wąskie opony na szerokie felgi |
Autor |
Wiadomość |
matrix0606
Pomógł: 1 raz Wiek: 46 Dołączył: 21 Lis 2008 Posty: 129 Skąd: Sochaczew
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 13-07-2009, 09:42 wąskie opony na szerokie felgi
|
|
|
niewiedziałem gdzie to dać, ale chyba dobrze, bo jest to dział o przeniesieniu napędu a koła do niego należą.
słuchajcie, mam pytanie, jak zrobić to co pokażę na fotce niżej i jak to się nazywa profesjonalnie? ja sobie tłumaczę to tak jak napisałem w temacie, czyli trzeba założyć wąską oponę na szeroką felgę, tak? jeśli temat w złym mijscu, to proszę jakiegoś moda lub admina o przeniesienie tematu. (oby nie od kosza )
|
_________________ fiat poszedł na złom i już nigdy fiata nie kupię. |
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 13-07-2009, 09:55
|
|
|
matrix0606, profesjonalnie to się nazywa ,,wieś tjuning'' albo niedopasowanie opon. Jeśli ci się podoba to twoja sprawa, ale chcę, żebyś wiedział o dwóch poważnych problemach związanych z taką modyfikacją. Po pierwsze jest nielegalne. Z racji ,,niedopasowania,, i z tego, że koła wystają poza obrys pojazdu. po drugie i najważniejsze, bo chodzi o bezpieczeństwo, taka opona ma tendencje do zsuwania się z felgi. mam nadzieje, że wiesz czym takie coś może się skończyć podczas np.: szybkiej jazdy, awaryjnego hamowania albo nagłego wymijania przeszkody. Naprawdę NIE RÓB TEGO !!! |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
egon
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 13-07-2009, 09:56
|
|
|
matrix0606, z tego co wiem to są specjalne opony, zeby taki efekt był
A tak z poza beczki.... mi sie to wogóle nie podoba.... u nas jezdzą na takich oponach cwaniaki w golfach II |
_________________ VW Polo 9N 1,2 12V - żony
LANCIA LYBRA 1,9 JTD 115KM
Tak mało, a tak może pomóc Składka Klubowa |
|
|
|
|
Raku
Pomógł: 18 razy Wiek: 40 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 2622 Skąd: \/\/ \/\/ /\
|
|
|
|
|
matrix0606
|
Wysłany: 13-07-2009, 10:03
|
|
|
Raku napisał/a: | Sam na 16kach mam trochę 'stożkowato' oponę naciągniętą. Oczywiście nie aż tak. |
a możesz dać fotkę jakąś?
chciałem delikatnie stożki na oponach zrobić, ale nie aż tak jak pokazałem na poglądowym foto. to był przykład. |
|
|
|
|
egon
|
Wysłany: 13-07-2009, 10:03
|
|
|
Raku napisał/a: | Żadne specjalne opony.. |
Oczywiscie kazdy, sie moze pomylic |
|
|
|
|
Guzik
Pomógł: 13 razy Wiek: 33 Dołączył: 10 Lip 2007 Posty: 774 Skąd: Pińczów/Kraków
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 13-07-2009, 10:08
|
|
|
jelcyn napisał/a: | matrix0606, profesjonalnie to się nazywa ,,wieś tjuning'' albo niedopasowanie opon |
raczej "cultstyle"
Opona wcale sie nie sciaga na zakretach. Poprostu robi sie trapezik fajny. Na tych fotkach jest to az za bardzo jak na ansze dziurawe i kamieniste drogi, bo felge da sie rozwalic po przejechaniu 50 metrow.
