|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
CZY JAK WYKAżE ALKOMAT 0,11 TRACISZ PRAWKO MIMO żE NIEPIłEś? |
Autor |
Wiadomość |
grabarz
Pomógł: 18 razy Dołączył: 30 Mar 2007 Posty: 1685 Skąd: Zielona Góra
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 02-04-2007, 13:33 CZY JAK WYKAżE ALKOMAT 0,11 TRACISZ PRAWKO MIMO żE NIEPIłEś?
|
|
|
Witam. Miałem wczoraj taka sytuacje,zatrzymano mi prawko,wracałem z 2 znajomymi z ryb,zatrzymali mnie policjanci za prędkość niewielka ale przekroczyłem ,i po wypisaniu mandatu poprosili mnie o dmuchnięcie w alkomat,no to dmuchnąłem pewny,bo nic nie piłem,a tu wyskakuje 0,11,no i stres 2 badanie po 15 minutach znów 0,11 , 3 badanie po 15 lub więcej minutach 0,11,nic się nie zmienia,ani nie spada ani nie rośnie,policjanci zdziwieni ja blady,choruje na zapalenie trzustki,mam przewlekle zapalenie i guza trzustki,biorę leki,tego feralnego dnia wstałem o 4:30 nic nie jadłem nie piłem (herbata itp.) o alkoholu nie pisze bo mam zakaz,zresztą jak ktoś spotkał kogoś z tą choroba świadom jest tego że alkohol może zabić takiego człowieka,wziąłem rano leki i popiłem wodom,leki które biorę to liponkrea 8000,ketanol forte 100 przeciw bólowy,omar na osłonięcie żołądka i wergin na wątrobę,pokazałem te leki gliniarzom a oni że ich to nie interesuje,że jak będę przesłuchiwany to mam wziąść historie choroby,spisali moich znajomych jako świadków (byli trzeźwi)że nie piłem,policjant dla pewności zrobił mi 4 badanie,przed tym badaniem wziąłem łyk gorącej herbaty i alkomat wykazał 0,08 i na tym zakończyli wszystko,cały dzień prócz leków jadłem cukierki owocowe.Chciałbym się dowiedzieć czy mam szanse się wybronić waszym zdaniem. |
|
|
|
|
ROMI72
Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 06 Lis 2006 Posty: 204 Skąd: Gryfice
Województwo: Zachodniopomorskie
|
Wysłany: 02-04-2007, 14:36
|
|
|
Mogłeś zażądać badanie krwi i by Cię zawieźli ale teraz to już po fakcie |
_________________ Fiat TIPO 1.4 /GAZ/Castrol gtx3 - sprzedany
Renault 19 1.4 Castrol GTX3 - sprzedany
Fiat Marea Weekend 1,6 16V |
|
|
|
|
grabarz
|
Wysłany: 02-04-2007, 15:45
|
|
|
ROMI72, masz racje,tylko że gliniarz powiedział jak spytałem po tych 4 dmuchaniach ,jeżeli badanie krwi wykaże 0,00 to czy mi oddadzą prawko,a on powiedział że nie że teraz i tak już musi iść cała procedura ,a tak wogule to mogłem jak na spokojnie myślę,ale w tamtym momencie nerwy wzieły górę i nie pomyślałem do raportu wpisał tylko 3 z 4 badań czyli 2 razy 0,11 i 0,08,i mi doradził abym na przesłuchanie wziął całą swoją historie choroby |
_________________ KAŻDY MOŻE BYĆ MODEM...ALE NIE KAŻDY DO TEGO SIĘ NADAJE |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 02-04-2007, 16:17
|
|
|
grabarz, W Polsce dopuszczalny poziom stężenia alkoholu we krwi kierowcy wynosi do 0,2 promila.
