Netbook/Tablet GoClever |
Autor |
Wiadomość |
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 19-02-2012, 23:09 Netbook/Tablet GoClever
|
|
|
Myślę nad zakupem netbooka luba tabletu niższej półki.
Niższej ponieważ, będzie służył wyłącznie do przeglądania netu i edytowania dokumentów - głównie .doc.
Do tego, na wyjazd będzie służył moim małym córciom więc jak mu się coś przydarzy .... a z dziećmi wiadomo jak to bywa .... wolę zakupić coś w segmencie "economic"
Mój wybór padł na netbooka GoClever i102 lub tablet GoClever A73 oba na Androidzie.
Oba są w tej samej cenie ok. 500zł.
Wolałbym netbooka ale niestety nie znalazłem żadnego testu/opisu netbooka, którego model podałem.
Co do tabletu znalazłem kilka testów i są one bardzo pochlebne, gdzie bardzo dobrze wypada ten tablet w relacji cena do jakości i wydajności.
W tablecie obawiam się tego, że przy ekranie 7" ciężko mi będzie cokolwiek zobaczyć edytując dokument .doc (nie wiem jak to wygląda na Androidzie bo z niego do tej pory nie korzystałem).
Wkurza mnie też ekran dotykowy - głównie pisanie na nim - ale na to znajdę wyjście ponieważ do tabletu można kupić dedykowane klawiatury oraz bez problemu podłączyć myszkę.
Linki:
1. Notebook
2. Tablet
Może ktoś posiada któryś z tych sprzętów albo może coś o nich bliżej powiedzieć? |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
shagger78
Pomógł: 38 razy Dołączył: 29 Lis 2011 Posty: 1262 Skąd: Góra Kalwaria
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 20-02-2012, 05:04
|
|
|
Niestety nie mam modelu tableta o ktorym piszesz ale mam inny 7 calowy i musze powiedziec Ci ze internetu na nim nie przegladam bo jest uciazliwy.Mozna to tylko stosowac okazjonalnie.Przede wszystki ekran za maly.Jak cos klikniesz wychodzi przewaznie obok.To forum tez znam z tableta i zeby kliknac np.ostatni post trzeba precyzji zegarmistrza.Jesli masz ogromna cierpliwosc i czas to dasz rade.Jezeli natomiast chodzi o filmy to super chodza i to wszystkie formaty,rowniez full hd.Zadnych zaciec,klatkowania,poprostu nic...Trzeba miec dosc mocny komputer by sobie dal rade z tabletem a i tak okaze sie wkrotce ze w komputerze brak Ci odpowiedniego kodeka do danego filmu.Pod tym wzgledem tablet niezastapiony.Ale jesli masz kupic tablet+klawiature+myszke to brakuje tylko zawiasy i masz netbook.Wiec moze odrazu netbook kupic i masz juz wszystko razem i touchpad zamiast myszki.
Ja osobiscie uzywam codziennie netbooka acer aspire one z win xp i ekranem 8.9 cala i wbudowanym wifi.Wszystko jest ok.Ekran nie jest za maly jak w tablecie i urzadzenie nie jest uciazliwe a wymiarami zblizone.Aspire one potrafi wytrzymac na baterii do 7h-tablet ok.2h bez podlaczonych urzadzen usb czy wifi...Tablet traktuje jako gadzet natomiast netbook bez watpienia da rade jako codzienne narzedzie pracy czy rozrywki.Co do netboka z androidem na pokladzie to nie wiem ale win jednak bardziej uniwersalny i latwiej o program ktory akurat potrzebny.Takie jest moje skromne zdanie |
_________________ Było:
- FIAT TIPO 2.0 I.E. DGT 8V 115KM GRAN TURISMO + LPG rok 1990 kolor czarny
Jest:
- FIAT TIPO 1.6 I.E. 8V 75 KM 1994 BLEU PETROL
-SMART F2 0.8 cdi 41 KM rok 2001 BLACK
-BMW E46 TOURING 2.0 D 136 KM 1999 SILVER |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 20-02-2012, 08:17
|
|
|
7 cali to mały hardcore Weź minimum 10 cali. Na tym już idzie pracować, przeglądać net.