W przepisach jest napisane, ze OPONA nie moze wystawac poza obrys, a o feldze o ile mi wiadomo nie ma nic wspomniane |
_________________ Tempra 2.0 8V - pozostały miłe wspomnienia
BTW - może kupię ZADBANĄ(nie szrot!) Tempre.
|
|
|
|
|
matrix0606
|
Wysłany: 13-07-2009, 10:10
|
|
|
Guzik napisał/a: | W przepisach jest napisane, ze OPONA nie moze wystawac poza obrys, a o feldze o ile mi wiadomo nie ma nic wspomniane |
no właśnie, ale dla pewności nie chciałem nic pisać. wiele osób robi coś takiego jak ma duży off set na felgach. wtedu opona się chowa do wewnątrz i jest zgodnie z przepisami (czytaj przepisy ominięte) |
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 13-07-2009, 10:11
|
|
|
Guzik, jeśli za oponę liczysz tylko czoło bieżnika, to masz rację, jednak pamiętaj, opona ma też bok i rant, które obejmując felgę wystają poza obrys |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
Raku
|
|
|
|
|
schab
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 13 Paź 2006 Posty: 616 Skąd: Radziszów k. Krakowa
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 13-07-2009, 12:42
|
|
|
Guzik napisał/a: | Opona wcale sie nie sciaga na zakretach. Poprostu robi sie trapezik fajny. |
Z tym się nie zgodzę (- zresztą gdzieś o tym już napisałem ) . - Jeżeli widziałeś kiedyś , jak ustawia się zbieżność - to powinieneś zrozumieć : Koła stojącego samochodu ustawia się prawie równolegle ( zbieżność przodu , w zależności czy tylnonapędówki , czy nie - z reguły zawiera się w kącie + - 2' ) W zakręcie już jest inaczej : zawsze wewnętrzne koło skręca bardziej - aby auto dobrze się prowadziło - przednie zwrotnice są tak obliczone , aby przy skręconych kołach - wirtualne linie wyznaczające środek koła - przecinały się na przedłużeniu tylnej osi . Jeżeli zaś ty założysz znacznie poszerzone na zewnątrz koła - to te linie przetną się daleka za tylną osią . Oznacza to , że koła stają się mocno rozbieżne - a w zakręcie powoduje to mocną podsterowność i zerwanie przyczepności przodu . Może i auto fajnie wygląda jak stoi , albo jak wolno jedzie , ale najfajniej wygląda po szybkiej jeździe - w rowie ...
Guzik napisał/a: | W przepisach jest napisane, ze OPONA nie moze wystawac poza obrys, a o feldze o ile mi wiadomo nie ma nic wspomniane |
Proponuję zaserwować taki tekst przy "rutynowej kontroli drogowej" . W odpowiedzi usłyszysz : " dowód rejestracyjny będzie do odbioru w pańskim Wydziale Komunikacji po przedstawieniu pozytywnego wyniku przeglądu ..." |
|
|
|
|
matrix0606
|
Wysłany: 13-07-2009, 13:40
|
|
|
Raku napisał/a: | Powiedzmy że u mnie felga jest w miejscu czerwonej lini |
a możesz mi na PW napisać jakie masz fele i jakie opony na nie naciągnąłeś?
schab napisał/a: | przednie zwrotnice są tak obliczone , aby przy skręconych kołach - wirtualne linie wyznaczające środek koła - przecinały się na przedłużeniu tylnej osi |
ale to co ja pokazałem niewiele zmieni, ponieważ środek opony i felgi nadal jest w tym samym miejscu. chyba że "wyrzucimy" fele na wielkich dystansach, no tu już inna sprawa.
ale jak napisałem, nie chcę aż tak bardzo jak w poście zakładającym ten temat. prawdopodobnie chciałbym jak ma kolega Raku, tylko musiałbym zobaczyć jak on ma.
