Koniec durnego przepisu |
Autor |
Wiadomość |
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 04-07-2008, 10:51 Koniec durnego przepisu
|
|
|
K L I K
O ile jadąc w trasie jest uzasadnione jak najbardziej takie włączanie o tyle jadąc w mieście (większość zapewne jeździ właśnie w mieście 80% przejechanych km) przy temperatura +30st. jest KRETYNIZMEM!
Na autostradzie to samo.
Po cholerę światła na autostradzie skoro nikt mnie z przeciwka nie mija
Żarówki przez ten kretyński przepis padają po kilku miechach, a wydawanie 60zł. co trzy miesiące do przyjemności nie należy
Tak samo aku dostają po dupie (notabene ich ceny zwiększyły się w ciągu kilku m-cy o ok. 80-100%) i auto więcej żre paliwa, same korzyści |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 04-07-2008, 14:22
|
|
|
Emf przykro mi ale nie zgodze sie z toba. Swiatla ulatwiaja i to bardzo lokalizacje auta rowniez w dzien w jasnym sloncu nie mowiac o porze kiedy nadchodzi zmierzch.
Jesli padaja ci zarowki co kilka miesiecy to wybacz ale masz cos nie tak z instalacja elektryczna lub samymi lampami.
W temprze zarowki jezdzily przez 3 lata i zaznaczam ze z przyzwyczajenia(pare wycieczek do szwecji w dawnych czasach) zawsze jezdze na swiatlach
Akumulator? Ceny wzrosly bo wiekszosc towarow niestety zdrozala, a i tu podomnie stan elektryki ma znaczenie czy podziala rok czy dwa lata
pozdro |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
maciek_wk
Pomógł: 9 razy Wiek: 41 Dołączył: 26 Maj 2008 Posty: 568 Skąd: Chorzów/Katowice
|
Wysłany: 04-07-2008, 14:37 Re: Koniec durnego przepisu
|
|
|
Emf napisał/a: |
Żarówki przez ten kretyński przepis padają po kilku miechach, a wydawanie 60zł. co trzy miesiące do przyjemności nie należy
Tak samo aku dostają po dupie (notabene ich ceny zwiększyły się w ciągu kilku m-cy o ok. 80-100%) i auto więcej żre paliwa, same korzyści |
uwielbiam takie argumenty |
_________________ jest...BRAVO 1.6 jtd Dynamic ...mojej kobiety
jakieś służbowe toczydło Renault Megane Grand Tour 1.5 dci |
|
|
|
|
sivo
Pomógł: 4 razy Wiek: 37 Dołączył: 12 Wrz 2007 Posty: 113 Skąd: Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 04-07-2008, 14:43
|
|
|
co do cen akumulatorów to tak zdrożały bo ołów zdrożał (jak kupowałem w zeszłym roku swój aku to dałem coś koło 300zł, a dziadek kupował 4 miesiące wcześniej i dał niecałe 180 za prawie taki sam)....
a co do widoczności.... po mieście najczęściej jeżdze... rowerem bo szybciej i taniej (no, chyba, że leje )... i musze jednak stwierdzić, że auta ze światłami za dnia są złe... już pare razy "mało brakło", bo ciężej ocenić szybkość i odległość samochodu... kiedyś tak nie miałem... (zresztą to też potwierdzają jakieś statystyki)
ogólnie powinni znieść nakaz świateł za dnia w terenie zabudowanym... w mieście to i tak się głównie w korkach stoi... |
_________________ http://INDIANIE.net & http://MENELE.net |
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 04-07-2008, 15:12
|
|
|
zgadzam sie, zniesc swiatla w miescie. A poza miastem niech sobie sa, szczegolnie na drogach zacienionych sie przydaja, np. w lasach. Ja jadac w trase juz od kilku lat wlaczalem swiatla. Wole byc widoczny dla innych... |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
yoyo
Pomógł: 44 razy Wiek: 41 Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 2256 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 04-07-2008, 17:35
|
|
|
ja też jestem za opcją żeby w mieści zezwolić na jazdę bez, a poza miastem z włączonymi, a kierowcy którzy twierdzą ze w słoneczny dzień wcale nie widać lepiej aut z przeciwka gdy mają włączone światła mają chyba coś z oczami
przed wprowadzeniem tego przepisu też zawsze włączałem lampki w trasie,
a żarówki ? od października mam komplecik philipsa i sobie żyją a robię 1500km miesięcznie,
