|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Problem z wskaznikiem paliwa |
Autor |
Wiadomość |
kamyk0077
Pomógł: 4 razy Wiek: 37 Dołączył: 02 Lis 2008 Posty: 407 Skąd: Żary
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 08-12-2008, 23:00 Problem z wskaznikiem paliwa
|
|
|
Witam. Mam taki problem Ostatnio zaczynam mieć problemy coś ze wskaźnikiem poziomu paliwa. Gdy zatankowałem do pełna zbiornik paliwa to pokazało mi na poziomie paliwa ok 3/4 baku. Rozkręciłem deskę i ustawiłem na 1 czyli na pełny bak. gdy wyjeździłem do zera poziom paliwa został na 1/4. A wię zakupiłem używaną ale w dobrym stanie wskaźnik poziomu paliwa. Opróżniłem cały bak benzyny do zera. Rozkręciłem deskę rozdzielczą i recznie ustawiłem poziom paliwa na zero. Wlałem do baku ok 12l benzyny odpaliłem silnik i poziom paliwa nadal utrzymywał sie na zero, a powinno troche wzrosnąć bo to przeciesz 12l było. Co to może być za problem. to może być znowu skaźnk czy może coś z elektryką, że nie pokazuje mi prawidłowo poziomu benzyny w baku. Proszę o pomoć. |
_________________ AHS założone w Tipo 1.4 ;p;p |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 08-12-2008, 23:34
|
|
|
Całkiem możliwe, że stary (niby sprawny czujnik) akurat przy niskim poziomie paliwa ma wytarta bieżnię po której poruszają się dwa druciki odbierające prąd. Możliwe, że ktoś w T/T z którego jest ten oto czujnik miał instalację LPG i jeździł na 0 - 1/3 baku przez co ściezki przewodzące na bieżni są wytarte. Można to sprawdzić rozbierając czujnik.
Może zatem być tak, że jak dolejesz jeszcze paliwa to w pewnym momencie wskazówka się podniesie do odpowiedniego poziomu. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
kamyk0077
Pomógł: 4 razy Wiek: 37 Dołączył: 02 Lis 2008 Posty: 407 Skąd: Żary
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 09-12-2008, 00:17
|
|
|
Ja ten czujnik paliwa wymontowałem z tempry i tam nie było instalacji gazowej. Tylko Paliwo |
_________________ AHS założone w Tipo 1.4 ;p;p |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 09-12-2008, 11:01
|
|
|
Więc pozostaje Ci zrobić mały test. Albo wlać do baku więciej paliwa i zobaczyć czy wskazówka się podnosi, albo wyjąc czujnik. Czujnik musiałbyś podłączyć do instalacji, więc jakaś przedłużkę byś musiał wykonać. Wtedy przetestować sprawność działania tegoż czujnika. Od dołu zdemntuj ten "dekielek" i poruszaj powoli pływakiem.
Jak pisałem, możliwe, że i ten nowy masz też uszkodzony. U mnie jeszcze przed założeniem LPG wskazówka od paliwa skakała, a przy najniższych wartościach opadała całkowicie. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|