|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Tempra - kolejne pożegnanie |
Autor |
Wiadomość |
Broda
Wiek: 49 Dołączył: 14 Mar 2005 Posty: 18 Skąd: Zielona Góra
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 05-10-2005, 08:25 Tempra - kolejne pożegnanie
|
|
|
Ogniska już dogasa...
Przyszła pora pożegnać się z moją Temperówką. Po tym wszystkim ile razem przeszliśmy, ile czasu spędziliśmy wspólnie, ile razy leżałem pod nią to jest to szczególnie trudne.
Nie mam juz sił przy niej grzebać a na ASO czy innych mechaników mnie nie stać. Bardzo dużo jest w niej do zrobienia. Oczywiście wszystko można zrobić samemu i za groszę ale nie na parkingu przed blokiem. Troszke mnie zmęczyli starsi panowie, którzy ochoczo gromadzili się nawet podczas wymiany klocków hamulcowych i mi kibicowali Poza tym po narodzeniu naszego dzieciątka, przydałoby się kombi. Na początku była opcja Tempra Kombi ale w końcu zmieniła się na Marea Weekend 1.6 16v Dzisiaj jadę odebrać "nowe" auto a Tempra pojawi się na otoMoto. Najgorsze jest to, że Marea nie ma takiej fajnej strony jak Tempra a ludzie na forum są jacyś... inni Na forum wypowiadałem się ostatnio rzadko ale regularnie tu zaglądam. I tak mnie jakoś sentymentalnie usposobiło, zobaczyłem jak zmieniło się forum, jak zmieniła się strona, powstało stowarzyszenie i mimo, że w tym wszystkim byłem tylko widzem i kibicem to czuję się tu po prostu u siebie.
Ale dość czułości. Marea ma klime, radio z cd na 10 płyt, duuuuży bagażnik i na tyle długie pasy z tyłu, że mogę tam zapiąc fotelik-nosidełko naszej Jagódki - w Temprze nie mogłem i maluch jeździł z przodu.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 05-10-2005, 09:28 Re: Tempra - kolejne pożegnanie
|
|
|
Bezawaryjnego ujezdzania Marysi zycze |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
Erewan
Pomógł: 3 razy Wiek: 43 Dołączył: 05 Cze 2005 Posty: 397 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 05-10-2005, 09:49 Re: Tempra - kolejne pożegnanie
|
|
|
Broda napisał/a: | Marea ma klime, radio z cd na 10 płyt, duuuuży bagażnik i na tyle długie pasy z tyłu, że mogę tam zapiąc fotelik-nosidełko... |
Tempry też mają (niektóre) klimę (będziesz wiecznie przeziębiony), zmieniarkę można podłączyć, bagażnik ma taki sam jak Marea (chyba nawet co do litra ), a co do pasów to mnie zaskoczyłeś - sprawdzę w swojej S.W. fotelik bratanicy
A tak na poważnie, Marea jest ładna i na zewnątrz i w środku, niemniej to po prostu nowsza wersja Tempry, zdecydowanie bez jej duszy i specyficznej aury, jaką rozsiewa, mknąc majestatycznie po szosie... No i brak digital'a |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 05-10-2005, 14:32
|
|
|
Marea tez mi sie zawsze podobala szczegolnie kombi :-)
Fajne autko
udanej i bezawaryjenaeksploatacji |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
Pele_Tipo
|
Wysłany: 05-10-2005, 14:36
|
|
|
w koncu plyta podlogowa z zawieszeniem i czescia konstrukcji pozostaly z Tempry Kombi...
to jest "prawie" to samo auto w nowym opakowaniu
tyle ze ...... "PRAWIE ROBI OGROMNA ROZNICE" |
_________________ bylo 159A2.000, jest 160A1.046 i minus 200kg, a od niedawna takze pierwszy sponsor www.motohurt.com
|
|
|
|
|
madzia.
Wiek: 48 Dołączyła: 13 Maj 2005 Posty: 262 Skąd: Ostrzeszów
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 05-10-2005, 15:56
|
|
|
A u mnie w Tipku fotelik i z przodu z tyłu spokojnie się zapina - co jest z tymi pasami w twojej Temperówce?