spalanie? więcej wyparowuje z baku przy tych upałach niż żarówki zabierają |
_________________ Niegdyś: Tempra S.W. 1,6 SX i.e LPG DGT "Grigio Nickel M.S."
Aktualnie: Marea 1.9 TD 100 ELX |
|
|
|
|
Młody
Pomógł: 40 razy Wiek: 44 Dołączył: 16 Kwi 2006 Posty: 1580 Skąd: Gilowice
|
Wysłany: 04-07-2008, 17:46
|
|
|
Ja uważam że powinno się jeździć na światłach cały rok wszędzie i zawsze. Przekonało mnie do tego zajście sprzed kilku tygodni. Piękna słoneczna pogoda(słońce w oczy) prosta droga między drzewami.
Wyprzedza mnie samochód i w pewnym momencie widzę że z przeciwka jedzie ciemny samochód bez świateł. Gość który mnie wyprzedzał zauważył go w ostatnim momencie i wrócił za mnie. Gdyby miał włączone światła byłoby widać go z daleka także ja uważam że nakaz powinien zostać. Uważam że kilkadziesiąt złotych na żarówki to niewiele przy życiu i zdrowiu ale to tylko moje zdanie. |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 04-07-2008, 17:54
|
|
|
Ja natomiast uważam,że na światłach powinno sie jeździć,ale poza obszarem zabudowanym. Nie rozumiem jaki wpływ na bezpieczeństwo maja swiatła jak stoje w korkach na mieście. Ale ogólnie to jest mi to raczej obojętne,we fiatach światła się same wyłączają po zgaszeniu auta,więc nigdy ich nie wyłączam i juz zapomaniłem,że ciągle na Nich jeżdzę ... |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
Sapphiron
Pomógł: 9 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 1395 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
|
|
|
|
ciechu
|
Wysłany: 04-07-2008, 19:09
|
|
|
Jak wczesniej napisalem swiatla owszem poza terenem zabudowanym a w miescie od zmierzchu do switu. Dlaczego?
Poniewaz w miescie (szczegolnie w godzinach szczytu) wiecej sie stoi niz jezdzi. Ma to wplyw na ladowanie pozadnie obciazonego akumulatora. Stojac w korku w goracy dzien na swiatlach, z wlaczonym wentylatorem, co chwila zalaczajacym sie wentylatorem chlodnicy, radyjkiem i innymi pradozernymi urzadzeniami, aku nie nadaza sie ladowac.
Poza miastem swiatla sa bardzo przydatne, wlasnie przede wszystkim przy wyprzedzaniu. Auto widac wtedy duzo wczesniej zarowno na bardzo naslonecznionych drogach, jak i tych zacienionych.
Co do zarowek, to przejechalem 20tys km w okragly rok i zadna zarowka jak narazie mnie nie zawiodla. A jezdze na zarowkach kupionych w Tesco (nic nie reklamuje) za 13zl od sztuki. Kupilem ich wtedy 4szt bo bylem pewien ze szajs jakis i szybko bede musial wymienic. Ale one przebija nie jedna markowa zarowke a dwie zapasowe leza sobie spokojnie czekajac na swoja kolej w bagazniku. |
_________________ Było:
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
grabarz
Pomógł: 18 razy Dołączył: 30 Mar 2007 Posty: 1685 Skąd: Zielona Góra
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 04-07-2008, 19:15
|
|
|
A po co to było wprowadzać ,jak inne kraje sie wycofywały z tego ,znów kasa pójdzie od podatników ,na ustawę |
_________________ KAŻDY MOŻE BYĆ MODEM...ALE NIE KAŻDY DO TEGO SIĘ NADAJE |
|
|
|
|
Hemi
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 04-07-2008, 19:16
|
|
|
Na trasie światła, w mieście kto chce |
_________________ był:
FSO 1500
Fiat Tempra 1.6 S LPG
VW Golf 3 GT 1.8
jest:
Opel Vectra B Kombi 1.8 16V |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 04-07-2008, 19:47
|
|
|
dokładnie Hemi, tak najlepiej by było... chociaż jeśli jest to autostrada na przykład i nikt z naprzeciwka nie pojedzie, jest jasno/słonecznie i bdb widoczność to wtedy też nie (jak jest zacieniony obszar, las to tak) |
|
|
yoyo
|
Wysłany: 04-07-2008, 19:50
|
|
|
grabarz napisał/a: | A po co to było wprowadzać ,jak inne kraje sie wycofywały z tego ,znów kasa pójdzie od podatników ,na ustawę |
bo w naszym kraju wszystko jest na odwrót, od razu powinien ktoś pomyśleć nad takim tekstem ustawy aby w mieście można było jeździć bez świateł
to jest to samo co z organizacją euro 2012, eufa wpycha nam kasę na drogi itd. daje szansę zarobić a nasi politycy (obojętne z której partii) nic z tym nie robią |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 04-07-2008, 20:39
|
|
|
MupiK napisał/a: | Jesli padaja ci zarowki co kilka miesiecy to wybacz ale masz cos nie tak z instalacja elektryczna lub samymi lampami. |
MupiK, zwykłe żarówki wytrzymają tyle ale założyłeś kiedyś te z wyższej półki, które świecą dużo lepiej ale niestety co za tym idzie ich żywotność jest o połowę krótsza?
