Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Chwilami jedzie na gazie
Autor Wiadomość
gulivieri 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 06-05-2011, 06:35   Chwilami jedzie na gazie

Witam.
Mam problem z moim tipo. Od początku nie było z nim problemów jeżeli chodzi o gaz aż do wczoraj. Odpaliłem go na benzynie pojechałem, aż silnik się rozgrzał potem przerzuciłem na gaz i wszystko ok - jadę. Ujechałem może z kilometr jak zaczął szarpać i brak reakcji na wciskanie pedału gazu. Wrzucę Pb i jadę dalej. Zauważyłem nawet, że wystarczy że jak szarpie to przełączę na benzynę i od razu na gaz i dalej jadę jakiś kawałek i na nowo. Co to może być?

shwax 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 06-05-2011, 13:02   

Może gaz Ci się kończy :lalala: a tak serio, to moje Tipo zachowywało się dokładnie tak jak piszesz kiedy już miałem opary w butli. Na pewno masz jeszcze gaz? Może po prostu nie zapala Ci się rezerwa od gazu. Napisz też jaki masz typ silnika.

gulivieri 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 06-05-2011, 16:13   

W butli pokazuje połowę, więc dziwne jakby była pusta, poza tym dopiero co tankowałem. Tipek ma gaźnik.

shwax 

Wysłany: 06-05-2011, 23:47   

W mojej też cały czas pokazuje gdzieś 1/3 a gazu nie ma ;D nawiasem mówiąc, nie mam pojęcia czemu :?

gulivieri napisał/a:
przełączę na benzynę i od razu na gaz i dalej jadę jakiś kawałek i na nowo

Piszesz, że masz gaźnik, więc jak przełączasz z LPG na Pb i potem znów LPG to będzie i tak dalej jechał jakiś czas choćbyś nie miał gazu. Dzieje się tak, ponieważ w komorze pływakowej gaźnika zostaje trochę benzyny, która dopiero po chwili się wypala. Czy jak przełączysz auto na benzynę to jedzie zupełnie normalnie, nie szarpie? Chodzi mi szczególnie o zachowanie w niskim zakresie obrotów.

adept 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 07-05-2011, 21:46   chwilami jedzie na gazie

może być banalny problem. nie odłącza paliwa i cały czas jedziesz na podwójnej mieszance (gaz + PB) zobacz przekaźnik (jeżeli stara instalacja bez komputera) najlepiej odłąćz akumulator i sprawdź jeszcze raz

Mosior 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 08-05-2011, 08:27   

gulivieri, ja miałem podobnie lub nawet tak samo, pojechał do gazowników i się okazało, że reduktor po 8 latach ciężkiej pracy padł...350zł za nowy BRC (identyczny jak poprzedni) i po problemie :lalala:
     assistance

JAM_BELFEGOR 

Wysłany: 08-05-2011, 11:29   

O kurde a nie lepiej było go zregenerować? Regeneracja np. parownika LOVATO to koszt 50-60zł o ile sam to zrobisz i w zasadzie masz nowy parownik bo wymieniasz wszystko co mogło się zużyć.

** Dodano: 08-05-2011, 12:33 **
nie wiem jaki masz model ale najdroższy zestaw i zarazem najbardziej obfity w części to ten za 77zł http://allegro.pl/k42-zes...1581297949.html są i takie za 58zł ale to zależy od modelu

Tu masz tematy o regeneracji:
LOVATO:
http://forum.tempra.org/t...racja+parownika
http://www.arbiter.pl/galeria/lovato-regeneracja
TOMASETTO
http://forum.tempra.org/t...at07-vt7920.htm
     assistance   Moneta

Mosior 

Wysłany: 08-05-2011, 13:13   

nie chciało mi się w to bawić. Nie oszczędzam na grubszych i ważniejszych rzeczach. Reduktor mam na 2 letniej gwarancji, bezpłatną regulację, pali teraz 8.5 gazu w trasie więc odrobi wydatek dwoma wypadami nad morze :badgrin:
     assistance

shwax 

Wysłany: 08-05-2011, 17:01   

JAM_BELFEGOR, ja się kiedyś mocno oszukałem. Chciałem zaoszczędzić parę złotych i też wziąłem się za regenerację. Niby wszystko poskładałem dobrze, ale parownik nie działał :( Nawet znajomy gazownik stwierdził, że nic z tego nie będzie. Podobno to mogła być wina membran zrobionych z "gumy od majtek" ;D . Dziwiło mnie to tym bardziej, że zestaw, który kupiłem nie był tym najtańszym, ale niestety pieniądze poszły w błoto :sciana: i koniec końców musiałem kupić nowy parownik :x Z kolei jak regenerowałem parownik na prośbę znajomego, to wszystko zagrało aż miło i sporo kaski znajomy na tym zaoszczędził. Jak dla mnie to jest trochę loteria z tą regeneracją parowników, niestety :?

JAM_BELFEGOR 

Wysłany: 08-05-2011, 17:25   

Jeśli kupisz zestaw tej samej firmy co produkuje parownik to się nie natniesz. Przynajmniej w moim wypadku zestaw membran wyglądał dokładnie tak samo jak oryginalny. Parownik LOVATO i zestaw membran kupiłem LOVATO.
Mosior napisał/a:
Reduktor mam na 2 letniej gwarancji, bezpłatną regulację
taaa... następna po 1000km już nie będzie :lalala:
Mosior napisał/a:
nie chciało mi się w to bawić. Nie oszczędzam na grubszych i ważniejszych rzeczach
No dla mnie gra była warta świeczki bo 250zł na reduktor a 50zł to jest różnica. Poza tym wymieniasz wszystkie elementy zużywalne i wsadzie masz nowy reduktor po takiej regeneracji. Korpus się przecież nie zużywa.
     assistance   Moneta

Mosior 

Wysłany: 08-05-2011, 19:05   

ale nie chciało mi się grzebać, godzinka i po krzyku a ten reduktor BRC z motorem 1.4 chodzi rewelacyjnie, nigdy nie miałem problemu ..dopiero jak padł ale 100k zrobił.

Regulacje mam za free bo zaprzyjaźniłem się z gazownikami a oni już wiedzą, że tej instalacji nie trzeba często regulować. Poprzedni reduktor regulował raz po 60tys km....i zero problemów ze spalaniem i obrotami :D
     assistance

Odpowiedz do tematu