A z nowym autkiem życzę udanych wyjazdów i jak najmniej leżenia pod nim |
_________________ Ja gaduła jestem....a na autach się nie znam ;o) |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 05-10-2005, 16:02
|
|
|
madzia napisał/a: | A u mnie w Tipku fotelik i z przodu z tyłu spokojnie się zapina |
Madzia fotelik tak ale nosidelko dla dzieci do roku czasu, o jakim pisze broda, juz nie.
Musi byc ono zamocowane tylem do kierunku jazdy i nie znam Tempry w ktorej udaloby sie je zainstalowac. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
madzia.
Wiek: 48 Dołączyła: 13 Maj 2005 Posty: 262 Skąd: Ostrzeszów
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 05-10-2005, 16:09
|
|
|
Emf, zwracam honor o nosidełku rzeczywiście nie pomyślałam....mea culpa... |
_________________ Ja gaduła jestem....a na autach się nie znam ;o) |
|
|
|
|
romano
Pomógł: 56 razy Dołączył: 09 Sty 2005 Posty: 2132 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 05-10-2005, 16:32
|
|
|
Co to, jakaś akcja na pożegnania z T/T, że tyle klubowiczów się ich pozbywa
Niech Ci Marea sprawia mniej kłopotów niż Temperka i generalnie życzę bezawaryjnej i bezkolizyjnej jazdy.
Broda napisał/a: | Najgorsze jest to, że Marea nie ma takiej fajnej strony jak Tempra a ludzie na forum są jacyś... inni |
Bo T/T i ich posiadacze są z charakterem
Marcin - tipoklub.tk napisał/a: | Bezawaryjnego ujezdzania Marysi zycze |
Ale to zabrzmiało |
_________________ Fiat Tipo 1.6 gaźnik RIP
Nissan Primera P11 SR20DE
Nissan Primera P11.144(lift) SR20DE
|
|
|
|
|
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 05-10-2005, 17:45
|
|
|
Emf napisał/a: |
Madzia fotelik tak ale nosidelko dla dzieci do roku czasu, o jakim pisze broda, juz nie.
Musi byc ono zamocowane tylem do kierunku jazdy i nie znam Tempry w ktorej udaloby sie je zainstalowac. |
Emil ależ ja montowałem nosidełko Chicco 0-12kg z przodu w Tipolocie.
Trzeba tylko odsunąć troche siedzenie do tyłu i wtedy pasa starcza.
Używałem około pół roku jak mały był mały to wiem co mówie |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 05-10-2005, 19:49
|
|
|
Broda napisał/a: | Ale dość czułości. Marea ma klime, radio z cd na 10 płyt, duuuuży bagażnik i na tyle długie pasy z tyłu, że mogę tam zapiąc fotelik-nosidełko naszej Jagódki |
Jabko zgadza sie z przodu owszem ale my mowimy o tyle
Tam te cholerne pasy sa za krotkie
Wiem, bo chrzesniaka nosidelka nie moglem tam zainstalowac :/ |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Broda
|
Wysłany: 05-10-2005, 20:46
|
|
|
Tak, podsumowując wątek z pasami: nosidełko zapina się z przodu a z tyłu brakuje pasów. Podobno ktoś przełożył pasy z przodu do tyłu i było ok. Bagażnik mojej temperwóki jest zapchany butlą gazową 75l ustawiona na szerokość tak aby za nią mozna było dostać się do pompy paliwa (ech, beztroskie kawalerskie czasy), dlatego niewiele się w nim mieści. Marea stoi już na parkingu a wózek Jagody "prawie" na stojąco wjeżdża do bagażnika. Niestety muszę jutro dokładnie przejrzeć zawieszenie, coś mi tam postukuje. Jak testowałem przed zakupem nic nie słyszałem ale na zielonogórskich drogach wszystko wychodzi. Tak coś widzę ze zdjęć części, że wahacze to są chyba takie same jak do tempry W swojej temperówce już przerabiałem wymianę więc spoko
A Maryśka? Ech, cudowna Ale to naprawde nie to co Tempra. Tempra ma duszę i charakter a Maryśka tylko klimę, radio z RDS i jeżdzi bez dolewania płynu do chłodnicy
O odchodzących klubowiczów bym się nie martwił. Przeciez moją Temprę ktoś może kupi A i ja zamierzam tu czasami zaglądać.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
szwagier
|
Wysłany: 05-10-2005, 21:58
|
|
|
Po pierwsze gratuluje zakupu nowszego Fiata.
