|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Moja X czyli czas się w końcu pochwalić |
Autor |
Wiadomość |
Bdm
Pomógł: 39 razy Dołączył: 26 Lip 2007 Posty: 1999 Skąd: RDM
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 03-04-2011, 10:40 Moja X czyli czas się w końcu pochwalić
|
|
|
Następczynią mojej tempry, całkiem przypadkiem stał się Citroen Xantia, rok produkcji 1997, 1 rejestracja 9 wrzesień 1997, sprowadzona z Niemiec w 2007, na chwile obecną przebieg 189700 - z czego 650km na nowym sercu. Silnik 1.9 Turbo Diesel 92km 196NM, auto w miarę dobrze wyposażone:
-Klimatyzacja
-tempomat
-2el. szyby
-fotel kierowcy z 4 regulacjami
-radio kasetowe z wyjściem aux, na chwilę obecną zamienione na cd-mp3 lg niestety już bez sterowania, ale za to z pilotem
-oryginalne 6 głośników grających bardzo dobrze jak na swój wiek
-hydrauliczne zawieszenie bez hydroactive - nie ma opcji usztywniania, ale za to jest mniej skomplikowane i prostsze w serwisowaniu
-tylna kanapa składana dzielona z podłokietnikiem i okienkiem na narty
Z plusów auta to przede wszystkim zawieszenie, jeśli nikt nigdy nie jeździł samochodem z hydrauliką niech lepiej nie wypowiada się o komforcie jazdy, wszystkie mniejsze dziury auto wyłapuje bez jakiegokolwiek drgnięcia w środku, leżące policjanty, torowiska można poczuć tylko przez lekkie podskoczenie nadwozia, fotele bardzo miękkie i wygodne, dosłownie wpada sie w nie jak miękką kanapę, miałem obawy że w trasie może to być uciążliwe, ale ostatnio zrobiłem 400km bez przerwy i moje obawy rozwiały się. Na pewno następnym plusem jest silnik, który przy spokojnej jeździe po mieście spala 6-6.5L on przy żwawszej jeździe wciąga 7-7.5L w lato zapewne będzie to coś koło 8 gdy dojdzie klima. W trasie udało mi się zejść do 5L prędkości 90-110km/h.
Co do wad to jest ich kilka, miękkie zawieszenie jest bardzo wygodne, ale przy szybszych zakrętach lubi dość mocno się wychylać, niektórzy jadąc ze mną pierwszy raz mają wrażenie że auto wywróci się na bok, na większych wybojach auto ma tendencje do pływania po drodze , ale to wszystko kwestia przyzwyczajenia i odpowiedniego wchodzenia w zakręty, kolejny minus to delikatny brak mocy, to co jest starcza do w miarę płynnego poruszania się po mieście, ale ścigać się raczej nie warto. Środek mimo że duży wydaje się delikatnie ciasny(może to ze względu na moje gabaryty ) na pewno brak mi el. lusterek oraz dużego schowka, w temprze można było schować duży napój, tutaj ledwo puszkę coli a wszelkie płyty do radia muszę trzymać w schowku na skrzynkę bezpieczników
Kilka fotek:
Co do planów to jak widać jeżdżę z wywieszonymi kartkami, ale nie pali się ze sprzedażą, wpadnie parę groszy to pewnie z raz czy dwa puszcze ją na allegro, jak nie będzie chętnych to zrywam kartki i trzeba będzie się nią dalej zająć, na pewno za około 300km zmieniam olej + filtr, trzeba będzie zrobić po zimowy przegląd zawieszenia i ogarnąć klimę. Do tego w planach zmiana tylnych głośników w drzwiach na JBL 6x9 w tylną półkę, przy okazji cięcia półki pod głośniki wytnę szparki na rolety z tempry, wiosna już w pełni a ja nadal na zimówkach, więc pewnie wlecą jakieś letnie 14nastki, ale docelowo będę szukał 15 lub 16 cali zapewne jakieś oryginały citroena lub forda, inne jakoś mi nie podchodzą do tego auta, oprócz tego może jakieś delikatne z ciemnienie szyb, zmiana połamanego zderzaka na dużo szerszy z wersji 2.0 turbo lub 2.1TD ew. 3.0V6 oraz zdjęcie wszystkich srebrnych listew ozdobnych i pomalowanie ich w czarny mat.