Więc nie rozumiem czemu tłumaczyłeś się z 0,11 |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 02-04-2007, 16:46
|
|
|
szkoda, żeś badania nie zażądał krwi... ja już tyle słyszałem, że wiem, że warto jak jesteś pewny... choć w takiej głupiej sytuacji faktycznie pomroczność może dopaść...
nie do pozazdroszczenia, ale myślę, że mimo wszystko tam dalej, pomijając pały i inne krawężniki trafią się ludzie rozumni, jak weźmiesz bogatą prawdziwą historię choroby i leki to powinni cię zrozumieć, tylko pewno wezwą jakiegoś biegłego lekarza , więc może lepiej się przygotuj i pogadaj ze swoim lekarzem jak mądrze 'odbić piłeczkę' od ich biegłego, jeśliby w jakimś wypadku mówił, że to niemożliwe (biegły) to jak go przegadać (niech Ci lekarz doradzi), że po tych lekach i przy tym stanie to możliwe, że badanie będzie zafałszowane... |
|
|
ROMI72
|
Wysłany: 02-04-2007, 17:02
|
|
|
grabarz napisał/a: | ROMI72, masz racje,tylko że gliniarz powiedział jak spytałem po tych 4 dmuchaniach ,jeżeli badanie krwi wykaże 0,00 to czy mi oddadzą prawko,a on powiedział że nie że teraz i tak już musi iść cała procedura ,a tak wogule to mogłem jak na spokojnie myślę,ale w tamtym momencie nerwy wzieły górę i nie pomyślałem do raportu wpisał tylko 3 z 4 badań czyli 2 razy 0,11 i 0,08,i mi doradził abym na przesłuchanie wziął całą swoją historie choroby |
Dobrze w danej chwili by ci nie oddali ale jakby badania wróciły z wynikiem 0,00 to by ci je oddali bez żadnego ciągania procedura by ruszyła ale by czekali na wyniki z krwi i wtedy by umorzyli cala sprawę. A tak teraz przesłuchania ekspertyzy lekarzy, który lek powoduje że masz w wydychanym powietrzu alkohol. Ja najadłem się popołudniu śliwek i mi wykazało na alkomacie. Owoce fermentują chyba w żołądku.... |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 02-04-2007, 17:15
|
|
|
grabarz, co masz wpisane na pokwitowaniu za zatrzymane prawo jazdy??
Na pewno nie masz wpisane, że wydmuchałeś 0,11 bo za to NIE MOGĄ Ci zabrać prawa jazdy
Norma w Polsce wynosi do 0,2 promila
Tu masz wyrok w sprawie Śledzińskiej-Katarasińskiej z PO.
http://wiadomosci.onet.pl/1512977,11,item.html |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 02-04-2007, 17:32
|
|
|
ale zaraz, bo są alkomaty co podają w promilach i w tych drugich zapomniałem skali, mm czegoś i nie wiem, czy 'te drugie' nie są wielokrotnością koło razy dwa, czyli 0,11 tej drugiej skali to 0,22 promila czy 0,25 promila, jakoś takoś... w promilach na pewno mierzyli? |
|
|
grabarz
|
Wysłany: 02-04-2007, 18:36
|
|
|
Emf, wedle obliczeń o 2 setne przekroczyłem,czyli rozumieć to na chłopski język,masz pobrać 50 kropelek syropu a weźmiesz 52,nic ci nie jest ale przekroczyłeś,na kwicie mam napisane prowadzenie pojazdu w stanie po użyciu alkoholu,ja wiem że jest w promilach 0,2,ale to co mi wyszło 0,11 i 0,8 niby jakoś na promile się przelicza,a co do tej posłanki to podniosłeś mnie na duchu bo ona miała więcej i jeszcze przydzwoniła w kogoś unknown, to nie był pomiar w promilach tylko chyba w jakiś miligramach nie wiem to była ta 2 opcja,ale na pewno nie promile,bo dopiero to na promile miało się przeliczyć, a papuga wezmę dopiero jak ten grodzki mi nie odda,cala rodzina, znajomi wszyscy w szoku że zabrali mi to prawko.Ale ja chyba wiem czemu tak się uparł przy swoim,oni byli skodą,a każdy wie jak wygląda skoda przy temprze,zero porównania |
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 02-04-2007, 18:50
|
|
|
a tym bardziej jeśli np favoritką to trzeba było powiedzieć pod nosem, '...szkoda panowie, że wam taką furę dali... ' |
|
|
grabarz
|
Wysłany: 02-04-2007, 19:16
|
|
|
unknown, mieli octawie ,ale nie zamieniłbym się,jak można jeździć autem który ma z tyłu plastikowe siedzenie |
|
|
|
|
ROMI72
|
Wysłany: 02-04-2007, 19:35
|
|
|
Art. 46. 1. (197) Napojem alkoholowym w rozumieniu niniejszej ustawy jest produkt przeznaczony do spożycia zawierający alkohol etylowy pochodzenia rolniczego w stężeniu przekraczającym 0,5% objętościowych alkoholu.
