sie tłucze,się tłucze ..... tylko co ? |
Autor |
Wiadomość |
MaXXMisiek
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 26-03-2007, 20:43 sie tłucze,się tłucze ..... tylko co ?
|
|
|
Witam
Mam takowy problemik. Mianowicie się mi coś tłucze w prawym tyle. Najczęściej jest to takie metaliczne klik-klak. Pojechałem do diagnosty i jak na złość nic nie stuknęło. W drodze do domku również ale to kwestia kilku kilometrów i znowu zacznie. Co ciekawsze mało kiedy tak klika na jakiejś dziurce ale jak zakołysać autkiem (przód - tył) to od razu.
Co to może być? |
_________________ LOVE - PEACE - POPLINA |
|
|
|
|
Qmaty
Pomógł: 5 razy Wiek: 44 Dołączył: 17 Lut 2007 Posty: 88 Skąd: Osiek
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 26-03-2007, 20:52
|
|
|
Podłączam sie pod pytanie, mam to samo,tez na dziurach nic nie słychać ale jak sie zakołysze autem to właśnie takie metaliczne stuki słychać.Jeszcze tam nie zaglądałem ale podejrzewam wachacz, trzeba bedzie kupić zestaw naprawczy i wymienić.Może się mylę, jeśli któryś z kolegów też tak miał i doszedł co to tak tłucze to czekam na sugestie... |
|
|
|
|
ROMI72
Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 06 Lis 2006 Posty: 204 Skąd: Gryfice
Województwo: Zachodniopomorskie
|
Wysłany: 26-03-2007, 20:54
|
|
|
A sprawdzaliście czy nie macie luzu na kole może na łożyskach?? |
_________________ Fiat TIPO 1.4 /GAZ/Castrol gtx3 - sprzedany
Renault 19 1.4 Castrol GTX3 - sprzedany
Fiat Marea Weekend 1,6 16V |
|
|
|
|
Qmaty
|
Wysłany: 26-03-2007, 21:09
|
|
|
Łożyska sprawdzałem i moim zdaniem były OK,za to szarpiąc za koło góra-dół mam wyczuwalny luz i dlatego myśle że to wachcz,zajrze na to w czwartek bo na razie autko musi jeżdzić i nie mam czasu tego sprawdzić.Opisze jak już dojde co to było... |
|
|
|
|
ROMI72
|
Wysłany: 26-03-2007, 21:18
|
|
|
Jak mialem wywalone łożyska na wahaczu to kolo stało krzywo na zewnątrz u Ciebie też stoi krzywo pochylone? |
|
|
|
|
Qmaty
|
Wysłany: 26-03-2007, 21:41
|
|
|
Troche jest pochylone,ale tak żeby opony cieło to nie,tylko to stukanie...U Ciebie też tak stukało przy wywalonych łożyskach na wachaczu? |
|
|
|
|
ROMI72
|
Wysłany: 26-03-2007, 21:56
|
|
|
Nie nic mi nie tłukło właśnie tylko było pochylone ale mechanik mial roboty z tym :):) musial palnika użyć |
|
|
|
|
Baracus86
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 15-04-2007, 21:25
|
|
|
hmn widzę ze podobny problemik mamy tylko ja mam w lewym kole.wpierw myśleliśmy z ojcem ze to szczeki w bębnie bo puściło mocowanie to takie na tym bolcu a jednak nie . robiliśmy to rok temu przed wyjazdem na wakacje w lipcu.niestety okazało sie że po chwili wraca problem i puka a wszystko w bębnie jest na miejscu.
