Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Umarła dmuchawa
Autor Wiadomość
krzysio 
witamy nowego

Wysłany: 19-03-2005, 12:44   Umarła dmuchawa

Koledzy pomocy. Nie działa mi dmuchawa od nawiewu w Temprze. Bezpieczniki OK, sam silnik tez jest OK(na krótko działa). Proszę o jakieś wskazówki bo szybki parują i źle się jeżdzi.

GRAFIT 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 19-03-2005, 12:54   

Zobacz post Miszka 8) ;
http://forum.tempra.org/v...hlight=dmuchawa

krzysio 
witamy nowego

Wysłany: 19-03-2005, 13:11   

Wykręciłem całe to ustojstwo-kabeliki OK(zaden nie jest upalony). Na płytce są trzy sprężynki które wyglądają OK oraz mały walec (podejrzewam że to ten bezpiecznik termiczny). Czy uszkodzenie tego elementu może być przyczyną "mojego nieszczęścia"?

masp4 
tempra 1.6ie, 94r

Wysłany: 19-03-2005, 13:53   

uszkodzony bezpiecznik termiczny może być przyczyną takiej usterki,
ale sprawdz najpierw wyłącznik dmuchawy na desce czy jest sprawny

depeche77 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 28-09-2006, 06:24   

panowe najepiej zmierzyc miernikiem ustawic na omy i pokoleji zmiezyć bezpiecznik termiczny ,rezystory jak bendzie pokazywało cos na mierniku znaczy się ze jest przejscie,w moim przypadku był srodkowy rezystor wlutowalem iny o wartosci 10wat już działa 2 tydzien

........................................

thaas 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 28-09-2006, 08:52   

może to przekaźnik od dmuchawy ten, który jest na panelu z bezpiecznikami ci nie kontaktuje, u mnie jest podobnie, kopniecie w tablice przekaźników z buta pomaga :)

Artur 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 03-11-2006, 19:40   

Witaj jakbys mial uszkodzony bezpiecznik termiczny to chodzila by tylko na 4 biegu sprawdz wtyczki

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 04-11-2006, 09:33   

Bezpiecznik termiczny przepala się gdy się przegrzeje, ale czasem jest on w szeregu nie tylko z 1-2-3 'biegiem' dmuchawy a ze wszystkimi, w tym 4ym, rzadko ale może się zdarzyć jak ktoś już dłubał; najpewniej wyjąć puszkę i sprawdzić i bezpiecznik pozostałe rezystory, jak wszędzie przechodzi to sprawdzić upalające się kostki, jeśli tylko dmuchawa jest OK i silnik podpięty na krótko pracuje; prócz kostek pokrętło z przodu, a w/w kopanie w skrzynkę bezpieczników jest genialne, w końcu szlag trqafi część połączeń lub styki jakiegoś przekaźnika innego padną i bdzie "pomocy, xxx mi świruje"; jeśli kopanie w skrzynkę pomaga = to sprawdzić przekaźniki, można je rozebrać, styki mogą być zaśniedziałe w środku lub same styki wkładane do skrzynki;
ale najczęściej to się pali tylko w tym wkładzie dmuchawy bezpiecznik lub rezystory...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

thaas 

Wysłany: 16-11-2006, 17:11   

z tym kopaniem :) to już można obłędu dostać - parkuje auto w garażu, wentylator działa, rano starszy odpala - nie działa, jedzie 5 minut - włącza się samoczynnie, nie działa - otwarcie skrzynki z bezpiecznikami -działa, zamknięcie - nie działa. w sumie idąc do auta można śmiało rzucać monetą czy dziś będzie chodziło czy też nie.

rozebrałem skrzynkę bezpieczników na części, wyjąłem wszystkie wtyczki, przekaźniki, bezpieczniki, rozbebeszyłem plastykową obudowę aby dostać się do dwóch drukowanych płytek. znalazłem jeden przerwany obwód (o dziwo wszystko mimo tego w aucie działa), ścieżkę zlutowałem, styki na płytce pościskałem, przeczyściłem, na kostkach przekaźników również...

i kurna dalej totolotek :sciana:

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 16-11-2006, 17:39   

to jeszcze zobacz na pokrętło od dmuchawy; ten przełącznik biegów;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

irekub 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 16-11-2006, 20:00   

Ja też podejrzewam u siebie brak styku na pokrętle przy 4-ce ale nie wiem jak dużo rozbierania mnie czeka . Sam panel czołowy z pokrętłami to pikuś tylko nie wiem czy jak się będe kopał głębiej to czegoś nie rozp.............
Stosując znaki interpunkcyjne i zasady ortografii wyrażasz szacunek dla czytających Twoje posty

http://www.tempra.org/images/userbar/tttblue.jpg
     Moneta

thaas 

Wysłany: 23-11-2006, 18:19   

TA DA - SUKCES! koniec moich męczarni, jak się okazało winowajcom były styki we wtyczce z kablami wchodzącej w całą płytę z przekaźnikami. Wtyczka jest tak sprytnie skonstruowana, że do niej kable na zatrzaski są wpinane, a później jest wpinana cała wtyczka. Właśnie na stykach w jej wnętrzu były przerwy i po jej rozebraniu i dopieszczeniu problemy z wyłączającą się dmuchawą ustały :)

Odpowiedz do tematu