Dla żony chciałem kiedyś kupić Acer Aspire One, możesz popatrzeć. Ceny są w miarę przystępne. Sprzęt też nie jest najgorszy.
Ogólnie w tym notebookach to dużo sprzętu jest do siebie podobnych. Czasami różne firmy mają konfigurację taką samą, a ceny różne.
Poszukaj też coś od Samsunga, głównie model SAMSUNG N150. Znajomy ma i używa go już dłuższy czas. Sprzęt też jest ok.
Ja w końcu żonie kupiłem Samsung NF210 N550 - bo bardzo się jej podobał (jest stylowy) i za cenę praktycznie niedużo większą niż inne można było mieć sprzęt z wyższej klasy (duża bateria, 2x procesor atom). |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
|
Leśniczy
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 20-02-2012, 10:02
|
|
|
miszko napisał/a: | 7 cali to mały hardcore Weź minimum 10 cali. Na tym już idzie pracować, przeglądać net.
|
potwierdzam, ostatnio bawiłem jakimś tabletem 7' na androidzie i nieźle się umordowałem. owszem jesli chodzi o prędkość wszystko działa w miarę przyzwoicie, ale przeglądanie stron to koszmar. dotykowa klawiatura też działa jako tako, litery najlepiej klepać rysikiem bo palcami nie zawsze wychodzi tak jakbyśmy chcieli. generalnie przez jakiś czas będziesz się z tym męczył i irytował chyba, że masz dużo cierpliwości
osobiście celowałbym w notbooka z min 10" |
_________________ Było - Tipo 2.0 8V 115HP GranTurismo
Jest - Honda Civic MB6 1.8 VTi 182HP |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 20-02-2012, 13:30
|
|
|
Dzięki Wielkie Panowie.
Wyleczyliście mnie z dotykalskiej tabletki
Szczerze mówiąc nie cierpię dotykowych ekranów bo mnie wkurzają i teraz mam pretekst żeby kupić to co chciałem, czyli netbooka
Widziałem sporą ilość modeli z systemm meego, z tego co czytałem to jakiś wynalazek Nokii, warto się w to pakować, czy lepiej zakupić ze starterem Windy7?
Windows nie zamuli takiego malucha? |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 20-02-2012, 13:40
|
|
|
Emf napisał/a: | Windows nie zamuli takiego malucha? |
te nowe "maluchy" potrafią więcej niż nie jeden starszy komp stacjonarny więc bez problemy będzie śmigało ;p |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
Jelcyn
Pomógł: 59 razy Wiek: 37 Dołączył: 19 Gru 2008 Posty: 3248 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 20-02-2012, 13:51
|
|
|
Luczu napisał/a: | te nowe "maluchy" potrafią więcej niż nie jeden starszy komp stacjonarny |
Sad but true, ostatnio znalazłem telefon z lepszym prockiem niż ja mam PC. |
_________________ NIE DRAŻNIJ MODA, BAN URODY CI NIE DODA |
|
|
|
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 20-02-2012, 16:29
|
|
|
Za jakieś 700 kupisz nowego samsunga N150 - 10 cali z wbudowanym modemem
Żeby to fajnie śmigało pasuje dołożyć ramu - bo 1gb to mało deko - poza tym fajnie to lata, i bateria długo trzyma.
