|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Pomoc - Katowice |
Autor |
Wiadomość |
estepe
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 09-07-2007, 13:46 Pomoc - Katowice
|
|
|
Witam, czy jest ktos z katowic kto mógłby odejrzeć moje Tipo? kupilem w sobote Tipo 1.6 1990r poszedl przegub ale juz zamowilem i bede wymieniał, problem jest z układem chlodzenia, nie wiem czy wszystko jest wporzadku bo nie znam sie zbyt na tym, z chlodnicy troche cieknie z pod czujnika. Chcialbym zeby ktos rzucil okiem na to i ewentualnie mi doradzil co wymienic itd. Jezeli by ktos mógl to był bym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam Radek |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 09-07-2007, 21:33
|
|
|
heh, są ludzie w katowicach też, nawet był kolega z białą Temperówką ale nie wiem czy jej nie sprzedał... nie wiem czy ktoś da radę się teraz odezwać, ale kto wie;
ja służbowo dużo jeżdżę, ale akurat w kierunku Katowic najbliższych dni nie mam w planie, tak bym wpadł.... jednakże weź porób fotki, choćby komórką co Cię interesuje i co dolega a odpiszemy, myślę, że da się ustalić co nieco...
Tipo 1.6 z '90 jak rozumiem i jest to OK, więc na pewno wersja gaźnikowa, bez pierdół i dodatków...
wymiana przegubu była kilkakrotnie , nawet ostatnio opisywana, z tym sobie poradzisz na pewno jak coś dziubałeś przy aucie; generalnie przeguba ot tak nie pada, albo miał duży przebieg albo ktoś go żylował, albo manszeta gumowa pękła i do smaru syfy, piach naleciały, a prędzej i to i to i to...
co do chłodzenia - węże ze starości gdzieniegdzie mogą popękać i puszczać, trza powymieniać; sama chłodnica raczej się tak nie rozszczelnia, chyba, że była gdzieś uderzona i spawana; gorzej z plastikowymi jej kroćcami na które węże nasadzasz - jeśli ktoś kiedyś to urwał, t oz klejeniem czy lutowaniem/nadlewaniem tworzywa jest różnie, nie zawsze to trzyam; a jak je masz orginalnme i nie ruszone to tylko węże mogą puszczać;
jeśli puszcza Ci spod TERMOWŁĄCZNIKA wentylatora chłodnicy, czyli tego elementu z dwoma przewodami w jednym kablu, wkręconego w chłodnicę z lewej , patrząc od auta, strony chłodnicy w jej dole, to jedyne co tam może być to uszczeleczka cieniutka jakaś rozwalona pod nim; wykręcić trza, płyn się wyleje, chyba, że na moment błyskawicznie czymś przytkasz, nałożyć nową z czegoś lub kupioną uszczeleczkę i dobrze dokręcić;
wybijać nie powinno jeśli uklad chłodzenia jest ok i ciśnienie nie rośnie przesadnie......
napisz coś więcej...... |
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 10-07-2007, 20:08
|
|
|
Cytat: | Witam, czy jest ktos z katowic kto mógłby odejrzeć moje Tipo? kupilem w sobote Tipo 1.6 1990r poszedl przegub ale juz zamowilem i bede wymieniał, problem jest z układem chlodzenia, nie wiem czy wszystko jest wporzadku bo nie znam sie zbyt na tym, z chlodnicy troche cieknie z pod czujnika. Chcialbym zeby ktos rzucil okiem na to i ewentualnie mi doradzil co wymienic itd. Jezeli by ktos mógl to był bym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam Radek |
Daleko do Katowic nie mam i w wolnym czasie mógłbym podjechać i zerknąć co i jak.
A jaki to silnik, na jednym czy na dwóch wałkach ? |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
estepe
|
Wysłany: 11-07-2007, 18:03
|
|
|
Porobie fotki, tak na gaźniku, ma elektryczne szyby, centralny zamek i lusterka elektryczne w sumie to 1 tylko heh, chlodnica jest dobra dzis ja sprawdzalem i byl pekniety plastik w jednym miejscu ale wymienili mi caly ten element plastikowy ze zbiorniczkiem i juz nic nie cieknie, czujnik na chlodnicy wymienilem na nowy tez i juz wlożylem do auta. Czekam teraz na przegub moze jutro go dostane juz i termostat. Musze również wymienic uszczelke pod klawiatura.
romano:
ja jestem caly czas w domu takze mozemy sie umówic odezwij sie na gg do mnie to bysmy sie umowili konkretnie.
