Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Allegro mnie oszukalo
Autor Wiadomość
pawelF1 

Województwo: Zachodniopomorskie
Wysłany: 25-10-2009, 16:24   Allegro mnie oszukalo

Kupilkem jakis czas temu skrzynie biegow do tipo na allegro, gdzie bylo napisane ze skrzynia jest 100 % sprawna i jeszcze to samo uslyszalem przez telefon od kobiety. Skrzynie dopiero jednak mechanik mi wymienil w zeszlym tygodniu i okazalo sie, ze skrzynia jest uszkodzona strasznie rzezi jak auto jest odpalone i na luzie, o jezdzie nei wspomnie da sie co prawda jechac ale w kazdej chwili jak to mechanik powidzial, skrzynia siadzie i nie wrocilem autem do domu tylko zostalo u mechanika.Chcialbym aby zwrocili mi kase za ta skrzynie juz troche czytalem o rekojmi co prawda dali 10 dniowa gwarancje rozruchowa ale skrzynei wymienilem pozniej niz 10 dni od jej kupna, istenieje jeszcze rekojmia, ktora przez rok obowiazuje sprzedawce. Dodam jeszcze ze sprzedawca jest firma ktora posiada czesci uzywane do aut tzw.szrot czy zlom, ale nie wiem jak do tego podejsc. Jechac nei pojade bo to ponad 400 km i sie nie oplaca. Co proponujecie

ubek 

Województwo: Other
Wysłany: 25-10-2009, 16:52   

Masz jakoś dowód zakupu paragon fakturę?

Reklamuj przez allegro - centrum sporów.

Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku

www.tomekmichalik.pl
     Moneta

pawelF1 

Wysłany: 25-10-2009, 16:56   

Nie mam zadnego paragonu na to

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 25-10-2009, 18:00   

pawelF1, po pierwsze (nie obraź się), ale używaj jakiś znaków interpunkcyjnych bo naprawdę trudno czyta się Twoj post. Najlepiej popraw swój post (kliknij na Edytuj).

Po drugie, co Ci odpowiedzieli z firmy od które kupiłeś skrzynię? Rozmawiałeś z nimi?

pawelF1 

Wysłany: 25-10-2009, 18:37   

ok sorki za brak znakow. Nie dzownilem do nich bo w weekend nie pracuja. Jednak zanim zadzwonie to chcialbym wiedziec jakie mam prawa jako konsyment i zeby tamta firma mnie nie zbalamucila. I chcialbym wiedziec kto pokrywa w takim przypadku koszta przesylki. Z drugiej strony na chwile obecna nie moge im odeslac tej skrzyni bo jest zamontowana w aucie i dopoki nie mam drugiej , to nie moge mechanikowi zapychac garazu autem bez czesci. Druga skrzynie juz mam zalatwiona u jednego z forumowiczow za co wielkie dzieki i bede sie ponia wybieral. Tylko co z ta firma zrobic. Najpiejw chce isc u siebie w miescie do rzecznika praw konsumenta, zeby miec wszystko czarno na bialym jakie prawa itd., ale napisalem ten post na forum, z mysla ze jakies rady od uzytkownikow otrzymam dodatkowo.

kstasieluk 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 25-10-2009, 18:48   

pawelF1 napisał/a:
ok sorki za brak znakow. Nie dzownilem do nich bo w weekend nie pracuja. Jednak zanim zadzwonie to chcialbym wiedziec jakie mam prawa jako konsyment i zeby tamta firma mnie nie zbalamucila. I chcialbym wiedziec kto pokrywa w takim przypadku koszta przesylki. Z drugiej strony na chwile obecna nie moge im odeslac tej skrzyni bo jest zamontowana w aucie i dopoki nie mam drugiej , to nie moge mechanikowi zapychac garazu autem bez czesci. Druga skrzynie juz mam zalatwiona u jednego z forumowiczow za co wielkie dzieki i bede sie ponia wybieral. Tylko co z ta firma zrobic. Najpiejw chce isc u siebie w miescie do rzecznika praw konsumenta, zeby miec wszystko czarno na bialym jakie prawa itd., ale napisalem ten post na forum, z mysla ze jakies rady od uzytkownikow otrzymam dodatkowo.

Najlepiej podaj od kogo kupiłes dla przestrogi innym a poza tym zadzwoń do nich i powiedz co tu opisałes i próbuj sie dogadać,

pawelF1 

Wysłany: 25-10-2009, 19:13   

usytkownik nazywa sie: "skupswidnica" bede dzownil i romawial oczywiscie

Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 25-10-2009, 19:41   

ogólnie nie wiem czy oni w ogóle będą chcieli z tobą rozmawiać jeśli minął już jakiś czas. szkoda też że nie masz absolutnie żadnego papierka na ta skrzynie ( mogli chociaż podbić karteczkę "gwarancja rozruchowa" czy coś ).

w przypadku towaru nowego jeśli go reklamujesz lub nie jest zgodny z opisem koszty przesyłki pokrywa sprzedawca.
a tak przy okazji ile cie kosztowała przesyłka ?

masz jeszcze szansę że allegro jakoś interweniuje i pomoże ale szczególnie bym się nie napalał

pawelF1 

Wysłany: 25-10-2009, 19:54   

no niby nie am zadnego papierka ze kupilem,a le to jest tez na ich niekozrzysc bo jako firma ktora zajmuje sie sprzedaza czesci to powinnie wystawiac paragon , jezeli tego nie robia to urzad skarbowy tym sie napewno nzainteresuje bo nieodprowadzaja podatkow. :D przesylka kosztowala mnie 160 zl a skrzynia 200

konikks 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 25-10-2009, 20:19   

pawelF1 napisał/a:
dali 10 dniowa gwarancje rozruchowa ale skrzynei wymienilem pozniej niz 10 dni od jej kupna

na tym mogą się opierać nie uznając reklamacji.

to że nie masz paragonu to mały problem. ślad na allegro jest a i potwierdzenie przelewy też pewnie posiadasz.

pawelF1 napisał/a:
istenieje jeszcze rekojmia ktora przez rok obowiazuje sprzedawce

ciekawe. nie słyszałem o tym...