Pojechaliśmy na wakacje i po wyjechaniu z poznania parę kilometrów cisza.potem pod Szczecinem pukało chwile i cisza aż do wczoraj i obstawiam ze ta łożyska w piaście a to trzeba wymienić w całości.aha to pukanie jest przy skręcie w prawo jak dostanie docisk na lewa stronę czyli na to kolo właśnie.prawa jest ok. Eh i co tu robić |
|
|
|
|
Qmaty
|
Wysłany: 21-04-2007, 20:52
|
|
|
Baracus86 to raczej nie łożyska piasty bo one by Ci prędzej buczały jakby były wybite już i to bez przerwy.Sprawdż sobie łożyska wachacza, najlepiej tak-koło na lewarku do góry podnieść i złapać u góry i u dołu i poszarpać nim tak góra dół.Jeżeli to łożyska wachacza to będziesz czuł luz... |
|
|
|
|
Baracus86
|
Wysłany: 21-04-2007, 22:21
|
|
|
Qmaty wiesz ogólnie jak sie weźmie jak stoi na ziemi normalnie i nogą popchnie to czuć luz.ale to by tak metalicznie pukało tak jak by jakaś sprężyna w bębnie tarła ??ale wiesz co ostatnio sam sie zdziwiłem ale to nie jest prawda ze łożysko musi buczeć.bo tydzień temu wymieniłem łożysko w przednim kole bo rąbalo na zakrętach i kolo latało jak sie podniosło samochód ale nie buczało.wiec to jakaś stara teoria :/ojciec tez wychodził z takiego założenia bo tez mechanik z zawodu ale teorie wzięło w łeb :/
** Dodano: 22-04-2007, 17:06 **
nom wiec dzisiaj sprawdzałem i kola stoja prosto ;].ale właśnie mi sie przypomniało ze jak ojciec kupił 2 lata temu tipola to zauważyliśmy przy zmianie opon miał je podjechane od wewnętrznej strony ale już wcześniej.a nam już nie zdzierał opon a gość mówił ze opony są do wymiany bo sa podjechane i tak właśnie sobie myślę ze poprzedni właściciel musiał już wymieniać tylne wahacze albo same łożyska wahaczy |
|
|
|
|
opti
Pomógł: 29 razy Wiek: 41 Dołączył: 10 Kwi 2007 Posty: 1621 Skąd: Podkarpacie
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 23-04-2007, 08:18
|
|
|
Baracus86 napisał/a: | nom wiec dzisiaj sprawdzałem i kola stoja prosto ;].ale właśnie mi sie przypomniało ze jak ojciec kupił 2 lata temu tipola to zauważyliśmy przy zmianie opon miał je podjechane od wewnętrznej strony ale już wcześniej.a nam już nie zdzierał opon a gość mówił ze opony są do wymiany bo sa podjechane i tak właśnie sobie myślę ze poprzedni właściciel musiał już wymieniać tylne wahacze albo same łożyska wahaczy |
nic nie martw.. ja na w tamtym tygodniu robilem tylne wahacze obie strony, i strona pasazera prawa byla pochylona w bardzo widocznym stopniu, ale jak robilismy to pyknelismy z przyjacielem obie strony, okazalo sie ze lewa strona kierowcy mimo tego ze kolo nie stalo pochylone byla gorsza niz prawa.. lozysk nie bylo wogole.. wszystko sie w drobny mak rozsypalo bo w prawej stronie to przynajmniej jedno wyjete lozysko przypominalo z wygladu lozysko.. a tu nie, zostaly tylko flansze z lozysk i tyle |
_________________ Tipo 1.9TD 90KM Granturismo
Nuova Bravo 1.9 16v mj 190KM Sport |
|
|
|
|
Qmaty
|
Wysłany: 23-04-2007, 20:03
|
|
|
Baracus86 wydaje mi sie że łożysko w pierwszym stadium "padania" będzie buczało. Ja tak miałem i po podniesieniu koła nie moglem nim ukręcić.A w drugim stadium,kiedy dalej będziesz tak jeżdził i kulki w łożyskach sie już posypią będzie całe latało tak jak Tobie.To taka moja teoria W Twoim przypadku najlepiej było by wjechać na kanał i jeden na górze szarpie kołem a drugi w kanale słucha,patrzy..gdzie jest luz...powodznia..., napisz co wybadałeś,może sie komuś przydać.. |
|
|
|
|
MiSzA
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 24-04-2007, 14:30
|
|
|
witam podepne sie pod temat z takim problemikiem jak: z lewej strony czyli u kierowcy strzela mi cos i to dosc glosno jak jade po wertepach i autko mi stoi krzywo tzn jest u kierowcy nizej niz wszedzie indziej co to moze byc ???
