|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
AR 145 1.9 TDI -Problem ze ssaniem |
Autor |
Wiadomość |
jokerssxx
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 18-09-2007, 10:44 AR 145 1.9 TDI -Problem ze ssaniem
|
|
|
Witam!
Mam problem ze ssaniem: przy zapalaniu silnika powinno się włączać ssanie (wtedy jego obr. powinny wynosić ok. 1200 obr.)
Problem polega na tym, ze u mnie ssanie się nie włącza.
Mam pompę wtryskową Bosch.
Pomocyyyy zima nadchodzi |
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 18-09-2007, 13:29
|
|
|
Hejka.
Pomijając fakt ze nie masz ssania w dieslu tylko wyprzedzenie kąta wtrysku to po co chcesz zwiększać obroty i skąd pewność że mają wynosić 1200obr/min ?
Co do tego że nie działa przyśpieszenie to pewno padnięty (czytaj zawalony rdzą) regulator temperaturowy który jest wkręcony w termostac i odchodzi od niego linka. Przypadłość tych silników po prostu. |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
jokerssxx
|
Wysłany: 18-09-2007, 21:54
|
|
|
Ilość obrotów po załączeniu przyśpieszacza wiem z instrukcji obsługi.
A co do tej linki to u mnie nigdzie linka nie odchodzi. Widzę w instrukcji obsługi tam jest faktycznie linka odchodzi od termostatu. A u mnie od przy termostacie są czujniki i przy pompie przykręcony zdaje się badziew od tego przyśpieszacza (w instrukcji tego nie ma).
Wiecie coś o tym (elektrycznym przyśpieszaczu)? |
|
|
|
|
Hipo
|
Wysłany: 19-09-2007, 06:15
|
|
|
Pyknij fotki to zobaczymy co tam masz. Zlokałem epera i faktycznie widze ze w alfinkach wsadzili sterowanie elektryczne. Nie wiem jaki masz termostat bo widze ze występują tam dwa rodzaje. Jeden jest całkiem podobny jak w Tipo tylko ze w miejsce tego przyśpieszacza linkowego wkręca się czujnik. Drugi deko inny ale też ma 3 czujniki więc jeden z nich jest od przyspieszenia.
Trzeba posprawdzać czujniki i tą elektryczną regulację na pompie. Jeśli one będą Ok to trzeba wtedy wędrować po kablach i szukać przerwy bo nie sądze żeby tutaj była jakas alektronika od sterowania tym bo ten silnik nie ma kompa. |
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
jokerssxx
|
Wysłany: 19-09-2007, 09:23
|
|
|
Cenne informacje teraz tylko trzeba wiedzieć gdzie jest błąd.
Nie bardzo wiem jak tam zrobic zdjęcia bo on jest schowany i zabardzo go nie widać.
Może wiesz czym się różni jeden od drugiego? (wizualnie)
U mnie termostat nie działa bo temp. silnika nie przekracza 50 stopni. |
|
|
|
|
broda323
Wiek: 52 Dołączył: 27 Kwi 2007 Posty: 38 Skąd: Nowe Brzesko
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 19-09-2007, 12:57
|
|
|
ja w moim tipku też powinienem mieć linkę od termostatu ale jak mi padł termostat to kupiłem taki bez tej linki (o wiele tańszy) i w zimie nie ma najmniejszego problemu że nie ma tego ssania tylko przez chwilę póki silnik nie złapie trochę temperatury to trzeba potrzymać na gazie i wszystko |
_________________ TIPO 19TD DGT '91 |
|
|
|
|
Hipo
|
Wysłany: 19-09-2007, 14:30
|
|
|
broda323, bo kupiłeś termostat od 1,7/1,9D. Te silniki mają taki sam termostat ale własnie bez dziury na ten regulator.
jokerssxx, ten termostat z regulatorem mechanicznym wygląda tak jak na zdjeciu
a drugi tak jak na tym obrazku.
|
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
broda323
Wiek: 52 Dołączył: 27 Kwi 2007 Posty: 38 Skąd: Nowe Brzesko
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 19-09-2007, 17:01
|
|
|
i jak dla mnie brak tego automatycznego ssania w niczym mi nie przeszkadza
choć z początku myślałem nad jakąś linką ale dałem sobie spokój |
_________________ TIPO 19TD DGT '91 |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|