chcę tylko delikatnie. |
|
|
|
|
schab
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 13 Paź 2006 Posty: 616 Skąd: Radziszów k. Krakowa
|
Wysłany: 13-07-2009, 14:06
|
|
|
matrix0606 napisał/a: | ale to co ja pokazałem niewiele zmieni, ponieważ środek opony i felgi nadal jest w tym samym miejscu. chyba że "wyrzucimy" fele na wielkich dystansach, no tu już inna sprawa. |
Chciałbym zwrócić uwagę , że zwrotnice są obliczone dla opony 165x65x14' , szerokiej na 5,5' z ET 44 ( tu się mogę mylić ) Natomiast felgi na zdjęciu mają na oko z 8" a ET nie bardzo da się zmienić tak , by felga poszła w głąb nadkola . Różnica 8' odjąć 5,5' = 2,5' a to daje 6,3 cm . Czyli oś koła wychodzi na zewnątrz o ponad 3 cm - bez zastosowania dystansów ... |
|
|
|
|
matrix0606
|
Wysłany: 13-07-2009, 14:08
|
|
|
schab napisał/a: | Różnica 8' odjąć 5,5' = 2,5' a to daje 6,3 cm . Czyli oś koła wychodzi na zewnątrz o ponad 3 cm - bez zastosowania dystansów ... |
rzeczywiście, tego nie wziąłem pod uwagę. przepraszam.
ale jak pisałem post wyżej, aż tak bardzo jak na zdjęciu poglądowym to ja nie chcę. chcę tylko delikatnie.
pooglądałem trochę, poczytałem na www.cultstyle.pl i dowiedziałem się że są różne techniki zakładania tak opon. między innymi ludzie robią tak:
LINK DO FILMU
lub też strzelają
LINK DO FILMU
LINK I EFEKT KOŃCOWY
używają też dętek od rowerów:
LINK DO FILMU
ciekawie co? |
|
|
|
|
Raku
|
|
|
|
|
matrix0606
|
Wysłany: 13-07-2009, 15:02
|
|
|
Raku napisał/a: | Mam 195/45R16 na bodaj 7" feldze |
a jak z komfortem jazdy? |
|
|
|
|
Raku
|
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 13-07-2009, 15:20
|
|
|
w pandzie ojca na 6`` i oponie 165 jest kiła. słaba w zakrętach. |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
matrix0606
|
Wysłany: 13-07-2009, 15:26
|
|
|
coś znalazłem. jak ktoś chce to znalazłem stronkę o naciąganiu opon na różne rozmiary felg
TUTAJ LINK DO STRONY |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 13-07-2009, 15:32
|
|
|
a ja myślę, że jak większość takich trendów wzięło się to z oszczędności - ktoś wolał kupić sporo węższą oponę a co za tym idzie i tańszą i w ten sposób powstaje moda na takie coś
I nie tylko chodzi o ten przypadek ale i o sporo rzeczy np. taka głupia pizza - kiedyś posiłek ludzi niezamożnych ( dawali na ciasto co mieli byle sobie pojeść ) a dzisiaj pizza jest można powiedzieć rarytasem. |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
egon
|
Wysłany: 13-07-2009, 17:22
|
|
|
Mi sie zdaje, ze Tipo nie załadnie by wyglądało na takich oponach Ale to tylko moje zdanie |
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 13-07-2009, 19:57
|
|
|
egon., na małej feldze nie wiem 13cali wyglądało by fajnie . tak golfiarsko. |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
egon
|
Wysłany: 14-07-2009, 05:32
|
|
|
konikks napisał/a: | wyglądało by fajnie . tak golfiarsko. |
konikks, mam ten widok na codzien własnie w golfach II i uwierz mi ja u siebie bym takiego czegos nie załozył |
|
|
|
|
kamyk0077
Pomógł: 4 razy Wiek: 37 Dołączył: 02 Lis 2008 Posty: 407 Skąd: Żary
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 12-09-2009, 23:08
|
|
|
Ja tam bym nie naciągał na twoim miejscu opon. Załóż normalne takie jakie powinno być. Ale to już twoja sprawa ale możesz się pożegnać z ładnymi i pięknymi rantami szczególnie jak przysznurujesz o krawężnik no i opona nie zużywa się cała tylko same ranty opony bo tam jest największy nacisk a środek prawie jak nowy. |
_________________ AHS założone w Tipo 1.4 ;p;p |
|
|
|
|
|