Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kontrolka "ręcznego"
Autor Wiadomość
Larry075 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 12-11-2009, 20:01   Kontrolka "ręcznego"

Witam, ostatnio doszedł mnie niepokojący objaw. Ruszyłem samochodem bardzo gwałtownie i zapaliła mi się kontrolka ręcznego, teraz gdy gwałtownie rusze i odrazu mocno przyhamuje ona kilka razy mrugnie. O czym samochód mi chce powiedzieć? Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale niedawno zmieniłem zegary na wersje z obrotomierzem.

ubek 

Województwo: Other
Wysłany: 12-11-2009, 20:02   

Larry075, mówi Ci - dolej mi płynu hamulcowego

Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku

www.tomekmichalik.pl
     Moneta

albert1991 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 12-11-2009, 20:03   

Larry075, ta kontrolka tez odpowiada za poziom płynu hamulcowego widocznie masz niski poziom dolej to problem zniknie badz wymien jak masz dłuzej niz 3 lata kosztuje grosze

Larry075 

Wysłany: 12-11-2009, 20:18   

No jest go tam nie za dużo, nie pomyślałem o tym wcześniej a powinienem. Nie będe dolewał bo ten olej juz pa prawie rok (co roku wymieniam), ile to moze teraz kosztować? Mam na mysli wymiane, odpowietrzanie i sam płyn? Jaki polecacie? DOT4?

Od czego jeszcze odpowiada ta kontrolka? Gdy kiedyś wymieniałem klocki to tam był czujnik ich zurzycia lecz został on chyba wymontowany z powodu iż nie było w klockach na to miejsca (inny element). Czy stan klocków wyświetla sie też w tej kontrolce?

tipacz 

Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
Wysłany: 12-11-2009, 20:25   

Larry075, dot 4 jest tani, czujnik klocków ma osobna kontrolke.

jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...

assistance   Moneta

albert1991 

Wysłany: 12-11-2009, 20:25   

czy sie wyswietla to nie wiem ale płyn chamulcowy kupisz za 15 zł tak dot4 a wymienisz sam z jakims kolega jak bedziesz chciał a jak nie to podejrzewam ze z 40 zł moze i wiecej niewiem wszystkie naprawy robie sam wiec nie wiem

Larry075 

Wysłany: 12-11-2009, 20:30   

Sam bym to zrobił jednak nie mam za bardzo czasu (inne samochody naprawiam a później jestem zmęczony), mam takiego mechanika, odstawiem do niego samochód, pójde na zakupy, wroce i pojade do domu. Dzięki za wypowiedzi!

meter30 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 12-11-2009, 22:59   

Larry075, Płyn hamulcowy producent zaleca zmieniać mniej więcej co 3 lata, lub 40-60 tys km, ale jak go nie wymienisz to nic się raczej nie stanie. Proponowałbym dolać płynu i tyle
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r
     assistance

Larry075 

Wysłany: 13-11-2009, 19:18   

meter30, Juz wymieniłem, kosztowało mnie to 50zł, jeśli chodzi o hamulce to jest to dla mnie najwyzszy piorytet więc wole zmienić. A to jest normalne że był ubytek? Przyznam że samochód jest w rodzinie odkąd skończył trzy lata a teraz ja go użytkuje i z tego co wiem pierwszy raz jest ubytek... może dlatego że hamulcy używam dosyć często i mocno?

ciechu 

Wysłany: 13-11-2009, 22:17   

Larry075, a kiedy ostatnio zaglądałeś do zbiorniczka? Z czasem płynu może troszkę ubyć. Jeśli dolewa się raz na pół roku "doraźnie" do uzupełnienia poziomu 'max' to nie ma się czym przejmować. Jeśli jednak ubywa w sposób 'widoczny' to trzeba przejrzeć cały układ. Płyn nie wyparuje - zostawia ślady na ziemi, kołach czy pod maską.

