Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Temperatura silnika???
Autor Wiadomość
wolinski 

Wysłany: 24-08-2005, 14:58   Temperatura silnika???

Może opisać, jaką u was pokazuje temperaturę silnika.... bo mam wrażenie że u mnie jest trochę za wysoka...tzn. delikatna jazda po trasie około 80 stopni C , miasto przy ciągłym ruszaniu około 110-115 stopni, wentylator dopiero załącza mi się właśnie przy 110 stopniach, czy nie odrobinę za późno??

Fiat Tipo 1.6. i.e. 94'
Pozdrawiam

dziura.arek 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 24-08-2005, 19:01   

Ja miałem podobnie okazało się że zegar kłamał.
     assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 24-08-2005, 19:26   

90C trasa, do 100C miasto gdy w korkach stoje, lekko ponad 100C wlacza sie wentylator.
Stawiam na to co pisze przedmowca.

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 24-08-2005, 21:22   

i ja tesh... zazw sztywno trzyma 90'C, nawet jak płynu jest tak w chłodnicy byle 'minimum'... do ok.100'C (lub mniej) podskoczy gdy dobre korki i się zagrzewa, ale wtedy też zaraz ok 100 wentylatora startuje...

jak przedmówcy....
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

MupiK 

Wysłany: 24-08-2005, 23:16   

Hmm u mnie tez 90 moze troche mniej bo mu wentylacje zwiekszylem przez leki tuning grila :-) i teraz jakies 86-88 :-)
W korkach max do 100 w upaly wentylator wlacza sie cos powyzej 100 ale dokladnie to niewiem ;-)
Wez sprawdz jakims zew termometrem moze masz czujnik walniety albo zle wyskolawany ten wskaznik:-)
Albo masz cos niezle sknocone z autkiem bo tkaiej temp to raczej napewno miec nie powinno ;-)

pzdr
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 25-08-2005, 00:26   

Pewnie tak jak pisze dziura.arek klamie Ci zegar.
Ja mam to samo z tym ze w dol.
Nie wiem jak wyglada 90 stopni bo przy ok. 85 wlacza mi sie wentylator, :lol: a co mowiac 110 st. :lol:

assistance   Moneta

jabko 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 25-08-2005, 05:35   

Agadzam sie

Wszyscy kłamią wiec wskaźnik moze też kłamać

a jak nie wskaźnik to czujnik

[ Dodano: Czw 25 Sie, 2005 06:36 ]
a jak nie czujnik ani wskaźnik to termostat masz jakiś dziwny i otwiera koło 100 stopni dopiero - ale o tym to jeszcze nie słyszałem zeby sie komus zdarzyło
     Moneta

Tomilee 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 25-08-2005, 10:03   

Samą wskazówkę w liczniku mozna sobie samemu wyskalować ale trzeba mieć pewność że temp. jest prawidłowa. Wskazówkę można przygiąć i będzie wskazywać OK

piotras 

Wysłany: 25-08-2005, 11:29   

Czyli jak u mnie wskazuje 70st przy jezdzie na trasie to znaczy ze czujnik nie
dziala prawidlowo lub termostat lub zle wskazuje licznik ?
Bo 70 to chyba troche za malo...
     assistance

Pele_Tipo 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 25-08-2005, 13:41   

miszko napisał/a:
90C trasa, do 100C miasto gdy w korkach stoje, lekko ponad 100C wlacza sie wentylator..

w trasie zalezy jak jadac, ale zeby dojsc do 90 musial miec porzadny upal
w miescie roznie w okolicahc 100wentylator i musial byc ostry upal w dobrym korku by doszedl 105-110

czujnik albo termostat

jabko 

Wysłany: 25-08-2005, 16:11   

piotras napisał/a:
Czyli jak u mnie wskazuje 70st przy jezdzie na trasie to znaczy ze czujnik nie
dziala prawidlowo lub termostat lub zle wskazuje licznik ?
Bo 70 to chyba troche za malo...

najpewniej termostat do wymiany.

Ale sprawdź jak postoisz w korku czy dojdzie do ponad 90 i włączy sie wentylator.
Albo przy na przykład 50 stopniach czy chłodnica jest zupełnie zimna - powinna być
     Moneta

Tomasz 

Wysłany: 25-08-2005, 18:55   

u mnie tez jest tak, ze w miescie mam 70, a jak sie włącza wentyl to ok 90...
czyli cos nie tak-czujnik ok bo wymienilem, termostat mam juz kupiony....wy,mienie i zobaczymy co i jak....

jabko 

Wysłany: 25-08-2005, 19:34   

jak wentylator sie włącza koło 90 to czujnik temp i wskaźnik są dobre. Jeśli prawie zawsze masz 70 stopni to 94% jest to termostat. Zawieszony (przez co ciągle otwarty) albo uszkodzony całkowicie
     Moneta

unknown 

Wysłany: 25-08-2005, 22:48   

jak 7X stopni? to jest norma? hyba 90' C ?
ja spsute nie gdy nic raczej nie miałem przy chłodzeniu,
ale zawsze jak pojadę to się nagrzewa do równiuteńkich 90'C i twardo trzyma równiutkie 90'C, czy mniej czy więcej płynu w chłodnicy i nawet jak pojeżdżę trochę więcej, by przekroczyć powidzmy 92 i potem dojść np do 94 muszę ostro pojeździć czy w upalny dzień stać w korku, ale wentylator zaraz wtedy tesh zastartuje...
90'C to chyba przecie nomra, a nie 70'C ?
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Tomilee 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 26-08-2005, 08:13   

Przy temp. silnika ok 70 stopni jest większe zapotrzebowanie na paliwo czyli jeżeli mamy zawieszony termostat to musimy więcej wydać na paliwo. Silnik pracuje najwydajniej jeżeli ma stale temp w granicach 90 - 100 stopni - i do takiej temp trzeba dążyć

slawo 

Wysłany: 27-08-2005, 17:12   

tomilee ma racje taka temp. jest dobra a nawet wskazana,przy malej temp. spalanie jest wieksze.

Odpowiedz do tematu