2. (198) Stan po użyciu alkoholu zachodzi, gdy zawartość alkoholu w organizmie wynosi lub prowadzi do:
1) stężenia we krwi od 0,2‰ do 0,5‰ alkoholu albo
2) obecności w wydychanym powietrzu od 0,1 mg do 0,25 mg alkoholu w 1 dm3.
3. (199) Stan nietrzeźwości zachodzi, gdy zawartość alkoholu w organizmie wynosi lub prowadzi do:
1) stężenia we krwi powyżej 0,5‰ alkoholu albo
2) obecności w wydychanym powietrzu powyżej 0,25 mg alkoholu w 1 dm3. |
|
|
|
|
grabarz
|
Wysłany: 02-04-2007, 19:41
|
|
|
ROMI72, Dzięki to teraz ja mam to rozumieć że jak miałem 0,11 i 0,08 mg w 1 dm3 |
|
|
|
|
ROMI72
|
Wysłany: 02-04-2007, 20:04
|
|
|
2. (198) Stan po użyciu alkoholu zachodzi, gdy zawartość alkoholu w organizmie wynosi lub prowadzi do:
1) stężenia we krwi od 0,2‰ do 0,5‰ alkoholu albo
2) obecności w wydychanym powietrzu od 0,1 mg do 0,25 mg alkoholu w 1 dm3.
Alkomaty nie pokazują promili tylko mg w 1 dm3. więc jeśli wykazało Ci 0,11 mg to jesteś w stanie po użyciu alkoholu....
Ja to tak rozumie chyba że sie mylę |
|
|
|
|
polansky
Pomógł: 20 razy Wiek: 38 Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1007 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 02-04-2007, 20:08
|
|
|
O jaaaaa!!!! To normalnie kolega grabarz, (pomimo tego, że nie pił) przekroczył o 0,01 mg dopuszczalną zawartość alkoholu we krwi. Nie no obowiązkowość naszych mundurowych jest godna pochwały, niedługo będą ścigać przez pół miasta kogoś kto przekroczył o 1 km/h dopuszczalną prędkość. Ehh szkoda tylko, że jak mają ścigać prawdziwych przestępców to już jakoś tacy skrupulatni nie są. nasi policjanci. Normalnie, rzeczywiście żyjemy w państwie prawa. |
_________________ Traktuj innych tak, jak byś chciał żeby Ciebie traktowano
|
|
|
|
|
grabarz
|
Wysłany: 02-04-2007, 20:33
|
|
|
ROMI72, Ok tylko wytłumacz mi jak rozumieć 0,08,skoro tak jak piszesz norma jest 0,1 do 0,25 mg,to te 0,08 co w takim razie jest bo chyba nie 0,8 mg ,polansky, masz racje ich nadgorliwość w błahych sprawach nie zna granic |
|
|
|
|
ROMI72
|
Wysłany: 02-04-2007, 21:04
|
|
|
Grabarz to nie ja tak pisze tylko tak ustawa mówi |
|
|
|
|
grabarz
|
Wysłany: 02-04-2007, 21:25
|
|
|
ROMI72, Ja nie twierdze że ty to wymyśliłeś wiem że taka jest ustawa tylko jak rozumieć 0,08 do tego co ona mówi skoro minimum chyba tak rozumie jest 0,1 |
|
|
|
|
ROMI72
|
Wysłany: 02-04-2007, 21:28
|
|
|
Napewno dokładnie musi być 0.10 czyli jak drugie miałeś 0.08 to sie mieścisz więc nie wiem dlaczego Ci zabrali to prawko widocznie ich nadgorliwość albo chęć wykazania się. Proponuję udać sie do jakiegoś prawnika |
|
|
|
|
grabarz
|
Wysłany: 02-04-2007, 21:41
|
|
|
ROMI72, No to teraz właśnie rozumiem ,tylko te 0,08 było za 4 razem pierwsze 3 razy było 0,11,ale wpisali 2 razy 0,11 i 0,08 do raportu,przy pomne że te 0,08 było po łyku ciepłej herbaty (dosłownym),i oni to widzieli i mówią dla pewności zróbmy 4 raz gdybym miał alkohol w żołądku po wypiciu czegoś ciepłego alkohol powinien wzrosnąć |