Larry075 napisał/a:
może dlatego że hamulcy używam dosyć często i mocno?
nie ma to zupełnie nic do rzeczy. Wszyscy używamy hamulców często - mam nadzieję ;)
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

meter30 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 13-11-2009, 23:08   

Larry075, Ubywanie płynu hamulcowego w trakcie eksploatacji to rzecz normalna, spowodowana zużyciem klocków hamulcowych. Zauważ, że jak wymieniasz klocki to trzeba ścisnąć zaciski hamulcowe i wtedy płyn cofa się do zbiorniczka. Jeśli rocznie dolejesz 50ml to jest to jak najbardziej normalne przy intensywnym używaniu hamulców. Jeśli jeździsz w przewadze po mieście i do tego dynamicznie to klocki szybciej się zużyją a za czym idzie szybsze obniżenie poziomu płynu w zbiorniczku
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r
     assistance

Larry075 

Wysłany: 13-11-2009, 23:46   

No właśnie pożyczyłem tacie dziś samochód (zakupy) i po kilku godzinach zadzwonił z wieścią "właśnie Ci się hamulce skończyły", podczas hamowania było słychać metaliczny dźwięk. Gdy juz miałem samochód to sprawdziłem stan klocków i lewa strona juz nie miała okładziny na jednym klocku (pierwszy raz mi się zdarzyło). Zwróciłem uwage że tarcze też nie są w najlepszym stanie więc założyłem klocek z mojej kolekcji po ostatniej wymiarnie (i tak pewnie były grubsze okładziny niż u niektórych obecnie :lol: ). Jutro postaram sie kupić nowy zestaw klocków hamulcowych na przód, tarcze przetocze i zrobie wreście ten korektor siły hamowania bo tył mi wogóle nie bierze. Pozdrawiam!

Cytat:
[...] Wszyscy używamy hamulców często - mam nadzieję

Znam osoby w mojej rodzinie którzy mieli taki styl jazdy w którym nie było używania hamulcy :) aż się cylinderki zapiekały.

ciechu 

Wysłany: 14-11-2009, 10:10   

Larry075, opłaca Ci się tarcze przetaczać? Piszesz, że dla Ciebie hamulce to priorytet, więc kup nowe tarcze i nowe klocki. To dużo ważniejsze niż wymiana płynu hamulcowego co roku :roll: chyba że rocznie robisz 40tyś km. Jak na taki priorytet to dziwne w ogóle że pozwoliłeś hamulcom się skończyć :lalala:

Larry075 napisał/a:
Znam osoby w mojej rodzinie którzy mieli taki styl jazdy w którym nie było używania hamulcy
ta jasne... z całym szacunkiem, ale albo nie jeździły w ogóle, albo już nie żyją.
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

pawelF1 

Województwo: Zachodniopomorskie
Wysłany: 14-11-2009, 18:06   

Larry075 napisał/a:
Sam bym to zrobił jednak nie mam za bardzo czasu (inne samochody naprawiam a później jestem zmęczony)
, Sory ale jak naprawiasz inne samochody to powinienes wiedziec ze kontrolka od recznego sygnalizuje tez stan plynu hamulcowego i jezeli zacznie migac na zakretach albo podczas hamowania i ruszania to nalezy zajzec pod maske i skontrolowac plyn.

** Dodano: 14-11-2009, 18:08 **
a propo kurcze cytowalem kogos pierwszy raz i widze ze nie pokazalo sie tak jak uinnych w bialej ramce jak sie cytuje ??

Moderowany:
nie zakończyłeś cytatu komendą [/quote]

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 15-11-2009, 01:37   

ciechu napisał/a:
Larry075 napisał/a:
Znam osoby w mojej rodzinie którzy mieli taki styl jazdy w którym nie było używania hamulcy
ta jasne... z całym szacunkiem, ale albo nie jeździły w ogóle, albo już nie żyją.

taa mój dziadek jak po 18 latach jazdy w " dużym fiacie " kupił sobie nowego suzuki swift to tak jeździł, że hamulce mu pordzewiały i trza było wymienić. ( a chciał je oszczędzać haha )
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

Larry075 

Wysłany: 15-11-2009, 08:10   

Luczu, mój dziadek miał poloneza starego, zawsze sobie luzowował i wszędzie dojechał bez hamulca, aż mu się tłoczki pozapiekały, kiedyś jak mój ojciec nim jechał i zachamował to trzeba było jechać kilka kilometrów aż się tłoczki schowają.