Jezdzilem tym modelem, bez porownania do Tempry:(
Samochod cholernie wygodny i rozwojowy dla swiezo upieczonego Taty:):)
Zycze bezawaryjnej jazdy!!! |
|
|
|
|
Erewan
|
Wysłany: 06-10-2005, 00:05
|
|
|
Nie wiem, Broda, co Ty z tym radiem z RDS ciągle wyskakujesz... Ja mam takie w Temprze, to nie jest argument Co do butli w bagażniku - ja nie mam gazu, więc bagażnik mam IDENTYCZNY jak W Marei (500/1550 litrów) i do mnie też wózek "na stojąco" wjeżdża... Co więcej, nie wiem, czy wiecie, ale Marea Weekend ma identycznie opuszczaną burtę bagażnika z tyłu jak Tempra S.W., a w tegotygodniowym "Motorze" napisali, że to "oryginalne i nowatorskie rozwiązanie", hehehehe. Swoją droga, polecam ten numer "Motoru", jest tam test Marei jako auta używanego, a 3 tygodnie temu był test Tipo/Tempra w używanych :-) Ogólnie mówią, że Marea ma marne wykończenie, kiepskie materiały i plastiki, psuje się elektronika, elektryka szyb, zamki bagażnika, rdza od spodu łapie - słowem to samo co w Temprach, tylko ponoć częściej... |
|
|
|
|
Broda
|
Wysłany: 06-10-2005, 07:01
|
|
|
Erewan napisał/a: | Nie wiem, Broda, co Ty z tym radiem z RDS ciągle wyskakujesz... Ja mam takie w Temprze, to nie jest argument |
Oczywiście, że nie Po prostu się ciesze nowym zakupem
Erewan napisał/a: | Co więcej, nie wiem, czy wiecie, ale Marea Weekend ma identycznie opuszczaną burtę bagażnika z tyłu jak Tempra S.W., a w tegotygodniowym "Motorze" napisali, że to "oryginalne i nowatorskie rozwiązanie" |
Tempra kombi też ma dzieloną tylną klape na dwie części w taki sposób że można zamknąć klapę a dołem zrobić przerwę na jakieś 20cm?
Erewan napisał/a: | Ogólnie mówią, że Marea ma marne wykończenie, kiepskie materiały i plastiki, psuje się elektronika, elektryka szyb, zamki bagażnika, rdza od spodu łapie - słowem to samo co w Temprach, tylko ponoć częściej... |
Wykończenie i plastiki jest super, jedyne co tandetne w każdej Maryśce to klamki. Z nich złazi guma i wyglądają tragicznie. Na szczęście na allegro można kupić klamki lepszej jakości niż oryginalne A co do usterek? Hehe, pojeździmy zobaczymy. Moja tempra była bardzo awaryjna i kilka razy miała usterkę, która nie pozwoliła mi dalej jechać (np. 2 razy pompa wody i wyciek płynu chłodzącego) w tym raz zimą na zadupiu z żoną w wysokiej ciąży. Dziękuję bardzo Nie było moim zamiarem licytować się jakie auto jest fajniejsze. Tempre kocham i będe kochał ale jeździł będe Mareą I jeżeli ktoś twierdzi że to są auta tej samej klasy to chyba jednego z nich - sory - nie widział
Pozdrawiam cieplutko. |
|
|
|
|
szwagier
|
Wysłany: 06-10-2005, 07:18
|
|
|
Nie wiem czemu ale uzytkownicy forum TTT sa strasznie irytujący.
Za kazdym razem gdy ktos kupi inny wózek od razu jest obsmarowany i sprowadzony na ziemie. Czasem mam wrazenie ze T/T to najlepsze wozy na swiecie i zaden inny mu nie dorownuje. |
|
|
|
|
Broda
|
Wysłany: 06-10-2005, 07:37
|
|
|
szwagier napisał/a: | Nie wiem czemu ale uzytkownicy forum TTT sa strasznie irytujący.
|
Hehe... Myślę, ze nie ma co generalizować Wszystko zalezy od człowieka. Są tacy, którzy samochody kochają i dbają o nie jak o bliską osobę, są tacy, którzy ich po prostu używają i są tacy, którzy samochodami starają się maskować własne niedoskonałości, a auto ma podnieść ich wartość w oczach innych. Choć z drugiej strony jeśli człowiek sam nie widzi własnej wartości to inni mu nie pomogą. To może temat na inne forum i inną dyskusję - I jeszcze uwaga: nikogo z tego wątku do tych ostatnich osób osobiście nie zaliczam.