Ogólnie takie małe gówienko to dużo lepszy wybór niż tablet. |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
kaminkrz
Pomógł: 10 razy Wiek: 47 Dołączył: 11 Sie 2010 Posty: 547 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 20-02-2012, 17:33
|
|
|
ubek napisał/a: | Żeby to fajnie śmigało pasuje dołożyć ramu |
A żeby śmigało wybitnie dobrze i wartko, to hdd zastąpić ssd |
_________________ Zapraszam na forum:
http://forum-laptopy.info.pl/index.php |
|
|
|
|
maniutek
Pomógł: 18 razy Wiek: 39 Dołączył: 10 Paź 2007 Posty: 1174 Skąd: Warszawa(Ożarów Maz)
|
Wysłany: 20-02-2012, 20:03
|
|
|
miszko napisał/a: | Acer Aspire One | Z czystym sercem polecam. W pracy (jestem instalatorem internetu bezprzewodowego) czesto latam z takim po dachach, kominach itp. czyli wysoko nad ziemia Laptop czytelny, nie sprawia problemu, pracuje z Windowsem XP dosyc żwawo no i co najwazniejsze padł na ziemie pare razy i nadal zyje Tak wiec polecam
P.s. mamy go w ekipie juz 2 lata |
_________________ Maniuś
Jesteś kimś - miej swój cel...
Był Fiat 126p elegant
Był Fiat Tempra 1,6 Gaźnik
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS max gleba, tuning
Był OPEL TIGRA 1,6 16V 106PS + krótka skrzynia
Był OPEL OMEGA 3.0 24V 211PS + LPG BRC Automat
Była Honda Civic 1,5 V-Tec 114PS
Był OPEL OMEGA 2.0 8V 115PS + LPG BRC stan fabryczny
Był Opel Calibra 2.0 C20NE 115PS
Był Opel Omega 2.0 16V automatic gearbox
Był Opel Omega BFl 2.0 16V automat + low...
Był Chrysler Sebring Cabrio 2,5 V6
Był Opel Omega BFl 3.2 V6 Irmscher + manual gearbox
Było Audi A4 b5 (Na dojazdy do pracy)
Aktualnie Audi A6 C6 3.0 TDI (BMK) + TipTronic 264 PS |
|
|
|
|
Emf
|
Wysłany: 20-02-2012, 23:58
|
|
|
A co sądzicie o takim Asusie:
K L I K
Ten starter Windows to jak dokładnie działa?
Jest "jednorazowy" póki nie zrobię formata i wtedy zrobi mi papa? |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
shagger78
Pomógł: 38 razy Dołączył: 29 Lis 2011 Posty: 1262 Skąd: Góra Kalwaria
|
Wysłany: 21-02-2012, 07:46
|
|
|
Jak ja kupilem acera aspire one byl bez systemu ale pliki z win byly na dysku twardym(i dalej sa)Zainstalowalem go i dziala.Przeinstalowalem kilka razy bez problemu.Do plikow z win nie mam dostepu-sa na chronionej partycji i nawet po formatowaniu dysku zostaly.Tak jest u mnie ale jak to u asusa to nie wiem ale czuje ze o to samo chodzi.
Zaleta tego rozwiazania ze jakby co pliki z win masz zawsze przy sobie a ponadto czas trwania formatowania dysku,instalowania systemu do pierwszego uruchomienia to ok.6 min wiec b.szybko.Wada ze systemu nie zainstalujesz na innym kompie :)Jest to system z wpisanym na stale kluczem wiec nawet go nigdzie nie podaja bo podczas instalacji o niego nie pyta.Dla mnie wygodne rozwiazanie.
Wybieralem miedzy eye pc a aspire one.Wybralem aspire bo byl mniejszy.Po zlozeniu jest wielkosci zeszytu szkolnego ale nieco grubszego.Parametry maja te same bo na tych samych podzespolach.Procesor tez ten sam zreszta zrobiony pod katem malego poboru pradu z baterii-to tez sie im udalo.
