDRO |
_________________ Pod opieką:
Seat Toledo 1.8
Seat Ibiza 1.2(system porshe)
Fiat Tempra 1.6;] |
|
|
|
|
VEndriuV
Pomógł: 9 razy Wiek: 33 Dołączył: 18 Cze 2006 Posty: 737 Skąd: Katowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 05-04-2008, 10:52
|
|
|
dobrze przynajmniej, że to nie było na prostej bo byś w kogś wjechał na jakichś światłach ... |
|
|
|
|
dcfan
Pomógł: 5 razy Wiek: 36 Dołączył: 28 Paź 2007 Posty: 660 Skąd: Reda
|
Wysłany: 10-05-2008, 18:26
|
|
|
Endriu64 napisał/a: | dobrze przynajmniej, że to nie było na prostej | nie było, ale kolega z łuku zrobił prostą... |
_________________ Tipo 1.6 + skrzynia 1.4 '89 DGT gaźnik + Digiplex2 + LPG Fotele Recaro, boczki Sedicivalvole, MOMO
Daewoo Nubira kombi '99 1.6 16V 110KM |
|
|
|
|
akj3
|
Wysłany: 10-05-2008, 18:40
|