Ogólnie to wielkie dzieki !!
** Dodano: 11-07-2007, 19:07 **
A moze jeszcze troche napisze o aucie...ma kilka takich pierdulek do roboty np: nie otiweraja sie jedne drzwi z tylu, w tylnej klapie nie ma zamka ;/ ( ale otwierana jest przez centralny ) jak go kupilem i cholowalem to pekł mi na drodze klosz z prawej lampy przedni zderzak jest troszke pekniety w jednym miejscu ale to jest raczej ta czesc pod zderzakiem taka listwa ( nie wiem po co ona jest w ogole ). Generalnie blacharka jest w bardzo dobrym stanie glotniki troche zaczyna brac w jednym miejscu az bardzo. Progi zdrowe, podloga tez. Silnik tez dobry, sprawdzalem z kolega takim przyzadem kompresje i wyszlo 11 barów. A co do tego czy jest na 2 czy jednym wałku rozrządu to ja nie mam pojecia |
_________________ Tipo 1.6 '90 DGT
Tipo 1.4 gaz '92
"..śmignął bym dwie paki po jakiejś wiejskiej drodze.." |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 11-07-2007, 19:01
|
|
|
o przegubie i termostacie wiele pisaliśmy, powinieneś dać sobie radę, jedynie przy przegubie się nie zrażać, wymiana jak i koszta uszczelki pod pokrywę zaworów to nic strasznego, uszczelka tania a wymiana jedna z najprostszych w tej materii uszczelkowej
w zasadzie wszystko to możesz zrobić sam;
a drzwi z tyłu - nie da się wcale otworzyć?
poszukaj, kiedyś daaawno temu dałem z fotkami post o tytule z czymś "drzwi.. otworzyć" właśnie na przykładzie tylnych drzwi;
ja też kiedyś musiałem je rozbierać i zdejmować tapicerkę _na zamkniętych drzwiach_ od wewnątrz , tylnych, czyli niby nieco nieprzyjemnie i masakrzycznie ale spoko, do zrobienia... po zdjęciu okazało się, że taki plastik pierdołek co zamienia ruch jednego cięgna na ruch drugiego, może pionowy na poziomy czy jakoś jak się wypadł z osi swojej, trza go było zamocować i śrubką zabezpieczyć i po bólu... taki pierdół a blokował mechanizm... kto wie czy nie masz tego samego..... |
|
|
estepe
|
Wysłany: 11-07-2007, 19:32
|
|
|
w tych drzwiach nie ma w ogole tego cypelka ktory sie zapada jak sie zamykaja drzwi, trzeba zdjac tapicerke i zoabczyc. Ale tym bede sie zajmował pozniej. Czytalem juz jak wymienic przegub tez mysle ze nie bedzie z tym duzego problemu |
Tipo 1.4 gaz '92
|
|
|
|
romano
|
Wysłany: 12-07-2007, 09:18
|
|
|
estepe napisał/a: | romano:
ja jestem caly czas w domu takze mozemy sie umówic odezwij sie na gg do mnie to bysmy sie umowili konkretnie |
Tak w przyszłym tygodniu możemy sie umówić od środy mam urlop i będę miał więcej wolnego czasu, odezwę się na gg. |
|
|
|
|
|
estepe
|
Wysłany: 13-07-2007, 11:20
|
|
|
romano: wymienilem przegub i dalej auto nie rusza, opisalem tutaj co sie dzieje -> http://forum.tempra.org/t...szyc-vt8332.htm
Romano mial bys czas w weekend podjechac i zobaczyc co mu jest bo ja juz nie mam sily do tego auta |
Tipo 1.4 gaz '92
|
|
|
|
romano
|
Wysłany: 13-07-2007, 11:44
|
|
|
estepe napisał/a: | Romano mial bys czas w weekend podjechac i zobaczyc co mu jest bo ja juz nie mam sily do tego auta |
Jest w tym problem, że nie bardzo mam czas, od soboty rana do niedzieli wieczór jestem poza domem.
W przyszłym tygodniu, jak będę na urlopie to mogę podjechać i zerknąć co się dzieje. |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|