Zakładałeś BlueVisiony Philipsa albo Nightbreakery Osrama.
Padają po kilku miechach bez względu na reflektor.
maciek_wk napisał/a: | uwielbiam takie argumenty |
Skoro coś komentujesz to zamiast lakonicznego i niewiele mówiącego stwierdzenia, uzasadnij mi konieczność używania świateł w mieście
Jak masz problem ze wzrokiem i nie widzisz auta oddalonego o 1m to niestety powinieneś udać się do okulisty ponieważ stwarzasz zagrożenie dla innych uczestników ruchu.
Pisałem o tym kiedyś, skoro auto ma być lepiej widoczne to, czy mogę założyć halogeny takie jak montuje się w Jeepach?
PORD tego zabrania, ale przecież wtedy każdy by mnie widział z odległości kilku kilometrów
Może założyć lustrzane odblaski na zderzakach lub lustrzane szyby, auto wtedy świeci się z daleka jak psu.......
Hemi napisał/a: | Na trasie światła, w mieście kto chce |
Dokładnie Hemi, . |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
ego
|
Wysłany: 04-07-2008, 21:09
|
|
|
Emf kupując żarówki,które "podobno" dają do 80% (o ile dobrze pamietam) więcej światła,rzeczą logiczną jest,że będą one miały krótsza żywotność od reszty "zwykłych" żarówek. W bravo założyłem osramy plus 30% i mam je juz pół roku i nadal świecą... Po drugie to jak sie jeździ praktycznie cały czas tylko po mieście to nie widze sensu kupować żarówek typu BlueVisiony Philipsa albo Nightbreakery Osrama. Te żarówki sie sprawdzają,ale na nie oświetlonych drogach... |
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
Emf
|
Wysłany: 04-07-2008, 21:23
|
|
|
ego, ale jak założysz je na późną zimę/wiosnę kiedy to ciemno robi się ok. 16-17 to ma sens.
Przecież nie pójdę do auta wyciągnąć Bluevisiona na lato, a na jesień go z powrotem zapodać |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
ciechu
|
Wysłany: 04-07-2008, 21:31
|
|
|
Emf napisał/a: | Przecież nie pójdę do auta wyciągnąć Bluevisiona na lato, a na jesień go z powrotem zapodać |
Dokładnie! Jesli kogos stac na lepsze zarowki to nie bedzie sie bawil w oszczedzanie ich na lato. Ja w kazdym badz razie nie jestem zwolennikiem drogich zarowek. Nie przeplacam, widocznosc w nocy mam bdb i nie marudze ze "znowu sie przepalila" |
_________________ Było:
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
ego
|
Wysłany: 04-07-2008, 21:33
|
|
|
Emf napisał/a: | ale jak założysz je na późną zimę/wiosnę kiedy to ciemno robi się ok. 16-17 to ma sens. |
dla Mnie nie ma,bo i tak nie widać różnicy,jesli jest tak jak napisałem w poście wyżej,czyli "...jak sie jeździ praktycznie cały czas tylko po mieście to nie widze sensu kupować żarówek typu BlueVisiony Philipsa albo Nightbreakery Osrama. Te żarówki sie sprawdzają,ale na nie oświetlonych drogach..." |
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
Wujek
|
Wysłany: 05-07-2008, 11:40
|
|
|
Dołącze się do dyskusji, zawodowo jeżdże samochodem i uwieżcie mi samochód z włączonymi swiatłami jest bardzo widoczny. W czasie manewru wyprzedzania łatwiej jest ustalić jego pozycję. W czasie jazdy pod słońce od razu zobaczysz samochód a nie jego zarys.
