|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Terkotanie w skrzyni-chyba łożysko |
Autor |
Wiadomość |
tommy77
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 06-02-2010, 23:25 Terkotanie w skrzyni-chyba łożysko
|
|
|
Witam posiadaczy Tipo i Tempra.Temat poruszany na forum,czytałem,jednak mam wątpliwości.W swoim Tipo 1.6i.e. wymieniłem skrzynię(tylko dlatego że 2-ka zgrzytała) oraz założyłem nową tarczę sprzęgła,nowy docisk i stare łożysko wyciskowe(na którym jeździłem).Po zamontowaniu tego wszystkiego na wolnych obrotach coś terkocze,jak wcisnę sprzęgło to cichnie(wskazuje na łożysko wyciskowe)-na starej skrzyni i starym sprzęgle tego nie było.A jak ruszam i jadę na 1-szym biegu to bardzo głośno terkocze,na kolejnych biegach już nie(na starej skrzyni tego nie było)-czy to wskazuje na łożysko wałka sprzęgłowego?Ale które-przednie czy tylne?A może to łożysko koła zębatego 1-go biegu?Czy może to tylko wina starego łożyska wyciskowego założonego do nowej skrzyni?Dwa objawy wskazują wg mnie na dwie różne usterki-ale czy po wymianie skrzyni aż dwa różne łożyska byłyby do d...?Proszę o poradę forumowiczów,którzy zetknęli się z tym problemem. |
_________________ THOMAS |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 06-02-2010, 23:34
|
|
|
Łożysko wyciskowe bym odrzucił chociaż szkoda, że go nie wymieniłeś. To łożysko szumiałoby wtedy kiedy byś wcisnął pedał sprzęgła, a tutaj jak mówisz mamy odwrotną sytuację.
Stawiałbym jednak na któreś z łożysk w skrzyni. A gdy skrzynia się rozgrzeje to nadal słychać te odgłosy? |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
KrzychuB
Pomógł: 45 razy Wiek: 40 Dołączył: 11 Cze 2009 Posty: 3983 Skąd: Nowy Sącz
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 1
|
|
|
|
|
tommy77
|
Wysłany: 06-02-2010, 23:43
|
|
|
Łożyska wyciskowego nie wymieniłem od razu,bo nie było go w komplecie,a musiałem złożyć auto gdyz potrzebowałem je na chodzie na nastepny dzień.Skrzynia czy zimna czy rozgrzana-terkocze.
** Dodano: 06-02-2010, 23:52 **
Krzych w Twoim temacie co zapodałeś jest o sprzęgle-czy sugerujesz że to będzie łożysko wyciskowe?Wymienic wyciskowe to nie problem,ale ewentualnie te na wałku sprzęgłowym to już jest troche gimnastyki.Tak myślę że najlepiej to byłoby wywalić wiecej kasy i wymienić oba-to auto ciągle woła o kasę. |
|
|
|
|
KrzychuB
Pomógł: 45 razy Wiek: 40 Dołączył: 11 Cze 2009 Posty: 3983 Skąd: Nowy Sącz
Zaproszone osoby: 1
|
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 07-02-2010, 11:20
|
|
|
Łożysko oporowe (wyciskowe) zwał jak zwał pracuje tylko w momencie wciśnięcia pedału sprzęgła. Jeżeli zaś u Ciebie jest odwrotnie, że szumi ciągle, a po wciśnięciu pedału sprzęgła przestaje wniosek może być tylko jeden. To któreś z łożysk w skrzyni. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
tommy77
|
Wysłany: 07-02-2010, 12:25
|
|
|
Próbowałem nagrać ten dźwięk,ale nie słychać go wyraźnie po nagraniu.Ten odgłos terkotania jest taki,hmm... jak koło fortuny gdy się kręci i ten gumowy wskaźnik uderza o pręty oddzielające pola na kole,jest taki głuchy,niemetaliczny.I jeszcze jedno-terkocze na jedynce tylko podczas przyspieszania,a przy hamowaniu silnikiem cichnie!!!
** Dodano: 11-02-2010, 23:44 **
Mechanicy twierdzą,że to uszkodzone łożyska w skrzyni,naprawa nieopłacalna,pozostaje wymiana na inną,już mam i oby ta była sprawna.
** Dodano: 17-02-2010, 19:52 **
Wczoraj założyłem nową skrzynię i póki co ta sprawuje sie dobrze,mam nadzieję pojeździć jeszcze trochę na tej,a uszkodzona wraca do poprzedniego właściciela,tak więc myślę kłopot mam z głowy-dzięki za porady |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 10-05-2010, 19:21 Re: Terkotanie w skrzyni-chyba łożysko
|
|
|
Mialem ten problem przez cala eksploatacje Tipo - także po wymianie kompletnego sprzęgła i łożysk w skrzyni, podobno oprócz jednego - tego "dalszego", jak to określił mechanik. U mnie terkotało na luzie, na 1 i 2 biegu. |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|