I to chyba tyle. Pozdrawiam. |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
SPRZEDAM CZĘŚCI TEMPRA/TIPO 2.0 MECHANIKA ELEKTRYKA BLACHARKA WNĘTRZE |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 03-04-2011, 10:52
|
|
|
Bdm napisał/a: | wpadnie parę groszy to pewnie z raz czy dwa puszcze ją na allegro, |
nie wiem jak teraz z cenami na allegro za wystawienie auta ale na OTOMOTO zawsze było dużo taniej
Przez przelew kosztuje coś koło 10 - 11 zł Ogłoszenie pojawia się również na allegro :p
No chyba że o tym wiesz hehe - tak tylko z dobrą radą wyskoczyłem :p
CO do auta - xantia jest ładna w przeciwieństwie do innych citroenow tamtych lat: D |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
Bdm
|
Wysłany: 03-04-2011, 10:58
|
|
|
Allegro to koszt 25zł , otomoto nie całe 12zł, na allegro więcej zdjęć można wrzucić i lepiej ogłoszenie wygląda, ale szkoda kasy na to, zwłaszcza że większe zainteresowanie dzięki kartkom niż ogłoszeniu przez neta... |
_________________ Pomoc Drogowa Radom okolice, możliwe dłuższe wyjazdy, holowanie + naprawa w warsztacie, zabudowa 4.60 łagodna, długie najazdy, atrakcyjne ceny tel: 531-165-551
|
|
|
|
KrzychuB
Pomógł: 45 razy Wiek: 40 Dołączył: 11 Cze 2009 Posty: 3983 Skąd: Nowy Sącz
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 03-04-2011, 11:02
|
|
|
Bdm napisał/a: | że większe zainteresowanie dzięki kartkom niż ogłoszeniu przez neta... |
dokładnie z tym się bardziej zgodzę jak co sprzedawałem to więcej osób dzwoniło jak gdzieś uwidzieli auto z kartą w dobrym ruchliwym miejscu
** Dodano: 03-04-2011, 12:02 **
A tak ogólnie to całkiem przyzwoicie wygląda ta cytrynka |
_________________ Mój Scenic https://www.facebook.com/RenaultScenicKrzychuB/
|
|
|
|
|
VEndriuV
Pomógł: 9 razy Wiek: 33 Dołączył: 18 Cze 2006 Posty: 737 Skąd: Katowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 03-04-2011, 11:03
|
|
|
Bdm napisał/a: | Allegro to koszt 25zł , otomoto nie całe 12zł, na allegro więcej zdjęć można wrzucić i lepiej ogłoszenie wygląda, ale szkoda kasy na to, zwłaszcza że większe zainteresowanie dzięki kartkom niż ogłoszeniu przez neta... |
zalezy jakie kartki, bo jak ktoś napisze
"Sprzedam i numerm tel" to ja dziękuje od razu się odechciewa.
Co do autka to nawet podobne do espero |
|
|
|
|
Bdm
|
Wysłany: 29-04-2011, 13:29
|
|
|
A tu dwie fotki z dzisiejszej przymiarki kółek kumpla, muszę znaleźć dystanse i przymierzyć jeszcze raz bo ocierają...
|
|
|
|
|
Rajek
Pomógł: 4 razy Wiek: 35 Dołączył: 05 Lip 2008 Posty: 453 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 29-04-2011, 17:52
|
|
|
Bdm, rozumiem że podniosłeś zawieszenie? Czy on po przełożeniu kół tak się podniósł? Alusie fajne swoją drogą |
_________________ Był:
Tipo 1.4 94r
Chevrolet Spark 0.8L 2008r
Tempra 1.6 LPG 91r
Jest:
ZTM |
|
|
|
|
Bdm
|
Wysłany: 29-04-2011, 18:02
|
|
|
Na zdjęciu zawieszenie stoi w pozycji"drogowej"(przy maksymalnym opuszczeniu nadkola siedzą na oponach) średnica koła zwiększyła się z 4-5cm więc przód na pewno trochę się podniósł... Co do felg to też mi się podobają i są w miarę dobrych pieniądzach, muszę tylko pożyczyć od kogoś dystanse i zobaczyć czy przy pełnym skręcie nie będą obcierać, felgi są z audi 90 i mają trochę inne ET jak nie spasują to będę szukał dalej i chyba będzie to 17 cali bo jak widać wygląda o niebo lepiej. |
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 29-04-2011, 18:18
|
|
|
Bdm, co by się to na komforcie podróżowania negatywnie nie odbiło... |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|