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 25-10-2009, 20:34   

Tytuł tematu mocno mylący bo wynika z niego, że allegro Cię oszukało, a przecież to nie oni sprzedali Ci skrzynię :roll:

assistance   Moneta

pawelF1 

Wysłany: 25-10-2009, 20:35   

jest rekojmia bo czytalem juz o tym na internecie i dotyczy zarowno nowych przedmiotow jak i uzywanych, jest to wlasnie po to by nie bylo takiech oszustow ktorzy pisza i mowia, ze przedmiot jest w 100 % sprawny a w rzeczywisotsci jest inaczej

konikks 

Wysłany: 25-10-2009, 20:37   

czyli chciałbyś żeby sprzedawca skrzyni zapewnił cię że będzie ona pracowała bez zarzutu jeszcze przez rok :?: :roll:

pawelF1 

Wysłany: 25-10-2009, 20:42   

nie no wiadomo ze nie jest to czesc nowa ale piszac ze jest w 100% sprawna to zeby chociaz troche popracowala a nie zaraz po jej zamontowaniu ledwo chodzila , tarabanila i to coraz glosniej z chwili na chwile.

konikks 

Wysłany: 25-10-2009, 20:47   

pawelF1, przekroczyłeś 10 dni gwarancji rozruchowej. nic innego nie będzie ich obchodzić...

pawelF1 

Wysłany: 25-10-2009, 20:47   

dobra z reszta nie ma co jutro do nich zadzownie i pogadam zobaczymy co oni na to powiedza i jak to sie rozstrzygnie

konikks 

Wysłany: 25-10-2009, 20:52   

liczmy na ich uczciwość.

z drugiej str jakbyś miał zapłacić znowu 160zł za przesyłkę to czy gra jest warta świeczki? myślę że sukcesem będzie jak zwrócą ci za przesyłkę 160 a miażdżącą wygraną będzie zwrot 200zł z skrzynię ;D

powodzenia i daj znać jak się zakończy sprawa.

pawelF1 

Wysłany: 25-10-2009, 21:01   

no napewno jakbym mial placic za przesylke to mi sie nie oplaci i chcialbym zeby mi zwrocili kase za skrzynie i ewnentualnie jakby chcieli ja z powrotem to niech oplacaja przesylke. Poinformuje jak to sie potoczy na pewno

jagy 

Województwo: Dolnośląskie
Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 25-10-2009, 23:12   

Papierka na tą gwarancję rozruchową nie muszą Ci wystawiać,bo istnieje w polskim prawie coś takiego jak umowa ustna.Z resztą jakieś zapisy z allegro masz.Obawiam się,że możesz nic nie wskórać,bo sam jak piszesz przekroczyłeś daną gwarancję rozruchową.Życzę powodzenia.

yoyo 

Wysłany: 25-10-2009, 23:28   

pawelF1 napisał/a:
jest rekojmia bo czytalem juz o tym na internecie

rany, internet to jeden wielki śmietnik :!: termin prawny "rękojmia" nie istnieje w polskim prawie handlowym od ok 4 lat :!: została ona zastąpiona przepisem o nazwie: "niezgodność towaru z umową" - sugeruje poczytać informacje na ten temat

Co do reklamacji, to koszt dostarczenia reklamowanego towaru ciąży niestety na kliencie, chyba że firma obsługuje gwarancję typu "door to door" w co szczerze wątpię

Proponuję też poczytać trochę o przepisach prawnych dotyczących sprzedaży wysyłkowej, mówią one między innymi o tym, że jeśli kupujemy coś "na odległość" i nie mamy sposobności zapoznać się (organoleptycznie :) ) z kupowanym przedmiotem to w terminie xx dni (nie pamiętam ile), możemy po prostu odstąpić od zakupu

pawelF1 

Wysłany: 26-10-2009, 14:34   

wszystk ojuz jest zalawione, zadzwonilem do tej firmy powidizlame co jest grane i powiedzieli ze zwroca mi kase na konto, do tego jeszcze za czesc przesylki tez mi zwroca

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 26-10-2009, 14:36   

pawelF1, no widzisz :) czasami trafi się na porządnych ludzi :)
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

Frodo89 

Wysłany: 26-10-2009, 15:34   

Luczu napisał/a:
pawelF1, no widzisz :) czasami trafi się na porządnych ludzi :)

albo przegladali forum i sie dowiedzieli ze im łajna narobi :D

Luczu 

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 26-10-2009, 15:38   

Frodo89, a na szrocie jak coś kupujesz to dostajesz rachunek ?
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

pawelF1 

Wysłany: 26-10-2009, 16:03   

no czasem sie trafi na porzadnych ludzi dokladnie. Na dobrym szrcoie oczywiscie ze dotaniesz rachunek wiem bo juz kupowalem jakies pier*ol i dostawalem rachunek:)

Odpowiedz do tematu