|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Wydech... |
Autor |
Wiadomość |
gepard
Pomógł: 2 razy Wiek: 43 Dołączył: 21 Sty 2006 Posty: 306 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 09-03-2007, 20:00 Wydech...
|
|
|
Witam.
Z uwagi na fakt, iż układ wydechowy w moim Tipku nie jest juz w najlepszej kondycji planuje mały remont.
I tu rodzi sie pytanie czy mogę zupełnie pozbyć sie pierwszego i środkowego tłumika, a zostawić tylko ostatni(jako jedyny zdrowy), który i tak za jakiś czas mam zamiar zmienić na sportowy ala mugen z wkładką wyciszającą? Jaki będzie tego efekt?
A swoją drogą może mi ktoś powiedzieć dlaczego pomimo dziur wielkości pięści auto nie jest głośne? Diesle mają jakoś inaczej? |
_________________ Moja duma: Tipo 1.9 TD-sprzedane
Coupe 2.0 16V+, Audi A3 1.6 też
Jest Czarne A6 1.8T i tego się trzymamy
http://forum.tempra.org/t...ard-vt11007.htm |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 09-03-2007, 20:44
|
|
|
powiem tyle - ja w swej T. mam układ bez kata - środkowy tłumik i ostatni = orginalnie;
po wywaleniu środkowego i zastąpieniu 'czymś innym' auto wcale nie jest głośniejsze zauważalnie; było z początku - bo poleciał do reszty pierścień uszczelniający przy wymianie wydechu, a ten pierścień ogromnie dużo daje odsłuchowo w niedużo kosztuje i warto go zmienić; końcowy mam w zas. orgina ale nad sport. kiedyś myślałem; choć na końcowym dźwięk już znacząco zmienisz i może być tak, że jak przedobrzysz, to sam 'znielubisz' jazdę autem, bo będzie za głośno, pomijając 'wieśtjunink' w stylu "126p bez wydechu", więc nie przesadź z dB. |
|
|
gepard
|
Wysłany: 09-03-2007, 21:07
|
|
|
Wcale nie zależy mi na tym żeby bylo mnie słychać 5km dalej tylko chce się pozbyć dwóch pierwszych tłumików ze względów ekonomicznych (brak kasy). W ich miejsce planuje wstawić kawałki rury. Pozostanie jedynie katalizator i tłumik końcowy.Gdy okaże sie że jest za głośno po wstawieniu końcowego tłumika sportowego wtedy będę zmuszony jakoś to wyciszyć. |
|
|
|
|
GrzesiekK.
Pomógł: 43 razy Wiek: 43 Dołączył: 17 Paź 2006 Posty: 1290 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 11-03-2007, 20:12
|
|
|
Zamiast modzic odezwij sie do tych sprzedawcow
wydechy Polm Ostrów
wydechy Ferroz
Za kase jaka wydasz na robocizne spawacza ktory bedzie przerabial ci wydech i jakis koncowy pseudo sportowy tlumik u nich dostaniesz kompletny wydech do TD ktory bez zadnych przerobek sam zamontujesz, szczerze polecam wydechy produkcji firmy Ferroz, zamawial moj kumpel od nich do Uno 1.3 turbo i.e i wykonany bardzo dobrze. |
_________________ FIAT TIPO 2.0 SEDICIVALVOLE - sprzedane ... pozostały miłe wspomnienia ...
ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]
ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy |
|
|
|
|
moto77
Pomógł: 4 razy Wiek: 47 Dołączył: 19 Gru 2006 Posty: 185 Skąd: Pińczów
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 13-03-2007, 09:13
|
|
|
nie jest zbyt głośny mimo dziur poniewaz turbina bardzo wycisza wydech...kumpel miał właśnie wspomniane wcześniej Uno Turbo(za..pier..alacz ) mimo wydechu o srednicy 60 mm było w miare ciche... |
_________________ Fiat Tipo 1,6 Suite + LPG |
|
|
|
|
gepard
|
Wysłany: 13-03-2007, 10:42
|
|
|
Właśnie oddałem autko na warsztat.
Wycinają pierwsze dwa tłumiki. Za parę dni (a może jutro albo pojutrze) przyjedzie tłumik końcowy WM SPORT. Ciekaw jestem końcowego efektu. |
|
|
|
|
GrzesiekK.
Pomógł: 43 razy Wiek: 43 Dołączył: 17 Paź 2006 Posty: 1290 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 13-03-2007, 22:10
|
|
|
gepard napisał/a: | Ciekaw jestem końcowego efektu. |
Obyś go tylko po miesiacu jazdy nie znienawidzil ;] Jak kupilem swoje sedici to mialem tylko katalizator i koncowy sportowy tlumik, po 2 tygodniach wywalilem to badziewie i wrzucilem seryjny uklad wydechowy od 2.0 16V, raz ze auto zaczelo kulturalnie chodzic i w trasie mozna sobie smigac bez bólu glowy, dwa odzyskalo troche w dolnej czesci obrotow a jak trzeba to i tak jak sie wdepnie to wszyscy sie ogladaja ;] |
_________________ FIAT TIPO 2.0 SEDICIVALVOLE - sprzedane ... pozostały miłe wspomnienia ...
ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]
ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy |
|
|
|
|
gepard
|
Wysłany: 13-03-2007, 22:55
|
|
|
No i odebrałem.
Oprócz tłumików gostek wyspawał także katalizator = kłopoty przy przeglądzie bo jak sie okazało był niemal całkowicie zapchany czymś co wyglądało jak smoła.
Efekt hmmm...
O dziwo nie jest bardzo głośno ale słychać różnicę. Ale oprócz efektu dzwiękowego zmieniło się coś jeszcze. Uspokoiły sie delikatnie falujące obroty, silnik przestał się dusić na wolnych obrotach, ale co najważniejsze turbina która wczesniej chodzila naprawdę głosno (bałem się ze już sie kończy) nagle sie uspokoiła teraz tylko delikatnie świszczy co w połączeniu z filtrem stożkowym brzmi wspaniale .
Teraz tylko czekam na tłumik końcowy. Ma wkładke wyciszająca na wypadek gdyby było za głośno.
Jak juz wszystko będzie gotowe nagram dzwięk żeby wczyscy mogli posłuchać. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|