Powiem wiecej.Moj aspire one mial sluzyc jako okazjonalny bo wydawal sie za maly by korzystac ciagle ale tak sie do niego przyzwyczailem i polubilem te jego rozmiary ze sluzy jako komputer codzienny i problemu z malym ekranem wcale nie ma.Do schowka w tipo wchodzi i to jeszcze z luzem.Kilka sztuk naraz tez by weszlo :)Moj tez spadl kilka razy i zawsze po upadku gasnie ale wlacza sie potem bez problemu.Ekran tez caly |
_________________ Było:
- FIAT TIPO 2.0 I.E. DGT 8V 115KM GRAN TURISMO + LPG rok 1990 kolor czarny
Jest:
- FIAT TIPO 1.6 I.E. 8V 75 KM 1994 BLEU PETROL
-SMART F2 0.8 cdi 41 KM rok 2001 BLACK
-BMW E46 TOURING 2.0 D 136 KM 1999 SILVER |
|
|
|
|
Leśniczy
Pomógł: 65 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Maj 2009 Posty: 1711 Skąd: Ostrowiec Św.
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 21-02-2012, 10:15
|
|
|
shagger78, pliki z win nie są na partycji chronionej tylko partycji ukrytej tzw. "recovery" dowolnym program typu partition magic można ją "odkryć" ... jednak jesli ktoś nie ma potrzeby lepiej tego nie robić
recovery mają sporo zalet jak szybki czas instalacji, od razu poinstalowane sterowniki, programy itp. nie które recovery przywracają system do porządku bez kasowania plików osobistych etc "moje dokumenty"
główną wadą jest to, że jeśli fabrycznie dostaliśmy sprzęt z jedną dużą partycją np. 300gb i chcielibyśmy sobie dysk podzielić na parę partycji to później recovery przestaje działać .... tzw. będzie walił błędem, że nie może odnaleźć docelowej partycji pod system.oczywiście da się zrobić tak aby działał ale wymaga to troszkę pracy ...
ogólnie niby OFFTOPIC ale to co pisałem wyżej dotyczy praktycznie każdego kto ma laptopa zakupionego z oryginalnym systemem więc komuś może się to przyda |
_________________ Było - Tipo 2.0 8V 115HP GranTurismo
Jest - Honda Civic MB6 1.8 VTi 182HP |
|
|
|
|
Emf
|
Wysłany: 13-03-2012, 20:52
|
|
|
No dobra Panowie co sądzicie o takim Asusie:
A C E R
Powiedzcie mi jeszcze co sądzicie o tej marce Acera - eMachines.
Chodzi mi konkretnie o jakość wykonania bo nie cierpię badziewia i wolę czegoś nie kupić lub poczekać dłużej i dołożyć niż kupić coś co ledwie kupy się trzyma i wygląda paskudnie. |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
shwax
Pomógł: 8 razy Wiek: 34 Dołączył: 21 Kwi 2011 Posty: 253 Skąd: Pabianice
|
Wysłany: 15-03-2012, 19:00
|
|
|
Dobra, nikt nie odpowiada to może ja spróbuje Twoim wymogiem była wersja "economic" do netu i offica. Moim skromnym zdaniem ten netbook wystarczy w zupełności
Co do Acer - eMachines, zależy czego się spodziewasz. Jest to budżetowa marka Acera- laptopy tanie, za to moim zdaniem dość dobrze wyposażone. Najtańsze modele (jak większość innych marek w tym przypadku) plastik-fantastic więc jeśli wymagasz super wyglądu to raczej poszukaj czegoś innego (ale zapewne droższego). Według mnie stosunek ceny do możliwości sprzętu wypada przyzwoicie. Jak jest z awaryjnością? Powiem tak, sam użytkuję eMachinesa jakieś pół roku i problemów żadnych nie miałem. |
_________________ Był: Fiat Tipo 1.4 '95
Jest: VW Golf III 1.6 '94 |
|
|
|
|
Emf
|
Wysłany: 15-03-2012, 22:00
|
|
|
Dzięki shwax, poczytałem trochę o tym Acer-ku i bardzo dobre opinie zbiera.
Jeden minus tylko, gnojki na juesej dali "bakterię" 4400mAh, która trzyma baaaaaardzo przyzwoicie ale już na Europę połowę mniejszą :/
Ale przeżyję to jakoś bo podobno 3h spokojnie wytrzymuje |
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
|