Co do spalania , bezpieczeństwo według mnie nie ma ceny. |
_________________ ....Tempra 1.4 i.e...ma nowego właściciela |
|
|
|
|
evillysy
Pomógł: 4 razy Wiek: 41 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 551 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 05-07-2008, 12:39
|
|
|
Cytat: | Stojac w korku w goracy dzien na swiatlach, z wlaczonym wentylatorem, co chwila zalaczajacym sie wentylatorem chlodnicy, radyjkiem i innymi pradozernymi urzadzeniami, aku nie nadaza sie ladowac. | .
Wyłącz radio i i nadmuch zimnego powietrza (ew. klimatyzację) i nadąży ładować.
A spalanie wcale nie wzrasta o znaczące wartości, a poza tym to można sobie zamontować LEDy do jazdy dziennej, które pobierają znikomy prąd.
Tak w ogóle to nie jestem zwolennikiem jazdy na światłach cały rok ale skoro pewne grono "mądrych" ludzi ustaliło, że tak ma byc to nam nie pozostało nic innego jak tylko się do tego dostosować. |
|
|
|
|
JAM_BELFEGOR
Pomógł: 111 razy Wiek: 42 Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 3717 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 05-07-2008, 13:52
|
|
|
evillysy napisał/a: | Wyłącz radio i i nadmuch zimnego powietrza (ew. klimatyzację) i nadąży ładować. | po to jest w samochodzie żeby z tego korzystać. Najlepiej ugotować sie w aucie bo stoją w korkach światła mogą nam uratować życie Ja równierz jestem za światłami cały rok ale w mieście dopuścić w okresie letnim do możliwości wyłączenia ich. Bo w krokach na nic nam się nie zdadzą, marnują tylko prąd. evillysy napisał/a: | pewne grono "mądrych" ludzi ustaliło, że tak ma być to nam nie pozostało nic innego jak tylko się do tego dostosować. | tu bym się kłócił czy takich mądrych co do stosowalności prawo jest prawem czy głupie czy nie. |
_________________ FIAT TIPO 1.4 - (78HP) Typ : 159A2.000 (P/LPG) SPRZEDANY
RENAULT MEGANE III - 1.6 16V (110HP) - K4M 858
LANCIA DELTA II - 2.0 16V (139HP) - 836A3.000 |
|
|
|
|
yoyo
|
Wysłany: 05-07-2008, 15:25
|
|
|
co Wy chcecie od droższych żarówek?
w październiku założyłem phlips nightguide doublelife i jak na razie sprawują się dobrze, a dużo jeżdżę,
dodatkowo dojeżdżam do pracy poza miasto o 5 rano i w okresie jesień-wiosna zdecydowanie widać różnicę w porównaniu do zwykłych żarówek |
|
|
|
|
ciechu
|
Wysłany: 05-07-2008, 18:24
|
|
|
evillysy napisał/a: | Wyłącz radio i i nadmuch zimnego powietrza (ew. klimatyzację) i nadąży ładować. |
Zdaje sie, ze jak temperatura przekracza 25'c i slonce zaczyna prazyc, to nie wychodzisz z domu, a jesli tak to chyba tylko na rower. A moze masz rozkladany dach? |
_________________ Było:
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
opti
Pomógł: 29 razy Wiek: 41 Dołączył: 10 Kwi 2007 Posty: 1621 Skąd: Podkarpacie
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 05-07-2008, 22:00
|
|
|
panowie zaden problem, kazdy kto jest za jazda na swiatlach caly rok zawsze moze sobie jezdzic na swiatlach mimo braku nakazu takiej jazdy, ja jestem przeciwnikiem jazdy na swiatlach bo stojac w miescie w korku dla mnie nie ma to najmniejszego sensu podobnie jak jazda w upale +30 stopni w wlaczonymi swiatlami.. jakos sie x lat temu jezdzilo bez i bylo dobrze.. slabsza widocznosc, deszcz, pochmurna pogoda owszem lampka mowie tak..
poprzednia ustawa nakazujaca jazde na swiatlach bodajrze od pazdziernika do marca czy cos takiego byla dobra..
ogolnie podsumowanie jest takie, jesli ktos jest zwolennikiem jazdy na swiatlach to mimo braku nakazu bedzie dalej wlanczal swiatla i problemu nie ma |
_________________ Tipo 1.9TD 90KM Granturismo
Nuova Bravo 1.9 16v mj 190KM Sport |
|
|
|
|
|