|
|
|
|
|
Ninja
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Wrz 2005 Posty: 762 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 02-04-2007, 21:47
|
|
|
wybronisz sie jesli...pokażesz historie choroby i lekarz to moze stwierdzic ze po tych lekach moze byc takie stężenie i nie ma nic napisane ze po nich nie mozna prowadzic auta. gorzej jak na ulotce na lekarstwach jest napisane ze nie nalezy po nich prowadzic pojazdów bo powodują uposledzenie czynnosci psycho-ruchowych. wtedy sprawa znacznie gorsza. |
|
|
grabarz
|
Wysłany: 02-04-2007, 21:50
|
|
|
Ninja, na tabletkach niema takiej wzmianki |
|
|
|
|
qwertyqaz
witamy nowego
|
Wysłany: 16-04-2007, 16:11
|
|
|
no to raczej powinieneś spać spokojnie.
Ale nie ma to jak polska drogówka i ich zapał [nadgorliwość] do pracy.
A później w raportach piszą że wzrasta ilość pijanych kierowców... |
|
|
|
|
Hemi
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 17-04-2007, 14:16
|
|
|
Tak... nasza drogówka to sami wzorowo jeżdżący policjanci ... Parę dni temu mijał mnie ten sławny nieoznakowany motocykl policyjny... znak był 60, ja miałem tak ok 65, a ten "kowboj" tylko śmignął obok mnie. Kiedyś skręcając w lewo /dwa pasy do skrętu - ja na lewym, radiowóz na prawym/ panowie mundurowi chyba jeszcze nie byli wyspani ... ścieli zakręt tak, że gdyby nie mój refleks to bym im wjechał w bok. Pewnie dalli by mi mandat za nieostrożną jazdę... |
_________________ był:
FSO 1500
Fiat Tempra 1.6 S LPG
VW Golf 3 GT 1.8
jest:
Opel Vectra B Kombi 1.8 16V |
|
|
|
|
Pawel_Ostrow
Wiek: 37 Dołączył: 10 Lut 2006 Posty: 57 Skąd: Ostrów Wielkopolski
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 03-05-2007, 10:38
|
|
|
troche stary temat, chętnie przeczytałbym rozwiązanie... swoją droga nie podszedł pod sądy 24h?
generalnie to ja słyszałem opinie, ale to nie jest pewne, że jeżeli alkohol w trakcie badań spada (a tak miało miejsce w tym przypadku) to oni obliczają ile mogłeś mieć jakiś czas temu (skoro spada to wiadomo, że było więcej)... pytanie tylko skoro by wykazało np 0,9 i 0,6 (czyli norme) czy zachcialoby im sie udowadniac ze wczesniej mialem wiecej no i co ciekawsze czy w tym czasie prowadziłem samochód...
oczywiście najlepiej było jechać na badanie krwi, ale wiadomo, stres zrobił swoje... ja w takiej sytuacji nie byłem ale w mniej stresowych też już popełniłem kilka (drobnych) na szczęście błędów więc zachowanie rozumiem...
widze, że moje wahania - czy prowadzic w noc sylwestrową - o godzinie 3 w nocy podczas gdy ok 21-22 wypilem jedno piwo były słuszne, na szczęście wtedy dojechałem do domu (mam nadzieje że w świetle prawa trzeźwy:D)... niezłe jaja są widze, i tak w Polsce jest o tyle dobrze że norma minimalna jest 0,2 a nie jak w niektorych krajach po prostu 0,0... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|