Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Termometr w Tipo jak podłączyć?
Autor Wiadomość
mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 14-09-2007, 21:02   Termometr w Tipo jak podłączyć?

Mam termometr mierzący temperaturę na zewnątrz i w kabinie. Działa on na 1 paluszek, ale wiadomo, że baterie nie trzymają za dobrze, szczególnie na zimnym i wyświetlacz potem jest mało czytelny, no chyba że pod innym kątem. Więc chciałbym go podłączyć do instalacji auta. Nie wiem tylko czy da radę z 1,5 V (czyli jeden paluszek) zrobić tak, żeby pod 12 V też działało? :)

Radke 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 15-09-2007, 18:35   Re: Termometr w Tipo jak podłączyć?

mrk69 napisał/a:
Mam termometr mierzący temperaturę na zewnątrz i w kabinie. Działa on na 1 paluszek, ale wiadomo, że baterie nie trzymają za dobrze, szczególnie na zimnym i wyświetlacz potem jest mało czytelny, no chyba że pod innym kątem. Więc chciałbym go podłączyć do instalacji auta. Nie wiem tylko czy da radę z 1,5 V (czyli jeden paluszek) zrobić tak, żeby pod 12 V też działało? :)

Zrobić dzielnik napięcia.
Uważam jednak, że to nie jest konieczne - mówię o zasilaniu z "sieci" auta.
Miałem kilka takich urządzeń w swojej karierze ale nigdy nie miałem problemu z bateriami. Kupujesz alkaliczną i starcza na dłuuuuugo...

Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:

* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 28-09-2007, 21:28   

mam idenot termometr już dość długo i działa;

bateria starcza na baaaaardzo dłuuuugo jak nie jest to bateria np marki tesco;

zamiast dzielnika napięcia i grzejących się rezystorów ;D jak chcesz wypaśniej to prosty ukadzik skleć lub niech ktoś ci skleci, z użyciem kondensatorkw i monolitycznego stabilizatora;

stabilizator napięcia , trzynóżkowy, wejście, masa , wyjście kosztuje ok 2 zeta;

na 1,5 v jednak nie dostaniesz więc musisz mieć regulowany np LM317, ale starczy taki mały o małej wydajności do 0,5A (aż za dużo jak na termometr ;D );

poszukaj w google całej masy gotowych schematów z użyciem LM317, ew LM350 ale LM317 przede wszystkim; do niego odpowiednio dobierasz z 2 rezystory (po 4 grosze/szt ;D ) i wypada przed stabilizatorem dać jakiś kondensator z 220/ 470uF a dodatkowo jeszcze może diodę np 1n4001 w szereg by 'odcinała' powiedzmy teren w okoicy stabilizatora od reszty instalacji elektrycznej i zabezpieczała przed złym podłączeniem; za stabilizatorem kondensator powiedzmy 1000uF i równolegle jakiś MKT/MKSE np 10nF;

po to te pojemności na we i wy i dioda dodatkowo separująca, by ew minimalne skoki napięcia w instalacji, które zawsze będą tłumić maksymalnie na wejściu do termometru, bo ten potrzebuje do prawidłowego pomiaru bardzo stabilnego napięcia, a koki napięcia = skoki odczytu;

przykład http://www.edw.com.pl/ea/crozukl002.html

tylko na wejście układu, między plusem z instalacji a wejściem ukadu ze stabilizatorem daj tą diodę 1N4001 może , C1 wejściowy miej z 470uF a wyjściowy z 1000uF albo nawet 2200uF (kosztuje ok 1,5 zeta) i z nim równolegle kondzior też MKT lub MKSE np 10nF (koszt 20-40 groszy);
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

saigon 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 25-10-2007, 12:52   

Tylko musisz go umieścić w takim miejscu, ażeby go słoneczko latem nie dopadło, ja już w dwóch samochodach miałem takie termometry. Wytrzymywały do pierwszego poważnego upału, pękał wyświetlaczi szlus... :sciana:

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 25-10-2007, 16:29   

Mi w upał się zagotował wyświetlacz, ale chwilę się schłodził i było ok.

Odpowiedz do tematu