Cytat:
Sory ale jak naprawiasz inne samochody to powinienes wiedziec ze kontrolka od recznego sygnalizuje tez stan plynu hamulcowego i jezeli zacznie migac na zakretach albo podczas hamowania i ruszania to nalezy zajzec pod maske i skontrolowac plyn.

Zdarzyło mi się tak jak wracałem do domu, nie chciało mi sie sprawdzać i wolałem się doinformować poniewaz ktoś kiedyś gdzieś powiedział że jak założe nowe zegary (to znaczy z obrotomierzem) to pojawią się jakies nowe kontrolki, aktywują jakieś czujniki. Nie wiem czy to była prawda czy nie ale zaraz po założeniu nowych zegarów zaczeła migotać ta kontrolka (na starych nic nie było) co skłoniło mnie do przemyśleń. A powiedz mi jaka kontroka pokazuje skrajne zurzycie okładzin?

Cytat:
Larry075, opłaca Ci się tarcze przetaczać? Piszesz, że dla Ciebie hamulce to priorytet, więc kup nowe tarcze i nowe klocki. To dużo ważniejsze niż wymiana płynu hamulcowego co roku chyba że rocznie robisz 40tyś km. Jak na taki priorytet to dziwne w ogóle że pozwoliłeś hamulcom się skończyć

Nowe klocki juz mam, o ile wiem i praktykowałem jest możliwość toczenia tarcz które nie mieły tego zabiegu wcześniej byle by nie przekroczyć dopuszczalnej grubości tarczy i w żaden sposób nie wpływa to na efektywność hamowania.
Wydaje mi się że te hamulce się skończyły dlatego że lewa strona brała pierwsza (nie wiem dlaczego i juz mnie to nie interesuje), klocki z przeciwnej strony mają dosyc grubą okładzine, i chyba nie myślisz że będe co kilka dni kontrolował stan hamulców (nie przy moich przebiegach).

ps. Na allegro widziałem tarcze, wentylowane do fiata, czy da się je jakoś wpasować w 1,4?

Luczu 

Wysłany: 15-11-2009, 13:16   

Larry075 napisał/a:
jaka kontroka pokazuje skrajne zurzycie okładzin?

Jest
     Moneta

ciechu 

Wysłany: 16-11-2009, 10:30   

Larry075 napisał/a:
ps. Na allegro widziałem tarcze, wentylowane do fiata, czy da się je jakoś wpasować w 1,4?
jeśli oryginalnie masz niewentylowane to wentylowanych nie założysz bez zmiany zacisków. Różnica w grubości tarczy i pewnie także w średnicy (wentylowana ma srednicę 257mm i grubośc 20mm

Jak chcesz kupić do swojego tanio a dobrze to polecam polskiego producenta. www.mikoda.pl

Larry075 napisał/a:
i chyba nie myślisz że będe co kilka dni kontrolował stan hamulców (nie przy moich przebiegach).
i to pisze osoba dla której hamulce są priorytetem??? Brak słów. Poziom płynu hamulcowego sprawdza się przynajmniej raz na tydzień. Bo kontrolka nie zawsze musi działać. A jak znasz stan płynu to i w przybliżeniu wiesz w jakim stanie są tarcze i klocki.
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

Luczu 

Wysłany: 16-11-2009, 11:57   

jak już jesteśmy w temacie bezpieczeństwa hamulców - Larry075, sprawdzałeś stan gumowych i metalowych przewodów hamulcowych ? Nawet nie wiesz w jakim agonalnym stanie one mogą być i razu pewnego po prostu strzelić jak Ci przyjdzie zahamować mocniej
Jest
     Moneta

Larry075 

Wysłany: 16-11-2009, 21:08   

Luczu, Nie zwróciłem uwagi... będe wymieniał to zrobie dokładny przegląd. O ile dobrze wiem to były wymieniane przy przed ostatniej wymianie płynu

Odpowiedz do tematu