P.S. Mam Tempre159 1,6 i.e 92 rok benzyna >> z nowa podłoga |
_________________ Tempra 1.6, 92r. Wtrysk, Benzyna, 71 Kucy Z Nową Podłogą i Hamulcami , Tapicerka Obita Czerwonym Skajem Ale Chyba Zmienie Na Niebieską i Zrobie Podświetlenie :D |
|
|
|
|
moto77
Pomógł: 4 razy Wiek: 47 Dołączył: 19 Gru 2006 Posty: 185 Skąd: Pińczów
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 26-04-2007, 05:57
|
|
|
Być może, że pękła ci spreżyna w mcphersonie.... |
_________________ Fiat Tipo 1,6 Suite + LPG |
|
|
|
|
MiSzA
|
Wysłany: 26-04-2007, 19:01
|
|
|
No własnie juz mialem autko rozebrane i nie widzialem zeby sprezyna byla peknieta ale to samo mi sasiad powiedzial . Ja raczej myslelem o poduszcze lub/i łozysku nad amorkiem |
_________________ Tempra 1.6, 92r. Wtrysk, Benzyna, 71 Kucy Z Nową Podłogą i Hamulcami , Tapicerka Obita Czerwonym Skajem Ale Chyba Zmienie Na Niebieską i Zrobie Podświetlenie :D |
|
|
|
|
moto77
Pomógł: 4 razy Wiek: 47 Dołączył: 19 Gru 2006 Posty: 185 Skąd: Pińczów
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 27-04-2007, 07:59
|
|
|
być moze jest to takźże łożysko lub poduszka...ale zerknij dobrze na tę sprężynę bo skoro nierówno stoi to raczej wina sprężyny.... może strzeliła u samej góry i kawałeczek tylko wypadł? |
_________________ Fiat Tipo 1,6 Suite + LPG |
|
|
|
|
MiSzA
|
Wysłany: 27-04-2007, 08:38
|
|
|
całkiem mozliwe jak sie uda to w week end sie tym zajme i moze znajde przyczyne |
|
|
|
|
Baracus86
|
Wysłany: 29-04-2007, 14:14
|
|
|
Ha wymieniona lewa piasta i jak narazie cisza . możliwe ze to było jednak to |
|
|
|
|
MaXXMisiek
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 23-05-2007, 11:14
|
|
|
U mnie problem sie rozwiązał sam Okazało sie że to nic innego jak tylko śruba od koła sie poluzowała i sie tłukło |
_________________ LOVE - PEACE - POPLINA |
|
|
|
|
MiSzA
|
Wysłany: 07-06-2007, 16:08
|
|
|
juz wiem co mi sie tłucze i to wcale nie jest sprezyna ani gniazdo czy amorek to na wahaczu w gałce zaraz przy kole tam gdzie jest taki metalowy bolec (ja sie nie znam na mechanice sammochodowej wiec nie zabardzo wiem co jak sie zwie ) mam lużny i mi sie koło rusza całe . mam pytanko - idzie wymienic sama gałke czy trzeba cały wahacz?? |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 07-06-2007, 16:46
|
|
|
jeśli masz na myśli sworzeń kulowy, druga rzecz padająca w wahaczach na naszych prawie 'drogach', to nie idzie go wymienić, tylko wahacz w całości; w naszych akurat wahaczach sworznie są niewymienialne... a czy chodzi Ci o sworzeń - wpisz na forum czy w google sworzeń whahcza a i fotki pewno znajdziesz... ogólnie na końcu wahacza, szpicu masz sworzeń; na wybitym lata całe koło, a jak masz dużego pecha a sworzeń mocno wybity to podczas jazdy może się to bardzo źle skończyć; |
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 07-06-2007, 19:07
|
|
|
W przypadku ekstremalnie zużytego sworznia moze zdarzyć się ze w czasie jazdy zostanie on po prostu wyciagniety z gniazda i koło odjedzie Ci na bok, czym się to moze skończyć to pisać nie musze .... |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
opti
Pomógł: 29 razy Wiek: 41 Dołączył: 10 Kwi 2007 Posty: 1621 Skąd: Podkarpacie
|
Wysłany: 07-06-2007, 19:15
|
|
|
brat kolegi ktory mial tipo doswiadczyl takiej sytuacji, raz sobie jade patrze a jego auto stoi w bramie a kola sie rojechaly ale do po nim normalka bo pozniej gosc zatarl silnik i korba bokiem poleciala bo ani grama oleju w nim nie bylo, gosc w ciagu 1,5roku nie sprawdzil oleum w 1.7d ani razu no i pozniej sobie zafundowal nowy silnik |
_________________ Tipo 1.9TD 90KM Granturismo
Nuova Bravo 1.9 16v mj 190KM Sport |
|
|
|
|
MiSzA
|
Wysłany: 08-06-2007, 00:15
|
|
|
no to chyba to jest sworzeń bo jest to na koncu wahacza (tym gdzie jest tak jakby jedno ramie) no i koło mi sie trzesie tzn jak je popycham to ma luzy takie dosc spore |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 08-06-2007, 21:33
|
|
|
więc jest to sworzeń i nie jeździj z wybitym, bo przeglądu tech nie przejdzie a swoją drogą jak będziesz miał naprawdę pecha to na duże jdziurze/mocnym zakręcie możesz zgubić koło... prawie... ja już wiem czym to pachnie i nie polecam naprawdę, a jak byś wtedy szybko jechał to w ogóle powodzenia; kup wahacze, trudno, byle nie złomy może jakieś i wymień, to można samemu zrobić bez problemu, w razie czego tylko zbieżność potem niech Ci podregulują |
|
|
|