I tak mam wrażeniem, że Tempra przyciąga tych , którzy szanują auta i szanują innych ludzi i stąd tak miła atmosfera panuje w klubie |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 06-10-2005, 07:46
|
|
|
szwagier, chmm wiesz czytam wszystkie posty o "pożegnianiach", ale nie odczuwam tego zeby ktos byl obsmarowywany.
Zazwyczaj takie posty koncza sie na dyskusjach o danym aucie i/lub zaletach/wadach jego i jakis porownaniach do T/T.
To nie oznacza jednak, ze "nam" sie to nie podoba. Poprostu kazdy tu dyskutuje i ma prawo wyrazic swoje zdanie. Tez nie oznacza to ze jestesmy jakos zle nastawiani. Wprost przeciwnie. T/T odchodza juz powoli i nie ma sie co dziwic.
[ Dodano: Czw 06 Paź, 05 08:50 ]
Broda, Marysia jest fajna. Zawieszenie ma wspolne z T/T (przod i tyl).
Teraz w TVN Turbo jakos 2 tyg. temu byl test Marysi. Ogolnie mowili, ze usterki podobne do tych jakie w T/T. Ale wiadomo, jesli ktos dba lub kupil zadbane auto to pojezdzi nim.
U mnie jezdzi Bravo, choc 1.9JTD, ale bardzo dobrze wyposazone. Mniam kasek, gosc chcial to nawet kiedys sprzedac, ale w koncu sie rozmyslil i teraz widze ze pomyka tym A kopa tez to ma dobrego.
Owocnego uzytkownia! |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Erewan
|
Wysłany: 06-10-2005, 14:45
|
|
|
Broda napisał/a: | Tempra kombi też ma dzieloną tylną klape na dwie części w taki sposób że można zamknąć klapę a dołem zrobić przerwę na jakieś 20cm? |
Tempra S.W. też ma dzieloną tylną klapę na dwie części (klapa + burta), co do robienia przerwy to nie wiem, nigdy nie miałem potrzeby wożenia rur do rusztowań budowlanych, żebym musiał zostawiać otwartą burtę - po prostu składam 1/3 tylnej kanapy i wożę długie drągi ;-)
Co do obaw szwagra - mnie się Marea bardzo podoba, kiedy przyjdzie mi zmienić autko, a nie będzie nowej wersji Tempry (vide nowa Croma), to na bank na Mareę się przerzucę, zostawiając moja"Malinkę" na pamiątkę w garażu... Nie miałem na myśli mieszania z błotem Marei, bo to po prostu nowocześniejsza wersja Tempry. Poza tym chciałem zauważyć, że oba autka SĄ TEJ SAMEJ KLASY, kwestia tylko, jakie kto ma wyposażenie. Jak się przesiada z "gołej" Tempry do Marei z pełną elektryką, to się wydaje, że się Pana Boga za nogi złapało. A jeśli ktoś ma Temprę z pełną opcją, to dla niego Marea oferuje DOKŁADNIE TO SAMO wyposażenie, które miał w Temprze. Różnica polega tylko na tym, że Marea ma nowocześniejsze linie nadwozia i wzornictwo wnętrza, ale czy ładniejsze, to kwestia gustu. Ja na przykład ubóstwiam deskę digital, a Marea już jej nie ma i jakie by śliczne analogi nie były, to już mnie nie podnieca Niemniej, Marea jest nowsza, wiec na pewno będzie mniej awaryjna niż 10-letnia Tempra... Jaka będzie w wieku 10 lat - tego nie wiemy, Marea jeszcze jest za młoda ;-) Mnie chodziło tylko o to, że przypadłosci są wg specjalistów TAKIE SAME jak w Temprze, co nie znaczy, że MArea jest wg mnie gorsza
Cieszę się poza tym, ze Broda nie zdradził Fiata na rzecz innej marki, zwłaszcza, że Marea jest konsekwentnym krokiem marki po Temprze... Czekamy na nową wersję Tempry!!! |
|
|
|
|
Broda
|
Wysłany: 06-10-2005, 15:58
|
|
|
Erewan napisał/a: | Poza tym chciałem zauważyć, że oba autka SĄ TEJ SAMEJ KLASY, kwestia tylko, jakie kto ma wyposażenie. Jak się przesiada z "gołej" Tempry do Marei z pełną elektryką, to się wydaje, że się Pana Boga za nogi złapało. A jeśli ktoś ma Temprę z pełną opcją, to dla niego Marea oferuje DOKŁADNIE TO SAMO wyposażenie, które miał w Temprze. |
Ja miałem w Temprze deske digital, szyber, elektryczne szyby i wszystkie czujniki w digitalu (drzwi, światła itp). Marea nie ma tych czujników i tego będzie brakowało. A le poza tym to prowadzi się zupełnie inaczej i naprawdę czuję, że to skok o klasę. Może to kwestia zawieszenia mojej Tempry, nie wiem, ale czuję, że przesiadłem się do auta o klasę lepszego.
