|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Ubytek oleju w skrzyni |
Autor |
Wiadomość |
Carol
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 27-08-2009, 09:10 Ubytek oleju w skrzyni
|
|
|
Koledzy ostatnio wymieniałem uszczelniacz lewej półosi ponieważ uciekał olej, skrzynia była oczywiście cała zarzygana olejem i zostawiłem smugę na asfalcie na odległości około 300m. Teraz sytuacja się powtórzyła. Zaniepokoiła mnie głośna praca skrzyni zaglądam do oleju i sahara. Nie wiem co znowu prawa półoś? Skrzynia znowu zarzygana, krople na łączeniu skrzyni z silnikiem. Miska silnika też zarzygana. Podejżewam, że jak by szło z uszczelniacza wałka sprzęgłowego to sprzęglo by się ślizgało. Nie wiem co jest. |
|
|
|
|
kubek
Pomógł: 12 razy Wiek: 37 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 459 Skąd: Bobrowice
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 27-08-2009, 20:58
|
|
|
Carol, hmmm powiem ci co u mnie bylo bo widze ze masz podobne objawy... mialem tak ze najpierw przestal dzialac mi licznik (wytarty slimak) kupilem nowy zalozylem zrobilem z 60km i znow przestal mi dzialac licznik... nie kupowalem juz nowego slimaka bo szkoda wywalac co chwile ok 100zl na nowy... i tak jezdzilem bez az wylal sie olej pomiedzy silnikiem i skrzynia... wyciagnelem skrzynie (gumy na polosiach cale) i co sie okazalo?? przetarta obudowa przez walek z ukladu roznicowego... poprostu rozwalilo zawleczke na ukladzie roznicowym i walek sie wysunal i wytarl dziure w obudowie... i skrzynia do wymiany... lepiej zeby to cie n ie spotkalo bo skrzynie bedziesz musial wymienic... zaczelo sie niewinnie od slimaka... |
|
|
|
|
Carol
|
Wysłany: 27-08-2009, 21:19
|
|
|
Sprzęgło ci się nie ślizgało? Kurde bez oleju w skrzyni jeżdżę pewnie ponad rok. W listopadzie w tamtym roku chciałem zmieniać spuszczam alej a tam sahara jakieś 200ml zleciało. Dobra zmieniłem. Jeździłem tak dokąd nie poszedł ślimak czyli na początku stycznia ślimak się zjechał, licznik nie chodził. W czerwcu zaglądam do oleju i sahara zalałem olej wyjechałem na asfalt smuga 300m wychodziło by tak jak z lewej półosi(krople na łączeniu silnika ze skrzynią) pojechałem do mechanika powiedział, że lewa półoś. Mechanik zrobił zalał olej. Aż tu ostatnio wziąłem się za ten ślimak mówię wyciągnę go w końcu i zobaczę jak to wygląda. Przy okazji mówię sprawdzę olej w skrzyni cały palec a oleju nie ma widu ani słychu. Ślimak wybiłem z trudnością zaglądam do skrzyni sahara. Nie mam już siły na tą skrzynie. Chodzi jak w 60tce;/ 1 i 2 wyje. Biegi ciężko się zmienia(czuć, że sucho) w końcu jeździć rok albo i lepiej bez oleju to i obudowa mogła się wytrzeć;/ |
|
|
|
|
kubek
|
Wysłany: 27-08-2009, 21:38
|
|
|
no nie slizgalo wlasnie... a dziura byla wlasnie od strony sprzegla... |
|
|
|
|
Carol
|
Wysłany: 27-08-2009, 21:42
|
|
|
To może być i to samo u mnie;/ kurde najlepiej by było wyjąć skrzynie i zobaczyć co jest grane. Trochę grzebania z tym jest na pewno cały dzień zejdzie. Najgorsze jest to że w moim mieście nie ma na szrotach żadnego T/T. |
_________________ Fabbrica Italiana di Automobili Torino Tipo 1.4 i.e '93 motor: 160A1.046 |
|
|
|
|
kubek
|
Wysłany: 27-08-2009, 21:53
|
|
|
no najlepiej. yyy zaraz poszukam czegos o wykrecaniu skrzyni to sam se poradzisz
** Dodano: 27-08-2009, 23:01 **
http://forum.tempra.org/t...ighlight=#99714 mi chlopaki pomogli i to bardzo. (a skonczylo sie na zespawaniu ukladu roznicowego) |
|
|
|
|
Carol
|
Wysłany: 28-08-2009, 06:35
|
|
|
Dzięki za info. Muszę się za to wziąźć bo jeszcze padnie mi gdzieś w trasie. Wyciągnę ją zobaczę jak tam obudowa czy nie jest wytarta. Jak będzie wytarta to drugą skrzynię założe. |
_________________ Fabbrica Italiana di Automobili Torino Tipo 1.4 i.e '93 motor: 160A1.046 |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|