Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z ogrzewaniem
Autor Wiadomość
andrzejdg 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 31-01-2005, 15:44   Problem z ogrzewaniem

Tak jak w temacie. W listopadzie wymieniałem termostat i wszystko było oki. Autko się grzało pięknie i wszystko było oki. Po tym jak odebrałem samochod od mechanika nie grzeje tak jak powinno. Tak jak wspomniałem termostat jest nowy i napewno jest sprawny bo sprawdzałem. Czy jak autko stało 2,5 miesiąca bez odpalania to mogło się coś stać z nagrzewnicą? Podejrzewam że tu leży przyczyna bo układ jest odpowietrony i niby wszystko jest ok a nie grzeje tak jak powinno. Jakie są wasze sugestie? Dodam że chłodnica jest nowa ale to chyba nie ma dużego wpływu na ogrzewanie.

Pozdrowienia.

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 31-01-2005, 16:14   

Andrzejdg ja tez bym dal glowe za swoj termostat, ale teraz niestety bylbym bez glowy :?
Wymienilem go i autko grzeje jak ta lala tylko wskaznik temp. mi wariuje albo zle wskazuje mi licznik na desce ale wlasnie wymienilem czujnik temp. i badam przyczyne.

assistance   Moneta

mkaminski100 

Województwo: Other
Wysłany: 31-01-2005, 16:33   

Sprawdź najpierw w poprzednich postach bo tam jest to wyjaśnione.
http://zdrowko.superhost....topic.php?t=442
Chodziło o zawór przy nagrzewnicy, który nie otwiera się przy maksymalym cieple na pokrętle.
Druga przyczyna to zamulenie nagrzewnicy.
     assistance   Moneta

andrzejdg 

Wysłany: 31-01-2005, 20:22   

A powiem wam jeszcze taką ciekawostkę którą zauważyłem dzisiaj. Mianowicie chodzi o wyloty powietrza które dmuchają na kierowce i pasażera. jak wiadomo są 4. Dwa skrajne i dwa po środku. Dzisiaj zauważyłem że z wylotu po lewej stronie zaczyna lecieć coraz to cieplejsze powietrze. Otworzyłem środkowe i tam leciało letnie powietrze. Natomiast z prawego wylotu leciało zimne powietrze. No i bądz tu mądry. Może teraz mi ktoś podpowie co tak naprawdę się dzieję w mojej włoszce? :) :):) Przyznam że ja troche zgłupiałem :/

Pozdrawiam

Jadodada 

Wysłany: 31-01-2005, 21:35   Podłączenie nagrzewnicy w komorze silnika.

Kolego andrzejdg przejdź do tematu nagrzewnica i wypowiedź się na temat podłączenia nagrzewnicy do układu chłodzenia. Dokładniej napisz jak węże układu chlodzenia są podłączone do rurek wystających z przedziału pasażerskiego, a widocznych w komorze silnika. Sa to rurki do których od strony przedzialu pasazerskiego jest podłączona nagrzewnica. Aby je zlokalizować to znajdź obok pokrywy termostatu króciec wystający z korpusu silnika na którym jest wąż i po nim dojdziesz do rurek. Ciekawy jestem do której rurki jest podłączony ten wąż w Twoim samochodzie, czy po stronie pasażera czy po stronie kierowcy. Napisz także jaki to samochód i jaki silnik.
Ogólnie zapoznaj sie z tematem.

Odpowiedz do tematu