Erewan napisał/a: | Cieszę się poza tym, ze Broda nie zdradził Fiata na rzecz innej marki, zwłaszcza, że Marea jest konsekwentnym krokiem marki po Temprze... Czekamy na nową wersję Tempry!!! |
Jakoś sentyment mam do fiata i mimo, że w kółko słyszę, żę "Ford i Fiat g...no wart" to mam wrażenie, że to samo można powiedzieć i o innych autach. Jak się nie dba to trzeba inwestować dużo więcej. Ech, no to ja też czekam na godnego następcę Tempry, póki co rolę tą pełni dla mnie Marea |
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 06-10-2005, 16:00
|
|
|
Erewan napisał/a: | Czekamy na nową wersję Tempry!!! |
No wlasnie... Nowa Croma wyszla, a gdzie Tempra |
|
|
|
|
Grześko
|
Wysłany: 06-10-2005, 20:04
|
|
|
Gratuluję nowego, świetnego zakupu.
A co do obecności w klubie i na forum, to przecież jeżeli dobrze się tuaj czujesz to udzielaj się dalej u Nas. Ostatecznie (tu niektórzy wcześniej napisali) Marea to tak jakby Tempra tyle, że w innym opakowaniu. Ale cóż, nie każdy i nie wszystko może być doskonałe . |
_________________ Była Tempra 1.6 SX 94',
był VW Passat GL 2.0 16V automat 92',
jest STILO 1.6 16V Dynamic 3D 03'
oraz Alfa Romeo GT 2.0 JTS 04'.
Przed Temprą było jeszcze 14 innych autek w tym 3 Fiaty (Tipo, Uno i 124). |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 06-10-2005, 20:39
|
|
|
tempra nowa tez bedzie predzej czy pozniej :-)
A nowa croma mi sie calkiem teges podoba szczegolnie w srodku jest fajnie urzadzona tak hmm klimatycznie:] |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
szwagier
|
Wysłany: 07-10-2005, 11:52
|
|
|
Erewan napisał/a: | Poza tym chciałem zauważyć, że oba autka SĄ TEJ SAMEJ KLASY, kwestia tylko, jakie kto ma wyposażenie |
Troche zrobilo sie wesolo gdy przeczytalem powyzsze stwierdzenie.
Proponuje na sile nie doszukiwac sie w nowszych modelach Fiata, podobienstw do Tempry.
Jedyne co moze laczyc te obydwa auta to marka FIAT oraz podobne gabaryty. W zaden sposob nie mozna mowic ze to auta tej samej klasy:)
Czy stary ford Mondeo i nowy model to auta tej samej klasy tylko dlatego ze obydwa maja klimatyzacje bądz ABS ?
Idąc dalej tym torym myslenia, mozna stwierdzic ze nowa Corolla jest gorsza od Tempry dlatego ze ta pierwsza ma recznie podnoszone szyby a drugi model elektryczne.
Znam obydwa samochody czyli Marea / Tempra.
Nie smiem nawet twierdzic ze te auta sa tej samej klasy.
Marea przewyzszyla o kilka lat swietlnych Tempre. |
_________________ była Tempra 1.6
jest Vectra 2,5V6 |
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 07-10-2005, 14:03
|
|
|
Marea ma duzo wspolnego z T/T np. zawieszenie (przod, tyl) .
Silniki to zmodernizowane wersje starszych konstrukcji czyli od T/T.
Oprocz oczywiscie JTD bo to zupelna nowosc.
Marea faktycznie duzo sie rozni, ale "pod spodem" ma duzo z swoich braci i sióstr.
Wiadomo, Marea musial isc z duchem czasu i jest w klasie aut która kiedys zajmowały T/T. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|